גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפוטרי ההייטק הישראלים נתקעו בלי ויזה בארה״ב. זה הפיתרון שהם מצאו

שיטפון הפיטורים בחברות הטכנולוגיה הגדולות בארה"ב פגעו בישראלים רבים שמצאו את עצמם במצב מורכב: ללא עבודה, ללא ויזה, ועם מסגרת זמן דוחקת למציאת חסות חדשה ● הפיתרון: אשרות השקעה וסחר, עם תנאים יחסית מקלים ואופציה לרילוקיישן של קבוצות עובדים

אשרות השקעה וסחר, הפתרון שמאפשר למפוטרי ההייטק הישראלים להישאר בארה''ב / צילום: Shutterstock
אשרות השקעה וסחר, הפתרון שמאפשר למפוטרי ההייטק הישראלים להישאר בארה''ב / צילום: Shutterstock

בחודש נובמבר האחרון החליטה מטא לפטר בבת אחת 11 אלף עובדים, במה שהוגדר כגל הפיטורים הראשון והגדול בחברה עד אז. כמו גלי פיטורים רבים שנערכו על ידי ענקיות טכנולוגיה בחודשים האחרונים, גם במטא לא הצטיינו בנימוסין: עובדים רבים בארה"ב - מדינה בה חוקי הפיטורין מתירנים למדי עבור המעסיקים - התבשרו על כך באמצעות מייל שנשלח לתיבת הדוא"ל שלהם. אחרים קיבלו מייל כללי ועמום מאוד שהפנה אותם לשיחה שמיד לאחריה הועזבו.

סטארט-אפ ראשון הגיע לחדלות פירעון: המשקיע נסוג בשל החשש לבצע השקעה בישראל
קפריסין, יוון או פורטוגל: כל מה שידוע על תוכנית "אקסודוס" של ההייטקיסטים לאירופה | שאלות ותשובות 
"הבקשות לעבור עלו אקספוננציאלית מאז הרפורמה": ההייטקיסטים נוהרים לפורטוגל

ככל שהתבררו עוצמות גלי הפיטורים, מטא - כמו גם ענקיות הטכנולוגיה אחרות דוגמת אמזון, טוויטר וגוגל - ספגו ביקורת על כך שהפיטורים לא חסכו על אלפי מהגרים בעלי ויזות מסוג L1 - ויזות המאפשרות לעובדים להישאר בארה"ב כל עוד הם מועסקים בחברה שהביאה אותם למדינה. מהרגע שבו פוטרו, הם נאלצים למצוא תוך 60 יום מקום עבודה חדש שיסכים להעסיק אותם עם ויזה מסוג אחר- H1-B, אך זו דורשת השתתפות בהגרלה עם סיכויי זכייה נמוכים למדי.

"הפיטורים יימשכו לפחות עוד כמה רבעונים"

אחת מהמפוטרות הללו היא סתיו סלומון, ישראלית שעברה עם כל משפחתה לארה"ב בקיץ שעבר כדי לעבוד כמגייסת במטא, עד שגילתה כי נכללה בגל הפיטורים בנובמבר, אחרי 3 שנות עבודה בחברה. "העברנו את כל המשפחה - כולל שתי ילדות קטנות ושתי חיות מחמד לסיאטל, בהתבסס על ויזה מסוג L1 רק לפני שלושה חודשים", כתבה סולומון ברשת לינקדאין מיד לאחר פיטוריה. "אני מחפשת מקום חדש שיסכים להעניק לי ויזה", כתבה.

גם רועי הומבורגר, איש סייבר ישראלי שעבר מטעם גוגל לניו יורק בשנה שעברה גילה בחודש ינואר האחרון כי הוא נכלל בסבב הפיטורים הגדול בגוגל. "המצב מורכב למדי עבורי ועבור ארוסתי", כתב ברשת לינקדאין לאחר שפוטר בתום חמש שנות עבודה בחברה. "היכולת שלי להישאר בארה"ב תפקע בתוך שלושה חודשים - כל זה מסובך עוד יותר בהתחשב בעובדה שמעמדה המשפטי של ארוסתי האמריקאית בישראל בוטל בעקבות הרילוקיישן".

סולומון והומבורגר לא השיבו לשאלה האם מצאו עבודה חדשה מאז ההודעות שפרסמו ברשתות החברתיות, אך אמיר שבט, לשעבר הישראלי הבכיר בטוויטר מודה כי מדובר בתופעה. שבט עזב את החברה עם ההשתלטות של אילון מאסק עליה בחודש נובמבר האחרון ואת זמנו הקדיש לסיוע למהגרים שעבדו בחברה ונתקעו ללא פתרון חלופי אחרי גל הפיטורים שכלל כ־3,000 איש, או מחצית מהחברה. "אני בעצמי הגעתי לארה"ב עם ויזה מסוג L1", הוא מספר לגלובס בשיחה מניו יורק.

לויזה שכזו קיים יתרון מובנה: הוא מאפשר תוך זמן קצר לבקש גרין קארד משלטונות ההגירה, בנוסף לכך שהוא מספק אוטומטית גם לבן או בת הזוג ויזת עבודה דומה. יחד עם זאת, הייטקיסטים ישראלים רבים מעכבים את בקשת הגרין קארד על מנת שלא להגדיל את תשלום המס לרשויות בארה"ב. "החיסרון בויזה הזו", מספר שבט, "הוא בכך שהיא לא מאפשרת מעבר בין מעסיקים. בקרב מפוטרי טוויטר ראינו לא מעט עובדים שנאלצו להישאר עם ויזת תייר רק בשביל לאפשר לילדים לסיים את שנת הלימודים".

 

"לצערי הרב, רוב המקרים של העובדים שפוטרו לא הסתיימו באופן מוצלח", ממשיך שבט. "עבדנו קשה כדי למצוא להם נותן חסות חדש עם ויזה מסוג H1-B, ומי שלא זכה בהגרלה נאלץ לעזוב - היו הרבה כאלה". היום, ממליץ שבט למהגרים הישראלים עם ויזת L לארה"ב לבקש גרין קארד בהקדם האפשרי, מסלול שבתום חמש שנים מוביל בדרך כלל לאזרחות אמריקאית. "לצערי הרב, פיטורי העובדים בארה"ב יימשך לפחות עוד כמה רבעונים - זו לא בעיה שתיפתר בקרוב".

תחרות עם מהגרי האקדמיה מהודו ופקיסטן

עו"ד ליעם שוורץ, ראש תחום רילוקיישן במשרד גולדפרב, מספר כי מפוטרי ההייטק שפונים לקבלת ויזת העבודה H1B נתקלים בקושי הולך וגובר לזכות בה. הגרלת הויזות נערכת פעם בשנה בלבד, כאשר בפעם האחרונה - עד חודש מרץ האחרון הוגשו לפי ההערכה - 700 אלף בקשות, מהן צפויים לזכות סך הכל 85 אלף איש - בהם 65 אלף בוגרי תואר ראשון ו־20 אלף בוגרי תואר שני.

מספר הבקשות עלה בהתאמה לפיטורים בענקיות הטכנולוגיה - בשנה שעברה הוגשו 483 אלף בקשות, מתוכם זכו 127 אלף, ולפניה ב־2021 הוגשו 308 אלף בקשות ומתוכם זכו רק 87 אלף. "השנה הסיכויים לכך היו נמוכים במיוחד", אומר שוורץ. "מפוטרי ענקיות הטכנולוגיה מצטרפות לתחרות עם המועמדים שבדרך כלל ניגשים להגרלות לויזה: בוגרי האוניברסיטאות הלא־אמריקאים, בדרך כלל יוצאי הודו או פקיסטן שמסיימים את הלימודים באוניברסיטאות העילית ומחפשים עבודה לאקדמאים".

למרות זאת, מספר שוורץ, עובדי הייטק ישראלים רבים ממשיכים לעבוד בארה"ב ולהגר אליה באמצעות פתרון יצירתי - קל הרבה יותר להשגה: ויזות מסוג E הניתנות בדרך כלל לסוחרים או למשקיעים, לא תמיד עם קשר ישיר לתעשיית ההייטק. לויזה זו שני סוגים: ויזה עבור סוחרים (E1) המונפקת למשקיעים, יזמים או עובדים בחברה המוכיחה כי יש לה קשרי יבוא או יצוא עם ארה"ב בתחומי פיננסים, קמעונאות או טכנולוגיה; וויזת משקיעים (E2) הניתנת למי שהוכיח כי הוא משקיע לפחות 100 אלף דולר בארה"ב בהקמת עסק חדש או קיים, שיש לו פוטנציאל להעסיק עובדים נוספים.

 

רילוקיישן קל לבעלי קשרי מסחר בארה"ב

שוורץ מספר כי עבור רבים, הפכה ויזת ה־E לגלגל הצלה. "ישראלים רבים מוצאים עבודה אצל ישראלים אחרים שלהם כבר ויזה מסוג E1 או E2, ומקבלים ויזה דומה בזכותם", הוא אומר. היתרון בויזה מסוג E, אומר שוורץ, היא קלות ההשגה שלה: מי שמבקש אותה בפעם הראשונה יצטרך להמתין מס' חודשים, אך היא תאושר ברוב המקרים המתאימים, ותייתר את הצורך להשתתף בהגרלה מורטת עצבים. יתרון נוסף היא היכולת של בעלי העסקים שיש להם ויזות כאלה לבקש ויזות דומות לעובדים ישראלים המתגוררים בארה"ב או כאלה המתגוררים בישראל ומעוניינים לעבור לארה"ב. הויזות מקנות באופן אוטומטי ויזה זהה גם לבן או בת הזוג ואין להן ככל הידוע מכסה. "זה כלי העבודה המרכזי שלי היום", אומר שוורץ, "למעשה מעולם לא הייתי כל כך עמוס בעבודה. חברות ההייטק פונות יותר מתמיד בקשר לרילוקיישן שכולל לא רק עובד כזה או אחר, אלא צוותי הנהלה וצוותים טכנולוגים בשלמותם".

עדן מזור, מנכ"ל ומייסד חברת השיווק הדיגיטלי Mine Marketing, מעסיק עשרות אנשים - כולם מרחוק, מחוץ לישראל, כאשר עיקר פעילותו המסחרית היא מול ארה"ב. מזור החל לשקול רילוקיישן עם התחלת החקיקה המשפטית: "החשש הגדול שלי הוא שבהמשך הדרך, גם אם בטווח היותר ארוך, תחליט הממשלה להגביל את סכום הכסף שניתן להעביר מישראל - ומאחר ורוב העסקים שלנו מתנהלים מול ארה"ב זה עלול להקשות עלי", הוא מספר לגלובס. מזור, עדיין לא בן 30 וללא משפחה וילדים והוא שוקל את האפשרות בכובד ראש, והבין כי את הויזה לארה"ב יוכל לקבל בקלות יחסית מתוקף העובדה שחלק ניכר מהכנסות החברה ופעילות בארה"ב.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו