גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי הקים את המבנה היפה ביותר בעולם שמיליוני תיירים פוקדים מדי שנה?

במאה ה־17 קיסר האימפריה המוגולית בנה את הטאג' מהאל לזכר אשתו האהובה ● המבנה משלב אדריכלות איסלמית, פרסית והודית, ונחשב מהיפים והמרשימים בעולם

הטאג' מהאל באגרה בהודו. עשרים אלף איש בנו אותו / צילום: ויקיפדיה
הטאג' מהאל באגרה בהודו. עשרים אלף איש בנו אותו / צילום: ויקיפדיה

 

 ג'ורנל דובז'ינסקי היא עיתונאית ומרצה לעיתונות אמריקאית. ב"וול סטריט ג'ורנל" היא כותבת על תרבות, אמנויות, עסקים ופילנתרופיה 

הטאג' מהאל הוא אחד המבנים האייקונים ביותר בעולם. כשמתבוננים בו מרחוק, על החזית שלו, הוא ממלא את כל הפריים. יש בו משהו שכמעט מתעמת עם עין הצופה, אם כי אין במבנה הזה שום דבר שמעורר אנטגוניזם.

 

יופיו של המבנה מתגלה בשלבים

לא כך פוגשים התיירים את המאוזוליאום הזה כשהם מגיעים לעיר אגרה בהודו. הטאג' מהאל, שהוכרז ב־1983 על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, מתגלה במלוא יופיו בשלבים, כשמבקרים מטיילים בתוך האתר ששטחו 700 דונם, גומעים את פרטיו וצופים בו מכל הזוויות, ונכנסים לתוכו, שם אסור לצלם. יש כמה אתרי מורשת עולמית נחשבים, כמו החומה הגדולה בסין ואיה סופיה באיסטנבול למשל, שבמציאות הם מעט מאכזבים לעומת איך שהם נראים בתמונות, אבל הטאג' מהאל לגמרי עומד בציפיות ואף מתעלה עליהן.

למרות שניתן לראות אותו מעבר לנהר יאמונה, הטאג' מהאל נסתר מעין מהמבקרים המגיעים אליו. לאחר ביתן הכרטיסים והבדיקות הביטחוניות, ישנו שביל המוביל לשער מרובע דו־מפלסי, עשוי מאבן חול אדומה, המסתיר את הנוף. כשמתקרבים למבנה, מבחינים במוטיבים הפרחוניים, הקליגרפיה, הצריחים הפינתיים שעליהם מונחת הכיפה הלבנה והכניסה המקומרת.

כבר במבט הראשון הוא מהמם. משוררים השוו את הטאג' מהאל לענן, ודרך השער המרובע הדו־מפלסי, כשרובו מוסתר, הוא נראה כה קל, כאילו הוא מרחף.

ואז עוברים דרך השער לפלטפורמה שלפני הטאג' מהאל - גינה עם בריכות צלולות, וכבר מהנקודה הזו הוא נראה כמו בצילומים הקלאסיים: ממוסגר על ידי ארבעה צריחי מסגד, שנבנו על ידי השאה ג'האן, הקיסר החמישי של האימפריה המוגולית.

מתוך כוונה להבליט את המבנה, הטאג' מהאל נבנה על טרסה גבוהה וסימטרית. בבריכות הצלולות משתקף המבנה, והן ממוסגרות בשורה של ברושים קצוצים ומסודרים, כך שצורתם מהדהדת את ארבעת הצריחים של הטאג' מהאל.

זו הדמות האמיתית ששימשה השראה לגיבור הספר "רובינזון קרוזו"
מה הופך את "קזבלנקה" לאחת הקלאסיקות הגדולות של הקולנוע האמריקאי?
הרומן על הפאשיזם באיטליה שנכתב לפני כשמונים שנה עדיין רלוונטי לימינו

הקיסר המוגולי שתכנן את המאוזוליאום

מהמרחק הזה, החלק החיצוני של המבנה העשוי משיש לבן, החושף רמזים לקישוטים המוטבעים והמגולפים בו, נראה נשי וכאילו עשוי תחרה. מבחינה זו, הוא מתאים כאנדרטה לזכרה של מומתאז מהאל, אשתו השלישית היפה של השאה ג'האן.

הקיסר שאה ג'האן שלט מ־1628 עד 1658, תור הזהב בתולדות השושלת המוגולית. על פי הסיפור, הוא היה מאוד מסור למומתאז מהאל (שפירוש שמה הוא "יהלום הארמון" או "המובחרת מהארמון") והתייחס אליה כאשת סוד. כשהיא מתה ב־1631, עם לידת ילדם ה־14, הוא היה הרוס. כדי להנציח את אהבתם הגדולה והאבל העמוק שלו, הוא החליט לבנות ארמון שיהיה פלא עולמי, "הוד והדר לצערו", כפי שכתב אחר כך המשורר הבריטי סר אדווין ארנולד.

שאה ג'האן לא חסך מאומה והשתמש בכל המשאבים של האימפריה שלו ובכישרון האמנותי שנהר לחצר שלו. על פי ספר מ־1904 שכתב א' ב' האבל, היסטוריון אמנות בריטי רב השפעה, "אומנים הגיעו ממקומות רבים ושונים", בין השאר מבגדד, טורקיה האסיאתית, סמרקנד באוזבקיסטן, דלהי וקאנוג' בהודו ושיראז בפרס.

האבל תיאר מהיכן הביאו את החומרים: "מכל חלק בהודו ומרכז אסיה. השיש הגיע מג'איפור (בהודו); אבן החול האדומה מפטהפור סיקרי (בהודו), אבן הישפה מפנג'אב (בהודו); אבני הירקן והבדולח מסין; אבן הטורקיז מטיבט; אבני הלפיס לזולי והספיר מציילון; אבני הקורל והקרנליאן מארצות ערב; היהלומים מבונדלקונד (בהודו); אבני השהם והאחלמה מפרס". "עשרים אלף איש הועסקו בבנייתו", הוא כותב, "וזו נמשכה 17 שנים".

ייחודם של ארבעת החללים

הטאג' מהאל, על ארבעת המבנים שלו, משקף בצורה מושלמת את סגנון האדריכלות המוגולית, בשילוב סגנונות איסלמיים, פרסיים והודיים. הוא רווי בצורות מקומרות, מוטיבים פרחוניים דקורטיביים, צבעים ובחומרים היוצרים הרמוניה בין ארבעת המבנים והגן המרכזי.

בעוד ששלושת הבניינים האחרים עשויים אבן חול אדומה, הטאג' מהאל הוא מבנה עם כניסה מקושתת ומצופה בשיש לבן שקוף למחצה. בעוד המבנים האחרים מרובעים באופן בסיסי, הטאג' מהאל בנוי בצורת מתומן. לבניינים האחרים גגות שטוחים ולטאג' מהאל כיפה נמוכה, המזכירה שד של אישה או פנינה. בעוד למבנים האחרים יש סיומות כיפתיות בשולי המבנה, בטאג' מהאל הכיפות המשניות האלה חובקות את הכיפה המרכזית. ובעוד המבנים האחרים קשורים חזק לקרקע, הטאג' מהאל נראה כאילו הוא מתרומם לשמיים.

החלק החיצוני של כל ארבעת המבנים מעוטר בקשתות, עמודים ותבליטים פרחוניים. מבפנים, הטאג' מהאל יותר יפה. בכניסה, חצובים בשיש הלבן תבליטים של פרחים. התבליטים ממוסגרים בפסים דקים בשחור וזהב, ומוקפים בשוליים המקושטים בערבסקות פרחוניות.

ארונות הקבורה של השאה ג'האן ואשתו

כשעוברים דרך הדלת, נכנסים המבקרים למקדש פנימי מוחשך, שרק מנורה אחת תלויה מאירה אותו, חוץ מהאור הטבעי החודר מבחוץ. מסכי שיש לבנים, המחוררים בדוגמאות דקורטיביות, מונעים מהמבקרים להתקרב אל הסרקופגים (ארונות קבורה מאבן) הניצבים זה לצד זה על בימות מוגבהות. יש כאן שני ארונות כי גם השאה ג'האן קבור פה. הוא היה אמור להיקבר במבנה השחור שתוכנן להיבנות מול הטאג' מהאל, אבל התוכנית הזו מעולם לא יצאה אל הפועל.

הארון של אשת הקיסר, מומתאז מהאל, מונח במרכז. הארון שלו, הגדול יותר, קבוע על פלטפורמה מעט מוגבהת ומעט יותר מערבית (קרוב יותר למכה). זהו המקום היחיד במבנה בו הסימטריה מופרת באופן ברור; הפרעה שהייתה צורמת לעין אילולא כל אבני החן שמכסות את שני קברי השיש הלבנים ואת הבימות עליהן הם מונחים. על הארון של מומתאז חרוטים בכתב קליגרפי 99 השמות של אללה.

הטיוטה הראשונה של הטאג' מהאל

כשיוצאים מהמבנה, מתבקש להסתכל על הטאג' מהאל מזוויות נוספות. הטובה ביותר היא מבט אל הכיפה בסמוך לרגלי הבניין: היא נראית כמו ירח שעולה מעל האופק.

על מנת להעריך את מעמדו של הטאג' מהאל כפלא אדריכלי, שווה לבקר במבנה המכונה "בייבי טאג'" באגרה, שנבנה בין 1622 ל־1628 עבור הסבא של מומתאז מהאל. לעתים מתייחסים אליו כטיוטה ראשונה של הטאג' מהאל. גם הוא כולל שיבוצי שיש משוכללים, כניסות מקושתות וארבעה צריחי מסגד שמקיפים חדר מרכזי ריבועי. אמנם הוא יפה, אלא שבהשוואה לטאג' מהאל הוא נראה פחוס וחסר חן.

אומרים ששאה ג'האן רצה שהאנדרטה לזכר אשתו תייצג את ביתה בגן עדן. אנחנו לא יכולים לדעת אם בזה הוא הצליח, אבל יצא לו בניין שבהחלט עמד במבחן הזמן.

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

אזעקות בצפון ובעוטף עזה; דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות • סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; דיסני צוללת בכ-8% בטרום המסחר לאחר הדוחות

מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שזרק את מניית ה-AI הלוהטת

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד