גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני בנקים מחפשים יושב ראש, והדלת המסתובבת מהירה מתמיד

כמה ראוי המעבר מהפיקוח לגוף המפוקח? משה ברקת סיים קדנציה ברשות שוק ההון רק לפני חצי שנה וכבר מנסה להתמנות ליו"ר דיסקונט, שעל מחזיקי מניותיו קיבל החלטות כרגולטור ● האם צריך להאריך את תקופת הצינון ומה ניתן ללמוד מהנסיונות של עמיתיו לעבור צד

חדוה בר, משה ברקת, עודד שריג / צילום: ענבל מרמרי, רפי קוץ, עינת לברון
חדוה בר, משה ברקת, עודד שריג / צילום: ענבל מרמרי, רפי קוץ, עינת לברון

השבוע נפגשנו אשתי ואני עם המחנכת של בתי הבכורה, למפגש סיכום השליש השני של שנת הלימודים. הילדה השתתפה אף היא בפגישה וראיתי את החיבור שלה עם הדמות הסמכותית אותה היא פוגשת יום־יום בכיתה, לשמחתי ראיתי שהן יעשו הכל זו בשביל זו. אבל תתארו לכם איך היו נראים היחסים ביניהן אם הילדה הייתה קובעת כיצד יראה התפקיד הבא של המחנכת ויותר מזה, מה יהיה שכרה בשנים הבאות.

כפי שנחשף בגלובס: בית ההשקעות מיטב ישלם עד 120 מיליון שקל בלבד בתביעת הענק
מועמד מוביל נוסף ליו"ר דיסקונט: אריק פינטו הגיש מועמדות לתפקיד דירקטור
מניית הבנק האמריקאי שצנחה ב-20% השבוע והקשר הישראלי

זהו כמובן לא העתק מדויק של מערכת היחסים בין רגולטור לבין הגופים המפוקחים על ידו. אבל כשבתוך ימים ספורים נודע כי שלושה רגולטורים לשעבר הגישו מועמדות לתפקיד דירקטור בבנקים (אחת מהן, חדוה בר, משכה את מועמדותה), כשבשני הבנקים המדוברים - דיסקונט ולאומי, הם אף יהיו מועמדים מובילים לתפקיד יו"ר הבנק במידה וייבחרו, צפה שוב השאלה עד כמה ראוי המעבר מעמדת המפקח לתפקיד בגוף המפוקח. במקרה של שניים מהמועמדים, משה ברקת ועודד שריג, שהיו בעבר המפקחים על הביטוח, לתפקיד אותו בוחרים הגופים המפוקחים. נראה כי הדלת המסתובבת עובדת שעות נוספות.

תקופת הצינון הייתה צריכה להיות ארוכה יותר

אל שריג, שכבר ביצע מעבר כזה כשמונה ליו"ר מגדל אחזקות ובהמשך גם ליו"ר מגדל ביטוח וחטף על כך ביקורת תקשורתית וציבורית קשה, עוד נחזור. אך תחילה לברקת, שאך לפני כחצי שנה סיים קדנציה של ארבע שנים כראש רשות שוק ההון. במסגרת תפקידו משה ברקת קבע כיצד יראו חברות הביטוח ובתי ההשקעות בפן העסקי, הקל איתם במקרים מסוימים והעניש אותם כאשר הם חרגו מההוראות והכללים, ואישר מינויים בתפקידים בכירים באותם גופים שעכשיו יקבעו לא רק אם הוא יתמנה לדירקטור בבנק דיסקונט (אם יעבור את הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים), אלא במידה ויצלח את הצבעת בעלי המניות בבנק גם את השכר ומדיניות התגמול הכוללת שלו.

נזכיר כי דיסקונט הוא בנק ללא גרעין שליטה. חמישה גופים מוסדיים - כלל, הראל, הפניקס, אלטשולר שחם ומיטב מחזיקים בכ־30% ממניות הבנק. ברקת עצמו איש מוכשר, ראוי לקבל את התפקיד וזכותו להשתכר בכבוד, גם תחת מגבלת שכר הבכירים. גם בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות בעלי התפקידים ישרים ופועלים לטובת האינטרסים של העמיתים והחוסכים.

אולם די להזכיר כמה אירועים משמעותיים שהתרחשו בקדנציה של ברקת כדי להבין שמוטב היה לגזור תקופת צינון ארוכה יותר בין סיום כהונתו כרגולטור לבין תפקידו כדירקטור בבנק בו כשליש מהמניות מוחזק בידי מפוקחיו עד לא מזמן. מדובר לדוגמה באישור למכירת פסגות לידי אלטשולר שחם בשנת 2021, או במכירת הפניקס, שברקת אף כיהן בעברו כיו"ר החברה, לידי שתי קרנות ההשקעה האמריקאיות פחות משנתיים לפני כן ובהמשך את רכישת בית ההשקעות הלמן אלדובי על ידי אותה הפניקס. כך גם העיכוב במתן היתר שליטה בכלל ביטוח לאלרוב נדל"ן של איש העסקים אלפרד אקירוב, שממתין כבר יותר משנה לתשובת הרשות.

ההחלטות הללו התקבלו בתום בדיקות עומק מקיפות שביצעו אנשי הרשות, ואין סיבה להעריך שהיו מעורבים בהן שיקולים זרים. לזכותו של ברקת יאמר כי ידם של המוסדיים הישראלי כמעט בכל תחום במשק הישראלי, לכן בכל חברה ציבורית אליה יפנה קרוב לוודאי שתהיה נגיעה שלהם. אולם לא בכל התחומים לחברה הזו היקף אחזקות (בשקלים) כמו בבנקים. בנוסף, עד שיסתיים התהליך הוא יסיים את תקופת הצינון שנגזרה על עובדי רשות שוק ההון - 9 חודשים. זו תקופה ארוכה ביחס לדוגמה לעובדי רשות ני"ע, שבעבר התמנו חלקם לתפקיד בחברה עליה פיקחו לאחר שלושה חודשים בלבד.

המוסדיים יחבקו? ברקת לא נתפס כלעומתי

אולם בניגוד לקודמתו של ברקת בתפקיד, דורית סלינגר, ההערכות בשוק הן כי המוסדיים יחבקו את ברקת ויבחרו בו כאחד מהדירקטורים החדשים בדיסקונט. הוא אמנם קידם כמה רפורמות חשובות בארבע השנים שלו בתפקיד, אך הוא לא נתפס כלעומתי כפי שנתפסה סלינגר, שבמהלך כהונתה נגעה בכמה ממקורות הרווח העיקריים של חברות הביטוח. את המחיר היא "שילמה" כשנתיים לאחר שפרשה מהתפקיד, כשבקיץ 2020 ניסתה להיבחר כדירקטורית בבנק לאומי. בשוק העריכו אז כי פרופ' ידידיה שטרן, שנבחר במקומה לכהונה נוספת, נהנה גם מכך שאולי היו כמה גופים מוסדיים שלא ששו להצביע לסלינגר, שהייתה הרגולטור האחראי עליהם ושזכתה למוניטין לעומתי כלפיהם והצביעו בעדו.

מי שרצה להבין עד כמה עמוק, לפחות בהיבט של מראית עין, הקשר הזה בין המוסדיים שמחזיקים במניות הבנק לבין המועמדים לתפקיד בבנק עצמם, קיבל הוכחה סביב פרישתה של חדוה בר מהמרוץ. כאשר הליך הכרזת המועמדים הסופיים לדירקטוריון דיסקונט התעכב, התברר כי בין הסיבות לכך היה סיבוך עם מועמדותה של המפקחת על הבנקים לשעבר, שבסופו של דבר הביא להחלטתה של בר למשוך את שמה מהרשימה.

המפקחת על הבנקים לשעבר קיבלה את ההחלטה כיוון שאחיה יאיר בר טוב, מכהן כדירקטור חיצוני בכלל אחזקות (החברה האם של כלל ביטוח), בעוד שחוק הבנקאות ופקודת הבנקאים מטילים מגבלות על קרבה כזו בעת מינוי דירקטורים לתאגיד בנקאי. מאותה סיבה בר לא תוכל להגיש מועמדות לבנק נוסף ללא גרעין שליטה שבו נפתח בימים האחרונים הליך הגשת המועמדות לתפקיד דירקטור - בנק הפועלים, כיוון שגם בו יש לכלל ביטוח אחזקה משמעותית של יותר מ־6.5%.

הלקח מהנסיון של עודד שריג במגדל אחזקות

כלל מחזיקה בשיעור קטן יותר גם בלאומי, אליו כאמור מנסה להיבחר כדירקטור המפקח על הביטוח לשעבר, עודד שריג. הוא חווה על בשרו את הבעייתיות הציבורית והתקשורתית כשרצה להתמנות לתפקיד יו"ר מגדל אחזקות כשנה לאחר שסיים את תפקידו הרגולטורי. זאת בין היתר לאחר ששריג היה זה שאישר לבעל השליטה במגדל, שלמה אליהו, לרכוש את השליטה בחברה. זו גם הייתה אחת הסיבות שהביאה את סלינגר, שהחליפה את שריג כמפקחת על הביטוח, לאסור עליו לעסוק בענייני חברת הביטוח, מגבלה שהביאה את שריג להתפטר מהתפקיד לאחר שבעה חודשים בלבד. עם זאת, שנתיים וחצי לאחר מכן, כשחלף פרק זמן משמעותי מאז סיום כהונתו במה שנקרא אז אגף שוק ההון במשרד האוצר, הוא קיבל את האישורים להתמנות ליו"ר מגדל ביטוח (תפקיד שגם אותו עזב בתוך כשנה בלבד).

נראה כי מוטב שגם ברקת יחכה פרק זמן דומה ויתמודד על תפקיד דירקטור באחד הבנקים בסבב הבא. זה יאפשר לו מרחק גם בפיקוח, משני ביותר אך בכל זאת פיקוח, על חלק מהפעילות בבנקים - דרך הייעוץ הפנסיוני ודרך סוכנויות הביטוח שצמודות למשכנתאות.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?