גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגמרו הסדרי החוב המפנקים: איך ייראה סיליקון ואלי ביום שאחרי קריסת בנק ההייטק

קריסת בנק סיליקון ואלי השבוע יצרה טלטלה בשוק ההייטק העולמי ● SVB לא היה רק מוסד פיננסי עם הצעות שמתאימות לעסקי הטק - הוא היה מוסד חברתי שקהילת ההון־סיכון בסן פרנסיסקו התאספה סביבו ● כעת, היזמים והקרנות מנסים למצוא תחליף ראוי, אך לא בטוח שהם ימצאו אותו בבנקים הישראלים

שוטרים יוצאים ממטה סיליקון ואלי בנק לאחר הפשיטה על המשרדים / צילום: Associated Press, Jeff Chiu
שוטרים יוצאים ממטה סיליקון ואלי בנק לאחר הפשיטה על המשרדים / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

לבנק סיליקון ואלי (SVB) תמיד היה תיאבון לסיכון. לרוב, הבנקאים שלו היו הראשונים להתייצב בכל מקום בו מישהו בענף ההייטק רצה לבצע פעולה בנקאית. כל חברת סטארט־אפ צעירה והפסדית שביקשה לגייס הלוואה, קרן הון סיכון שרצתה להפקיד את כספה, או חברת צמיחה שרצתה לפתוח פיקדון דולרי. ובצדק: הבנק הוקם בעמק הסיליקון עבור חברות באזור לפני 40 שנה, כשבנקים הביטו בהתנשאות לעבר חברות טכנולוגיה צעירות וראו בעיקר הפסדים וחובות. בנק סיליקון ואלי ראה בהן חברות מהירות־צמיחה שיכולות יום אחד להגיע לשווי של מיליארדים.

"תמיד אותו הסיפור": מה מחבר בין כל המשברים הפיננסיים? | ניתוח 
הוויכוח שלאחר התמוטטות בנקים בארה"ב: להתערב או לא להתערב | ניתוח 
האם נראה אפקט דומינו בשווקים? בין משבר 2008 לקריסת הבנק | ניתוח

כאשר בנקים ממוסדים וגדולים מ־SVB הבחינו בתנופה שהוא צובר ב־20 השנה האחרונות, רבים מהם ניסו לחקות את המודל, אבל ללא הצלחה. הסיבה: הנוכחות המתמדת של אנשי סיליקון ואלי בכל מקום הייתה חלק בלתי נפרד מהמודל העסקי. בתעשייה כונתה האסטרטגיה "הגלגל המסתובב" - כזה שקושר בטבורו את כל המרכיבים בענף ההייטק תוך כדי תנועה. SVB העניק כרטיסי אשראי לשותפים בקרנות הון סיכון, השקיע בקרנות שלהם, חילק הלוואות לחברות הפורטפוליו, וליזמים סיפק שירותי בנקאות פרטית שכללו לא אחת גם מתן משכנתאות ושירותי ניהול עושר.

דרך זרוע הייננות שהוקם בעמק הכרמים של נאפה צפונית לעמק הסיליקון, הוא הגשים חלום ליזמים ומשקיעים שביקשו להקים את היקב הראשון שלהם. ערבי היין שלו, המסיבות והאירועים הפכו לשם דבר בתעשיית הטכנולוגיה. בכירי הבנק הפכו בני בית בקרנות ההון סיכון הגדולות של עמק הסיליקון ובראשם סקויה, אנדריסן הורוביץ וקליינר פרקינס. כעת מתבררת אחת הסיבות לכך: דרך קרן מיוחדת בשם SVB Capital, השקיע הבנק מיליארדי דולרים בקרנות ההון סיכון - בהן רבות שפועלות גם בישראל: לייטספיד, אינדקס ובסמר.

ה"שמוזינג" של SVB היה גם המודל העסקי. ההיכרות האינטימית עם כל חלקי התעשייה והמעמד המונופוליסטי איפשרו לבנק להכיר את הסיכון שגלום בכל אחת מהקרנות. בהתבסס על איסוף נתונים שיטתי על עשרות אלפי חברות, כולל רבות שמתחרות אחת בשנייה - הצליח הבנק להבין את פרמטר הסיכון שגלום בכל חברה והבין מה דרוש לו על מנת להרכיב הלוואה התפורה למידות הלקוח.

ב־SVB לא הציעו הלוואות זולות

הבנק מעולם לא התפשר על המחיר. ההלוואות של הקרן נודעו כיקרות. בשנים שקדמו לבועת הטכנולוגיה של 2020־2021, עמדה הריבית על ההלוואה על יותר מ־10%, לעיתים אפילו עד 18%, וכמעט תמיד קיבל מעמד של נושה מועדף בכל הסדר פירוק. יתר על כן, המעמד הדומיננטי שלו בשוק הבטיח לו שכל מי שחושב לא לקיים את תנאי ההלוואה - יקיים אותם לבסוף. קרנות הון סיכון הכניסו את היד לכיס כדי לאפשר לחברות שלהן לחיות, העיקר לא לאפשר להן להגיע לחדלות פירעון בבנק סיליקון ואלי. ואכן, שיעור הלקוחות שמגיעים לחדלות פירעון עמד על נתון חד־ספרתי נמוך.

אולי הבנק היה יקר, אך ניהול הסיכונים שלו וההיכרות עם השוק איפשרו לו גמישות שאף בנק מתחרה מעולם לא ידע להפגין. קשה להחזיר את החוב? הלקוח ניגש למשרד של גדי משה או דוד כהן ויוצא עם הסדר נוח לכל הצדדים.

אבל החיבה למתן הלוואות מסוכנות של אנשי SVB לא הייתה הסיבה לנפילה. אם כבר, היא הייתה הסיבה להצלחה. קריסת הבנק נעשתה בכלל בשל טעות ניהולית בדרך בה הוצגו כלפי המשקיעים באופן פתאומי ההפסדים על איגרות חוב שנצברו בגלל עליות הריבית הבלתי נגמרות. תיקי ההלוואות של הבנק נחשבים נכס אטרקטיבי עבור כל רוכש עתידי.

 

כאבי פאנטום בסיליקון ואלי

אנשי בנק סיליקון ואלי הפכו לחלק מהנוף הטבעי בהייטק עד כדי כך שהיעלמותם המטאפורית מהזירה העסקית בשישי האחרון - בין באמצעות שתיקה שגזרו על עצמם ובין אם פוטרו מהארגון - הותירה את אנשי ההון סיכון פעורי פה. הם התרגלו לנוכחותם הדומיננטית של מנהלי הבנק, עד שהרשתות החברתיות הוצפו בעצומות של סולידריות עליהן חתמו שותפים בקרנות - תחילה כדי לעודד את רוחם של הבנקאים, ולאחר מכן כדי לקרוא לרשויות הפדרליות לשמר את הבנק בתצורתו הנוכחית. כאילו שאותן קרנות לא עסקו בלעודד את היזמים להוציא את כספם מהבנק.

על אף שכל מי שיוכל היה לחלץ את כספו מ־SVB כבר עשה זאת, נוטלי ההלוואות וקווי האשראי נתקעו לזמן לא ידוע עם תיקי ההלוואה שלהם בבנק הקורס. הם ותיקי ההלוואות שלהם מהווים נכס אטרקטיבי עליו מסתכלים בנקים וקרנות דוגמת ג'יי. פי. מורגן ואפולו. אבל למרות החלופות, בתעשיית ההייטק מדווחים על תחושת פאנטום: אובדן הבנק הגדול והדומיננטי, עורק המימון המרכזי של חברות ההייטק, הוא כל כך גדול, עד כי הוא עדיין לא נתפס.

חברות שנטלו הלוואות ובנו על עוד מספר חודשים של מימון, נדרשות כעת לחשב מסלול מחדש. כמה מהן יאלצו לפטר או לסגור את החברה כבר בזמן הקרוב. גם יזמים ומשקיעים ירגישו את ההתרסקות באופן אישי בכיסם. הבנק העניק להם לא פעם משכנתאות בתנאים חלומיים, שכעת גורלן לא ידוע. כל בנק אחר שירכוש את המשכנתאות הללו כנראה יאלץ לשנמך את התנאים למגינת ליבם.

הבנקאות הישראלית מנסה להיכנס לוואקום

מאז 2014 קמו בישראל עוד שלוש זרועות הייטק בבנקים כלליים, לאחר שאלה ברחו מבנקאות הייטק לאחר משבר הדוט־קום: לאומי טק, שהיה החלוץ לפני המחנה והוקם ב־2016 על ידי יוצאת קרן ההון סיכון ורטקס יפעת אורון כדי להתחרות ב־SVB, ולאחריו פועלים הייטק ודיסקונטק, שקיבל תאוצה עם שובו של המנכ"ל אורי לוין מניו יורק. בנק מזרחי, שהתמיד כל השנים בפעילות הלוואות הייטק סלקטיבית בראשות דני מאור, העמיד תחרות מסוימת לסיליקון ואלי בנק, אך עשה זאת במשורה ובסיכון נמוך יותר.

ארבעת הבנקים החלו להתמחות בהלוואות מסוכנות, פתחו סל של שירותים משלימים ליזמים ולקרנות: כרטיסי אשראי, פיקדונות מט"ח, והעמקת הפעילות הבנקאית בארה"ב עם גופים כמו פועלים ניו יורק, דיסקונט ניו יורק ו־ואלי בנק, בנק ההייטק האמריקאי שלאומי מחזיקה בכ־15% ממנו. בסוף השבוע בו התמוטט SVB, פועלים ולאומי פתחו חמ"ל כדי לאסוף את שארית הפליטה מהבנק הקורס.

ריכוז של ארבעה בנקי הייטק בשוק כה קטן הוא מאפיין ייחודי של המשק הישראלי שבו ענף הטכנולגיה משחק תפקיד דומיננטי. בשאר העולם מעטים הבנקים שפעלו בכיוון: לא בגלל שהם לא מעוניינים - יחס העלות תועלת לא השתלם להם. ג'יי. פי. מורגן ו־HSBC משרתים חברות הייטק, אבל הם לא יוצאים מגדרם כמו SVB כדי להעניק הלוואות עתירות סיכון לחברות הפסדיות ולהשקיע מיליונים כדי ליצור היכרות אינטימית עם אלפי יזמים ומשקיעים. יחד עם וולס פארגו וסיטי, הם רואים את חברות הסטארט־אפ כשוק נישתי, ובלאו הכי הם פוגשים את החברות בשלב בוגר יותר, כאשר הן הופכות לחדי קרן או מונפקות בבורסה.

אבל ספק אם השוק הבנקאי הישראלי יכול להוות תחליף ראוי ל־SVB. הבנקים הישראלים מתקשים במתן הלוואות קטנות של מיליוני דולרים לסטארט־אפים ובבניית חוב מורכב, ודאי שלא במהירות ובמקצוענות של SVB. אחת הסיבות לכך היא הרגולציה של בנק ישראל שאיננו מסווג את תעשיית ההייטק באופן נפרד. "כשמגיע צוות של בנק לישראל, אין לו דרך להסתכל על הלוואת הון סיכון לחברה הפסדית. זה כאב ראש מבחינתם. וכשזו הגישה, אין לבנקים תמריץ להתפתח בתחום הזה", אומר משקיע בכיר. "בנק ישראל התמחה לאחרונה בבנקים דיגיטליים, אבל אם הוא רוצה בנקאות הייטק, הוא חייב להרחיב את הידע בתחום".

עו"ד סיימון וינטרוב, שותף בתחומי הייטק ובנקאות במשרד ארנון, שחתום בין השאר על כמה הלוואות הון סיכון, מסביר כי הבנקים הישראלים מנסים כבר זמן רב להיכנס לתחום הלוואות ההון סיכון (Venture lending) אלא ש־SVB בדרך כלל היה צעד אחד לפני כולם. "מבחינה מסחרית, הבנקים הישראלים אולי יכולים לעמוד בתנאים של SVB, אבל הם לא עובדים מספיק מהר והתהליכים אצלם מסורבלים יותר", הוא אומר. "עסקאות עם בנק ישראלי לוקחות פי שניים או שלושה מהזמן שאנחנו רגילים אליו בבנקים אמריקאים, והמסמכים שלהם לא תמיד באנגלית - תנאי בסיסי לביצוע עסקאות עתידיות. יהיה להם קשה למשוך את החברות הטובות של הקרנות הטובות".

בכל מקרה, וינטרוב מספר על עצירה כמעט מוחלטת של ההלוואות בעקבות קריסת הבנק: "רוב העסקאות שהיו על השולחן נעצרו. השוק נמצא בציפייה דרוכה לראות האם בנק אחר יקנה את תיק ההלוואות של SVB, אבל גם לאחר מכן יהיה יותר קשה לקבל הסכם הלוואות חדש. עדיין לא ברור כיצד ייראה השוק, אבל די ברור שנטילת הלוואה תהיה עסק יותר יקר ויותר קשה".

קרנות ההון סיכון שנהנות מהוואקום

מי שנהנה מהוואקום בשוק הלוואות ההייטק הן הקרנות ויולה קרדיט (לשעבר פלנוס) המנוהלת בידי רותי שמחה, וקראוס, המיוצגת בישראל על ידי השותף ראול שטיין. "הבנקים הגדולים העניקו הלוואות הון סיכון ואשראי פרטי לחברות, ואחרי המשבר של 2008, הם יצאו משם והותירו אותו לבנקים מתמחים וקרנות פרטיות", אומר שטיין, שמנהל את פעילות קראוס בישראל. "SVB הייתה שחקנית דומיננטית בתחום, הוואקום שנוצר אחרי הקריסה שלה יספק הזדמנות לקרנות פרטיות למלא את החסר".

מלבדן, פעילות מרחוק כמה קרנות הלוואה זרות כמו טריפל פוינט, WTI וקומריקה שהעלו את הפרופיל הישראלי שלהן בחצי השנה האחרונה ואתגרו את SVB ואת קראוס מבחוץ. שתי האחרונות נהנות מהסדר מיוחד עם רשות המסים המאפשר להן לפרוס את גביית המס מהלקוח במועד מאוחר יותר. כעת, עם קריסת SVB, קרנות הלוואה חדשות שירצו להשקיע בישראל יאלצו להגיע להסדר דומה.

"סיליקון ואלי בנק היה אחד הבנקים היחידים בארה"ב שהסכים להעניק הלוואות לסטארט־אפים ישראלים כמעט ללא גבולות גיאוגרפיים", אומר אדם פישר, שותף בקרן בסמר. "לא היה אכפת להם שהקניין הרוחני נמצא בחברה האם הישראלית או שההכנסות מגיעות ישירות אליה.

"לעומת זאת, לבנקים אחרים יש לא מעט מגבלות לפני שהם מסכימים להכניס את היד לכיס. הם דורשים, למשל, שהקניין הרוחני או ההכנסות יגיעו לחברה האמריקאית ויעמדו כשיעבוד להלוואה. יש כאלה שמסכימים לשעבד את הנכסים האלה בישראל, אבל במקרה שכזה, חשובה להם מערכת משפטית מהימנה שתוכל לקבל החלטות ניטרליות כאשר אחת מחברות הפורטפוליו פושטת רגל". לדבריו, "המהפכה המשפטית מקטינה את הסיכוי שהם יסכימו לשעבד את הנכסים האלה בישראל, ולכן גם את הסיכוי של יזמים ישראלים לגייס הלוואות בתקופה הקרובה".

הלקח של המשקיעים: ביזור חשבונות

יונתן מטוס, יזם הייטק ומשקיע שפעיל בארבעה סטארט־אפים ישראלים ואמריקאים, ספג גם הוא מהלומה עם סגירת חשבונות הבנק שהחזיקו חברות הפורטפוליו שלו. את הלקח שלמד הוא מעביר הלאה לחבריו היזמים בעמק הסליקון ובתל אביב: "למדנו לבזר את חשבונות הבנק בין מדינות - אנחנו מחזיקים בחשבונות בארה"ב, ישראל, הודו ובריטניה. היכולת להעביר בין חשבונות מוגבלת בגלל פערי השעות, אך ניתן בהתרעה של חצי יום להעביר חשבון ממקום למקום".

מטוס פיצל חשבונות רבים בין הבנקים הגדולים בארה"ב (ג'יי.פי מורגן, בנק אוף אמריקה, וולס פארגו וסיטי): "אלה הם בנקים בטוחים כי הם גדולים מכדי ליפול והממשל יעזור להם בכל מצב", אומר מטוס וממליץ לסגור בהם קרנות כספיות נושאות ריבית שיכולה להגיע למיליוני דולרים. "רק הריבית יכולה לפרנס חברה למשך זמן נוסף ולהאריך את התקופה שבה יכול סטארט־אפ לעשות שימוש בהון שגייס".

הפינטקים שמנסים להרוויח מהקריסה

כלי פיננסי חדש שצובר תאוצה בימים שלאחר התרסקות הבנקים בארה"ב הוא חשבון המכונה Sweep Account, מעין חשבון־על המפצל כספי עובר ושב בין מספר בנקים כדי לגדר סיכונים ולהגדיל את היקף הביטוח המשולם על ידי הרשויות בארה"ב על כל מבוטח.

חברת הפינטק ברקס (Brex) למשל, מאפשרת פיצול של העו"ש בין תשעה בנקים במקביל. כך ניתן לבטח סכום גדול יותר מהמגבלה של הרגולטור האמריקאי שעומדת על 250 אלף שקל. "אפשר לבטח 2.25 מיליון דולר ולא רק 250 אלף כמו ב־SVB או סיגנצ'ר", אומר נדב לידור, מנכ"ל ברקס בישראל. ברקס מציעה גם שירות כרטיסי אשראי, פתיחת חשבונות בנק מהירים בארה"ב ואפילו הלוואות הון סיכון.

את צוותי הבנקאות האישית והאירועים המפנקים של סיליקון ואלי לא תמצאו שם - המודל של SVB התרסק ואיננו. אך השמועות על קרנות פרייבט אקוויטי כמו אפולו וג'פריז שיקימו אותו מעפר מסמנות על כך שבנק דומה לו יהלך בינינו לבטח כאשר תצמח בועת הטכנולוגיה הבאה.

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית