גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסניף הישראלי של בנק ההייטקיסטים שקרס עובר לענקית בינלאומית. כל הפרטים

לגלובס נודע כי הצוות הישראלי, הכולל חמישה מנהלים, בהם מייסד סניף SVB בישראל דוד כהן ושותפו הוותיק גדי משה, נשכר ע"י HSBC בלונדון ● לא ידוע מה יעלה בגורלם של עובדי SVB שהועסקו בנציגות הישראלית ערב קריסת הבנק שהיה בנק הטכנולוגיה הגדול בעולם

בניין הסניף של בנק סיליקון ואלי בתל אביב / צילום: כדיה לוי
בניין הסניף של בנק סיליקון ואלי בתל אביב / צילום: כדיה לוי

חודשיים לאחר התפרקות בנק הטכנולוגיה הגדול בעולם, עובר צוות ההנהלה של סיליקון ואלי בנק בישראל (SVB) לבנק HSBC העולמי, כחלק מהמהלך שהוכרז על ידו בימים האחרונים להקמת פעילות בנקאות הייטק גלובלית.

הטלטלה בשווקים מאיימת על בנק נוסף שחביב על ההייטקיסטים 
תביעה נגד מנהלי החשבונות והחתמים של בנק סיליקון ואלי הקורס: "פספסו את הסיכונים"
האם בנק סיליקון ואלי קרס בגלל תגמול בכירים מניפולטיבי ולא מבוקר?  

הצוות הישראלי, הכולל חמישה מנהלים, בהם מייסד סניף SVB בישראל דוד כהן ושותפו הוותיק גדי משה, נשכר על ידי HSBC בלונדון, והוא צפוי ליטול חלק בהקמת הפעילות העולמית שתכלול מתן שירותי פיקדונות, אשראי והלוואות הון-סיכון לחברות בתחום ההייטק ומדעי החיים.

לפי לינקדאין מועסקים כיום בבנק כ-20 עובדים ועדיין לא ידוע האם הם ימשיכו לעבוד בבנק לאחר המעבר של ההנהלה.

דוד כהן, ממייסדי SVB בישראל / צילום: תמונה פרטית

למרות השיוך ל-HSBC, לא מדובר בעסקת רכישה, כפי שהדבר נעשה בבריטניה - שם רכש בנק הענק את הסניף הבריטי של SVB תמורת פאונד אחד. כהן, משה ושאר הצוות נשכרו באמצעות חוזים אישיים וכעת הם צפויים לעודד את לקוחותיהם בישראל להעביר את הפיקדונות וההלוואות מ-SVB ל-HSBC. בעוד חמישה מנהלים בכירים מהצוות הישראלי יעברו לבנק הענק, לא ידוע מה יעלה בגורלם של 15 עובדי SVB נוספים שהועסקו בנציגות הישראלית ערב הקריסה.

לפי ההערכה, אחת מהיוזמות של המהלך הישראלי היא ארין פלטאס, מנהלת פעילות המזרח התיכון ואפריקה בחטיבה הבריטית של SVB. פלאטס פיקחה על הנציגות הישראלית של SVB בישראל שנפתחה בשנת 2008 ושמרה על קשרי עבודה עם דוד כהן וגדי משה גם לאחר קריסת הבנק. יחד עם זאת, בעוד SVB בבריטניה פעלה כבנק לכל דבר, בישראל היא פעלה באמצעות נציגות ללא רישיון בנקאי. הבנק לא היה רשום כבנק זר, ולפיכך גם לא היה כפוף לרגולציה הבנקאית .

בכך תסתיים הפעילות הישראלית של SVB שפעל עד כה כמשרד מסחרי המשרת את סיליקון ואלי בנק בחוף המערבי. לפני כחודש נרכשה הפעילות העולמית של SVB - מלבד הפעילות הבריטית - על ידי בנק פירסט סיטיזנס (First Citizens).

המירוץ להצלת הכסף

בתחילת חודש מרץ התמוטט סיליקון ואלי בנק, עד אז בנק הגדול ביותר בעולם המשרת חברות הייטק וקרנות הון סיכון והציע גם בנקאות אישית ושירותי ניהול עושר ליזמים ושותפי הון סיכון. בתוך ימים מצאו עצמם מאות יזמים ומשקיעים במירוץ להצלת כספם, לאחר שהתגלה כי הבנק ביצע החלטת השקעה אומללה באגרות חוב שמחירן ירד במהירות ומנייתו התרסקה.

משרד האוצר בארה"ב ושירות הביטוח הבנקאי FDIC החליטו לחלץ את הבנק לאחר שהתברר כי רוב חשבונותיו לא מבוטחים, ומתוך חשש מגל פיטורים שייווצר מסגירתן של חברות הייטק רבות.

מוקדם יותר השבוע פרסם הבנק הפדרלי את מסקנות הבדיקה שערך בדבר הסיבות להתמוטטות: מלבד הסרת הפיקוח מעל בנקים מסדר גודל בינוני שנערך בתקופת ממשל טראמפ, ביקר הבנק המרכזי את ניהול הסיכונים החלש שהפגינה הנהלת הבנק ואת הפאניקה שהפיצו גורמים שונים, בהם לקוחות הבנק ברשתות החברתיות.

רוב החברות הישראליות שהחזיקו בבנק פיקדונות וחשבונות עובר ושב משכו את כספם, ורק אלה שהחזיקו בו קווי אשראי והלוואות נדרשו לשאת ולתת עם פקידי FDIC האמריקאים באשר לתנאי ההלוואה, בסיוע רציף של הצוות הישראלי.

חד הקרן ורביט, למשל, החזיק ערב קריסת הבנק קרוב ל- 100 מיליון דולר בפיקדונות, מתוכם חילץ עד כה 75 מיליון. בנוסף, הוא מחזיק בקו אשראי של 70 מיליון דולר בבנק, ומצוי בימים אלה בתהליך לאיתור לווה חדש. גם חברת רדיס (Redis) החזיקה עשרות מיליוני דולרים רבים בבנק שננעלו ערב סגירתו, אך לבקשת גלובס מסרו בחברה כי כל הכספים שוחררו.

המרוויחה הגדולה מהתמוטטות SVB היא לא אחרת מאשר HSBC. תחילה נדמה היה שבנק הענק משתלט על הסניף הבריטי של SVB, אך לאחר הגשת דוחות הבנק ביום שלישי השבוע התברר שבתמורה לפאונד אחד - מחיר הרכישה של SVB UK, זכתה HSBC בהון נזיל של 1.5 מיליארד דולר, ובפעילות גלובלית שעומדת לשחזר את פעילותה של SVB שתנוהל על ידי בכירי הבנק לשעבר.

מלבד הצוות הישראלי, שכרה HSBC במודל דומה עוד 40 בנקאיים שעברו עבור סיליקון ואלי בנק בארה״ב. את הפעילות יובילו מסן פרנסיסקו, בוסטון וניו יורק בכירים לשעבר מ-SVB, הבכיר שבהם הוא דיוויד סאבו, לשעבר מנהל פעילות מדעי החיים של סיליקון ואלי בנק.

מטעם HSBC נמסר כי: "HSBC שמחה לצרף את דוד כהן ואת הצוות הבנקאי הבכיר והמוביל, זאת בהמשך להרחבת התמיכה שלנו בענף הצומח הזה".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה