גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים שלכם מודים בטעויות, משתפים בקשיים או מבקשים עזרה? כנראה שאת המשבר הבא תצלחו טוב מאחרים

בעולם העבודה הנוכחי, שבו קצבי העבודה מסחררים, ישנו צורך הישרדותי המבקש למתג, להאדיר הצלחות ולהימנע מלחשוף פגיעות ● אלא שמתברר שדווקא סביבה שנותנת לגיטימציה לקושי ולהבעת חשש יוצרת תחושת ביטחון פסיכולוגי, שהיא חיונית לעידוד חדשנות ולשיפור ביצועים ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. על ביטחון פסיכולוגי בעבודה / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. על ביטחון פסיכולוגי בעבודה / צילום: Shutterstock

האם בישיבת הצוות האחרונה שניהלתם מישהו מהמשתתפים הביע עמדה שונה מהמקובל? האם אחד העובדים הודה בטעות? האם הועלו קשיים? האם אנשים ביקשו עזרה או הציעו עזרה? אם אתם יכולים לענות בחיוב על השאלות האלה - התברכתם, בארגון שלכם מתקיים ביטחון פסיכולוגי. אם לא, נדמה כי הצוות שלכם לכל היותר מבצע את מטלותיו כנדרש, אך מתקשה במקומות שבהם יש חיכוכים, אתגרים, משימות מפתיעות ואי־ודאות. במציאות תנודתית ותובענית סביר שהעובדים שלכם יתפשרו במקום לשאוף למצוינות, לא יפגינו ערבות הדדית ולא ירצו לקחת סיכונים. מצב כזה יכול לעכב יצירתיות, שיפור תהליכים ואת זרימת העבודה.

אלא שמתברר שמדובר בתופעה רווחת. לפי סקר של גאלופ מ־2017, רק שלושה מתוך עשרה עובדים מרגישים שהדעות שלהם נחשבות בעבודה. ארגון שבו הנתון הוא שישה מתוך עשרה יצמצם את שיעור העזיבה, יפחית תקלות בטיחות וישפר את הביצועים.

המושג ביטחון פסיכולוגי זכה להכרה במגזין ניו יורק טיימס ב־2016, שבה תואר מחקר שנערך בגוגל במטרה לגלות מה המרכיב שהופך צוותים למצוינים. להפתעת החוקרים, לא היו אלה מנת המשכל של העובדים או תכונות אחרות שלהם, אלא האקלים הבין־אישי, שמתבסס על ביטחון פסיכולוגי.

במציאות שהולכת ונעשית מורכבת ובקצבים מסחררים מתעורר באופן טבעי צורך הישרדותי המבקש למתג, להאדיר הצלחות ולהימנע מלחשוף פגיעות. התנהגות ניהולית החותרת לתוצאות נעדרת סבלנות לקשיים או לחששות. בעידן הנוכחי, כשמרבית הפעילות הארגונית נעשית בצוותים, נדרשות גמישות, יצירתיות והתמודדות עם משימות מורכבות במיוחד. סביבה זו אינה יכולה להיות נטולת התלבטויות, קונפליקטים וטעויות.

ביטחון פסיכולוגי מייצר חדשנות

איימי אדמונסון, חוקרת בבית הספר למנהל עסקים בהרווארד, מתארת את האופן שבו יכול ביטחון פסיכולוגי לייצר תרבות של חדשנות ורמה גבוהה של ביצועים. במחקרה מ־1999 היא גילתה שצוותי בריאות שהרגישו בטוחים מדווחים יותר על טעויות או על החמצות ועל האפשרות ללמוד מהן, בהשוואה לצוותים שלא הרגישו בטוחים פסיכולוגית, שבהם נטו העובדים להסתיר טעויות ולעסוק בהאשמה אם הללו התגלו.

במחקר נוסף שערכה אדמנדסון (2002), שנערך בקרב צוות פיתוח מוצר בחברת הייטק, נמצא שהיכולת של הצוות לחדש הושפעה מאוד מרמת הביטחון הפסיכולוגי שהם חשו. כשחבריו הרגישו בטוחים להביע את דעתם, לחלוק את הידע שלהם ולקחת סיכונים, היה להם סיכוי גבוה יותר לייצר רעיונות ופתרונות יצירתיים. צוותים שהרגישו בטוחים לדון בשגיאות נטו יותר לעסוק בלמידה רפלקטיבית, שם הם ניתחו את הגורמים לטעויות ופיתחו אסטרטגיות כדי למנוע מהן לקרות שוב.

ד''ר יעל אלרז שפירא / צילום: ליבי פאר

הביטחון הפסיכולוגי בצוות מושפע מהנורמות שהמנהל מטמיע ומההתנהגויות המילוליות והרגשיות שלו. מחקר של קונסנטינוס קוטיפריס ואדם גראנט מ־2021 בדק אם שיתוף במשוב יקדם את רמת הביטחון הפסיכולוגי בצוות. 111 מנהלי צוותים חולקו באופן אקראי לארבע קבוצות. הראשונה הוזמנה לשתף במהלך ישיבת צוות בהערכות הביצועים של העובדים ולהעלות לדיון אזורי התפתחות אפשריים; השנייה הוזמנה לבקש משוב מחברי הצוות שלה על האופן שבו הם חווים את הביצועים שלהם כדמויות ניהוליות; הקבוצה השלישית כללה שילוב של שתי המשימות הראשונות; והקבוצה הרביעית הייתה קבוצת ביקורת שלא נתבקשה לדון כלל וכלל בעניין המשוב.

לאחר מכן חברי הצוות נדרשו להשיב לשאלון שמודד את הביטחון הפסיכולוגי שהם חווים. בקבוצה הראשונה, שדיברה על תוצאות המשוב, ההשפעה הייתה מכרעת יותר מאשר לקבוצות האחרות. בשיחות עם חברי הצוות התברר שעל אף תחושה של סקפטיות, מבוכה, הפתעה ואי־נוחות, כשהמנהל ביקש לדון באופני השיפור, נוצרו גלים חיוביים של פתיחות הדדית בצוות.

ד''ר שושי חן / צילום: ישראל הדרי

הפגנת פגיעות מפיגה חרדה

איך תוכלו להגביר את הביטחון הפסיכולוגי? אדמונסון ואנדרס אודגנדר מתארים במאמר מ־2021 ארבעה צעדים מעשיים לכך.

1. הקפידו על השמעת מגוון דעות, דיווח על תקלות והפקת לקחים - כל אלה יובילו למיקוד בתוצאות.

2. הקדישו זמן לשיח צוותי באמצעות תרגול מיומנויות חדשות או דיון על נושא מעניין. עשו זאת במטרה לבחון מצבים מנקודות מבט שונות ולהתבונן באופן שבו החברים מתקשרים.

3. הטמיעו חקר מוקיר: בקשו מהעובדים להיזכר בתוצאה מוצלחת שמקורה בהקשבה, בכנות, במוכנות לבחון דעות שונות, ואז חשבו יחד איך אפשר לשחזר את ההתנהגויות הללו ולהטמיע אותן באתגרים נוכחיים ועתידיים.

4. הפגינו פגיעות. גם אם בטווח המיידי זה מרגיש כמו אירוע מלחיץ, בטווח הארוך זה מפיג חרדה.

לקריאה נוספת:

Coutifaris, C. G. V., & Grant, A. M. (2022). Taking Your Team Behind the Curtain: The Effects of Leader Feedback-Sharing and Feedback-Seeking on Team Psychological Safety. Organization Science, 33(4), 1574-1598. https://doi.org/10.1287/orsc.2021.1498

Duhigg, C. (2016) What Google Learned From Its Quest to Build the Perfect Team. The New York Times

Edmondson, A. C. (2018). The fearless organization. John Wiley & Sons.

Edmondson, Amy C. The fearless organization: Creating psychological safety in the workplace for learning, innovation, and growth. John Wiley & Sons, 2018.

Edmondson, A, C., Hugander, P. (2021) 4 Steps to boost psychological safety at your workplace. Harvard Business Review, June 22.

State of the Global Workplace - Gallup Report (2017)

עוד כתבות

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה