גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העתיד של הדולר, הצרות של שוק הנדל״ן ומה חושב משקיע העל: מה למדתי בכנס השנתי של וורן באפט

מנהל קרן הגידור תמיר גלוסקה לקח חלק באסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי, וחזר עם התובנה לפיה טכנולוגיות אינן צפויות לשנות את אופן החשיבה של משקיעי ערך ● וגם: מה חושב באפט על טרנד הבינה המלאכותית ועד כמה מדאיג משבר הבנקים את המשקיעים האמריקאים

הכנס השנתי של ברקשייר הת'אוויי / צילום: Reuters, RACHEL MUMMEY
הכנס השנתי של ברקשייר הת'אוויי / צילום: Reuters, RACHEL MUMMEY

הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן קאי קפיטל, קרן גידור שהוקמה ב־2015 ומנהלת כספי משקיעים מוסדיים ופרטיים. הוא הגיע לאסיפה כבעל מניות של ברקשייר הת'אוויי

אסיפת בעלי המניות של ברקשייר הת'אוויי  היא אירוע שאין דומה לו בעולם ההשקעות. כינוס של כ־40 אלף איש מכל רחבי העולם, באצטדיון גדול בעיר אומהה שבמדינת נברסקה, ארה"ב. הכינוס אורך כשש שעות, כשבמרכזו יושבים על הבמה שני אנשים ממש לא צעירים: וורן באפט, מנכ"ל ויו"ר החברה, בן 92, ושותפו לדרך - צ'רלי מאנגר בן ה־99. אני לא יכול לדמיין איזה אדם בן 90 פלוס יכול למלא היום אצטדיון בגודל שכזה, אולי פול מקרטני. אבל הוא עדיין "נער" בן 80.

נוסחת ההצלחה של וורן באפט: החלטה טובה אחת כל חמש שנים 
"יכולה הייתה להיות קטסטרופה": מה חושב וורן באפט על משבר הבנקים 

האווירה לקראת האסיפה השנתית היא של מעין פסטיבל, ואומהה לובשת חג. מדובר בעיר בת חצי מיליון תושבים, "עיירה" במונחים אמריקאיים, המוקפת שדות תירס אינסופיים.

בין הפוקדים את האסיפה של ברקשייר הת'אוויי זיהיתי שתי תתי קבוצות מרכזיות: הראשונה כוללת מנכ"לים ומנהלי השקעות לסוגיהם (כמוני). בין אלו ראיתי את מייסד מיקרוסופט  ביל גייטס, מנכ"ל אפל  טים קוק, מנהל קרן הגידור המפורסמת פרשינג סקוור , המיליארדר ביל אקמן, ורבים אחרים. להערכתי, הקבוצה הראשונה מהווה מחצית מהמבקרים באירוע.

החצי השני הם אמריקאים מהשורה, בעלי מניות בחברה. אנשים שאיכשהו שמעו על ברקשייר הת'אוויי ברגע הנכון והחליטו להשקיע בה את חסכונותיהם. יש ביניהם כאלו שהשקיעו כבר בראשית דרכו של באפט בחברה, בשנת 1965, ורשמו מאז תשואה פנומנלית - עד 3 מיליון אחוז (!). המשמעות היא שמי שקנה מניות של ברקשייר ב־10,000 דולר באותה שנה, מחזיק היום במניות בשווי של 380 מיליון דולר. ואם זה נשמע דמיוני, הרי שפגשתי באסיפה בת של אדם כזה, שאכן מחזיקה במניות בשווי עצום בזכות השקעתו של אביה.

אסיפת בעלי המניות הזאת מצליחה לייצר אווירה מיוחדת. הכול נעשה כאן בצורה מאוד חברית וגם מאוד צנועה. אנשים באים ללמוד מוורן ומצ'רלי, וגם איש מרעהו. מצאתי את עצמי יושב לארוחת ערב עם מישהו שפגשתי כאן, ובסוף הארוחה גיליתי שהוא מיליארדר שמנהל את הפורטפוליו שלו בעצמו. כמה דקות לאחר מכן, הבנו שמי שישב לידנו באותו שולחן הוא מנהל השקעות מוסדי שאחראי לנכסים ב־200 מיליארד דולר. באופן מפתיע, כמעט כל השיחה נסבה סביב השירות שלי ביחידת 8200. שני אנשי שיחי התעניינו לדעת איך עזר לי השירות ביחידה המיוחדת בצבא לניהול ההשקעות בקרן הגידור שלנו.

תמיר גלוסקה בכנס השנתי של ברקשייר הת'אוויי / צילום: תמונה פרטית

AI לא תנהל השקעות

אלו אינם ימים רגילים באמריקה, אחרי שעולם הבנקאות חווה טלטלה. אך מה שיפה בכינוס הזה באומהה, הוא שיש כאן פרספקטיבה של אנשים שהם בעסק הזה של ניהול השקעות לפעמים מעל ל־60 שנה. חלקם עוד זוכרים סיפורים ששמעו ממנהלי השקעות בימי השפל הגדול (שנות ה־30 של המאה שעברה). שאלתי אותם לדעתם באשר למשבר הבנקאות, ומרביתם טוענים שהם "רגועים", וזהו 'עוד משבר' שארה"ב תדע להתמודד איתו. נכון. יהיו הפסדים בדרך, אבל בפרספקטיבה ארוכת שנים קדימה, הכול יסתדר לטובה.

מה שכן מדאיג את האנשים שעימם שוחחתי, הוא חשש להפסדים משמעותיים בנדל"ן המסחרי בארה"ב. בשל עליית הריבית, רבים מהנכסים שנקנו במחירים גבוהים מושכרים בדמי שכירות שלא מכסים את ההלוואות שנלקחו לרכישתם. היות שהרבה מההלוואות בארה"ב הן נון־ריקורס (במקרה של כשל פירעון, הנכס חוזר לבנק), הדבר עלול לגרום להפסדים לבנקים עצמם. במילים אחרות, הבניינים יישארו, אבל הבעלים שלהם יתחלפו.

מנהלי ההשקעות שמגיעים לאסיפה הם בסופו של דבר חלק ממועדון קטן בתפיסה שלהם. העולם כיום, יותר מתמיד, מוכוון השקעות לטווח קצר, וזה ההיפך הגמור ממה שוורן באפט מטיף לו. באסיפה נשאלו שאלות רבות לגבי בינה מלאכותית (AI) ו־ChatGPT. האם נגיע למצב שהמכונות אולי ישקיעו את הכסף בצורה מושלמת? באפט השיב בהקשר זה כי ההזדמנויות למשקיעי ערך נוצרות בשל התנהגות לא רציונלית בטווח הקצר. טבע האדם לא צפוי להשתנות, ולכן לא צופים בברקשייר שהטכנולוגיות ישנו את האופן שבו משקיעי ערך חושבים על השקעות.

שותפו מאנגר סיכם ואמר שמה שמייצר הזדמנויות בשווקים - אלה אנשים אחרים שעושים דברים טפשיים.

עוד עסקו כאן רבות בעתידו של הדולר האמריקאי. ההשלכה של אובדן ההגמוניה של המטבע, חשש שבהחלט נמצא על סדר היום, עלולה להיות דרמטית לכלכלה העולמית. שמעתי כאן הרבה ביקורת על התנהלות הפוליטיקאים באופן ניהול המדינה. כך גם לגבי המתיחות עם סין, שמבחינה כלכלית עלולה להוביל לתוצאות רעות או רעות מאוד. בסוף, זה האינטרס ארוך הטווח של ארה"ב וסין להיות ביחסים טובים ולקיים קשרי מסחר טובים ביניהן. באפט עצמו הביע חשש שמנהיגים פופוליסטיים ידרדרו את מערכת היחסים הזו באופן שיפגע בכולם.

גם סוגיית הקיטוב בארה"ב עלתה רבות. התעורר כאן שיח ער על כך שקשה להגיע להסכמות בארה"ב, גם בין המפלגות, אבל גם בין המדינות (STATES) השונות. המערכת נהייתה מאוד מפולגת ומקוטבת, קשה להגיע להסכמה על דברים גדולים כמו תקרת החוב הממשלתי, אבל גם לגבי נושאים כמו אנרגיה. ברקשייר מושקעת בחברת חשמל מהגדולות בארה"ב, כאשר לכל מדינה שבה היא פועלת יש מדיניות מעט שונה בתחום האנרגיה. וכשאין יכולת להגיע להסכמה לאומית על איך לעשות את הדברים, זה משפיע על כולם.

 

תובנות וערך מוסף

לגבי הזווית הישראלית, התרשמתי שמשתתפי האירוע בכללם, אנשים מאוד חכמים שמעורים בהתרחשויות בעולם, מתקשים להבין מה בדיוק קורה בארץ בהקשר הפוליטי־משפטי בחודשים האחרונים. זה כנראה מורכב יותר למתבונן מבחוץ.

הערך המוסף מבחינתי באסיפה הזו הוא היכולת לפגוש מנהלי השקעות חכמים. באירוע מתקיימים פורומים שונים שיוצרים הזדמנות לשוחח עם משקיעים ואנליסטים בקרנות גידור מהמובילות בעולם. שמעתי לא מעט תובנות לגבי מניות ספציפיות ובאופן כללי על הכלכלה העולמית.

האסיפה של ברקשייר היא לטעמי יותר סמל של גישה מסוימת בהשקעות ערך לטווח ארוך, ופחות עוסקת באיך לייצר את התשואה המקסימלית ברבעון הבא. זו גישה יותר בריאה לטעמי לניהול המשאבים בכלל בעולם. באפט ומאנגר הצליחו לבנות את ברקשייר התא'וויי כארגון שיידע להתקיים 100 או 200 שנה לעתיד. ולהבדיל, כך אני מנסה לבנות את קאי קפיטל, שתהיה בה תרבות וערכי יסוד כך שתוכל לחיות עוד 100 שנה קדימה. זה הדבר הכי חשוב שלמדתי כאן באומהה.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין