גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון מצמצם משמעותית את היכולת לתבוע מונופולים בגלל גביית "מחיר מופרז"

בית המשפט קיבל את הערעור ופסק כי לא הוכח שתנובה גבתה מחיר מופרז על הקוטג' ● בנוסף, נקבע כי על בתי המשפט לנקוט בגישה זהירה ומרוסנת ולהתערב רק במקרים חריגים ● האם זה מרמז על גורלן של תביעות דומות, מה קורה במדינות אחרות ואיך בכלל קובעים שמחיר מופרז?

השופטים יעל וילנר, רות רונן ואלכס שטיין. הסוף למאבק המשפטי? / צילום: שלמה יוסף, ענבל מרמרי, רפי קוץ
השופטים יעל וילנר, רות רונן ואלכס שטיין. הסוף למאבק המשפטי? / צילום: שלמה יוסף, ענבל מרמרי, רפי קוץ

מאז המחאה החברתית של 2011, מתנהלים מאבקים משפטיים בדרך של שורת תביעות ייצוגיות נגד תאגידי הענק. העילה: גביית מחיר מופרז תוך ניצול מעמד המונופול.

האזהרה החריפה של הבכירים והתגובה של השר: מאחורי הקלעים של הדרמה באוצר 
חברת הסייבר המסתורית הציעה לעובדת NSO הצעה מפתה - עכשיו היא טוענת שרומתה 
חברת בנייה הפרה התחייבות לשפץ דירה כחלק מתמ"א 38. מה קבע בית המשפט? 

השבוע, לאחר 12 שנה, ניתן פסק הדין בבית המשפט העליון בתיק הקוטג', במה שעשוי לסמן את סופן של התביעות הייצוגיות כמאבק ביוקר המחיה. את התיק מטעם תנובה הובילו צביקה אגמון ממשרד אגמון ועו"ד טל אייל-בוגר ממשרד פישר. התובע הייצוגי היה עו"ד אופיר נאור, שיוצג על-ידי עו"ד שחר בן מאיר.

הסוף של המאבק המשפטי?

התביעה הייצוגית שהוגשה ביולי 2011 היוותה סנונית ראשונה לגל תביעות. השופטת אסתר שטמר מבית המשפט המחוזי מרכז קבעה תקדים בשנת 2020 ופסקה כי מונופול גבה מחיר מופרז. כתוצאה מכך, נפסקו מיליוני שקלים לציבור. המאבק האזרחי אף קיבל רוח גבית ביולי 2022 בהחלטה של הרכב אחר בתיק קוקה-קולה. לראשונה נקבע על-ידי העליון כי ניתן להגיש תביעות ייצוגיות בעילת מחיר מופרז.

 

אך כעת, פסק הדין החדש שניתן על-ידי השופטים יעל וילנר, אלכס שטיין ורות רונן מבהיר כי למרות ההכרה בעילה, על בתי המשפט לנקוט גישה זהירה ומרוסנת ולהתערב רק במקרים "הדוקרים את העין". השופטים קבעו כי לא הוכח כי תנובה גבתה מחיר מופרז, והזהירו כי דווקא קבלת התובענה הייצוגית בהקשר זה עשויה לפגוע בתחרות ובציבור בסופו של דבר.

"הפסק מחדד את המסר בעילת התמחור המופרז: הכרה עקרונית, כן. החלה רחבה - לא", אומר עו"ד שי בקל, שותף בתחום דיני התחרות במשרד ארנון. עו"ד צחי יגור, שותף וראש תחום תחרות במשרד פרל כהן, מוסיף כי העליון "גלגל את נושא האכיפה לרגולטורים - רשות התחרות והממונה על המחירים במשרד הכלכלה".

יש לציין כי הדרך של המדינה לטפל בגובה המחירים היא בפיקוח על מוצרי יסוד אך הפיקוח מכסה מעט מוצרים. דרך נוספת היא הטלת קנסות מינהליים על-ידי רשות התחרות אך רק פעם אחת הוטל קנס בגין מחיר מופרז.

מה קרה בעשור האחרון?

עשרות תביעות הוגשו בעשור האחרון נגד מונופולים בעילת מחיר מופרז. התביעות מתנהלות שנים ארוכות וכולן נדחו או שעדיין מתבררות: תביעה שהגיש פרופ' ירון זליכה נגד תנובה על הגבינה הלבנה ושמנת נדחתה בדצמבר 2021; תביעה אחרת נגד תנובה, בגין גביית מחיר מופרז של גבינה צהובה, אושרה ביוני 2019 על-ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב, אך הערעור עדיין תלוי ועומד; תביעה נגד שטראוס על הקקאו נדחתה לאחר ששטראוס הציגה ראיות לפיהן יכולתה לקבוע מחירים מוגבלת בידי כוחות השוק. וזו רק רשימה חלקית.

אחד התיקים שיושפעו מההחלטה הוא תיק קוקה-קולה המצוי בבית המשפט המחוזי. לדברי עו"ד רנן גרשט המייצג את התובע הייצוגי, "פסק הדין הינו בשורה קשה לציבור הצרכנים בישראל". יחד עם זאת, הוא אופטימי. "אני סבור כי הפסיקה תביא לכדי איזון בפרשת קוקה-קולה". זאת, בשל נתוני הרווח החריגים לדבריו בקוקה-קולה.

לעומת זאת, עו"ד בן מאיר, שייצג את התובע הייצוגי בפסק דין הקוטג', פחות אופטימי. "סביר להניח כי רוב, אם לא כל, התביעות התלויות ועומדות בבתי המשפט יימחקו על-ידי המגישים שלה, שכן התוצאה היא ביטול העילה". לדבריו, "פסק דין הקוטג' סובל מ'היעדר ההנמקה והדיון המשפטי הראוי'. הרכב השופטים בעצם אומר לכלל אזרחי המדינה - תסבלו מיוקר המחיה, כי זו גזירת גורל".

איך קובעים שהמחיר מופרז?

הבעיה המרכזית של בתי המשפט היא להכריע איך קובעים אם המחיר שגובה מונופול הוא מופרז. שאלה זו עמדה גם בלב הערעור בתיק קוקה-קולה. פסק הדין קבע כי יש לנקוט זהירות בשימוש בעילה, ונקבע מבחן דו-שלבי: בשלב הראשון נבחנת מידת מופרזותו של המחיר המונופוליסטי ביחס למחיר שהיה נגבה בתנאים של תחרות בשוק. בשלב השני הנטל עובר אל בעל המונופולין להראות כי יש טעמים מוצדקים.

בפסק הדין החדש קבעו השופטים כי "הניסיון לקבוע מהו מחיר גבוה במיוחד ובלתי הוגן כרוך בקשיים משמעותיים, שאינם ניתנים לפתרון בכלים משפטיים בלבד. הדבר אינו מתפקידיו ומיכולותיו של בית המשפט, ולא לשם כך נועדו דיני התחרות".

עורכי הדין של התאגידים מצדדים בגישה שחוק התחרות לא נועד לאסור על מחירים גבוהים. "שאלת מחיר מופרז נבחנת בכלים כלכליים ומשפטיים. לרשות התחרות יתרון ברור בכך על בית המשפט, זו המומחיות שלה", אומר עו"ד יגור.

עו"ד בקל מסביר כי ברמה המעשית, "יש קושי גדול בקביעה מהו מחיר 'יקר מדי'. רואים שהתובעים נסמכים על כל מיני אינדיקציות כמו פערי מחירים בין הארץ לעולם. ואז מתברר כי ההשוואות שלהם פגומות לגמרי ולא לוקחות בחשבון שינויים מצד העלויות בין המדינות ועוד".

לדברי עו"ד בן מאיר, "תמיד יש קושי לקבוע מהו מחיר מופרז כי אין לזה הגדרה ברורה. אבל יש המון מושגים במשפטים בלי הגדרה ברורה - תום-לב, סבירות. כל המומחים מסכימים שמחיר מופרז הוא מחיר שעולה על המחיר שהיה נגבה בשוק תחרותי".

המחיר של הקוטג' היה מופרז?

עו"ד בן מאיר מוסיף כי במקרה של הקוטג' הם הצליחו להוכיח, לפי נתונים של תנובה, כי הרווח שלה על הקוטג' בתקופת התביעה היה בהתחלה 50% מהרווח "הרגיל" על כל המוצרים, ובשנה השנייה 100% - כלומר כפול. "אם זה לא מופרז, אז צריך למחוק את המילה הזו מהמילון", הוא אומר.

השופטת שטמר, שהחלטתה כאמור בוטלה, התבססה על שלושה מבחנים - השוואת שיעורי הרווח מהקוטג' לשיעורי הרווח של חברות זרות, השוואת המחיר בתקופת התביעה למחיר שתנובה בחרה לגבות בשנים שלאחר מכן והשוואת רווחי תנובה מהקוטג' לרווחיה מתשלובת החלב.

השופטים קבעו כי פסק השופטת שטמר התקבל "על בסיס תשתית עובדתית חסרה", וכי מבחן העלויות שנערך לא מלמד על "פער משמעותי" בין מחיר הקוטג' לעלויות ייצורו.

בהשוואה בין שיעורי רווחי תנובה מקוטג' לבין השיעור הממוצע של רווחי החברות הזרות, שעמד על 12.1%, קבע העליון כי הטענה שרווחי תנובה גבוהים בהרבה - לא נומקה. באשר למחיר בלתי הוגן, בית המשפט התייחס לכך שהצרכנים בחרו לרכוש קוטג' תנובה למרות שהיו יכולים לרכוש מהמתחרות, שסיפקו כ־30% מהקוטג' בשוק.

מה קורה במדינות אחרות?

בארה"ב לא מכירים בעילת מחיר מופרז בכלל. באירופה אומנם מכירים אבל רק במקרים חריגים, ולכן אין כמעט פסיקה. לדברי עו"ד יגור, הפסיקה בעניין הקוטג' עולה בקנה אחד עם ההלכה באיחוד האירופי. "גם שם המקרים בהם נאכף על מונופול האיסור לגבות מחיר מופרז הם נדירים וחריגים ביותר. בארה"ב הגישה קיצונית יותר - לא ניתן לתקוף מונופול בעילת מחיר מופרז. התפיסה היא שאם תישמר התחרות, כוחות השוק ישמרו על הוגנות המחיר".

עוד כתבות

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית