גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בואו נדבר על הצער הפלסטיני

האם אפשר לפרוץ את מעגל הקסמים באמצעות אמפתיה? ● אולי באמצעות תוספת של יום חדש ללוח השנה, 14 במאי, "יום הצער והפיוס"?

הצעדה לאדמות הכפר ההרוס לג'ון. מאורע מהפכני / צילום: צילום מסך יוטיוב
הצעדה לאדמות הכפר ההרוס לג'ון. מאורע מהפכני / צילום: צילום מסך יוטיוב

זה הזמן להיזכר, במידה שנחוצות תזכורות, כי הסכסוך הישראלי־פלסטיני הפך למשחק סכום אפס. נצחוננו הוא חורבנם, שחרורנו הוא שעבודם, תקוותנו היא מר־ייאושם.

סמאח סלאימה, העומדת בראש נע"ם (עמותת נשים ערביות במרכז לוד), כותבת באתר 'שיחה מקומית' תחת הכותרת "כשאתם חגגתם עצמאות אנחנו צעדנו על חורבות ההיסטוריה שלנו", על "אותה שנה ארורה, 1948". 20,000 ערבים וכמה מאות יהודים צעדו אל אדמות הכפר ההרוס לג'ון, סמוך למגידו.

סמוטריץ' והנסיך: רק לא מלחמת מיתוסים | פרשנות
נוסחת יואב גלנט לדה-לגיטימציה של ישראל | פרשנות
פנטזיה על המדינה היהודית של ישראל | פרשנות
● יוזמת אוסלו לא היתה בזבוז  | פרשנות
הדיפלומטיה של האמפתיה |פרשנות
מדינה מספר 194 | פרשנות

אמנם יום הנכבה הפלסטיני מצוין ב־14 במאי, אבל הפלסטינים־אזרחי־ישראל ציינו אותו בה"א באייר, "כדי לנצל את יום החופש הציוני לטובת המטרה הנעלה". בהגיעה אל אתר הכפר, היא מצאה "דגלי פלסטין בכל מקום […] אחרי שירת ההמנון הפלסטיני וטקס הצהרת האמונים ההמונית, לפיה כולנו מתחייבים לא לשכוח, ולפעול למען החזרת כל פליט לכפרו ולמען צדק לעם הפלסטיני".

אין זו הגזמה להגיד שזה היה מאורע מהפכני, אקט של כפירה בלגיטימיות של המדינה הציונית, התחייבות חגיגית לשים לה קץ באופן כזה או אחר.

הרשות הפלסטינית העמידה במרכז היום הזה ריב קולני עם נשיאת הנציבות של האיחוד האירופי. אורסולה פון דר ליין חלקה כבוד לישראל במלאות לה 75 על הצלחתה "להפריח את השממה". רמאללה כעסה, מפני שמן המליצה הישנה הזו משתמע שהארץ הייתה ריקה בבוא הציונים.

הרצון כה רע

אכן, יהודים וערבים עולים אלה לאלה על העצבים המרוטים מלכתחילה. הרצון כה רע, אין צער ואין מחילה; נרטיב לגיטימי יש רק אחד, ודה־לגיטימציה יש בשפע. הכול דורשים צדק, על פי שיטתם, והם מודיעים אלה לאלה כי תתהפך ביניהם החרב.

צלבניסטים שבין הפלסטינים ממתינים בקוצר רוח לשנה ה־88 של ממלכת ירושלים הציונית, כדי להביס אותה בקרני חיטין; חסידי ז'בוטינסקי שבין היהודים משגיחים על קיר הברזל. אולי הם מתכוונים לציין את יום השנה המאה ללידתו בחודש נובמבר. מי יודע, אולי הם יעשו כן באמצעות עלייה המונית לרגל אל אדמות לג'ון. זה יהיה אישור הולם למחסור החמור ביותר בסכסוך הישראלי־פלסטיני:

אמפתיה. המחסור באמפתיה.

אנו נוטים לתרגם 'אמפתיה' כ'חמלה', אך המושג היווני רחב מזה. ממילא, האקדמיה ללשון אינה מציעה תחליף לאמפתיה. 'אמפתיה' מופיעה כאן בהוראת היכולת להרגיש את כאבו של הזולת.

הכרה בכאב אינה מחייבת קבלת נרטיב. היא אינה מצריכה הסכמה מלאה, או אפילו חלקית. נובעת ממנה הבנה של רגשות ושל מניעים. בהיעדר הבנה כזאת אין לנו סיכוי לנהל שיחה, אלא לכל היותר להחליף צרחות באולפן טלוויזיה לא מאוּורר.

בדיון קודם ביחסי ישראלים־פלסטינים כתבתי על תפקידה המיוחד במינו של גולדה מאיר ברידוד השיג־ושיח הישראלי. עצם התפיסה של אמפתיה הייתה ממנה והלאה. אחותה שיינה, אשר חייתה באמריקה, סיפרה פעם בראיון כי ביקרה אצל גולדה לאחר שנעשתה ראש הממשלה (1969, או תחילת 1970), והציעה לה "להיכנס לנעליו של עבד א־נאצר", שהיה אז נשיא מצרים. לדבריה, גולדה השיבה לה בכעס, "מדוע אני צריכה להיכנס לנעליו?" התשובה, בחוכמה שלאחר מעשה, היא שהיה עליה להיכנס לנעליו, או לנעלי יורשו, כדי למנוע את האסון של מלחמת יום הכיפורים.

יום אחד, אולי היסטוריון, או מדען מדינה, ירצה לשקול פתיחת קורס על תולדות הכניסה אל נעליים. 14 במאי 1948 יוכל לספק אחת מנקודות הפתיחה. ואחת משאלות הקורס תוכל להיות "האם הכרה באסונם של הפלסטינים שקולה כנגד התכחשות למפעל הציוני?"

לא שאלה פשוטה, ואין לנו כאן המקום להשיב עליה בהרחבה. אני נזכר במלים שהשמיע לפני 35 שנה אדוארד סעיד, האינטלקטואל האמריקאי־פלסטיני הרדיקלי. אני מצטט מזכרוני. "הייתי רוצה לשמוע את ישראל מתנצלת, רק מתנצלת", הוא אמר בוועידה יהודית־ערבית בניו יורק. הציפייה הזו הייתה מופרדת אצלו מציפיות פוליטיות. הוא כמובן רצה שישראל תחדל להתקיים, והתנגד מלכתחילה להסכמי אוסלו, אבל שם, ב־1988, הוא דיבר על הג'סטה.

בכניסה ללוביה

האם ישראלים יכולים להתנצל על התוצאות האנושיות של 14 במאי 1948 מבלי להתנצל על התוצאות הפוליטיות? הייתכן משהו מעין "אנחנו גאים בנצחונו של עמנו, ועומדים על זכותו לעצמאות לאומית בארצו, אבל מכירים בטרגדיה שהניצחון הזה המיט על שכנינו?" כמובן, סימן השאלה נעוץ שם קודם זמנו. השאלה צריכה להיות ארוכה ומורכבת הרבה יותר.

אבל אנחנו עוסקים כאן באמפתיה, הלוא כן. איך אפשר לבטא אותה בנפרד מן הפוליטיקה. תשובה סבירה היא שאי אפשר, ואו אז הבה נחזור אל משחק סכום אפס. אבל אולי אפשר לפחות לשקול את האמפתיה.

איך? למשל (רק דוגמה) להפוך את 14 במאי ליום קבוע בלוח השנה הישראלי, שייקרא 'יום הצער והפיוס'. אולי להוסיף שלטים עם השמות הקודמים, נניח, בכניסה לקיבוץ לביא (לוביה) ולמושב אילניה (סג'רה). או לחזור ולהפוך חלק מרחוב יפת ביפו לעג'מי. זה אגב מה שאמריקאים עושים בכמה ערים שהיו לפנים מקומות יישוב של אינדיאנים.

חלוצי העלייה הראשונה והשנייה לא חששו להשתמש בשם 'מסחה' לפני שהמציאו את כפר תבור, או לקרוא 'סג'רה' ל'אילניה'. שנים לאחר שנוסדה, פתח תקווה הייתה ידועה לדור השני והשלישי של מייסדיה כ'מְלַבֶּס'. אפילו דוד המלך אימץ את שמה הפאגאני של עיר בירתו, ירושלם.

השלום יתחיל באמפתיה. אולי. כדאי לנסות.

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"