גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפך בתעשיית הקרנות בישראל: הפסיביות עוקפות בנכסים את האקטיביות

נכסי התעשייה הפסיבית עומדים על 154 מיליארד שקל בעוד שבתעשייה האקטיבית (ללא הקרנות הכספיות) מנוהלים כיום 152 מיליארד שקל ● לכך הובילו שינויים בטעמי הציבור והעדפה גוברת של יועצי ההשקעות לקרנות פסיביות ● נכסי הקרנות האקטיביות ברמה של סוף 2013

מהפך בתעשיית הקרנות בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock
מהפך בתעשיית הקרנות בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא ראש מיטב ני"ע

הטלטלות בשוק המקומי, שמתרחשות גם על רקע קידום הרפורמה המשפטית, מתבטאות בשורה של אפיקי השקעה. כך המניות בישראל ירדו בעוצמה ומציגות ביצועי חסר מול מדדים בעולם, האג"ח הממשלתיות והקונצרניות ירדו אף הן, והשקל נחלש משמעותית מול הדולר.

משבר הבנקים, העלאות הריבית והרפורמה המשפטית: הכוחות שמכבידים על השקל | ניתוח
מומחים מנתחים: איפה כדאי להשקיע היום 100 אלף שקל? | בדיקת גלובס

הטלטלות הללו חלחלו גם לתעשיית קרנות הנאמנות, וזה עוד לפני ההשפעה של נפילת (ואולי חילוץ) כמה בנקים בארה"ב לאחרונה ופרשת בנק קרדיט סוויס השוויצרי שהסתיימה במכירתו ל-UBS.

תעשיית קרנות הנאמנות בכללותה מספקת מכשירי השקעה ופתרונות השקעה למגוון רחב מאוד של צרכים ובמגוון רחב מאוד של אפיקי השקעה. קרנות נאמנות הפכו למכשיר השקעה מאוד פופולרי, ולא רק בישראל, הודות למגוון יתרונות שהן מעניקות למשקיעים בהן: פיזור השקעות וסיכונים בצורה נוחה, נזילות יומית, יתרונות מיסוי, ניהול מקצועי בעלות נמוכה יחסית, שקיפות ועוד.

ככלל נהוג לחלק את התעשייה לשתי קטגוריות מרכזיות - קרנות נאמנות אקטיביות שמנהליהן מנסים להשיג יותר ממה שמכונה הבנצ'מרק, כלומר יותר מן המדד שמייצג את התחום שבו הקרן מתמחה, וקרנות נאמנות פסיביות, שמנהליהן אינם מנסים או מתיימרים להשיג יותר מהבנצ'מרק על ידי בחירה סלקטיבית של מניות, אלא פשוט נצמדים אליו ומחקים אותו, ובאופן הפשוט ביותר רוכשים בטכניקות שונות את כל המניות שנכללות במדד מסוים ובאותו משקל שבמדד.

התעשייה האקטיבית קדמה לתעשייה הפסיבית בארה"ב, באירופה ובישראל, וראשיתה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, עם ייסודה בארה"ב של חברת "ונגארד", שהיא כיום השנייה בגודלה בעולם בתחום הפסיבי. לישראל היא הגיעה לפני כ-20 שנה בדמות תעודת סל ראשונה שנקראה "פסגות תאלי 25".

בהמשך, בשנת 2008, נולדו לתעודות הסל אחיות בדמות קרנות מחקות. כך בעוד שתעודת סל היוותה התחייבות של המנהל כלפי המשקיעים בקרן להשיג עבורם את מה שהמדד הנעקב ישיג (את הבנצ'מרק), קרן מחקה הבטיחה רק "להשתדל" להשיג את הבנצ'מרק, ללא התחייבות.

ההתחייבויות של תעודות הסל להשיג עבור המשקיעים את הבנצ'מרק הדירה שינה מאנשי רשות ני"ע בארץ, מחשש שאם מנהל התעודה לא יצליח להשיג את הבנצ'מרק עקב כשל תפעולי או אחר, הוא יצטרך לפצות את המשקיעים בסכומי עתק שאין לו. בשל כך הוא נדרש להציג הון עצמי בסכומים גבוהים, אולם באופן שלא באמת הבטיח עמידה בהתחייבויות במקרה של כשל בקנה מידה גדול מאוד.

זה היה הרקע לרפורמה הגדולה שבוצעה ב-2018 והפכה את תעודות הסל (ETN) לקרנות סל (ETF) שאינן מתחייבות להשיג את הבנצ'מרק, אבל במקרה שלא יושג, מנהל הקרן נדרש לפצות את המשקיעים עד לגבול מסוים ומוגבל בין 0.1% ל-0.3% מנכסי הקרן, בהתאם לסוג שלה.

לצורך הסימטריה, מנהל הקרן יכול גם לצאת נשכר אם הוא מצליח לייצר תשואה שגבוהה מתשואת הבנצ'מרק באותם גבולות. במקרה כזה התשואה העודפת והרווח הנובע ממנה עוברים אליו. אלה הם אותם "דמי ניהול משתנים" שמתווספים לדמי הניהול הקבועים שגובה מנהל הקרן.

עלויות נמוכות יותר לניהול הפסיבי

במשך הרבה מאוד שנים התעשייה האקטיבית בישראל הייתה גדולה בהרבה מאחותה הפסיבית (ראו גרף), אבל בשנים האחרונות הלך הפער הזה והצטמצם, לנוכח העובדה שהקרנות הפסיביות - הסל והמחקות - גייסו יותר כסף מהציבור מאשר הקרנות האקטיביות.

ככלל, בעשור האחרון הקרנות האקטיביות דרכו במקום מבחינת היקף נכסיהן, בעוד שהפסיביות צמחו. הפער בנכסים לטובת הקרנות האקטיביות הלך ונסגר מסוף 2017, וכך הגענו ממש בחודש האחרון למהפך: לראשונה בישראל היקף נכסי הקרנות הפסיביות המסורתיות עולה על נכסי הקרנות האקטיביות המסורתיות (ללא קרנות כספיות מנוהלות, קטגוריה שכלל לא קיימת בקרנות הפסיביות): 154 מיליארד שקל בפסיביות לעומת 152 מיליארד שקל בקרנות האקטיביות.

זהו שינוי משמעותי שמייצג העדפות של הציבור, ובעיקר של יועצי ההשקעות במערכת הבנקאית למוצר פשוט, שקוף ביותר ובעלויות נמוכות יחסית.

העלויות המופחתות נובעות מכך שניהול קרנות פסיביות דורש בעיקר יכולות של תפעול מסחר וניהול סיכונים, בעוד שקרנות אקטיביות דורשות בנוסף לכך גם מנהלי השקעות שעלותם גבוהה.

בנוסף, מנהלי קרנות אקטיביות משלמים למפיצי הקרנות, הבנקים, עמלת הפצה בשיעור של 0.35%. ולא עמלה חד-פעמית אלא מתמשכת (כל עוד הלקוח מחזיק יחידות בקרן), מה שאומר שזה אמור להיות הרף התחתון של דמי הניהול שגובה מנהל הקרן אם הוא לא רוצה להפסיד.

לעומת זאת בקרנות פסיביות הדברים עובדים אחרת. מנהליהן לא משלמים עמלת הפצה לבנק, מה שמאפשר להם לגבות דמי ניהול נמוכים, ומעבר לכך בחלק מהמוצרים הם מתחרים על הלקוח מול קרנות סל בחו"ל, בעיקר בארה"ב, שבהן דמי הניהול נמוכים מאוד תודות ליתרון העצום שלהן לגודל.

בקרנות פסיביות, בין שהן מחקות ובין שקרנות סל, הלקוח משלם עמלות קנייה ומכירה לבנק, בעוד שבקרנות אקטיביות אין עמלה כזו, כי הבנק מקבל את עמלתו, עמלת ההפצה, מהיצרן, קרי ממנהל הקרן.

האקטיביות פורחות בימי גאות בשווקים

ההעדפה שמגלים חלק מיועצי ההשקעות למוצרים הפסיביים נובעת, להערכתי, גם מצמצום במספר היועצים במערכת והעומס המוטל עליהם, שכן קל יותר לבחור בקרן מחקה מאשר בקרן אקטיבית. וגם בהמשך מערכת היחסים שלהם עם הלקוחות היא קלה יותר, בעיקר בעת משבר.

בגרף המצורף ניתן לראות איך במהלך השנים הפער בין סך הנכסים של הקרנות האקטיביות המסורתיות לזה של הפסיביות מתרחב ומצטמצם חליפות. הוא גדל לטובת הקרנות האקטיביות כשנרשמת גאות בבורסה ומצטמצם בימי משבר. בשנת 2017, שהייתה שנת גאות בבורסה בת"א, הפער הגיע לשיא, ומאז הלך והצטמצם עד שהתהפך ממש בראשית החודש כאמור.

תעשיית הקרנות האקטיביות נמצאת היום בשפל של קרוב לעשר שנים. סך נכסיה עומד על אותה רמה של סוף 2013 בעוד ששוקי המניות והאג"ח עלו מאז משמעותית, ובאותו פרק זמן של כתשע השנים האחרונות התעשייה הפסיבית גדלה בכ-70%.

גם בעולם, התעשייה הפסיבית, שמונה 11,072 קרנות סל, תופסת תאוצה. אם בסוף 2019 סך נכסיה בעולם הגיע ל-6.4 טריליון דולר, הרי שלאחרונה היא מגיעה ל-9.23 טריליון דולר, אחרי שכבר הגיעה ל-10.3 טריליון דולר בסוף 2021. הצמיחה נובעת הן מעליית ערך (למעט כמובן בשנת 2022) והן מכניסת כספים לתעשייה בשנת השיא של 2021 - גיוס של 920 מיליארד דולר.

הנתונים - מחברת המחקר ETFGI והבורסה לני"ע בת"א - נכונים ל-16.3.23. האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה ו/או חוות דעת ו/או הצעה לרכישת שירות המתחשבים בנתונים ובצרכים של כל אדם, ואינו מחליף שיקול דעת עצמאי של הקורא. לקבוצת מיטב עשויה להיות החזקה בנכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה