גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי תקדים מחיקת האג"ח של קרדיט סוויס, באירופה ובבריטניה מבטיחים לנהוג אחרת

מי שהחזיק באג"ח "קוקו" מסוג AT1 של קרדיט סוויס, הפסיד נכון לעכשיו את כל כספו: חוב של 16 מיליארד פרנק שוויצרי, שנמחק בהוראת הרגולטור הפיננסי שאירגן את המכירה ל-UBS ● באיחוד האירופי ובבריטניה הבהירו היום כי הרשויות הפיננסיות שלהם – במקרה שיידרשו להחלטה דומה – לא ינקטו צעד כזה, ויכבדו קודם כל את ההתחייבויות לבעלי החוב, לפני בעלי ההון

סניף של קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock
סניף של קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock

בין ההשלכות הלא-צפויות של הרכישה החפוזה בסוף השבוע של בנק קרדיט סוויס על-ידי יריבו UBS ניתן למנות את תשומת-הלב העולמית שניתנה לפתע לרובד אג"ח שנסחר תחת הכינוי "קוקו". הכינוי מבוסס על ראשי-תיבות באנגלית (Contingent Convertible), ומי שהחזיק באגרות אלה מרובד נוסף 1 (AT1) של קרדיט סוויס, הפסיד נכון לעכשיו את כל כספו. חוב של 16 מיליארד פרנק שוויצרי, שנמחק בהוראת הרגולטור הפיננסי שאירגן את העסקה. 

היפוך שוויצרי מפתיע: ההחלטה במכירת קרדיט סוויס שמשנה את חוקי המשחק 
מכירת קרדיט סוויס: המנצח הגדול, המפסידים שעשו עסקה גרועה והמיליארדים שנמחקו 
העזרה הראשונה לא הספיקה לשכך את הבהלה, מי יציל את המערכת הבנקאית? 

הנפקת אג"ח זה למוסדות פיננסיים הפכה להכרח בשנים האחרונות, כניסיון של ממשלות ברחבי העולם "לעבות ולחזק" את הביטחונות של בנקים מפני פשיטת רגל וקריסה מיידית, לאור הלקחים שנלמדו במשבר הפיננסי של 2008. הרעיון הוא שבנוסף לאג"ח רגיל לתקופות שונות, לכל בנק יהיה אג"ח נוסף, מסוכן יותר (ולכן בעל תשואה גבוהה יותר למחזיקים בו), שיימחק אם יחס הלימות ההון של הבנק יירד מתחת לרף מסוים (ונמוך יחסית). הרעיון היה להיטיב אוטומטית עם מצבו הפיננסי ויחס ההון של בנק העומד בפני סיכון ממשי, מבלי להידרש לכספי משלמי המסים.

אולם הרשות הפיננסית השוויצרית השתמשה בסעיף נוסף באותיות הקטנות של החוזים של אגרות חוב אלה, לפיו יש לה את היכולת למחוק את ההתחייבויות גם במקרה של "ארגון מחדש של מבנה ההון" של הבנק. במסיבת העיתונאים שבה הוכרזה העסקה הובהר סדר הנשייה היוצא דופן של עסקת UBS-קרדיט סוויס: בעלי הפיקדונות קודם כמקובל, אחריהם בעלי אגרות החוב - מלבד AT1 - ואחריהם בעלי המניות, שספגו תספורת של 60% על הסגירה ביום שישי (והרבה יותר מזה לעומת ערך המניה בעבר).

זו הסיבה לכך שהאמון בכל מבנה חדש זה קרס ביממה האחרונה. ואחת ההשלכות המיידיות של התפתחות זו היא הבהרה של גורמים בנקאיים מחוץ לשווייץ כי הם אינם מתכוונים לנהוג כמו הרגולטור הפיננסי בברן במקרה דומה. באיחוד האירופי (ששווייץ אינה חברה בו) ובבריטניה ניסו להבהיר היום (ג') כי הרשויות הפיננסיות שלהם - במקרה שיידרשו להחלטה דומה - לא ינקטו צעד כזה, ויכבדו קודם כל את ההתחייבויות לבעלי החוב מסוג "קוקו". 

"לא מתכננים שום הפתעות" 

החשש לפיו חוב בנקאי מסוג AT1 "אינו בר-השקעה יותר" לא צריך להיות תקף באיחוד האירופי, אמר בכיר אירופי לעיתון הכלכלי "פייננשל טיימס". ה-SRB (גוף האחראי על סגירת בנקים באיחוד האירופי), הבנק המרכזי האירופי (ECB) וכן רשות הבנקאות האירופית הוציאו הודעה משותפת, שבה הבהירו כי מחזיקי אג"ח זה יקבלו את כספם "לפני בעלי ההון", שלא כמו במקרה של קרדיט סוויס. "גישה זו יושמה בעבר ותמשיך להיות מיושמת גם בעתיד", נכתב בהצהרה המשותפת.

"אנחנו לא מתכננים שום הפתעות", אמר הבכיר המנהל את ה-SRB האירופי. "עלינו להיות ברורים לחלוטין בנושא קריטי זה: נעקוב אחרי סדר הנשייה, משום שזה מעניק ביטחון למשקיעים". אחרת, אמר, "מי ישקיע בחוב בנקאי, אם יש אפשרות שכל רשות באיחוד האירופי תוכל להחליט בעצמה אם סדר הנשייה תלוי בתנאים באותו יום".

דברים דומים פרסם גם הבנק המרכזי של בריטניה, בהודעה שבה נכתב כי "בממלכה המאוחדת ישנו סדר ברור", וכי האגרות "מדורגות גבוה יותר" מאשר ההחזקות במניות, כך שהמצב במדינה היה שונה מזה שהוחלט עליו בשווייץ. בבריטניה אף הזכירו כי יישמו את הדירוג הזה בפועל במסגרת עסקת המכירה האחרונה של הסניף הבריטי של בנק סיליקון ואלי לענקית הבנקאות HSBC, לפני כשבוע בלבד. 

שוק של 275 מיליארד דולר

ההבהרות הללו מנסות להרגיע שוק של 275 מיליארד דולר ברחבי העולם, של אגרות חוב מסוג "קוקו" המקושרות למוסדות פיננסיים. בסקירה שפורסמה היום מעריכים אנליסטים בגולדמן זאקס כי התהפוכות האחרונות "יובילו לתיאבון מופחת בקרב משקיעים לרכוש אגרות מסוג AT1".

רוב המשקיעים ברובד זה, לפי ההערכות, הם קרנות פנסיה, קרנות גידור וגם משקיעים אסייתים רבים. דיווחים משווייץ בימים האחרונים הצביעו על כך שהמהלך בוצע כדי לנסות ו"לתת משהו" לבעלי המניות של קרדיט סוויס, וגם של UBS, שבעצם לא ניתן להם פרק הזמן המקובל לדון בעסקה ולהצביע עליה. העסקה נכפתה בטווח זמן קצר מאוד, תוך שינוי הכללים הנהוגים בשווייץ מבחינת תחרות וכן מיזוגים ורכישות.

"בעיקרון, בעלי אג"ח AT1 הוקרבו כדי שמשרד האוצר יוכל להציג משהו למשקיעים הבינלאומיים במניות של שני הבנקים, אחרי שמנע מהם להצביע בעניין", דיווח מקור אנונימי ל"פייננשל טיימס".

הסעודים, שהפסידו יותר ממיליארד דולר על השקעתם בקרדיט סוויס בתוך כמה שבועות בלבד, זעמו על כך שהשוויצרים שינו את הכללים כדי להריץ את העסקה במהירות. "אתם לועגים לדיקטטורות, ואז אתם משנים את החוק בסוף שבוע אחד", אמר נציג סעודי, לפי העיתון, "מה ההבדל בין סעודיה לשווייץ?". 

כמה משרדי עורכי דין בשווייץ ובארה"ב כבר הודיעו כי הם מנהלים שיחות עם "נפגעים" ממחיקת החוב כדי לנסות ולהגיש תביעה משותפת נגד הבנקים ונגד הרשויות בשווייץ. בין הנפגעים העיקריים נמצאת חברת ההשקעות האמריקאית PIMCO, חברת ניהול ההשקעות הצרפתית Lazard Frères Gestion וחברת ניהול הנכסים השוויצית GAM Investments.

במסגרת תשומת-הלב העולמית לשכבה זו של אג"ח, סוכנות הידיעות בלומברג דיווחה כי קרוב ל-30% מההון העצמי הנדרש של בנק UBS עצמו גם הוא ברובד AT1 (כ-12 מיליארד דולר). הדבר מעורר חשש מניסיון למכירה מהירה של אג"ח אלה, בגלל התקדים השוויצרי שמאפשר לרשויות (לפי חוזה האג"ח) שלא לכבד את שוויין במקרים מסוימים. אם הדבר יקרה, הרי שהבנק יצטרך להגדיל את ההון שלו בדרך אחרת. 

הבנק הבריטי ברקלי'ס נסמך עליהן בשיעור דומה (28%), בעוד הממוצע לבנקים באירופה הוא 16%. לפי חישובי הסוכנות, התשואה השנתית הממוצעת על אג"ח בנקאי אירופי ברובד זה עומדת על 15.3% כעת, לעומת 7.8% לפני קריסת קרדיט סוויס. מומחים משפטיים הבהירו לסוכנות כי באירופה מחוץ לשווייץ, לאג"ח אלה אין את הסעיף המאפשר לרשויות "לדלג" מעליהן בסדר הנשייה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד