גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי הנפקה ראשונית מתחילת השנה: הסיבות לחולשה בשוק גיוסי ההון בת"א

החודשיים הראשונים של 2023 ממשיכים את חולשת השנה שקדמה לה, עם ירידה של 86% בגיוסי ההון בבורסה המקומית ● סקירה של ווליו בייס מלמדת על עצירה מוחלטת של הנפקות IPO ועל השינוי הדרמטי באופיין של הנפקות האג"ח, עקב דרישת המשקיעים לדירוג ולביטחונות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock
בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

שוק ההנפקות בתל אביב מתקשה להתאושש. לאחר יובש ב-2022, שלה קדמו שנתיים פוריות במיוחד שבמרכזן עמד גל הנפקות חסר תקדים של חברות הייטק, החולשה בשוק גיוסי ההון נמשכת - כך עולה מנתוני בית ההשקעות ווליו בייס, הפעיל גם בתחום החיתום. 

"זו רכבת הרים, הקמנו חדר מלחמה": משרדי עורכי הדין הישראלים מתמודדים עם קריסת הבנקים 
נגיד בנק ישראל ל-CNN: "הרפורמה המשפטית עלולה לסכן את הכלכלה" 
מה צפוי הערב במדד המחירים הישראלי?

בנוסף, עליית הריבית בארץ, כחלק מהמגמה העולמית, לצד האפקט השלילי על השווקים של קידום הרפורמה במערכת המשפט והמחאה נגדה, הקטינו את פעילות גיוסי שוק החוב התל אביבי, ושינו את אופיים באופן המקשה על גיוסי אג"ח ללא דירוג וביטחונות.

בווליו בייס ציינו כי המשבר הפוליטי והחברתי בישראל, לצד עליות הריבית, הביא לכך שבתחום המניות נרשמה צניחה של 86% בהיקפי ההנפקות בינואר-פברואר 2023 ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, כאשר שוק ההנפקות הראשוניות (IPO) נעצר לחלוטין, ללא הנפקה אחת לרפואה.

בשנת השיא של 2021 הונפקו בתל אביב 99 חברות חדשות, רובן מתחום ההייטק, וב-2022 בוצעו 13 הנפקות IPO בלבד, על רקע התפוצצות בועת מניות הטכנולוגיה, שהסבה הפסדים כבדים למשקיעים באותו גל הנפקות.

בשוק המשני, קרי בהנפקת מניות על ידי החברות הציבוריות הנסחרות בבורסה, בוצעו גיוסים של 375 מיליון שקל בחודשיים הראשונים של 2023, למול 2.7 מיליארד שקל בתקופה המקבילה (מהן כ-1.1 מיליארד שקל בשש הנפקות IPO).

מרבית הסכום, הלא גדול ממילא, אשר גויס באמצעות מניות השנה, משויך להנפקת מניות ואופציות שערכה חברת נורסטאר, שבשליטת חיים כצמן, במטרה לחזק את איתנותה הפיננסית.

החברה, שהנכס היחיד שלה הוא מניות חברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי (לשעבר גזית גלוב), הגיעה לרמת מינוף גבוהה ולחששות בשוק באשר לכושר הפירעון שלה, מה שדחף לביצוע גיוס ההון באמצעות מניות.

 

ירידה של 28% בסך הגיוסים - מניות וחוב

כשכוללים את גיוסי החוב עם גיוסי המניות, עולה כי בחודשיים הראשונים השנה התבצעו 33 הנפקות לציבור לעומת 53 בתקופה המקבילה, כאשר מתחילת השנה גויסו בסך-הכול 10.5 מיליארד שקל לעומת 14.6 מיליארד שקל בחודשיים הראשונים אשתקד, ירידה של 28%.

לצד הירידה בהיקף הגיוסים, גם הרכב הנפקות האג"ח משתנה, כך שכיום ישנה נטייה להנפקות אג"ח בדירוג גבוה או מגובות בבטוחות. הסיבה היא העלייה המשמעותית בריבית שייקרה את עלויות הגיוס של החברות. בווליו בייס ציינו כי למרות סימני המיתון באופק, מרווחי הסיכון הגלומים באג"ח הקונצרניות המדורגות (לעומת הממשלתיות) לא נפתחו בצורה משמעותית, ולא משקפים מצב משברי.

לצד עליית הביקוש לאג"ח מדורגות, חברות נדרשות לשעבד יותר נכסים כדי להפחית את מידת הסיכון בגיוסים. אם ב-2022 בוצעו 58.3% מגיוסי החוב עם "שיעבוד שוטף שלילי" (התחייבות של החברה שלא לשעבד נכסים) שנחשב לשיעבוד החלש ביותר, 31.1% ללא שיעבוד כלל ורק 10.4% היו עם "שיעבוד קבוע בדרגה ראשונה" למחזיקי האג"ח, הרי שב-2023 התמונה השתנתה דרמטית.

מתחילת השנה 48.3% מגיוסי החוב נעשו עם שיעבוד שוטף שלילי, בעוד שהחוב שגויס עם שיעבוד קבוע זינק כמעט פי ארבעה, ל-38.4%. חלקם של גיוסי האג"ח שבוצעו ללא שיעבוד כלל נחתך לשליש מאשר בתקופה המקבילה ב-2022 - 12.9% מהחוב גויס כך השנה.

נתוני ווליו בייס עולים בקנה אחד עם ממצאי חברת מידרוג שפרסמנו בתחילת החודש, שהעידו על צניחה בגיוסי איגרות החוב הבלתי מדורגות בינואר-פברואר השנה למול התקופה המקבילה.

חברות שאינן מדורגות, שבדרך כלל "ראויות" לדירוג שנמוך מדירוג השקעה, קרי מתחת ל-BBB, נדרשות להציע ריבית דו-ספרתית, או חד-ספרתית גבוהה מאוד, בתוספת שיעבודים, כדי לזכות להיענות להנפקת האג"ח שלהן. אילוצים אלה מרתיעים את החברות הלא מדורגות ומגבירים את הדאגה למחנק אשראי בקרבן, וכן לעליית הסיכון העסקי בהמשך פעילותן.

הנפקות פרטיות על חשבון הנפקות לציבור

אספקט נוסף של שינוי הטעמים הוא מעבר להנפקות פרטיות על חשבון הנפקות לציבור. בהנפקה פרטית, בין של אג"ח ובין של מניות, החברה המגייסת מקבלת ודאות באשר להצלחת הגיוס, במחיר של מתן הנחה גבוהה למשקיעים.

מתחילת שנת 2023 הסתכמו לפי נתוני ווליו בייס ההנפקות הפרטיות למשקיעים בכ-2.55 מיליארד שקל, בדומה לתקופה המקבילה, שבה גויסו כ-2.45 מיליארד שקל בהקצאות פרטיות, כך שהמשקל של גיוסים בהנפקות פרטיות מסך ההנפקות עלה מ-14.8% ל-19.5%.

לפי ווליו בייס, התכווצות פעילות הנפקות המניות, הרווחית יותר, והמעבר להתמקדות בגיוסי חוב, "עלו" לחתמים בהיקף העמלות שרשמו. לפי בית ההשקעות, סך עמלות ההפצה והייעוץ בענף בחודשיים הראשונים של השנה נחתך מ-68 מיליון שקל ב-2022 ל-42 מיליון שקל השנה.

השנה הנוכחית "נפתחה על רקע התפכחות של המשקיעים באשר למצב המאקרו-כלכלי בעולם, כאשר המלחמה באינפלציה היא הנושא שבמוקד השיח הכלכלי הגלובלי", מציינים בסקירה של ווליו בייס, ומוסיפים כי "דברים אשר נראו זמניים בלבד בתחילת שנת 2022 ,כמו עליית האינפלציה והמלחמה באוקראינה, ממשיכים ללוות אותנו גם בתחילת 2023".

"בעקבות זאת עקומי התשואה של אג"ח ממשלתיות הפכו שליליים, כלומר התשואה על אג"ח לטווח ארוך נמוכה מתשואה על אג"ח לטווח קצר, מצב שמשקף את ציפיות המשקיעים למיתון ולהורדת ריבית בעתיד".

כמו כן, "עוצמת המשק המקומי בעבר, אשר התאפיינה בשקל חזק ובמשטר ריבית נמוך לעומת ארה"ב, נשברה לאחרונה, כאשר תשואת אג"ח שקלית ל-10 שנים עלתה על זו של ארה"ב, לצד היחלשות השקל מול הדולר, מה שמלמד על ציפיות השוק לעליית ריבית בישראל שתימשך גם בטווח הארוך".

המשמעות היא שהתשואה על אג"ח ממשלתית שקלית ל-5 שנים עלתה בחודש שחלף מ-3.2% ל-4.2%. מכך, מציינים בווליו בייס, כלל גיוסי האג"ח הקונצרניות אמור לנוע בטווח של 6%-8%, בתלות באיכות המנפיק".

ככל שעלות החוב לחברות מטפסת, היא חותכת את שורת הרווח, ולכן מפחיתה את הדרך שבה השוק מתמחר את שווי החברות, והמניות יורדות. החולשה הנוספת של השוק הישראלי, מהסיבות שהוזכרו כאן, הובילה גם לתשואת חסר של מדד ת"א-125 ביחס למדדים המובילים בחו"ל בין 10% ל-20% בינואר-פברואר.

לפי נתוני חברת סמארט-בול שרוכזו בסקירה האמורה, מבין 13 החתמים שהיו פעילים מתחילת שנת השנה הנוכחית, ווליו בייס חיתום בניהולם של מורן נחשוני ואמיר נחום הוביל את מספר ההנפקות הגדולה ביותר - 6 הנפקות, שבהן גויסו 2.83 מיליארד שקל. אחריו נמצא הפניקס חיתום שהוביל מספר זהה של הנפקות שבהן גויסו 2.15 מיליארד שקל, במקום השלישי בטבלה נמצא לידר שהוביל 5 הנפקות, וגייס 1.93 מיליארד שקל, ואחריו לאומי שהוביל 3 הנפקות שבהן גויסו 1.66 מיליארד שקל ואוריון חיתום שהוביל יותר הנפקות (4) אך הסכום המצרפי היה מעט נמוך יותר - 1.57 מיליארד שקל.

אספקט נוסף של שינוי הטעמים הוא מעבר להנפקות פרטיות על חשבון הנפקות לציבור. בהנפקה פרטית, בין אם של אג"ח או מניות, החברה המגייסת מקבלת וודאות באשר להצלחת הגיוס, במחיר של מתן הנחה גבוהה למשקיעים. מתחילת שנת 2023 הסתכמו לפי נתוני ווליו בייס, כלל ההנפקות הפרטיות למשקיעים בכ-2.55 מיליארד שקל, בדומה לתקופה המקבילה בה גויסו כ-2.45 מיליארד שקל בהקצאות פרטיות, כך שהמשקל של הנפקות פרטיות מסה"כ ההנפקות עלה מ-14.8% ל-19.5%.

התכווצות הנפקת המניות הרווחית יותר לחתמים והמעבר להנפקות אג"ח, "עלו" לחתמים בהיקף העמלות שרשמו. סך עמלות ההפצה והייעוץ ירדו בענף מ-68 מיליון שקל בחודשיים הראשונים של 2022 ל-42 מיליון שקל השנה. בעוד שנתונים על עמלת הצלחה הם חשאיים, ולכן בווליו בייס לא יודעים אם שולמו, ככל שהן שולמו במלואן, גם הן נחתכו ל-5.3 מיליון שקל השנה למול 12 מיליון שקל אשתקד.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל