גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיוות שמסכן את כספי הפנסיה והפצצה שמסתתרת בתיקי המוסדיים

ההשקעות הגדולות של מנהלי חסכונות הציבור בנכסים לא סחירים, אפשרו להם לצמצם את השפעת הירידות החדות בשוקי המניות בשנה האחרונה ● אולם אופן שערוך הנכסים הללו, בעיקר בנדל"ן ובהייטק, גורם לעיוות שעלול להוביל לפגיעה בחוסכים ● יאיר לפידות: "פרצה שערורייתית"

הצד המסוכן של הנכסים שנועדו לאזן ירידות בבורסה / אילוסטרציה: Shutterstock
הצד המסוכן של הנכסים שנועדו לאזן ירידות בבורסה / אילוסטרציה: Shutterstock

מנהלי השקעות רבים נוטים בשנים האחרונות להגדיל את הרכיב הלא סחיר בתיקי ההשקעות שהם מנהלים עבור העמיתים בגופי החיסכון. בחלק מהגופים אף מדובר על יותר מ־50% מהנכסים שמחזיקות קרנות הפנסיה, וגם בקופות הגמל מגיעים לשיעורים דומים.

המשקיעים היו מרוצים מנאום יו"ר הפד, ואז הגיעה שרת האוצר ג'נט ילן
מאות מיליוני דולרים: אלה השקעות המוסדיים בקרנות הקשורות לבנק ההייטק שקרס  
המוסדיים על הטענה להתנהגות עדר: "לנהל פה השקעות פנסיה זה כמו לרוץ מרתון ולהימדד כל 100 מטר" 

החזקה בנדל"ן, קרנות השקעה, סטארט־אפים, חוב לא סחיר, אשראי ועוד, מאפשרת לצמצם את התלות של הגופים בשוקי ההון התנודתיים, ובעתות משבר יש בכך כדי לאזן את התשואות השליליות שנובעות מהשקעות במניות ובאג"ח הנסחרות בבורסה.

משברים כלכליים, כמו זה שפוקד את שוקי ההון הגלובליים מתחילת 2022, גורמים לתופעה נוספת - הציבור הרחב מנסה לצמצם את הפסדיו ופועל לא פעם לעבור למסלול השקעות סולידי יותר, או אף להחליף חברה מנהלת אם זו הקיימת מציגה ביצועי חסר משמעותיים אל מול המתחרים.

 

החיבור של שתי המגמות הללו יוצר תופעה פחות מוכרת, אותה יש מי שמכנים עיוות ואף "גניבת זכויות פנסיוניות". זו פוגעת במי שחוסך בגופים אשר להם חשיפה נרחבת לאותם נכסים לא סחירים, ועלולה לעלות על פי חלק מההערכות באובדן של אחוזי תשואה שמסתכמים בלא מעט כסף. זאת בשל הקושי של גופים מוסדיים לשערך את שווי הנכסים הלא סחירים באופן רציף, באופן שיהלום את שוויים בפועל.

בעיקרון, הנכסים של אותם גופים משוערכים אחת לחודש, ואת התוצאות אפשר לראות בפרסום התשואות החודשיות של קרנות הפנסיה וקופות הגמל. עם זאת, השערוך של חלק גדול מהנכסים הלא סחירים נעשה במקרה הטוב אחת לרבעון, ובמקרים אחרים גם בפערים של שנה ויותר. מדובר בעיקר בהשקעות שנעשות בעולמות הנדל"ן וההייטק, שהם הסקטורים הבעייתיים ביותר מבחינת שערוך.

"איך הערכה מאוקטובר רלוונטית לתחילת מרץ?"

נדל"ן לדוגמה משוערך לרוב אחת לשנה, ברבעון האחרון (עד כמה שניתן קרוב לדצמבר). מדובר באפיק השקעה שהפך פופולרי למדי אצל חברות הביטוח המקומיות, שהשקיעו בשנים האחרונות מאות מיליונים ואף מיליארדי שקלים ברכישת נכסים בארץ ובחו"ל.

"ניקח לדוגמה בניין שחצי ממנו מוחזק בידי קופת גמל וחצי על ידי חברה בורסאית שמשקיעה בנכסים מניבים. כשיגיע משבר, יכול להיות מצב שבו תהיה ירידה במניות של החברה שמחזיקה את הנכס ב־20%-30%, אבל הערכות השווי של הבניין לא משתנות במשך חודשים רבים", מסביר יאיר לפידות, מנכ״ל משותף של בית ההשקעות ילין לפידות. "אז העמיתים בקופה לא יראו ירידת ערך, אך מי שמחזיק את אותו בניין דרך החברה הבורסאית יספוג את הירידה דרך המניה".

יאיר לפידות, מבעלי ילין לפידות / צילום: איל יצהר

דומה טובה לכך קיבלנו בתחילת השנה הנוכחית, כשחברת ההשקעות אלוני חץ , המחזיקה בנדל"ן מניב בארץ ובחו"ל, הודיעה כי היא צפויה להפריש בדוחות השנתיים כ־750 מיליון שקל להפסד בגין הפחתת שווי נכסיה בארה"ב ובאנגליה, בעקבות עליית הריבית. המשקיעים במניית החברה שמוביל נתן חץ לא המתינו לאותו דיווח, ומניית אלוני חץ צנחה בעשרות אחוזים בחודשים שקדמו לו.

מי שלא ספגו את האפקט המקדים של ירידת המניה הם עמיתי כלל ביטוח, שהשקיעה מכספי החוסכים שלה כמיליארד שקל בנכסי אלוני חץ בארה"ב, ונאלצה אף היא לבצע הפרשה בשווי חלקה על בסיס השערוך שבוצע בסוף השנה.

גורם בשוק ההון עמו שוחחנו אומר בהקשר זה, כי "ברור שאם החברה רוצה להביא את השווי לידי ביטוי בדצמבר, השמאי שלה החל לעבוד על ההערכה באוקטובר, וכדי לעדכן את מחירי השוק הוא התבסס על מחירי שוק בשלושת החודשים שקדמו. אז אם ההערכה שלו מייצגת את תחילת הרבעון הרביעי, כיצד היא רלוונטית לתחילת מרץ, אחרי שמניות הנדל"ן בישראל ירדו ב־30%?

נכס של חברת קאר האמריקאית שבה מחזיקות אלוני חץ וכלל ביטוח / צילום: מצגת החברה

"מתישהו הפער הזה ייסגר, ואז או שחברות הנדל"ן בבורסה יעלו או שחברות הנדל"ן הלא סחירות יירדו. אבל לאט לאט, עם השנים זה ישחק את התשואות. זה לא שיום אחד נראה מינוס 5% בתשואות, אלא זה ייפרס על כמה שנים".

שערוך חברות הייטק לפי עסקה אחרונה

באשר לחברות הייטק, אלו משוערכות אצל המוסדיים על בסיס העסקה האחרונה שנעשתה בהן, לדוגמה על בסיס גיוס הון. "מאז מאי 2022 אין כמעט עסקאות בשוק הזה, ואלה שכן נעשו היו במחירים אחרים ממה שהיה נהוג בעבר הלא רחוק", מציין אותו גורם בשוק ההון. "כך נוצר מצב שבו יש סל של השקעות הון סיכון שהשווי שלו הוא של שלשום, אפילו לא אתמול".

דוגמה למה שהתרחש בשנה האחרונה בעולם ההייטק אפשר למצוא בירידת השווי האדירה של חברת הפינטק פאגאיה , שמוזגה ביוני אשתקד ל־SPAC לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר, זינקה בתוך זמן קצר לשווי פנטסטי של כ־20 מיליארד דולר (הפכה לרגע לחברה הישראלית בעלת השווי הגבוה ביותר), אך מאז צללה ונסחרת היום בנאסד"ק סביב 680 מיליון דולר.

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

כלל ביטוח, המחזיקה הגדולה בפאגאיה מבין המוסדיים הישראליים (8.8% מהמניות), החזיקה במחיר השיא מניות ששוויין על הנייר עמד על כמיליארד דולר, אך נכון להיום הוא הצטמק ל־45 מיליון דולר בלבד.

"השוויים של היוניקורנים התנפחו ב־2021 פי 5 עד 10, אבל מאז כל מי שהפך לציבורי ירד ב־60% ואף ב־80%", אומר יאיר לפידות, שבבית ההשקעות שלו דוגלים בחשיפה נמוכה מאוד לנכסים לא סחירים. "אבל אם הסטארט־אפ לא הספיק להנפיק לפני הירידות, נוצר מצב אבסורדי שבו למרות שבשנת 2022 לא היו גיוסים, מי שמחזיק אותו - בין שזו חברת גמל, פנסיה או קרן הון סיכון - מחזיק בו לפי השערוך בספרים שנשאר במחירי 2021".

פערי הזמנים הללו בשערוך חברות ההייטק משתרשרים גם לקרנות השקעה שבהן מחזיקים המוסדיים, שנוהגות לשערך חברות טכנולוגיה על פי שווי העסקה אחרונה, כך שגם השווי שלהן עשוי שלא להיות מדויק.

מבדיקת גלובס עולה כי חלק מהגופים בעולמות הגמל והפנסיה חשופים בשיעור דו ספרתי מהתיק לקרנות השקעה, למשל מגדל, מיטב, מנורה מבטחים והראל. חשוב לציין כי חלק גדול מהחשיפה הוא לא דווקא להשקעות בהייטק דרך אותן קרנות, אך בכל זאת מדובר בהשקעות מצטברות בהיקף של מאות מיליוני שקלים בתעשיית הטכנולוגיה.

פערי השוויים מתגלים בעת מעבר קופה או חברה

את המשמעות של הפערים הללו מגלים העמיתים בעת העברת השקעותיהם מחברה מנהלת אחת לאחרת. כאשר אדם מצטרף כיום לקופת גמל שמחזיקה השקעות משמעותיות בעולם הלא סחיר, הוא קונה את חלקו היחסי בנכסים במחירים הגבוהים של 2021.

כלומר, הוא יספוג בעתיד את פערי העלויות בגין ירידת שווי שהתרחשה עוד לפני שהוא הצטרף לקופה. מהצד השני, אם חוסך יוצא מקופה עתירת נכסים לא סחירים ומעביר את כספיו לקופה שעיקר פעילותה בשוק הסחיר, הוא מוכר לעמיתים הנותרים את החזקותיו במחירים שעוד לא הופחתו משמעותית ומעמיס עליהם את העלויות.

"זו שערורייה בפני עצמה", אומר לפידות. "נוצר מצב שאני קורא לו 'גניבת זכויות פנסיוניות ברישיון הרגולטור', כיוון שהכול נעשה באופן חוקי בהתאם להוראותיו, והתרעתי על כך בפני הרגולטור כבר לפני עשור. זה מאפשר למשקיע מתוחכם לעבור קופה וליהנות מהריקאברי של השוק הסחיר, כשזה יגיע. הסיטואציה הזו יצרה פירצה שמאפשרת לגנוב זכויות פנסיוניות אחד מהשני".

גורם נוסף בשוק מסביר כי פערי השווי ברכיב הלא סחיר עלולים להגיע ל־3% בין השווי בספרים לשווי האמיתי, כך שבתיק פנסיוני של מיליון שקל מדובר על כ־30 אלף שקל. מנגד, בכיר באחד הגופים המוסדיים אומר כי ההשפעה רחוקה משם ומגיעה לשברירי אחוז.

אז מה יכול להיות הפתרון? לדברי לפידות, "הפתרון האולטימטיבי הוא לא לאפשר תנועות כספים בעת משבר בשווקים. אבל גם אם מאפשרים, והצעתי זאת לרגולטור, אז להפעיל פקטור של ירידות שנעשו בשוק הסחיר גם על החלק הלא סחיר, עבור מי שרוצה להזיז זכויות בתחומי הגמל והפנסיה.

"אם אדם רוצה בזמן משבר להזיז את הזכויות שלו, זה בסדר גמור, אבל לא ייתכן שיאפשרו לו למכור את כל הנכסים הלא סחירים במחירים של לפני המשבר. וכך לא תתאפשר גניבת זכויות", לדעתו.

המוסדיים מנסים להרגיע: "זו רק סגירת פער"

בגופים הגדולים בעלי החשיפה הגדולה לנכסים לא סחירים, מבהירים כי התועלת גדולה מן הסוגייה הבעייתית הנקודתית. "זה חלק מהאלוקציה ומייצר לנו תשואה טובה", אומר גיא מני, מנהל ההשקעות הראשי במיטב גמל ופנסיה. "צריך לדעת לעבוד עם זה ולשערך נכון".

למיטב חשיפה מינורית מאוד לתחום ההייטק. "אם אנחנו מרגישים שאין סבב גיוס קרוב, או שחברות שהשקענו בהן מרגישות שהן לא מצליחות לגייס, אנחנו עושים הפחתות מידיות", אומר מני. "כך שאנו לוקחים יוזמה ומשערכים למטה אם חברה לא הולכת לכיוון הנכון לטעמנו, כמובן שאחרי אנליזה ואישור של הוועדות הרלוונטיות. כלומר אנחנו כן דינמיים ולא נחכה להיות מופתעים.

"בתחום הפרייבט אקוויטי, מדי רבעון יש שערוכים. בתקופות של עליות זה כלפי מעלה ובירידות כלפי מטה. להערכתנו רוב השערוכים מאחורינו והרבעון הראשון בינתיים חיובי בשווקים, כך שיכול להיות שיהיו שערוכים אף כלפי מעלה ויכול להיות שדווקא נוצרות הזדמנויות.

"אנחנו תמיד בקשר עם הגופים, כך שלא מסתתר, לפחות אצלנו, מגה־פיגוע בשערוכים. צריך לזכור שהשקעות בפרייבט אקוויטי משיגות תשואות דו ספרתיות גבוהות לאורך שנים, וההובלה שלנו בתשואות בשלוש וחמש השנים האחרונות היא חלק מההשקעה בלא סחיר", מציין מני ממיטב.

גורם באחת מחברות הביטוח שמשקיע גם בקרנות השקעה, טוען גם הוא כי לא ראה השפעה מאוד דרמטית של פערי השווי על התשואות. "נכון, ראינו בחודשים האחרונים ירידות שווי, אבל צריך לזכור שבנקודת הפתיחה בשווקים הציבוריים, בעת השיא של סוף 2021 במדד S&P 500, מחירי ההשקעות הסחירות היו יותר גבוהים משל אלו הלא סחירות בכ־10%, כך שעכשיו יש קצת סגירת פער. לא מדובר בדרמה".

מני מוסיף כי "לגבי הנדל"ן זה מאוד תלוי מה האלוקציה. אין לנו כמעט השקעה במשרדים, שם ייתכנו שערוכים מאוד שליליים וחלקם להערכתי כבר נעשו. אנחנו מעדיפים השקעה במתחמי דירות להשכרה או לוגיסטיקה, ששם יש ביקושים ושכר הדירה עולה והתחום לא רושם הפסדים".

עוד כתבות

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם