גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הפטיש לסדן: חוב כבד וצניחה בשווי הנכסים הזניקו את תשואת אג"ח דסק"ש

שווי החזקותיה של דיסקונט השקעות צנח ביותר ממיליארד שקל וצמצם משמעותית את שוויה הנכסי הנקי ● התוצאה: אג"ח בתשואה של 14% ומניה שנפלה לשפל המשקף הפסד של יותר מ־50% לקבוצת המשקיעים המחזיקים בה, בראשות צחי נחמיאס, האחים זלקינד ורמי לוי

צחי נחמיאס, יו''ר דסק''ש / צילום: ורד פיצ'רסקי
צחי נחמיאס, יו''ר דסק''ש / צילום: ורד פיצ'רסקי

הטלטלות שפקדו את השווקים הפיננסיים בשבועות האחרונים מגבירות את הלחץ השלילי על שוק החוב הקונצרני בתל אביב. בתוך תקופה של כשלושה חודשים זינק היקף אג"ח החברות הנסחרות בתשואה דו־ספרתית ב־37% לכמעט 25 מיליארד שקל, מה שגורר חשש ממחנק אשראי וקשיים הולכים וגוברים בגיוס ומחזור חובות על ידי החברות הציבוריות.

באגף התקציבים מזהירים: "החקיקה המשפטית עלולה להביא לאובדן של עד 100 מיליארד שקל בשנה" 
האסטרטג של מורגן סטנלי: "השוק הדובי כמעט ונגמר, והסוף יהיה כואב ומרושע" 
רצף הנתונים הנדיר שמכניס את ענף הנדל"ן לאי ודאות וזורע את משבר ההיצע הבא 

אל המועדון הלא ממש מכובד של חברות שהאג"ח שהנפיקו נסחרות בתשואת "זבל", הכולל זה זמן את חברות הנדל"ן המניב ג'י סיטי ונורסטאר של חיים כצמן ואת חברת ייזום הבנייה חנן מור, הצטרפה לאחרונה גם דיסקונט השקעות (דסק"ש), על רקע שחיקה מהירה בשווי החזקותיה הנסחרות בבורסה, לצד מצבת תשלומי חוב מאתגרת לשנים הקרובות.

התשואות הללו מלמדות על עלייה ברמת הסיכון שמייחסים המשקיעים לחברה, באופן שחוסם את גישתה למחזור חוב בשוק. שלוש סדרות האג"ח של דסק"ש בהיקף מצרפי של 2.2 מיליארד שקל נסחרות כיום בתשואות של 12%-14%. בהיעדר אפשרות למחזור החוב, תידרש החברה למצוא דרכים אחרות לגיוס הכספים הנדרשים לעמידה בהתחייבויותיה.

שווי ההחזקה בנכסים ובניין נחתך בכחצי

דסק"ש היא חברת החזקות המתנהלת ללא בעל שליטה. לפני קצת יותר משנתיים זכתה קבוצת משקיעים בראשות חברת הנדל"ן המניב מגה אור של צחי נחמיאס במכרז לרכישת מניות השליטה בחברה (82%) מידי כונסי הנכסים של אי.די.בי, לאחר שגברה על ההצעה המתחרה של בעל השליטה הקודם בדסק"ש ובקבוצת אי.די.בי שקרסה, אדוארדו אלשטיין.

רוכשי מניות השליטה נחשבים לקבוצת "כוכבים" של המגזר העסקי, הכוללת כאמור את מגה אור של נחמיאס ולצדו את חברת ההחזקות אלקו של האחים זלקינד (מחזיקות כל אחת בכ־30% ממניות דסק"ש), את טייקון הקמעונות והתעופה רמי לוי (11% מהמניות), ואת איש העסקים חן למדן (5%).

בתמורה למניות השליטה שילמו חברי הקבוצה בסך־הכול כ־1.1 מיליארד שקל, במה שנראה כעת כהשקעה כושלת במיוחד אשר משקפת הפסד של יותר מכ־50% על הנייר. דסק"ש, המנוהלת על ידי נטלי משען זכאי, נסחרת בשווי שוק של 636 מיליון שקל בלבד, לאחר שמניית החברה נחתכה בכ־60% בשנה החולפת.

מול חוב האג"ח המאיים, מחזיקה דסק"ש בעיקר את מניות השליטה (63%) בחברת נכסים ובניין השולטת בחברת הנדל"ן המניב גב ים, וכן את השליטה בחברת התקשורת סלקום (36%). לצדן היא מחזיקה גם בשליטה בחברת התוצרת החקלאית והקרקעות מהדרין ובחברת החזקות הטכנולוגיה אלרון ונצ'רס.

המשקיעים מודאגים כאמור גם מהשחיקה המהירה בשווי נכסיה של דסק"ש בחודשים האחרונים, שמושפעת מהנפילות בבורסות לצד העלאות הריבית. שווי מניות השליטה של דסק"ש בנכסים ובניין נפל בחצי השנה האחרונה ב־45%, ושווי ההחזקה עומד כיום על 764 מיליון שקל, כמחצית מערכה בסוף הרבעון השלישי אשתקד.

לקראת סוף פברואר האחרון דיווחה נכסים ובניין על סיומם של המגעים למכירת מגדל HSBC בניו יורק שתכננה לבצע, מבלי שהושג הסכם. שוויו של אותו מגדל משרדים, מנכסיה המרכזיים של החברה, נשחק בהדרגה וירד מרמה של 855 מיליון דולר בסוף 2021 ל־720 מיליון דולר בתום הרבעון השלישי אשתקד.

גם שווי מניות סלקום שבידי דסק"ש נשחק בחודשים האחרונים ל־795 מיליון שקל, ירידה של כמעט 30% למול שווי ההחזקה בתום הרבעון השלישי. בינואר האחרון דיווח גלובס כי דסק"ש שכרה את שירותיו של בנק ברקליס במטרה להתניע מחדש הליך של מכירת השליטה בסלקום, לאחר שכשלה בכך בקיץ שעבר. בכל מקרה, בדסק"ש מעריכים כי השווי שבו נסחרת כיום סלקום (2.1 מיליארד שקל) רחוק מלשקף את שוויה הכלכלי.

חוב אג"ח של 677 מיליון שקל לפירעון השנה

נכון לסוף הרבעון השלישי של 2022 הסתכם החוב ברוטו של דסק"ש ב־2.9 מיליארד שקל. במקביל יתרות הנזילות שלה עמדו על כ־1.1 מיליארד שקל, כשהיא מציגה לוח סילוקין מאתגר לשנים הקרובות. ב־2023 אמורה החברה לפרוע חוב למחזיקי האג"ח בסך 677 מיליון שקל, שנה לאחר מכן עוד 650 מיליון שקל, ובשנת 2025 היא נדרשת לפרוע עוד 623 מיליון שקל.

נראה כי מצבת החובות הכבדה הרובצת על דסק"ש, והשחיקה המהירה בשווי השוק של החזקותיה הסחירות, מקטינות את יכולת התמרון העסקית של החברה. גם מימוש הנכסים, שאמור היה להקל על עומס החובות, הפך לקשה ומורכב יותר לנוכח המצב בשווקים, מה שיוצר לחץ על מחירי האג"ח שהנפיקה החברה.

בסוף הרבעון השלישי אשתקד, עמד שווי ההחזקות הסחירות של דסק"ש על 3.1 מיליארד שקל. אולם מאז נחתכו אותן החזקות בקרוב לשליש, וערכן כיום נמוך מ־2 מיליארד שקל. מכאן שהערך הנכסי הנקי של החברה (NAV), שעמד בסוף ספטמבר שעבר על 1.2 מיליארד שקל, צנח באופן משמעותי ונכון להיום עומד על כ־200 מיליון שקל בלבד.

אינדיקטור נוסף שעלול להשתנות לרעה בשל ההרעה במצבה הפיננסי של דסק"ש, הוא דירוג החוב שלה. כיום מדורגות התחייבויות החברה כ־BBB, על ידי S&P מעלות, כאשר בדוח העדכון האחרון ממאי 2022 הוגדר אופק הדירוג שלהן כ"יציב", ונותר כך גם כיום. יחד עם זאת באותו עדכון נכתב כי תרחיש שלילי שעלול להוביל להורדת הדירוג כולל הרעה בנזילות החברה, או נגישות מוגבלת לשוק ההון ולמערכת הבנקאית.

מקורבים לחברה, שצפויה לפרסם בימים הקרובים את תוצאותיה הכספיות לשנת 2022, מעריכים כי למרות הירידות בשווקים יש בידיה די מקורות נזילים לצלוח את השנה הקרובה, מתוך תקווה שבמהלך תקופה זו תירשם התאוששות בשווי החזקותיה הסחירות.

זינוק בתשואות מדדי האג"ח בבורסה

מעבר למצבה של דסק"ש, התמונה בכלל שוק החוב הקונצרני בבורסה הפכה כאמור עגומה למדי בעת האחרונה. יתרת החוב הקונצרני הנסחר בתל אביב עומדת כיום על 394 מיליארד שקל, ב־761 סדרות אג"ח שונות. מתוכה היקפן הכספי של האג"ח שנסחרות בתשואה דו־ספרתית הוא כ־25 מיליארד שקל, כך שמדובר ב־6.3% מסך החוב הסחיר. מספר סדרות האג"ח שנסחרות בתשואה דו־ספרתית עומד על 86 (11% מסך הסדרות).

מה שמסביר את העלייה החדה בהיקף של אג"ח הזבל בשלושת החודשים האחרונים הוא בעיקר עליית הריבית, שמכבידה על חברות ממונפות ומקשה על מחזורי החוב. עליית הריבית במדינות רבות בשנה החולפת הובילה לסדרה של טלטלות וקריסות של בנקים בשבועיים האחרונים, בראשן אירוע קריסת בנק סיליקון ואלי בארה"ב לפני שבוע וחצי, לצד חילוצו של בנק קרדיט סוויס השוויצרי שנמכר ביממה האחרונה למתחרה UBS.

המגמה של עליית התשואות באג"ח הקונצרניות מתבטאת במדדי התל־בונד השונים בבורסה, הכוללים את איגרות החוב הרלוונטיות לפי קריטריונים שונים. מדד תל־בונד 20 הכולל את 20 סדרות האג"ח הגדולות, רובן צמודות למדד המחירים לצרכן, נסחר כיום בתשואה לפדיון גלומה שנושקת ל־3% - זינוק ביחס לתחילת פברואר האחרון, ערב הטלטלות, אז עמדה התשואה בו על 2.2%.

מגמה דומה פוקדת את מדד תל בונד שקלי, שבו האג"ח שאינן צמודות, אשר התשואה הגלומה בו עומדת על 6.2%. זו אמנם התקרבה כבר ל־6.5% בסוף פברואר, אך עדיין זינקה בחדות מרמה של קצת פחות מ־5% בתחילת החודש שעבר.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד הנג סנג מזנק ב-1.3%

הניקיי עולה ב-0.9% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?