גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלונדון, בירושלים ובמאבק בדיסני: דסאנטיס נערך למרוץ לבית הלבן

המושל הצעיר של פלורידה זינק אל ראש המרוץ במפלגה הרפובליקאית בסוף השנה שעברה, אבל מאז הוא עומד בירידה בלתי פוסקת ● טראמפ הפך אותו לשק אגרוף, בעזרתה המפתיעה של וולט דיסני ● דסאנטיס כנראה הגזים, והוא משלם את המחיר

דסאנטיס מניח את התשתיות ומכין את הקרקע לקרב מול טראמפ / צילום: Associated Press, Alex Brandom
דסאנטיס מניח את התשתיות ומכין את הקרקע לקרב מול טראמפ / צילום: Associated Press, Alex Brandom

הדרך לבית הלבן אינה עוברת בדיוק בירושלים, אבל זו תחנה מועילה, לפחות הייתה. היו זמנים שבהם טוענים לנשיאות ארה"ב בשתי המפלגות היו מתחרים בשאלה מי יותר פרו-ישראלי. לפני 40 שנה, שני הדמוקרטים המובילים, וולטר מונדייל וגארי הארט, התקוטטו בוויכוח טלוויזיוני על מי הציע ראשון להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים. זה לא עזר לאיש מהם. הדמוקרטים נמחצו בבחירות של 1984.

הבטחות להעביר את השגרירות בירושלים היו מאז לחם חוקן של בחירות לנשיאות. בסופו של דבר, האיש שבאמת העביר, דונלד טראמפ, היה גם אחד המעטים שלא טרחו לעצור בירושלים בזמן מסע הבחירות שלו.

ההרפתקה שהחלה בניו ג'רזי בשנות ה-70 ומסתיימת בנפילה מהדהדת 
הסקרים צופים מהפך בטורקיה, ואפילו כלכלת בחירות לא עוזרת לייצב את ארדואן בשלטון 

רון דסאנטיס הגיע לירושלים בשבוע שעבר. הוא אומנם אומר שעדיין לא החליט אם יתמודד על מועמדות מפלגתו לנשיאות ב-2024, אבל המושל הרפובליקאי הפופולרי של פלורידה מניח את התשתית, יורה בליסטראות רטוריות ויוצא מגדרו לזכות בתשומת-לב. הוא הטוען היחיד במפלגה המסוגל, אם בכלל, לסכן את בכורת דונלד טראמפ.

טראמפ בלי אבני-הריחיים

בשבועיים האחרונים דסאנטיס עשה מה שטוענים לנשיאות משתדלים לעשות: לצבור קילומטראז' רב-יבשתי, כדי להוכיח שהם מוכנים להיות מנהיגי העולם החופשי. דסאנטיס דילג מלונדון לירושלים לטוקיו לסיאול. אילו דסאנטיס היה יוצא למסע הדילוגים שלו בסוף השנה שעברה, הילת מנצחים הייתה מלווה אותו. סקר דעת קהל בדצמבר האחרון העמיד אותו ביתרון ברור על פני טראמפ, ועורר פחות או יותר את הרושם שזהו זה, המפלגה הרפובליקאית מצאה לה מועמד לנשיאות עם הפוליטיקה של טראמפ אבל בלי אבני-הריחיים של טראמפ.

או-אז טראמפ העניק לו טיפול טראמפיסטי אופייני. לנשיא לשעבר אין ומעולם לא היו חברים ובעלי ברית קבועים. יחסיו עם פוליטיקאים הם פונקציה בלבדית של נאמנותם כלפיו. כל אחד מהם הופך לשק אגרוף אם נדמה לטראמפ שהם מנסים להכשיל את שאיפותיו.

החבטות עלו יפה. שני סקרים בולטים, בפברואר ובשבוע שעבר, הראו כי התמיכה בטראמפ במקדימות הרפובליקאיות חזרה ונסקה (51% בסקר האחרון), בשעה שהתמיכה בדסאנטיס צללה (38%). הסוקרים בחנו תרחיש שבו מתמודדים עוד שמונה רפובליקאים. טראמפ מקבל אז רק טיפה פחות, 48%, בשעה שדסאנטיס צונח ל-24%. סקר שלישי מעמיד את יתרון טראמפ על 46%.

השיקול הטקטי

האם המטוטלת עדיין יכולה לנוע לכיוון דסאנטיס? נתון מעניין אחד בסקר רומז על אפשרות כזאת. 41% מן הנשאלים אומרים כי טובים סיכויי דסאנטיס לגבור על ג'ו ביידן בבחירות הכלליות. רק 31% סבורים כי טובים סיכויי טראמפ.

כמעט בכל סיבוב בחירות לנשיאות תלויה ועומדת השאלה אם הבוחרים בכל אחת מן המפלגות יעדיפו שיקולים טקטיים על פני נאמנויות פוליטיות או רגשיות. כלומר - האם המצביעים ישאלו את עצמם אל מי מן המועמדים הם קרובים יותר רעיונית או נפשית, או שישאלו את עצמם מי מן המועמדים הוא בעל הסיכויים הטובים ביותר להביס את מועמד המפלגה היריבה. הדמוקרטים הציגו לעצמם את השאלה השנייה ב-2020. התשובה הייתה, ללא עוררין, ג'ו ביידן. הוא לא היה פופולרי או כריזמטי, אבל הוא היה בר-בחירה (electable).

הנאמנות לטראמפ מציינת את רוב הבוחרים הרפובליקאים, אבל הסקרים מראים פעם אחר פעם, שמספר קריטי לחלוטין של מצביעים עצמאים עייפו מטראמפ. בלעדיהם אין ניצחון. השיקול הטקטי עשוי אפוא להעביר לפחות חלק ממצביעי טראמפ אל דסאנטיס.

המושל גם עשוי לצאת נשכר מבעיותיו המשפטיות של טראמפ. הנשיא לשעבר מתגונן בשני בתי משפט בניו יורק, ואפשר שלפני סוף הקיץ הוא יועמד למשפט גם במדינת ג'ורג'יה. הוא נתון לחקירה מצד תובע פדרלי מיוחד, שעשויה להניב כתב אישום.

"קליפורניה לא תגיד לי מה לעשות"

מנגד, נראה כי דסאנטיס לא הועיל לעצמו. הוא נקלע לעימות דרמטי עם וולט דיסני, אחת המעסיקות הגדולות ביותר בפלורידה. זה חצי מאה ויותר שהיא מפעילה פארק שעשועים ענקי, דיסני וורלד, בסמוך לעיר אורלנדו. העימות שלה עם המושל התחיל בשנה שעברה, כאשר הביעה התנגדות לחקיקה שדסאנטיס יזם כדי להגביל את העיסוק בלהט"ב בבתי הספר של פלורידה. 

התמיכה המאולצת של דיסני בלהט"ב גרמה לחיסול ממלכת המסים החלומית בפלורידה 

דסאנטיס ותומכיו ראו בביקורת של דיסני ביטוי למידה שבה תאגיד המדיה הענקי נכנע לסדרי היום של השמאל, מה שהימין התחיל לכנות בשנים האחרונות "תרבות ה-woke".

"תאגיד שבסיסו בקליפורניה לא יגיד לי מה לעשות" (בתרגום חופשי: "לא יוציא לי פקודות צעידה"), אמר דסאנטיס. הוא זינק לעמדת מנהיגות בתנועת ההתנגדות הארצית ל-woke, וקצר פופולריות, תשומת-לב ותרומות גדולות. התעורר הרושם שהוא מצא את הכפתור החיוני, ומעתה ואילך אין הוא צריך אלא לחזור וללחוץ. והוא אומנם לחץ.

דסאנטיס החליט להעניש את דיסני על העזתה ולשלול ממנה את האוטונומיה המינהלית שממנה נהנתה. דיסני וורלד התנהל כמחוז נפרד של פלורידה, עם דרגה ניכרת של ממשל עצמי. דסאנטיס הודיע כי האוטונומיה תפוג באביב 2023.

דיסני הייתה מוכנה

דיסני התחכמה. ברגע האחרון לפני אובדן האוטונומיה היא חתמה שורה של הסכמים עם מועצת המחוז היוצאת, שיאריכו את זכויותיה ב-30 שנה. חמתו של דסאנטיס בערה בו להשחית. ממוניו למועצה החדשה הודיעו כי ידחו את כל ההסכמים. הוא הבטיח להוסיף ולהצר את צעדיה של דיסני, למשל באמצעות בניית בית כלא חדש סמוך לדיסני וורלד או מתן רישיון לחברה אחרת להקים פארק יריב.

דיסני הייתה מוכנה. שעות אחדות לפני שממוניו של דסאנטיס עמדו ליטול לידיהם את המושכות, דיסני ערערה בבית משפט. היא טענה כי דסאנטיס מפר את האיסור החוקתי על התערבות המדינה בחוזים מסחריים ופוגע בחופש הדיבור שלה, זה המובטח בחוקה הפדרלית.

יש הסכמה רחבה למדי שדסאנטיס החטיא את המטרה; שהוא נקלע לסכסוך מסחרי ומשפטי שבו אינו יכול לנצח. אשר לצד הפוליטי, הוא שייך למפלגה הרפובליקאית, בעלת ברית היסטורית של עולם העסקים. למען האמת, דסאנטיס סיגל לעצמו בשנים האחרונות טונים אנטי-קפיטליסטיים, שמקורם כמובן אינו השמאל הדמוקרטי אלא הלוך הרוח הפופוליסטי, אשר התפשט בימין האמריקאי בהשראת טראמפ. דסאנטיס מחזיק בדעה שהשמאל של ה-woke "השתלט על מועצות המנהלים" של אמריקה.

אין זה מפתיע שטראמפ מוצא כאן שלל רב. הוא לועג לדסאנטיס. התוכן והמהות הם עניינים משניים. בעיניו זו הזדמנות להחליש את יריבו העיקרי. כרגיל, הוא חסר רחמים ונטול עכבות.

גרמי השמיים

בהיסטוריה האמריקאית, עלייתם המטאורית של טוענים לכתר נבלמה פעם אחר פעם מכל מיני סיבות. אבל היה לה מכנה משותף חשוב אחד: יוהרה. הטוענים נטו להפריז בהערכת כוחם.

עתידו של דסאנטיס לפניו. הוא בסך-הכול בן 44, וגם אם הפעם לא יסתייע, תהיה עוד פעם, בעוד ארבע שנים, או שמונה, או מי בעצם יודע כמה. אפילו בעוד 30 שנה הוא יהיה צעיר מגילו של ג'ו ביידן כיום.

הבעיה בפוליטיקה האמריקאית היא שרק לעתים רחוקות ניתנת הזדמנות שנייה במרוץ לנשיאות. כאשר גרמי השמיים מסתדרים, לקחי העבר מלמדים שזה הזמן לנסות - לא מחר, לא אחר-כך, לא כשיהיה פחות קריר בחוץ. דסאנטיס יבחן בשבועות הבאים את גרמי השמיים. הוא צריך להחליט ללא דיחוי. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה