גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עורכת הדין שהובילה את המיזוג הגדול בישראל: "ההתחלה הייתה כמו דייטים ראשונים"

איה יופה היא מהנשים הבודדות שמשמשות שותפות מנהלות במשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל ● בחודשים האחרונים היא תכננה עם שותפיה את מיזוג הענק של גרוס עם גולדפרב-זליגמן, שיצר את המשרד הגדול בישראל ומציב בפניה אתגרים ● 50 הנשים המשפיעות של גלובס

עו''ד איה יופה / צילום: רמי זרנגר
עו''ד איה יופה / צילום: רמי זרנגר

איה יופה היא מהנשים הבודדות שמשמשות שותפות מנהלות במשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. בחודשים האחרונים היא תכננה עם שותפיה את מיזוג הענק של גרוס עם גולדפרב-זליגמן, שיצר את המשרד הגדול בישראל ומציב בפניה אתגרים

בחודש ינואר האחרון אירעה דרמה בשוק פירמות עורכי הדין בישראל - ולא, היא לא קשורה למהפכה המשפטית של הממשלה. שני המשרדים הגדולים, גרוס וגולדפרב-זליגמן, הודיעו על מיזוג ובכך הפכו למשרד הגדול בישראל, עם 530 עורכי דין. "בתחילה נפגשים בבתי קפה או בבית של אחד מהשותפים, משם עוברים לחדרי ישיבות", סיפרה עורכת הדין איה יופה, שיחד עם עורכי דין נוספים משני המשרדים, הייתה ממובילי המיזוג. "זה היה תהליך של כמה שבועות מאוד אינטנסיביים. בשורה התחתונה - ההצבעה הייתה פה אחד".

היום המשרד פועל בניהולם של יופה, לוי אמיתי וטל עצמון. למרות שבמשרדים הגדולים ישנן שותפות רבות, קשה למצוא נשים שהגיעו לקצה הפירמידה וזו עדיין נחשבת סביבה גברית מאוד. יופה היא אחת מהנשים הבודדות שמשמשות כשותפות מנהלות במשרדים הגדולים.

"אין סיבה שנשים לא יתפסו את כל העמדות הבכירות", היא אומרת. "אני מקווה שזה ילך וישתנה. במשך זמן חשבתי שאפליה מתקנת לנשים זה דבר שגוי. עם השנים, אני מבינה שצריך להכניס את המנגנונים המתקנים, כי התוצאה הסופית לא מספקת. צריך לעשות את זה לא רק במקצוע שלנו אלא באופן כללי. כי בנימים העמוקים יש תודעה שלא מאפשרת נוכחות נשים בעמדות הבכירות".

יופה מסבירה שהיא מתכוונת להתניה תרבותית במסגרתה צריך להקל על האישה, כדי שהיא תוכל להיות בבית: "משהו בקונספט הבסיסי הזה מעיד על חוסר שוויוניות. כתפיסת עולם צריך לתת לגברים את המקום - שזה בסדר שאתה גם תתפקד כהורה. צריך להיות איזון".

יופה נולדה וגדלה בפרדס כץ, ולאחר סיום השירות הצבאי רצתה ללמוד משפטים. באותה תקופה לא היו בארץ מכללות, ומכיוון שלא התקבלה לאוניברסיטה, טסה ללונדון, שם השלימה תואר במשפטים ב-UEA שבנוריץ', בריטניה. את ההתמחות עשתה בפרקליטות מיסוי וכלכלה, שם פגשה את אשתו של אחד השותפים בגרוס. בשנת 1993 הצטרפה למשרד, ועברה לאורך 30 שנותיה שם את כל הדרך מעורכת דין צעירה, שותפה, מנהלת מחלקה ועד למינויה לשותפה מנהלת.

בשנת 2016, כשהייתה ראש מחלקת שוק ההון, היא טסה עם שלושת בניה ובן זוגה לחצי שנה של טיול תרמילאים במזרח. במשרד פרגנו. זמן קצר לאחר שחזרה, מונתה לשותפה מנהלת. בשבע השנים האחרונות היא מנהלת את גרוס, בשנתיים האחרונות יחד עם עו"ד איל שנהב שעסק בפיתוח עסקי.

"כמו דייטים ראשונים"

בגרוס בודקים כבר שנים אופציות למיזוג. אז למה דווקא עכשיו זה הצליח? "לפני שנים קיבלנו החלטה אסטרטגית שנכון לנו לגדול משמעותית" שיחזרה יופה, "בחנו את כל דרכי הגדילה האפשריות, גם בדרך של מיזוגים קטנים שעשינו. מיזוג בסדרי גודל כאלו זה משהו מאוד מורכב. קודם כל צריך שתהיה כימיה בין האנשים, שיהיה מיזוג תרבויות. כשהתחילו השיחות עם גולדפרב הבנו שהתרבויות שלנו דומות וזה אפשר את המשך השיחות".

יופה משתפת שהשיח בין המשרדים התחיל מעבודה משותפת של עו"ד אסתר קורן, יו"ר האקזקוטיבה וראש מחלקת חברות, מיזוגים ורכישות, עם לוי אמיתי, אז השותף המנהל של גולדפרב, שייצגו את אותו לקוח.

"אני לא זוכרת מי הזמין את מי לקפה", מספרת יופה ומסבירה שבין משרדי עורכי הדין יש גישושים תמידיים: "היו שיחות עם הרבה משרדים במרוצת השנים. כולם מדברים עם כולם. אני הרמתי טלפון בעבר לראשי משרדים, וגם קיבלתי טלפונים מאחרים. השלב הבא הוא שמתחילים שיחות גישוש - כמו דייטים ראשונים. צריך לחשוף את ההכנסות והרווחים כבר בשלב מוקדם".

יופה מספרת שהמשא ומתן נמשך מספר חודשים וכלל עשרות פגישות: "כשכבר התקרבו לאישור המיזוג, נערכו מספר ישיבות שותפים כדי לעדכן על התקדמות המו"מ. זה היה תהליך של כמה שבועות מאוד אינטנסיביים. בשורה התחתונה - ההצבעה הייתה פה אחד".

איך אתם מתכננים לעשות את החיבור המורכב?
"אנחנו עובדים באופן מלא לחיבור כל המנגנונים של המשרד, זו אופרציה ענקית. אנחנו למעלה מ-800 עובדים ויש המון פרטים".

השותפים המנהלים נדרשים לקבל החלטות על שיטות עבודה, איחוד המטה, מערכת החיוב, מיקום משרדי הפירמה ועוד פרטים רבים. נושא מהותי הוא המעבר לישיבה משותפת. גרוס יושבים במגדלי עזריאלי וגולדפרב-זליגמן במרחק קצר מהם, במגדל אלקטרה ברחוב יגאל אלון. בעתיד הם מתכננים לעבור למשרדים אחרים, אך בתקופה הקרובה מחלקות צפויות לעבור מבניין אחד לשני ולהפך, כדי להתחיל לחבר בין המשרדים. חלק מהמחלקות מתאחדות באופן מלא ואחרות יהיו מחלקות אחיות עם שיתוף פעולה.

יופה אומרת שהאתגר הגדול הוא ליצור את תחושת התרבות המשותפת ורואה חשיבות לישיבה יחד. היא משתפת שאחד הקשיים בחיבור היא היכולת לשחרר הרגלים: "כל אחד רגיל לעבוד בצורה מסוימת. הכי מסובך זה להסתכל בראיה רעננה. זה נשמע טריוויאלי אבל זה לא".

"המיזוגים ימשיכו", העריכה יופה בעקבות המגמה בענף. "המהלך שלנו מראה שזה אפשרי, ואני חושבת שיהיו שינסו ללכת בעקבותיו. משרדי הבוטיק ימשיכו להתקיים, אך למשרדים בסדר גודל בינוני שפונים למתן שירותים במגוון תחומים יהיה קשה להתמודד, גם על הלקוחות וגם על כוח האדם".

בתחילת 2022 העלו משרדי עורכי הדין הגדולים את שכרם של עורכי הדין, אך מאז נבלמה העליה. "המתחרים שלנו הם לא משרדים אחרים, אלא ההייטק", יופה מציינת. "בשנות הפריחה המטורפות של ההייטק החברות גייסו עורכי דין, ולא מעט עשו הסבה. מטבע הדברים, השנה חברות ההייטק צמצמו את הגיוסים ולכן התחרות על כוח האדם התמתנה. זה לא שלא רואים מעברים אבל זה לא באותה עוצמה".

הפרשה שהסעירה את המשרד

בתחילת פברואר, זמן קצר אחרי ההכרזה על המיזוג הגדול, דיבר עו"ד דוד חודק - יו"ר המשרד וממייסדיו, שהשנה ימלאו לו 70 - בכנס של לשכת עורכי הדין ואמר שאם יכריחו אותו לחיות בדיקטטורה, הוא יילחם עם נשק. האמירה הבוטה, שבאה על רקע התנגדותו למהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה, הובילה לחקירתו במשטרה בחשד להסתה. בהמשך פרסם חודק התנצלות בטוויטר, בה הבהיר כי הוא מתנגד לאלימות ויש להילחם ברפורמה בדרכים דמוקרטיות בלבד.

בתגובה הוציאה יופה, יחד עם עו"ד שנהב וקורן, מכתב לעובדים המדגיש כי מדובר בדעתו האישית של חודק, שאינה מייצגת את עמדת המשרד, וכי הם מעודדים פלורליזם ומגוון דעות. חודק נפגע מהמייל, ראה בו חוסר גיבוי, האשים את שותפיו בבגידה והודיע כי הוא עובר לשבת במגדל אלקטרה של השותפים החדשים.

יופה, שעובדת עם חודק כבר 30 שנה, משתפת שהיא הופתעה מהתגובה החריפה. לדבריה, בכל השנים היו ביחסים מצוינים ועבדו בצמידות: "הוא איש מדהים ורב פעלים. מערכת היחסים שלי איתו לאורך כל השנים הייתה לא פחות ממצוינת, ואני מכבדת אותו על פעילותו במחאה".

חודק ממשיך לשמש כיו"ר הפירמה המאוחדת וצפוי לפרוש בסוף השנה. על היחס של המשרד למהפכה המשפטית המפלגת את המדינה אומרת יופה: "הבהרנו שכל אחד יכול להתבטא לפי צו מצפונו. חשוב לנו שתהיה דעתו של עובד אשר תהיה, הוא ירגיש בנוח במקום העבודה". עוד קודם להתבטאות חתם המשרד על אזהרה, יחד עם כל משרדי עורכי הדין הגדולים, מפני הרפורמה. ראשי המשרדים הזהירו מפני השלכות המהלך והביעו חשש למעמדה של ישראל כמרכז עסקים בינלאומי ולפגיעה קשה בכלכלה.

בצל החשש מהרפורמה

יופה היא מומחית לשוק ההון שהנפיקה וליוותה עשרות חברות ציבוריות. בין היתר הובילה את ההנפקות של אקרשטיין, שפיר וקבוצת עזריאלי. במרוצת השנים תחום הפעילות שלה התרחב - עסקאות ומיזוגים, ליווי ועדות בלתי תלויות והסדרי חוב של חברות ענק.

"רואים היחלשות בתחום ההייטק", היא אומרת ביחס למצב השוק היום. "אנחנו רואים שיש יותר הססנות מכיוון המשקיעים. זה לא שאין עסקאות, אלא שהן לוקחות יותר זמן, ורואים שהשוויים נחלשים. זה מעלה חשש לכלכלה. בשוק ההון כמעט ואין הנפקות ראשוניות, שוק אגרות החוב בהחלט ממשיך ולא עוצר, הביקושים יותר קטנים אבל קיימים. באופן טבעי תמחור עסקאות משתנה כשהריבית עולה. יש מצב של חוסר ודאות. זו שנה של חוסר ודאות".

על השפעת המהפכה המשפטית על הכלכלה היא אומרת: "מתחילים לראות השפעה. החשש לא פחות חשוב כי הוא זה שמוביל מגמות. יש חשש גדול שהרפורמה תשפיע באופן שלילי. אני מקווה שמקבלי ההחלטות יתעשתו, יעצרו, ידברו ויצליחו למצוא איזון הגיוני שאפשר לחיות איתו בצורה טובה. אני חוששת מההשלכות על הכלכלה, וגם על הדמוקרטיה".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון