גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב ובנות בריתה שוקלות איך לצמצם את הקשרים הכלכליים עם סין

המדינות מבקשות להקטין את התלות בסין אך לשמר את המסחר וההשקעות הבינלאומיים ● ממשל ביידן מנסה להוביל מדיניות אגרסיבית יותר כלפי בייג'ינג, אך לא כל השותפות של ארה"ב באירופה מסכימות עם הצעדים המתוכננים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

ארה"ב ובנות בריתה מתמודדות עם השאלה איך לצמצם את היחסים הכלכליים עם סין, בניסיון להגביל קשרים בתחומים שהם רואים כאסטרטגיים, ובמקביל לשמר מסחר באופן נרחב יותר וזרימה של השקעות עם הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.

הרומן הסיני-סעודי: שני הרודנים שמשנים את פני המזרח התיכון | פרשנות
וויסקונסין הדגימה את תוצאות הפוליטיזציה של בתי המשפט בארה"ב | פרשנות
דמוקרטיה במשבר: מנהיג האופוזיציה בהודו מגורש מהפרלמנט, מתנגדים נרדפים | פרשנות

הפלישה הרוסית לאוקראינה שינתה את האופן שבו מעצמות מערביות חושבות על האסטרטגיה שלהן כלפי סין - עוד יריבה גיאופוליטית ושותפה קרובה של מוסקבה. רוסיה זעזעה את יצוא הגז הטבעי לאירופה בזמן המלחמה, ובכך ערערה שווקי אנרגיה בכל העולם.

בקבוצת שבע הדמוקרטיות המתקדמות מודאגים מכך שסין, ספקית דומיננטית של מוצרים וחומרים רבים, יכולה באופן דומה לעצור תחומי יצוא מרכזיים במקרה של סכסוך או מגפה נוספת, כך אמרו פקידים כלכליים בכירים במערב. הם גם חוששים שהשקעות ומומחיות מהמערב, ללא מגבלות, עלולות לעזור לבייג'ינג לפתח את צבאה.

"אז הלקח שנלמד מכל זה מבחינתנו היה: בוא נעשה את העבודה הקשה הזו כרגע, מראש", אמר וולי אדיימו, סגן שר האוצר של ארה"ב.

אבל בכירי ה־G-7 אומרים שהם גם מנסים להימנע מצעדים שיחתרו תחת הצמיחה הכלכלית העולמית כשהם מנסים להתאגד מאחורי צעדי מדיניות ספציפיים שמקטינים תלות בסין. בין שבע המדינות נכללות ארה"ב, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, בריטניה ויפן.

"האם להשיג את העולם בחזרה לפרוטקציוניזם"

"ההחלטה האסטרטגית הגדולה שיש לנו היא האם בחיפוש אחר חיזוק שרשראות האספקה שלנו, אנו מסיגים את העולם בחזרה לפרוטקציוניזם", אמר ג'רמי האנט, שר האוצר הבריטי, בריאיון שנערך בוושינגטון שבוע שעבר. הוא אמר שבנות הברית במערב צריכות "לעבוד יחד כדמוקרטיות עמיתות כדי לשפר את החוסן הזה".

בשבוע שעבר אמרו פקידי ה־G-7 שהסכימו ליוזמות חדשות לחיזוק שרשראות אספקה, בשולי הפגישות החצי־שנתיות של קרן המטבע העולמית והבנק העולמי. הצעד נעשה לאחר מחויבות לאחרונה מצד ארה"ב ובנות בריתה לפתח כלי מדיניות חדשים כדי להימנע מצעדים כלכליים עוינים.

קרן המטבע הבינלאומית פרסמה דוח בשבוע שעבר שחזר על אזהרות קודמות שלה לגבי חלוקת הכלכלה העולמית לגושים גיאופוליטיים מתחרים בהובלת ארה"ב וסין. חלוקה כזה תקטין את המסחר העולמי והצמיחה, הזהירו בארגון הפיננסי הבינלאומי.

"השאלה היא, האם אנחנו יכולים להיות יותר נחרצים לקדם ביטחון אספקה מבלי לדחוף את העולם כל כך רחוק שניכנס למלחמה קרה שנייה?" אמרה במסיבת עיתונאים מנהלת קרן המטבע קריסטלינה גיאורגייבה הבולגרייה. "אני אחת מאלה שיודעות מה ההשלכות של מלחמה קרה. זה אבדן כישרון ואבדן תרומה לעולם. אני לא רוצה לראות חזרה של זה".

הקו התקיף של ממשל ביידן

מבין חברות ה־G-7, ארה"ב, בהובלת ממשל ביידן, דוחפת הכי בכוח לכוונן מחדש את הכלכלה העולמית להתרחק מסין.

חוקים חדשים שנקבעו בשנה שעברה מציעים סובסידיות גדולות כדי למשוך חברות טכנולוגיית מעבדים ואנרגיה נקייה לתוך ארה"ב. הממשל הגביל את היצוא של מעבדים מתקדמים וציוד רלוונטי לסין ומכין מגבלות חדשות על השקעה במדינה.

שרת האוצר ג'נט ילן קראה שוב ושוב לחברות אמריקאיות להסתמך יותר על בנות בריתה של ארה"ב למסחר. היא אמרה במסיבת עיתונאים שבוע שעבר שתחזיות קרן המטבע לגבי ההשלכות השליליות של התכנסות כזו (friendshoring) היו מוגזמות. המסחר בין ארה"ב לסין הגיע בשנה שעברה לנפח שיא.

"היתרונות של מסחר פתוח, שכוללים הקצאה יותר יעילה של משאבים עולמיים, נשמרים כשעושים friendshoring. אז אני חושבת שהטענה שזה הולך לגרום לפרגמנטציה גדולה ואובדן יתרונות המסחר אינה באמת תקפה", אמרה ילן.

כמה בנות ברית שמתואמת באופן כללי עם יעדיה של ארה"ב העלו חששות לגבי הגישה של ממשל ביידן לצמצום הקשרים עם סין.

סובסידיות אמריקאית לטכנולוגיה של אנרגיה נקייה, בייחוד כזו המיועדת לבנות את התעשייה מחוץ לסין, הרגיזו פקידים אירופאים שטענו כי דרישות המיקור של הסובסידיות החדשות שמות את החברות האירופיות בעמדת חיסרון.

פקידים אמריקאים מנסים לטפל בתלונות אלה על ידי הרכבת סדרה של הסכמי מסחר לשיתוף־פעולה ברכישת מינרלים חיוניים דרך מועדון קניינים. האמריקאים גם מקימים פורום ליוזמות אנרגיה נקייה יחד עם האיחוד האירופי כדי לנסות למנוע מלחמת סובסידיות.

האיום בסכסוך צבאי מול טאיוואן

מעל הדחיפה האמריקאית להשיג יותר עצמאות מסין מרחפת האפשרות של סכסוך צבאי על טאיוואן, אי בעל משילות עצמית שסין רואה בו חלק מהיבשת ורוצה לשלוט בו - נקודה נוספת לחיכוך עם בנות בריתה של ארה"ב. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר שבשבוע שעבר שלרקוד לפי החליל האמריקאי בכל הנוגע למתחים בין טאיוואן וסין יהיה "הדבר הגרוע ביותר" שאירופה יכולה לעשות.

פקידים צרפתים ניסו מאז להרגיע את המהומה שהתעוררה בעקבות דברים אלה, ושר האוצר הצרפתי ברונו לה מר אמר שבוע שעבר שלצרפת ולארה"ב חששות משותפים בנוגע להסתמכות על סין. "מבחינת הפחתת סיכון, יש לנו בדיוק אותה דעה כמו ארה"ב", אמר.

אבל אפילו עיצוב המדיניות האמריקאית לגבי סין עלול להתגלות כמאתגר ומתמשך, כך אמרו אנשים המכירים את הדיונים בממשל ביידן. פקידים אמריקאים שוקלים, למשל, איך להגביל את ההשקעות האמריקאיות בסין רק בתחומים שיכולים לעזור לקדם את יכולותיה הצבאיות של בייג'ינג.

הכללים נקבעו כדי לאסור על השקעות של אקוויטי פרטי ושל הון סיכון במחשוב קוונטים ובמעבדים מתקדמים, ובמקביל דורשים מחברות גילוי על השקעות במעבדים פחות מתקדמים, כך אמרו אנשים המכירים את המגבלות. הכללים צפויים להיות מוצגים בהדרגה לאורך תקופה של שנה.

פקידי ממשל נאבקו בשאלה איך להתמודד עם אינטליגנציה מלאכותית, כשהם מנסים לשרטט היכן עובר הגבול בין צורות של אינטליגנציה מלאכותית שיכולות לשמש למטרות צבאיות וצורות אחרות של אינטליגנציה מלאכותית שמשמשות באופן נרחב בטכנולוגיה אזרחית, כך אמרו אנשים המכירים את השיחות.

פקידים אמריקאים מקווים לדרבן את שאר מדינות ה־G-7 להצטרף למאמצים להגביל השקעות בסין. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיאת המועצה האירופית אורסולה פון דר ליידן התחייבו כשנפגשו בוושינגטון בחודש שעבר לנקוט צעדים שימנעו מהון ומידע לעזור לצבאות של יריבים אסטרטגיים.

לגבי מסחר, חלק מהפקידים המערביים רואים את סין כמדינה שכבר עתה עוסקת בפעולות עוינות. סין הטילה אמברגו סחר לא רשמי נגד אוסטרליה בגלל שאוסטרליה דרשה חקירה לגבי מקורות הקורונה ונגד ליטא בגלל שהרשתה לטאיוואן לפתוח בה נציגות דיפלומטית תחת שם האי טאיוואן.

כמו כן שוקלת סין להגביל יצוא של טכנולוגיה חשובה בייצור סולארי.

הרשות המבצעת של האיחוד האירופי, ממשלות חברות והפרלמנט הסכימו בחודש שעבר על טיוטה ל"מכשיר כפייה כלכלי" שיציג צעדים להתייעצות ולפעולות תגמול נגד מדינות שנראה שעוסקות בכפייה כלכלית. הנושא צפוי לעלות לדיון במפגש הפסגה של מנהיגי ה־G-7 בהירושימה, יפן, בחודש הבא וצמד סנאטורים אמריקאים משתי המפלגות חיבר הצעת חוק בנושא.

"אנחנו לא צריכים לחזור על מיסקלקולציה או על טעויות שעשינו בעבר בנוגע לרוסיה עם מדינות גדולות אחרות", אמר בריאיון נילס אנן, מזכיר פרלמנטרי של גרמניה לשיתוף־פעולה ופיתוח, בהתייחסות להסתמכות של אירופה על יצוא האנרגיה הרוסי לפני הפלישה. אבל, הוא אמר, "אנחנו לא רוצים לכפות מדיניות או אסטרטגיה של התנתקות". 

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?