גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בתל אביב: חנויות הנוחות תופסות תאוצה למרות יוקר המחיה

רשתות כמו AM:PM וסבן אילבן מרחיבות או עומדות להרחיב את הפריסה שלהן מחוץ לגוש דן ● האם הן יגדילו את ההיצע התחרותי, או רק יחליפו את חנויות המכולת ואת המינימרקטים המקומיים? ולאיזה פלח באוכלוסייה הן בעצם פונות?

סניף של AM:PM / צילום: Shutterstock
סניף של AM:PM / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

בשוק המזון והסופרמרקט בישראל מתרחשות מגמות מנוגדות. מחד, יוקר המחיה ועליות המחירים, ועתה גם חוסר הוודאות הלאומי והפחד ש"דוחפים" את משקי הבית בחזרה אל חנויות המחיר. מאידך, הנטייה שנותרה מתקופת הקורונה לרכוש "ליד הבית", אשר מותירה את הרושם שרמת החיים של משקי בית רבים עלתה, כשביצעו קניות יקרות על חשבון חיסכון.

מחפשים את כל השיטות לקנות בזול יותר: בתעופה, במזון, באופנה ובפנאי 
שופרסל מנקה מדפים: הרווח הנקי התאפס ב-2022  

תקופה זו האיצה את פיתוח היצע חנויות הנוחות בכל מקום - רבים הלכו, ועדיין הולכים, לכיוון זה. כתוצאה מכך נפתחו ונפתחות מאות חנויות נוחות, חנויות מתמחות ומעדניות גם מחוץ לתל אביב רבתי (תל אביב, גבעתיים, רמת גן והרצליה).

החודש, למשל, דיווחה רשת AM:PM על פתיחת שתי חנויות בחדרה, עיר שאינה בעלת מאפיינים סוציו־כלכליים גבוהים. גם בחיפה פועלות שלוש חנויות של הרשת - בעיר התחתית, בציר מוריה ובשכונת דניה. זאת כעדות לתופעה שבשנים האחרונות חנויות הנוחות נפתחות כמעט בכל מקום.

מכאן עולה התהייה האם רמות המחירים הגבוהות בחנויות אלו ימשיכו לפגוש ביקושים גם בעת הזו, שבה יוקר המחיה ו"המצב הלאומי" מכבידים מאוד על משקי הבית בכלל, ומחוץ למרחב תל אביב רבתי בפרט.

בטור זה נתאר את תמונת שוק המזון והסופרמרקט בכלל, ובחנויות הנוחות בפרט, ונצפה את תמונת המחר.

פערי המחירים

כשבוחנים את פריסת חנויות הנוחות של הרשתות השונות, בחלוקה לחנויות הממוקמות בתל אביב רבתי ומחוץ למרחב זה, ניתן לראות כי שני שלישים מסניפי שופרסל אקספרס נמצאים מחוץ למרחב, ב־AM:PM מדובר בכחמישית, לשאר מספר בודד של סניפים, וויקטורי בסיטי טרם פרסה את חנויותיה מחוץ למרחב.

בקרוב נצפה בפריסה של סבן אילבן ושחקניות אחרות שנכנסו וייכנסו לשוק. מכאן עולה התהייה האם חנויות הרשתות יגדילו את ההיצע התחרותי, או רק יחליפו את חנויות המכולת ואת המינימרקטים המקומיים.

חשוב לשים לב שקיים פער מחירים גבוה של עשרות אחוזים בין חנויות המחיר לבין חנויות הנוחות. בחנויות המחיר הרווח הגולמי נאמד ב־25% ־18%, ובחנויות הנוחות 40%־30%. מול זה יש לבחון את הביקוש - כוח הקנייה השנתי של שוק המסחר הקמעונאי, המבוסס על 2.83 מיליון משקי בית בישראל, הסתכם בכ־158 מיליארד שקל בשנת 2022.

מתוכם, כ־88 מיליארד שקל מופנים לרכישות מזון וסופרמרקט (משק בית ממוצע בישראל מוציא בחודש כ־2,600 שקל על מוצרי מזון וסופרמרקט), כ־56 מיליארד שקל לרכישות שאינן מזון, וכ־14.4 מיליארד שקל מופנים לשוק ההסעדה ובתי הקפה.

 

כעת נתייחס לשינויים בהרגלי הצריכה וההתנהגויות שהתחדדו עד לרבעון הרביעי של 2022. כמה גורמים בלטו בהקשר הזה: עלייה ברמת החיים, היעדר זמן שמתבטא בסדר עדיפות לטובת פעילויות אחרות, רגישות למחיר שקטנה (אצל חלקים הולכים וגדלים באוכלוסייה), בעיית העומס בכבישים והרגלי צריכה שהשתנו בתקופת משבר הקורונה.

כל אלה ביחד הגדילו את הביקוש להיצע הקרוב לבית של חנויות נוחות, מעדניות וחנויות מתמחות רבות (מעדניות, קצבים, ירקנים חדשים, חנויות יין, לחמים ועוד), לרכישות באונליין ולביצוע הזמנות ומשלוחים.

שוק של קצוות

מה צפוי לקרות הלאה? עליות המחירים יחייבו את משקי הבית להפנות חלק גדול יותר מהוצאתם לרכישת מוצרי מזון וסופרמרקט, במטרה לשמר את גודל הסל המשפחתי ולשנות את הרגלי הצריכה ואת ההתנהגות שלהם. כל זאת, בתרחיש בו ימשיכו לחול שינויי קיצון בפרמטרים של מאקרו כלכלה, כדוגמת המשך עלייה של שיעורי הריבית, האינפלציה והאבטלה.

מבחינת ההיצע, הסופרמרקטים בישראל מתפרסים על פני שטח של כ־2.9 מיליון מ"ר (לפי מדידות של צ'מנסקי בן שחר). מתוכם, כ־57% בפורמט מחיר, וכ־43% בפורמט נוחות. במונחי כסף, השוק פנה כבר לפני עשור ופונה כיום בחדות לשני קצוות מובהקים.

מצד אחד, הוא התאים ומתאים עצמו לצרכן הישראלי, המשתנה והתזזיתי. חנויות המחיר (דיסקאונט) תופסות נתח של 60% מהשוק - הצרכן רוצה ונדרש לחסוך כסף, ומוכן להשקיע מזמנו ולקנות בחנויות הממוקמות בדרך כלל רחוק מביתו.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

לעומת זאת, 40% מוכנים לשלם יותר בחנויות נוחות, בחנויות מתמחות ועל הדרך כדי לחסוך בזמן. בפורמט הנוחות נתח השוק המשמעותי ביותר הינו של "קרוב לבית" (עירוני או שכונתי, מכולות ומינימרקטים) - כ־25%. וחלקו, על הדרך (תחנות תדלוק ופיצוציות) וחנויות מתמחות. נתח שוק האונליין מהשוק עומד על כ־8% - גידול של כ־25% ביחס לשנת 2020.

הרגלי דור ה־Z

אז מהם הרגלי הצריכה הצפויים? משפחות קטנות יותר, עירוניות, חסרות זמן, ובעלות נכונות לוותר יותר על המחיר הנמוך - כי הן יכולות להרשות לעצמן תשלום פרמיה גבוהה על צריכה עם חווית קנייה ושירות גבוהים - ימשיכו לאמץ את טרנד הבריאות והסלים הקטנים, וללכת למוכן ולחנויות הנוחות, למעדניות ולחנויות המתמחות.

בקרב בני דור ה־Z שידם משגת ו/או מתגוררים במרכז תל אביב תמה תקופת הבעלות (הם שוכרים, שואלים ומשתמשים במה שאחרים רכשו). הם גרים בדירות קטנות, וכתוצאה מכך "חיים בחוץ": רוכשים פחות מוצרי הלבשת הבית, אוכלים בחוץ, פחות מבשלים ופחות נדרשים למוצרי סופרמרקט בכלל ולביצוע קניות "גדולות", ובסביבתם הקרובה לא קיימות חנויות מחיר.

כמו כן, הם צורכים יותר מוצרי ספורט ובילוי, ושואפים להגדיל את צריכת החוויה על חשבון החפצים. הם ימשיכו לרכוש בחנויות הנוחות והמתמחות, ברחובות ומתחת לבית. אלו שידם משגת ומתגוררים בערים אחרות, כמו רמת גן, גבעתיים, הרצליה או חיפה מתנהגים באופן דומה.

בתסריט של עסקים כרגיל, נהיה עדים להמשך פתיחתן של חנויות נוחות ומתמחות במיקומים המותאמים לקהלי היעד סביבם - בערים וביישובים רבים שבהם מתגוררות אוכלוסיות צרכניות מהעשירונים הגבוהים בכלל, ובמרכזים שכונתיים בפרט.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"