גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת הענק של תשובה: הגז הישראלי עובר לידיים זרות, ומי המרוויחים הגדולים?

BP וחברת האנרגיה ADNOC מאבו דאבי ירכשו 50% מהשותפות ניו־מד אנרג'י (לשעבר דלק קידוחים) לפי שווי המהווה פרמיה של כמעט 70% על מחיר השוק ● המרוויחים הגדולים מהמכירה: מחזיקי יחידות ההשתתפות של ניו-מד שיקבלו 6.5 מיליארד שקל, והיתרה תזרום לקבוצת דלק שתמשיך להחזיק במחצית השותפות ● מנכ"ל ניו־מד: "הבאנו את מסי לשחק בבית"ר ירושלים"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

התפתחות דרמטית בשוק האנרגיה המקומי אחרי שענקית גלובלית נוספת בדרכה להיכנס כשותפה לשדה הגז הגדול בישראל - מאגר לוויתן. בריטיש פטריליום (BP ) הגישה יחד עם חברת האנרגיה ADNOC מאבו־דאבי הצעה לקנות מחצית מהשותפות ניו־מד אנרג'י  (לשעבר דלק קידוחים), תמורת 7.1 מיליארד שקל ולפי שווי של כ־14 מיליארד שקל לשותפות כולה. ניו־מד אנרג'י מחזיקה ב-45% ממאגר הגז הטבעי לוויתן, ומחיר העסקה המוצעת משקף פרמיה של 65% על מחיר השוק של השותפות ביום ב' השבוע.

נהנים מרווחי הגז: מיליוני שקלים ליוסי אבו ולעיתונאי לשעבר נדב פרי
משרד האנרגיה: זינוק של 37% בהכנסות המדינה מתמלוגי גז טבעי ב-2022  

ניו־מד, בניהולו של יוסי אבו, דיווחה כי קיבלה מכתב הצעה אינדיקטיבית לא מחייבת משתי חברות האנרגיה הבינלאומיות, לרכישה במזומן של כל יחידות ההשתתפות של השותפות המוחזקות בידי הציבור (45%), וכן־5% מיחידות ההשתתפות המוחזקות על ידי קבוצת דלק , כך שלאחר השלמת העסקה יחזיקו BP ו־ADNOC ב־50% מהבעלות בניו־מד (בחלקים שווים ביניהן), וקבוצת דלק ב־50%. אם תושלם העסקה, תהפוך ניו־מד אנרג'י לחברה פרטית.

 

המרוויחים הגדולים מהעסקה צפויים להיות מחזיקי יחידות ההשתתפות (יה"ש) של ניו־מד מקרב הציבור, שיקבלו בעסקה כ־6.3 מיליארד שקל. יה"ש ניו מד טסה בעקבות הדיווח אתמול (ג') בכ־37% ומשקפת לשותפות שווי של 11.7 מיליארד שקל, לאחר תשואה שלילית של 18% בשנה האחרונה. מניית קבוצת דלק, שתמכור יחידות בכ־700 מיליון שקל, זינקה ב־17%, אך גם לאחריה היא רושמת תשואה שנתית שלילית של כ-10%.

ADNOC, חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי, אינה השחקן הראשון מהמפרץ הפרסי שמכניסה ניו־מד לישראל. בספטמבר 2021 מכרה ניו־מד את חלקה במאגר הגז תמר (בהתאם להוראות מתווה הגז) לידי חברת מובדאלה פטרוליום, גם היא מאבו דאבי, בתמורה לכמיליארד דולר.

תוכנית להנזלת גז טבעי ומכירתו לאירופה

השלמת העסקה הנוכחית תהווה שלב נוסף בכניסתן של ענקיות אנרגיה זרות להחזקה בשדות הגז הגדולים של ישראל. נכון להיום מחזיקה שברון האמריקאית 25% ממאגר תמר ו־40% בלוויתן, לאחר שנכנסה לעמדת המפעיל של שני המאגרים ביולי 2020 כשרכשה את חברת נובל אנרג'י, שקידמה את פיתוחם. מובדאלה פטרוליום מחזיקה כיום יחד עם איש העסקים אהרון פרנקל ב־22% ממאגר תמר.

 

תהליך המכירה של מניות ניו־מד, אם ייצא לפועל, צפוי להימשך מספר שבועות, עד שיובא להכרעת האסיפה הכללית של מחזיקי היחידות. הנהלת השותפות בראשותו של אבו תישאר בחברה גם לאחר המכירה. ניו־מד תקים ועדה בדירקטוריון שתורכב משלושה דירקטורים חיצוניים (דח"צים) והיא תוכל לקבל הצעות רכישה גבוהות יותר, ככל שיתקבלו כאלה. עם זאת, הצעת BP ו־ADNOC היא בעלת סיכויים טובים להתקבל, בשל הפרמיה הגבוהה - כאמור 65% מעל מחיר השוק.

שדה הגז לוויתן, בהיקף של מעל ל־21 טריליון רגל מעוקבת (TCF) של גז טבעי, הוא הגדול בשדות הגז של ישראל - כפול בגודלו משדה הגז תמר. הוא מוחזק כיום בידי ניו־מד (45%), שברון (40%) ורציו הישראלית. השטח הכולל של מאגרי לוויתן משתרע על פני 330 ק"מ בעומק המים הכלכליים של ישראל. פיתוחו של המאגר יצא לדרך ב־2017, כאשר צנרת הגז הטבעי שהונחה מהמאגר החלה לפעול בשנת 2019. הגז מלוויתן נמכר כיום לישראל, ירדן ומצרים.

התוכניות העתידיות של ניו־מד, לאחר השלמת המכירה ל־BP ו־ADNOC, כוללות בין היתר הנזלת גז טבעי (LNG) ממאגר לוויתן ומכירתו לאירופה. בתוך שנה צפויה להתקבל החלטה בנושא בהיקף השקעה של 5-6 מיליארד דולר. ככל שתאושר, תקים BP אוניית הנזלת גז טבעי שתגיע ללוויתן שם תפיק את הגז הדחוס כך שניתן יהיה לייצא אותו לחו"ל.

מעבר לפיתוחו של לוויתן, ניו־מד מתכננת להשתתף גם במכרז לחיפושי אנרגיה במים הכלכליים של ישראל, שייצא לדרך ביוני הקרוב, יחד עם השותפות החדשות. כמו כן, שיתוף פעולה אפשרי נוסף עשוי לצמוח מרצונה של ניו־מד להתחיל בחיפושי אנרגיה במצרים, באמצעות השתתפות במכרזים עתידיים במים הכלכליים שלה.

"זה לא סוד שמערכות היחסים האינטימיות שבנינו בשנים האחרונות בעולם הערבי, הן מאוד משמעותיות ועמוקות", אמר לגלובס יוסי אבו, מנכ"ל ניו־מד. "זה נכון לגבי מצרים וכמובן גם לגבי האמירויות". לדבריו, "ADNOC היא חברת הנפט הלאומית של אבו־דאבי. מדובר בחברה שמחזיקה בכמעט 5% מסך ייצור הנפט בעולם מדי יום - תפוקה של כ־4 מיליון חביות. יחד עם BP מדובר בשתי שחקניות עם נתח של כ־10% משוק האנרגיה הגלובלי. מבחינתנו הבאנו את מסי לשחק בבית"ר ירושלים".

"נהפוך משחקן אזורי - לשחקן אנרגיה גלובלי"

אבו מספר כי הקשר עם BP החל מפגישות שערך עם סגן הנשיא האזורי של החברה בשנים האחרונות. "פגשתי אותו בקהיר כשהקמנו ב־2019 את איגוד חברות הגז האזורי. אני שימשתי כיו"ר הראשון שלו, והוא החליף אותי".

יוסי אבו, מנכ''ל NewMed Energy / צילום: ענבל מרמרי

היחסים הלכו והתהדקו בין הצדדים, מוסיף אבו, ובשלב מסוים "הצענו ל־BP להצטרף למכרז הבא של חיפושי גז בשטחי ישראל, משום שראינו את הפוטנציאל האדיר שיכול להיות לחיבור אסטרטגי שלנו עם ענק בינלאומי בסדר גודל כזה. באותה תקופה היינו באמצע תהליך של רישום למסחר בלונדון, אלא שהשווקים קצת התקררו. אז אמרנו לעצמנו: במקום ללכת לונדון - נביא את לונדון אלינו".

אבו הוסיף כי "בשלושת החודשים האחרונים עבדנו על הנושא באופן אינטנסיבי, זה לא היה קל. לצורך בחינת התהליך וקידומו מונתה ועדה עצמאית של דח"צים כדי למנוע אפשרות של ניגוד עניינים, משום שקבוצת דלק מוכרת רק חלק מהחזקותיה. העסקה גם לא בלעדית, כך שאם גוף אחר רואה פוטנציאל ורוצה להציע יותר, הוא יכול. המשמעות היא שלא נכבלו ידי הוועדה העצמאית בשום צורה".

אבו מציין כי "ניו־מד אנרג'י היא כיום שחקן אנרגיה מוביל באזור. אנחנו ספקים מרכזיים של גז טבעי לישראל, ירדן ומצרים. הכניסה של השחקניות החדשות תעזור לנו להפוך משחקן אנרגיה אזורי - לשחקן גלובלי.

"זהו מהלך שייתן 'בוסט' אדיר לקידום פרויקט ההרחבה ואוניית ההנזלה שאנחנו עובדים עליו, שעלותו מוערכת ב־6-7 מיליארד דולר. החלטת ההשקעה תתקבל בתוך שנה, וברור שחיבור אסטרטגי שלנו עם שתי חברות גלובליות עם הניסיון והמשאבים שיש לשתיהן - יהיה בעל משמעות רבה".

בריטיש פטרוליום: מחזור של רבע טריליון דולר

שר האנרגיה והתשתיות, ישראל כ"ץ, בירך על ההסכם החדש והוסיף כי "הדבר מעיד על הפוטנציאל והאטרקטיביות שיש למשק הגז הטבעי הישראלי ברחבי העולם. העסקה יכולה להגביר התעניינות של חברות גז טבעי ונפט בינלאומיות גדולות בהליך התחרותי הרביעי - אך יותר מכל ההסכם מעיד על איתנות היחסים והאמון בין מדינת ישראל לאיחוד האמירויות. פרטי ההסכם, לאחר שיוצגו למשרד בראשותי, ייבחנו על ידי כלל הגורמים המקצועיים הרלוונטיים, כתנאי לאישורו".

בריטיש פטרוליום, שעתידה להפוך לשותפה במאגר לוויתן, היא אחת מענקיות האנרגיה הוותיקות בעולם. החברה נוסדה בתחילת המאה שעברה, לאחר שמספר גיאולוגים בריטים מצאו נפט בדרום פרס (כיום איראן). מאז הפכה BP לקונגלומרט עצום, חובק עולם בפעולותיו מהמטה הממוקם בבירה הבריטית. את שנת 2022 סיכמה עם הכנסות של 249 מיליארד דולר.

BP, המנוהלת על ידי ברנרד לונף, נסחרת בלונדון בשווי של 90 מיליארד ליש"ט (395 מיליארד שקל). היא מחזיקה בפעילות של הפקת נפט וגז טבעי ב־62 מדינות ברחבי העולם, ומעסיקה 68 אלף עובדים. לחברה מעל 20 אלף נקודות מכירה קמעונאיות, שדרכן היא מוכרת דלק לציבור הלקוחות.

בחודש שעבר בוטל ניסיון של ניו־מד להירשם למסחר בבורסה של לונדון, לאחר ביטול מיזוג מתוכנן עם חברה בריטית בשם קפריקורן אנרג'י (Capricorn). זאת אחרי שקפריקורן הודיעה לניו־מד על שינויים משמעותיים בהנהלתה, תוך דחיית דיון בדירקטוריון במיזוג שעליו דווח בסוף ספטמבר האחרון.

למעשה מאז תחילת שנת 2021 ניסתה ניו־מד אנרג'י להוביל מהלך שיהפוך אותה משותפות חיפושי נפט וגז הרשומה בת"א לחברה בע"מ הנסחרת בלונדון. הצעד הנוכחי להכנסת BP ו־ADNOC ימחוק כאמור את ניו־מד מהמסחר בבורסה, בדרך להפיכתה לגוף פרטי שמחציתו תמשיך להיות מוחזקת כאמור בידי קבוצת דלק, הנסחרת בת"א.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק