גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האסטרטגיה של בארנס אנד נובל: חוזרת להתמקד בספרים ופותחת 30 סניפים חדשים

אחרי שהפכה לסוג של מרקטפלייס ונאבקה ראש בראש עם אמזון, בארנס אנד נובל חוזרת להתמקד בספרים, מרוקנת את המדפים ממוצרים אחרים, משיקה תוכנית נאמנות ומצהירה כי תפתח השנה 30 חנויות חדשות - חלקן במיקומים שבהם פעלו חנויות ספרים לשעבר של אמזון

חנות בארנס אנד נובל בקליפורניה / צילום: Shutterstock
חנות בארנס אנד נובל בקליפורניה / צילום: Shutterstock

רשת חנויות הספרים בארנס אנד נובל משנה כיוון: אחרי שהפכה לסוג של מרקטפלייס ונאבקה ראש בראש עם אמזון, כעת היא חוזרת להתמקד בספרים, מרוקנת את המדפים ממוצרים אחרים, משיקה תוכנית נאמנות ומצהירה כי תפתח השנה 30 חנויות חדשות - חלקן במיקומים שבהם פעלו חנויות ספרים לשעבר של אמזון.

כך, בצפון וירג'יניה תיפתח בקרוב החנות הגדולה ביותר של הרשת בשנים האחרונות, שתתפרס על פני 8,500 מ"ר. במקביל, הרשת סוגרת חנויות אחרות, שבהן לא הצליחה לחדש חוזי שכירות לפי רצונה. 

מאימפריית מכוני כושר לסף פשיטת רגל: השאלות הפתוחות על פרשת שר פיטנס 
ענקית הקמעונאות בד בת' אנד ביונד הגישה בקשה לפשיטת רגל 

כחלק מהניסיון לבסס את מעמדה - אחרי שכבר הייתה על סף קריסה לפני כמה שנים - הרשת גם מבצעת שינויים בתוכנית הנאמנות שלה לראשונה מאז 2001. כחלק מהשינויים, היא מנפיקה חותמת על כל רכישה בסך 10 דולר, כאשר עשר חותמות מזכות את הלקוח בפרס של 5 דולר. חברי הפרימיום, שמשלמים 39.99 דולר בשנה, מקבלים בנוסף הנחה של 10% ברכישות פיזיות ובאונליין, משלוח חינם ושדרוגי חינם למשקאות בבתי הקפה של הרשת.

להוציא את התאגיד

בארנס אנד נובל, שנוסדה ב-1873, היא רשת הספרים הגדולה ביותר בארה"ב. ג'יימס דאונט, המנכ"ל שמוביל את המהפכה ברשת, מכהן בתפקיד מאז 2019, השנה שבה היא נרכשה על-ידי קרן הגידור אליוט מנג'מנט תמורת 683 מיליון דולר. את שנת 2022 סיימה הרשת עם הכנסות של 1.53 מיליארד דולר.

קודם כניסתו של דאונט לתפקידו נסגרו 400 סניפים ברחבי ארה"ב, ואלפי עובדים פוטרו. האסטרטגיה שלו לשינוי פני הרשת - מהלך שכעת מגיע לשיאו - כוללת מספר שלבים, והיא מבוססת על ניסיונו כמנכ"ל רשת חנויות הספרים הבריטית ווטרסטונס.

המהלך הראשון כולל את הוצאת "התאגיד" מהרשת. בראיון שנתן ל"גרדיאן" הסביר דאונט כי כל החנויות ברשת נראו "אותו דבר", כיוון שההנהלה הקודמת "רצתה להתנהג כמו קמעונאים רגילים. הם פשוט לא הבינו במכירת ספרים".

כך, למשל, לבארנס אנד נובל היו הסכמי שיתוף-פעולה שאפשרו למוציאים לאור להכתיב לה אילו מהספרים יוצגו במקומות הנחשבים יותר, כמו חלון הראווה או שולחנות סמוכים לכניסה, תמורת תשלום שנתי. "בסופו של דבר יש לך חנויות מלאות בספרים שהלקוחות שלך לא רוצים לקנות", מסביר דאונט.

למרות שבארנס אנד נובל הרוויחו משיתופי-הפעולה האלה, דאונט טוען כי הם הובילו אותה גם להפסדים. בזמן שההוצאות לאור שלטו במדפים, הרשת נאלצה להחזיר 30% מהמלאי שלה שלא נמכר - ומדובר בספרים בשווי של כמיליארד דולר. היום, לדברי דאונט, ההחזרים עומדים על כ-7% מהמלאי בלבד, אך הוא עדיין לא מרוצה. "כשאתה מנהל את חנות הספרים שלך כמו שצריך, זה צריך להיות בערך 3%".

המהלך השני נוגע למוצרים שהרשת מציעה. בעשור האחרון הספרים איבדו את מעמדם הדומיננטי בחנויות לטובת ערכות לגו, דמויות פופ, פאזלים ושוקולד - ולמעשה נדחקו אחורה. נזכיר כי בישראל הרשתות סטימצקי וצומת ספרים אימצו את הגישה המרחיבה שהובילה הרשת - סטימצקי מציעה גם מוצרי קמפינג, למשל, ובאתר של צומת ספרים ניתן למצוא תחתוני בוקסר ממותגים.

כעת בארנס אנד נובל משנה כיוון. "יש עדיין דברים אחרים בחנות, אבל חד-משמעית הספרים הם בקדמת הבמה", אומר דאונט.

נקודה נוספת נוגעת להתנהלות שהוא מכנה "לא ידידותית ללקוחות", וכזו שמבריחה אותם למקומות אחרים. לשיטתו, החברה הייתה עסוקה בשאלה כמה מהאנשים שנכנסו לחנות באמת קנו משהו, ופיתחה חשיבה שגורסת כי לקוחות לא צריכים להיכנס אלא אם הם מבצעים רכישה.

לעומת זאת, דאונט שם דגש על ייצור חוויה וגם על פנייה לקוראים הצעירים - כך, ילדים שנכנסים לחנות אחרי בית הספר כדי לעיין במדור המנגה, בעודם יושבים על הרצפה עם חברים, מתקבלים בברכה בלי ציפייה שיקנו משהו.

היריב המשותף: אמזון

בעבר היה קיים מתח בין בארנס אנד נובל לבין חנויות הספרים הקטנות והעצמאיות, אולם בשנים האחרונות לשני הצדדים יש "יריב משותף" - אמזון. דאונט בעצמו אמר כי "לאמזון לא אכפת מספרים... ספר הוא רק עוד דבר במחסן אצלם, בעוד שחנויות ספרים הן מקומות של גילוי".

כחלק מכך, הוא סבור כי "מוכרי ספרים בחנויות זקוקים לאוטונומיה כדי לנהל את החנות שלהם בצורה הטובה ביותר", וכאשר נוהגים בשיטה הזו, אפשר לצמצם את מספר המנהלים.

"חנויות ספרים חשובות לכותרים חדשים", מסבירה קריסטן מקלין, מנכ"לית NPD Group הסוקרת את תעשיית ההוצאה לאור בארה"ב, כולל אמזון, בארנס אנד נובל, טרגט, וולמארט וחנויות ספרים עצמאיות.

"ללא חנויות ספרים, ספרים חדשים מקבלים פחות חשיפה - וראינו את התופעה הזו במהלך הסגרים, כשאנשים רכשו אותם פחות בקניות המקוונות. כרשת הגדולה בארה"ב, בארנס אנד נובל מציעה לתעשייה עקביות ומספקת יציבות לשוק". 

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

סמל מיכאל רוזל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת" • הסלמה בצפון: חדירת כטב"ם במטולה; צה"ל תוקף בדרום לבנון • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה