גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי התחדשות עירונית צמאים לשותפים עם כיס עמוק: אאורה והפניקס כמשל

לאחר שהכריזו על פרויקטים להקמת אלפי דירות במרכזי הערים, עליית הריבית מובילה יזמים לוותר על חלק מהרווחים הצפויים לטובת גופים שיזרימו להם הון ● הפניקס תשקיע עד 600 מיליון שקל בפרויקטים של אאורה ואילו צחי אבו רוכש מחצית מפרויקטים מתוכננים להקמת 2,500 יחידות דיור באשקלון

עליית הריבית מובילה יזמי בנייה לחפש שותפים שיזרימו הון / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
עליית הריבית מובילה יזמי בנייה לחפש שותפים שיזרימו הון / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רק לפני שנה הצבענו על תופעה שבה על רקע זינוק דו ספרתי במחירי הדיור בישראל, לצד היעדר קרקעות זמינות לבנייה חדשה באיזורי הביקוש, זיהו יותר ויותר גורמים עתירי הון במשק את הפוטנציאל הטמון בתחום ההתחדשות העירונית.

השוק הדובי סוגר 10 חודשים, האם זה הזמן להשקיע במניות? | ניתוח
דירה בב"ש או קרן השתלמות ל-20 שנה: איזו השקעה יותר משתלמת? | כסף בקיר
"כל האקשן נמצא במניות": כלכלני הטוויטר מגלים את כל הסודות, כמעט

באותה תקופה פרסמו חברות הנדל"ן הבורסאיות שלל דיווחים בנוגע להתקדמות בפרויקטים של התחדשות עירונית, בהיקף מצרפי של אלפי דירות מתוכננות לבנייה, שאמורות להניב הכנסות פוטנציאליות של מיליארדי שקלים. זאת, אף שמרבית המיזמים נמצאים בשלב בוסרי, ומכשולים רבים עומדים בפני הקמתם, אם בכלל ייצאו לפועל. הסיכון הטמון באותם פרויקטים לא מנע מהגופים המוסדיים, מנהלי הפנסיות של הציבור בישראל, להזרים סכומי עתק לתחום, מתוך תקווה להגדלת התשואה - הן עבור העמיתים המנוהלים והן עבור עצמם. מבדיקת גלובס אשתקד עלה כי בתוך שנה השקיעו הגופים המוסדיים בחברות הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית יותר ממיליארד שקל, בשילוב של הון והלוואות.

אלא שמאז השתנתה המציאות. עליית הריבית החדה והמתמשכת הזניקה בחודשים האחרונים את עלויות המימון של יזמי הבנייה מחד גיסא ושל נוטלי המשכנתאות מאידך גיסא, והביאה להאטה משמעותית בענף הנדל"ן המקומי. כעת נראה שהיא מובילה לעוד גל של עסקאות בתחום ההתחדשות העירונית, שתכליתן הפעם שונה ונובעת בראש ובראשונה מרצונם של היזמים להקטין חשיפה וסיכון לפרויקטים הללו.

לפני כחודש, בראיון לגלובס, אמר חגי שרייבר, מנהל ההשקעות של קבוצת הביטוח  הפניקס , כי "ככל שיעבור הזמן והריבית לא תרד, חברות שנכנסו ממונפות מדי לסביבה הזו יהיו חייבות להכניס שותפים או למכור, וכאן ייווצרו הזדמנויות". הוא הזכיר בהקשר זה בין היתר "חברות נדל"ן שחלק מהן לקחו על עצמן הרבה פרויקטים שדורשים הון עצמי רב".

השקעה של עד 600 מיליון שקל בפרויקטים של אאורה

כעת מתברר כי הפניקס זיהו הזדמנות שכזו אצל חברת ייזום הנדל"ן אאורה , שדיווחה על הסכם שלפיו תזרים לה קבוצת הביטוח לפחות 350 מיליון שקל לטובת השתתפות בהעמדת ההון העצמי הנדרש לארבעה פרויקטים של התחדשות עירונית של החברה, הנחשבת לבעלת בעלת התמחות בייזום, תכנון והקמה של פרויקטים מסוג זה במרכזי הערים.

כספי המסגרת של הפניקס ישמשו לממן 65% מהשקעות ההון העצמי הנחוצות בכל אחד מהפרויקטים בהתאם להסכמי הליווי שלהם כאשר בגין העמדת המסגרת תהיה הפניקס זכאית ל-30% מרווחי כל אחד מארבעת הפרויקטים לאחר החזר השקעות ההון שלה.

 

להערכת אאורה, בחודש הקרוב יוזרמו לקופת החברה כ-130 מיליון שקל לצורך העמדת חלקה של הפניקס בהון העצמי של שניים מהפרויקטים הנמצאים כבר בשלבי ביצוע, בעוד שני הפרויקטים הנוספים צפויים להבשיל באמצע שנת 2024 עם עמידה בתנאי הסכמי הליווי של פרויקטים אלה, בהם אמורה הפניקס להשקיע כ-220 מיליון שקל נוספים.

בנוסף תקבל הפניקס זכות קדימה להעמיד מסגרת התחייבות הונית של 250 מיליון שקל לפרויקט חמישי הנמצא עדיין בתכנון, כך שמימוש מלא של ההסכם יביא להשקעה של 600 מיליון שקל בחמשת הפרויקטים. גורמים המקורבים לעסקה מציינים שמדובר בפרויקטים במרכז הארץ, שניים מהם בביצוע, שניים מתוכננים לצאת לדרך בחודשים הקרובים וחמישי בתכנון - וכי בחמישתם יחד יותר מ־3,000 יחידות דיור חדשות.

בדיווח לבורסה ציינה אאורה, שמנייתה זינקה בתגובה בכ-11% ומשקפת לה שווי חברה של 1.4 מיליארד שקל, כי "ההסכם האמור ומימושו יסייעו לה בקידום והרחבת פעילותה תוך שיפור היחסים הפיננסיים וחיזוק איתנותה הפיננסית של החברה וכן יקטינו את היקף גיוס החוב הנדרש לצרכי פעילותה". אאורה מנוהלת בידי בעל השליטה בחברה, יעקב אטרקצ'י (52%), שהוסיף כי ההסכם "מספק יתרונות בולטים לחברה נוכח סביבת הריבית ותנאי המאקרו".

בסביבת הפניקס מציינים כי מדובר בהסכם המתייחס לפרויקטים בסיכון נמוך, שיתממשו בתוך שלוש עד ארבע שנים ויניבו, בוודאות גבוהה לדברי אותם גורמים, תשואות ברמה דו־ספרתית.

את אאורה ייצגו עורכי הדין אסף אנגלרד וגלעד גוני ממשרד אנגלרד ושות', ואת הפניקס ייצגה עו"ד לימור חודיר ממשרד הרצוג פוקס נאמן.

גם צחי אבו מנצל הזדמנות

עסקה נוספת שעלולה להוות איתות למצוקת יזמים בתחום ההתחדשות העירונית דווחה ע"י חברת גפן מגורים והתחדשות  שבשליטת היזם צחי אבו (המחזיק גם בחברת ארי נדל"ן ).

גפן דיווחה כי תרכוש מחצית מזכויותיה והתחייבויותיה של חברה אחרת בשישה פרויקטים להתחדשות עירונית בהם מתוכננת בניית 2,500 יח"ד בעיר אשקלון, תמורת 10 מיליון שקל בסה"כ.

גפן לא מסרה את שמה של החברה אך ציינה כי היא "מתמחה זה כעשור ביזמות נדל"ן, עם התמחות בהתחדשות עירונית". ניתן להניח בזהירות כי גם כאן אחת הסיבות לעסקה היא רצונה של החברה המוכרת להוריד מהיקף ההתחייבויות הנדרשות עבור בניית הפרויקטים המדוברים, ודאי במצב שבו היקף יחידות הדיור האמור נמצא כרגע בעיקר "על הנייר". מניית גפן (לשעבר חברת הקנאביס קאנומד) זינקה לשווי חברה של כ-100 מיליון שקל לאחר זינוק יומי של 11%.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה