גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב עומדת בפני משבר חוב וסכנת חדלות פירעון, מה זה אומר לגבי וול סטריט?

בעוד פחות מחודש אולי תגיע ארה"ב לחדלות פירעון של התחייבויותיה, אם הקונגרס לא יאשר להגדיל את תקרת החוב הממשלתי ● מה זה אומר מבחינת שוקי ההון והמערכת הפיננסית בארה"ב, ואיך נפתרו משברים כאלו בעבר

ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה''ב / צילום: Associated Press, Sarah Silbiger
ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה''ב / צילום: Associated Press, Sarah Silbiger

החוב של ארה"ב כבר מגיע לתקרה שלו, ומאיים על יכולתו של הממשל שם לעמוד בהתחייבויותיו כלפי מחזיקי החוב. בעוד כמה חודשים, אם הקונגרס לא יעלה את תקרת החוב כפי שעשה פעמים רבות בעבר, ארה"ב לא תוכל לעמוד בתשלומי החובות שלה והמערכת הפיננסית עלולה להיפגע מכך קשות. כבר עכשיו רואים את פרמיית הסיכון של המערכת לשנה הקרובה עולה באופן משמעותי. 

● השקעה בזהב: חשיפה לסחורה שרושמת שיאים בתקופות של אי ודאות בשווקים
בגלל האינפלציה העיקשת: הפד צפוי להעלות את הריבית גם השבוע

ביום שלישי השבוע הזהירה שרת האוצר, ג’נט ילן, במכתב לקונגרס, כי היכולת של ארה"ב לעמוד בהתחייבויותיה עלולה להתערער כבר ב־1 ביוני. זאת לעומת תחזיות קודמות שהעריכו מועד מאוחר יותר, בין יולי לספטמבר. עם זאת, ילן הדגישה כי "לא ניתן לדעת בדיוק מתי ייאזלו האמצעים לשלם את חובות הממשלה". 

● מניית הבנק האמריקאי שצנחה ב-20% אמש והקשר הישראלי 

לנוכח הלחץ על הממשל האמריקאי והחשש הכבד מחדלות פירעון בכלכלה הגדולה בעולם, מתחזקת השאלה למה הקונגרס לא מעלה את תקרת החוב. גלובס עושה לכם סדר בשאלות הבוערות:

מהי תקרת החוב של ארה"ב?

בכל שנה ארה"ב מכניסה לקופת המדינה סכום כסף ממסים ומהיטלים שונים שהיא משיתה על אזרחי המדינה. בכל שנה הכסף שהיא מוציאה לטובת התחייבויותיה השונות הוא רב יותר מהסכום שהיא מקבלת מכספי המסים. הסכום שהיא לווה כדי לכסות על ההפרש הזה הוא בעצם הגירעון הממשלתי הנמדד באופן שנתי. לפי עיתון הגרדיאן הבריטי, בעשור האחרון נע הגירעון השנתי של ארה"ב בין 400 מיליארד דולר ל־3 טריליון דולר. הגירעון השנתי מצטרף בכל שנה לחוב הכולל של ארה"ב, ועליו היא משלמת ריבית. תקרת החוב אם כך היא הסכום המרבי שאותו יכולה ממשלת ארה"ב ללוות, ואותו קובע הקונגרס.

ובפרקטיקה?

ארה"ב לא תפשוט רגל כמובן, אבל ללא אישור הקונגרס להעלות את תקרת החוב הממשלתי, לא יוכל הממשל להמשיך לעמוד בהתחייבויות שלו כלפי מחזיקי החוב והאזרחים. ומאחר שהמדינה שרויה באופן תדיר בגירעון גדול, היא נדרשת להחליט לאן היא מפנה את כספי מהמסים הנצברים אצלה. זה אומר שתשלומי הביטוח הלאומי, משכורת לחיילים או עמידה בחוזים שהממשל חתם עליהם - מוטלים בספק.

למי בכלל חייבת ארה"ב כסף?

לארה"ב יש חוב ציבורי שבו מחזיקים מדינות, משקיעים וגופים נוספים (בשונה מהחוב הבין-ממשלתי המוחזק על ידי המדינה עצמה). את החוב הציבורי מחזיקות מדינות כמו יפן - עם סך של יותר מטריליון דולר, וסין המחזיקה חוב בכ־900 מיליארד דולר.

מה סכום תקרת החוב כעת?

החוב כיום עומד על מעט יותר מ־31 טריליון דולר, והממשל רוצה להגדיל את תקרת החוב על מנת להימנע מהגעה לחדלות פירעון. אין זה נושא חדש, מאז 1960 העלה הקונגרס האמריקאי את תקרת החוב 78 פעמים, תחת נשיאים משתי המפלגות הגדולות בארה"ב, אם כי התחיל לגדול באופן משמעותי ביותר תחת הנשיא רונלד רייגן (שכיהן בשנים 1981־1989), שקיצץ באופן נרחב בתקבולי המסים וכתוצאה מכך הגדיל את הגירעון של ארה"ב בכל שנת כהונה.

מתי ארה"ב צפויה להגיע לתקרת החוב?

למעשה, ארה"ב כבר הגיעה לתקרת החוב שלה בינואר האחרון, ובקונגרס כאמור עדיין לא אושרה הגדלתה. כדי לעמוד בדרישות הפיננסיות, משרד האוצר מבצע "תמרונים חשבונאיים"' על מנת שלא לעבור את תקרת החוב. היכולת לתמרן כך לא תחזיק עוד זמן רב, וכאמור השרה ילן הזהירה שזה עלול לקרות כבר ביוני הקרוב. אז ממשל ארה"ב באמת יעמוד מול שוקת שבורה.

איך הגיע הממשל לפלונטר הזה?

כדי להגדיל את תקרת החוב של ארה"ב דרוש כאמור אישור של הקונגרס - קרי שגם הסנאט וגם בית הנבחרים יסכימו על כך. הבעיה טמונה בבית הנבחרים, שם קיים רוב רפובליקני לעומת הממשל הדמוקרטי. כדי להסכים להגדלת התקרה ידרשו בבית הנבחרים מהממשל לבצע קיצוצים נרחבים בתקציב.

ואכן לפני כשבוע הגישו הרפובליקנים הצעת חוק (bill) להעלאת תקרת החוב בכ־1.5 טריליון דולר, אותה התנו בקיצוצי תקציב שיגיעו עד כ־4.8 טריליון דולר בעשור הקרוב. הדמוקרטים דחו את ההצעה, שחייבת לעבור גם בסנאט הדמוקרטי, וקוראים לרפובליקנים לא לכפות קיצוצים בקשר עם תקרת החוב.

נראה שבמפלגה הרפובליקנית מעוניינים בפרט שיבוצעו קיצוצים בסעיפי מדיניות האנרגיה הירוקה של הממשל, לטובת זירוז מתן היתרים לקידוחי נפט וגז במדינה.

מה יקרה אם ארה"ב תגיע לחדלות פירעון?

הממשל האמריקאי מעולם לא הגיע לחדלות פירעון של חובותיו. שרת האוצר ילן כתבה לקונגרס בתחילת השנה כי "כישלון של הממשל להתמודד עם התחייבויותיו עלול לגרום נזק בלתי הפיך לכלכלת ארה"ב, לרווחתם של כל האמריקאים וליציבות הפיננסית העולמית".

ככל הנראה, במקרה כזה המשקיעים יאבדו אמון בדולר ויחלישו את הכלכלה האמריקאית במהירות. היצע המשרות במדינה ייחתך באופן מיידי והממשל הפדרלי לא יוכל לספק את השירותים החיוניים כבעבר, דוגמת ביטוח לאומי (social security).

ארה"ב נקלעה בעבר למצב דומה, כאשר ב־2011 ניהלו הרפובליקנים מאבק מול הנשיא דאז, ברק אובמה, עד שכמה ימים בלבד לפני שהכסף אזל לחלוטין הגיעו הצדדים להסכמה בקונגרס על העלאת תקרת החוב. אך הפגיעה במשק כבר התרחשה, והובילה את חברת דירוג האשראי העולמית, S&P, להוריד את דירוג ארה"ב מ־"AAA" הגבוה ביותר, ל־AA פלוס. במאבק הזה לפני כעשור 'ניצחו' לבסוף הרפובליקנים שזכו בהסכמת הדמוקרטים לקיצוצים בתמורה לנכונותם להעלות את תקרת החוב.

האם השוק כבר מגיב למצב שנוצר?

פרמיית הסיכון לטווח הקצר, ה־CDS לשנה של ארה"ב, גדלה משמעותית בעקבות המשבר בגבעת הקפיטול. עם זאת, שוקי המניות לא נראים מושפעים במיוחד מהמצב הסבוך. נראה שבשווקים מעריכים שכפי שמשברים מסוג זה התרחשו בעבר והסתיימו בפשרה בין הצדדים הניצים, כך יהיה גם הפעם.

האם יש תוכנית לפתרון המשבר?

עם הנהגה מפולגת ומשוסעת מאי פעם, לא מפתיע אולי שלא נראים סימנים בשטח להיערכות של ממשל ביידן לרגע האמת. ייתכן שזוהי טקטיקה להפעיל לחץ על הרפובליקנים מפני התנגדות להעלות את תקרת החוב במועד.

דוברת האוצר אמרה בהקשר זה כי "משרד האוצר, תחת שלטון דמוקרטי ורפובליקני כאחד, הדגיש נחרצות בעבר כי הפיתרון היחיד למשבר מסוג זה הוא שהקונגרס יגדיל או ישעה את תקרת החוב. כישלון בכך יפגע באופן חמור בכלכלה, ויסכן את יכולת הממשל לשלם לאזרחים ולעסקים".

ניתן לקוות שמתנהלת מתחת לפני השטח היערכות למקרה שבו תגיע ארה"ב לקצה תקרת החוב. במשבר של 2011, שנפתר כאמור רק מספר ימים לפני פקיעת הדדליין, התברר כי פקידי האוצר הגיעו להסכמה עם הבנק המרכזי שבהיעדר הסכמות בקונגרס, יש לתת עדיפות לתשלומי הריבית על החוב של ארה"ב. המימון להם יגיע מתקבולי המסים ובכך יתאפשר לממשל להימנע מהידרדרות לכאוס ומפגיעה חסרת תקדים במערכת הפיננסית האמריקאית.

המשמעות היא כמובן דחייה של תשלומים אחרים, כמו מימון לתוכניות החינוך, התשתיות והבריאות של המדינה. לפי שעה, הממשל הנוכחי עדיין לא רמז מה יהיה סדר העדיפויות מבחינתו של התשלומים השונים.

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה