גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריינסוויי מתערערת, ב-AION Labs משיקים אתגר חדש: השבוע בביומד

דוחות חברות הביומד בנאסד"ק מציגים התאוששות בקמהדע וירידה בהכנסות של בריינסוויי ● נובוקיור הכריזה כי תיתן יחד עם האיגוד האמריקאי לחקר הסרטן מענקים למדענים שיחקרו את הטכנולוגיה שלה ● מדור חדש 

מה חדש בביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מה חדש בביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2022 בתחום הביומד אופיינה בשווקים צונחים ולחץ מחירים בעיקר בתחום המכשור הרפואי על רקע התקציבים המוגבלים של בתי החולים, אחרי הקורונה ואל מול האינפלציה. החברות התמודדו עם האתגרים בדרכים שונות, ובתוצאות מעורבות.

חברת בריינסוויי , המפתחת קסדה מגנטית לטיפול במחלות פסיכיאטריות ונוירולוגיות ספגה ברבעון הרביעי של 2022, ירידה בהכנסות, לאחר תקופה של כמה שנות צמיחה. ההכנסות עמדו על 6 מיליון דולר, ירידה של 29%. הירידה נבעה בין היתר מהכנסות שהחברה לא הצליחה לגבות מלקוח שנקלע לקושי תזרימי, אירוע הגיוני לתקופה. עבור השנה כולה, דיווחה החברה על הכנסות של 27.2 מיליון דולר, ירידה של 8%, שהושפעה מאוד מביצועי הרבעון.

זו התחלה מעט מגומגמת עבור המנכ"ל החדש של החברה, הדר לוי הישראלי, שהוא מנהל ותיק בחברה מ-2014 והחליף בתפקיד את כריסטופר ואן ג'וקו, שמילא את התפקיד מתחילת 2020. זה לא החילוף היחיד שביצעה החברה השנה. היו"ר הותיק שהחזיק את החברה על כתפיו במהלך חילופי המנכ"לים שהתרחשו באופן לא נדיר בחברה, הוחלף השנה ביו"ר החדש עמי בוהם, שותף בקרן פימי.

לוי ציין בשיחת הוועידה כמה פעמים כי החברה צופה גידול ב-2023 לעומת 2022, ומקווה לראות איזון תפעולי ברבעון הרביעי של השנה (לעומת הפסד של 8.6 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2022). עוד אמר כי החברה מצליחה בשיווק וקבלת שיפוי ביטוחי עבור המוצר החדש יחסית שלה, הקדסה לטיפול ב-OCD. עם זאת בתקופה הקרובה היא צפויה לקצץ בהוצאות כדי בתקווה להשיג את האיזון התפעולי, ובין היתר יהיו קיצוצים במחלקת המו"פ.

בקופת החברה היו 47.9 מיליון דולר בסוף השנה. שווי החברה עומד על 115 מיליון דולר, לאחר ירידה של 79% במחיר המניה מתחילת השנה.

מיזם משותף של הרווארד והכללית מתחיל ליישם את חזון המחקר שיחליף ניסוי קליני 
כשהחיים האישיים משפיעים על קבלת החלטות בטיפול: איך מנטרלים הטיות של רופאים? | ראיון

דוחות חברות הביומד בנאסד"ק: קמהדע מתחזקת

בחברת קמהדע  המגמה היא הפוכה. היא מראה התאוששות בהכנסות ב-2022, לאחר שב-2021 החברה סבלה מירידה. הכנסותיה של קמהדע ירדו בשנה שעברה, לאחר שבהתאם לחוזה עם השותפה המסחרית שלה טקדה, ששיווקה את המוצר המוביל של החברה, גלסיה לטיפל באמפיזמה תורשתית, היצור של המוצר עבר לטקדה. קמהדע החלה להנות רק מתמלוגים על המוצר, וכבר איננה שותפה בהכנסות. ב-2021 הוביל הדבר לירידה בהכנסותיה מ-133 מיליון דולר ל-103. קמהדע רכשה סדרה של מוצרים שהחליפו את המוצר שעבר לטקדה, והחזירה לעצמה את רוב זרם ההכנסות האבוד - ב-2022 רשמה הכנסות של 129 מיליון דולר. זהו גידול של 25% לעומת 2021.

המקום שבו הפגיעה עדיין ניכרת הוא שורת הרווח. אחרי שנים של רווחיות בזכות מוצר הגלסיה שנמכר לטקדה, המעבר לשלב השני של החוזה נגס ברווחיות החברה באופן משמעותי. עלות המכר של המוצרים הנמכרים גבוהה יותר, עלויות השיווק גבוהות יותר, והחברה הפסידה 2.3 מיליון דולר, בדומה לשנה שעבר, לאחר שבשנות השיא של גלסיה היא רשמה רווחיות דו ספרתית.

השנה החברה ייצרה מזומנים, ובקופתה 34 מיליון דולר, כמעט כפול מאשר בסוף שנה שעברה.

קמהדע צופה הכנסות של 138-146 מיליון דולר ב-2023, כלומר היא כבר תעבור את הכנסות השיא של תקופת הגלסיה. היא אינה מתייחסת לרווחיות בשורה התחתונה, אבל מצפה ל-EBITDA של 22-26 מיליון דולר.

מאלצהיימר ועד השמנה ושפעת: תוצאות הניסויים שהתעשייה מצפה להן 
יותר ויותר תרופות חסרות בשוק ואין פתרון באופק 

נובוקיור תציע מענקים לגורמים שיפתחו את הטכנולוגיה שלה בתחום הסרטן

חברת נובוקיור , שפיתחה ומשווקת טכנולוגיה ייחודית בתחום הטיפול בסרטן על בסיס שדות חשמליים, ונסחרת בנאסד"ק ב-6.2 מיליארד דולר, הודיעה על מהלך התואם את מעמדה כחברה גדולה המובילה תחום טכנולוגי חדש. נובוקיור תיתן יחד עם האיגוד האמריקאי לחקר הסרטן מענקים למדענים שיחקרו את הטכנולוגיה שלה במעבדה. המענקים הם בהיקף של מעל 1.5 מיליון דולר לאורך שלוש שנים.

שדות חשמליים לטיפול בסרטן (TTFields) הומצאו על ידי פרופ' יורם פלטי מהטכניון. הם פועלים על ידי מיקוד של אנרגיה חשמלית באזור הגידול הסרטני, באופן שמונע מהתאים באותו אזור להתחלק, בלי להשפיע על יתר הגוף. פלטי פיתח את הרעיון בדוקטורט שלו, אך רק לאחר הפנסיה הקים סביבו חברה, שהפכה לאחת ההצלחות הגדולות של תחום הביומד בישראל, עם טיפולים לסרטן המוח, סוג מסויים של סרטן ריאות ועוד.

התקווה היא שמדענים שיחקרו את הטכנולוגיה יבינו יותר לעומד בדיוק כיצד היא עובדת ובכך יאיצו את הפיתוח של שדרוגים ותוספות ליכולות הקיימות של החברה.

מאובחנים יותר, מתים פחות: המציאות המורכבת מאחורי הירידה בתמותה מסרטן 
הלחץ להורדת מחירי התרופות בארה"ב מתחיל לפעול. איך זה ישפיע על חברות בארץ? 

האתגר החמישי של AION: "דבק מולקולרי"

חממת החדשנות AION Labs משיקה את האתגר החמישי שלה - דבק מולקולרי. AION היא חממת חדשנות בה שותפות חברות התרופות פייזר, טבע, מרק הגרמנית ואסטרזנקה, יחד עם קרן IBF ואמאזון שירותי ענן (AWS). האתגרים שמציעה החממה לתעשיה נבחרים יחד עם החברות הזכייניות, כדי לשקף את הצרכים האמיתיים של השוק. הצוות הזוכה מוזמן להקים חברה בתוך AION, על בסיס הרעיון שנבחר.

האתגר הנוכחי הוא לפיתוח דבק מולקולרי באמצעות בינה מלאכותית. דבקים מולקולריים על פי ההגדרה של האתגר, הם דבקים שמחברים בין חלבונים מסויימים לבין גורם מפרק חלבונים ממשפחה שנקראת E3. על ידי עידוד החיבור, ניתן להאיץ את קצב הפירוק של החלבון. הכוונה היא לעשות זאת לחלבונים המעורבים במנגנון מחלה, ושעד היום לא נמצאה דרך תרופתית לפרק אותם.

דוח מיוחד של מבקר המדינה: אישור פרויקט חיסון הקורונה של המכון הביולוגי היה רצוף כשלים 
בנתה עסק רפואי מרשים, אבל לא מצליחה להרוויח: מה עובר על אינסייטק 

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים