גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלחץ סמוטריץ': תוכנית גדולה להרחבת כביש החוף תידחה בחמש שנים לפחות

התוכנית להרחבת כביש 2 נועדה להוסיף נתיב לתחבורה הציבורית ובמקביל לפתח את היישוב ג'סר א־זרקא ● על אף שהדרג המקצועי במשרדי הממשלה סבר שהיא בתעדוף גבוה, שר האוצר החליט לדחותה ● ייתכן כי הסיבה נעוצה בפגיעה באדמות של המושב בית חנניה

כביש החוף / צילום: שלומי יוסף
כביש החוף / צילום: שלומי יוסף

במשך שנים תכננו את הרחבת אחד הכבישים הכי משמעותיים בארץ, כביש 2, במטרה להקל על משבר התחבורה ולהוסיף נתיב לתחבורה הציבורית והשיתופית. התוכנית לאחד המקטעים בין זיכרון יעקב לקיסריה אושרה ב־2016 ואף תוקצבה בסכום של 230 מיליון שקל מתוך תקציב של 1.7 מיליארד.

לא כל יום מובילאיי: האקזיט הצנוע של גיל אגמון במכירת אוטוטוקס
פורשה ומובילאיי מודיעות על שיתוף פעולה בתחום מערכות הבטיחות
סמים, נשק וזהב: התלות של הג'יהאד האסלאמי באיראן מעולם לא הייתה גדולה יותר

עכשיו, כשנותרה החותמת האחרונה להוציא את הפרויקט לדרך, צצה התנגדותו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שהובילה להוצאתו של הפרויקט מתוכנית החומש לדרכים. זאת, בין היתר, בגלל סוגיית הסטת הכביש לג'סר א־זרקא על חשבון אדמות חקלאיות של מושב בית חנניה.

התפתחות היישוב תלויה בהסטת הכביש

בשנת 2016 אישרה הממשלה את תת"ל 31 להרחבת כביש 2 בין זכרון יעקב לקיסריה. במקור, התוכנית הייתה אמורה להוסיף נתיב לכביש 2, ובהמשך נקבע שהוא יהיה לתחבורה ציבורית ושיתופית. אך בפועל, התוכנית היחידה שאושרה לשם כך כללה הסטה של הכביש באזור היישוב ג'סר א־זרקא, על חשבון אדמות חקלאיות של מושב בית חנניה.

 

התוכנית הייתה אמורה אף לפתח את היישוב, לנוכח העובדה שהוא כלוא בין חוף הים במערב, שמורת נחל התנינים מצפון וכביש 2 ממזרח. לפי נתוני הלמ"ס היישוב מדורג באשכול חברתי כלכלי 2, והוא נמצא במקום ה־15 מתוך 255 הרשויות. השכר הממוצע בו הוא 5,767 שקל, ו־26% מהתושבים בגיל העבודה הם מקבלי דמי אבטלה. במהלך השנים מוסדות התכנון תלו את התפתחות היישוב בהסטת כביש 2 מזרחה.

לתוכנית הוגשו התנגדויות שונות שנבחנו בהליכי התכנון על ידי חוקרת חיצונית שמונתה לכך. ביישוב בית חנניה טענו כי ההסטה תיפגע באדמותיהם החקלאיות וכי ניתן לפתור את בעיית הגידול הצפוי בג'סר א־זרקא בתוך גבולותיו הנוכחיים. כמו כן, נטען כי בכל מקרה טיב הקרקע יחייב השקעות מסיביות בתשתיות ובמגורים והדבר יהיה לא כדאי.

בנוסף, טענו במושב כי השטחים הנפגעים מגיעים לכדי 400 דונם, קירוב הבתים לכביש ייצור מפגעי רעש וזיהום וכי בניית שכונת מגורים עירונית בג'סר תיפגע "באיכות החיים הכפרית והשלווה של בית חנניה. כבר כיום איכות חייהם נפגעת כתוצאה מניהול כושל ואורח החיים בכפר הסמוך". לבסוף נטען כי "יש לתחום ולהגביל גידולם של ישובים, בייחוד במחיר פגיעה באחרים. תושבי בית חנניה הם דור שני לניצולי שואה המגורשים מבתיהם".

למרות שלל הטענות, החוקרת קבעה כי סך ההפקעה תעמוד על כ־300 דונם מתוך 2,100 דונם של המושב. היא אומנם תיפגע באפקטיביות של ניצול השטח החקלאי בשטח ההרחבה, אך לדבריה היא לא תבטל לחלוטין את יכולת העיבוד החקלאי ביתר השטח או באורח החיים הקיים וכי התושבים יזכו בפיצוי בהתאם. בנוסף, נקבע כי בתי המושב יימצאו במרחק של 800 מטר מהתוואי ולכן אין חשש לפגיעה אקוסטית או באיכות האוויר. כמו כן ציינה החוקרת כי היישוב ג'יסר א־זרקא אינו שונה מכל יישוב אחר, ולכן אין לקבוע מראש שאין להרחיבו כי נדרשת פגיעה באדמות יישוב שכן.

הממשלה הקודמת החליטה, סמוטריץ' שינה

הממשלה הקודמת קיבלה החלטה לתוכנית לחיזוק ופיתוח כלכלי־חברתי של ג'סר א־זרקא, במסגרתה משרד התחבורה הודיע כי בכוונתו לקדם את הסטת כביש 2, וזאת "בהתאם לתעדוף של גורמי המקצוע".

התוכנית האסטרטגית לדרכים גובשה בין משרדי התחבורה והאוצר והיא כוללת "סל" של פרויקטים שנדרש לתקצבם במשך עשור. מבדיקת גלובס עולה כי הסטת כביש 2 אכן דורגה בתעדוף גבוה, לא רק בשל ההקלה שהיא יכולה להציע ליישוב, אלא בעיקר משום שזו התוכנית המאושרת הזמינה להרחבת כביש 2 בנתיב שלישי שמיועד לתחבורה ציבורית ושיתופית, כך שיתחבר לחלק הדרומי יותר.

ואולם, בדיוני התקציב האחרונים בין משרדי הממשלה, בנוסף ללחץ שהפעילו ח"כים מהליכוד, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחץ כדי לא לתקצב את הרחבת הכביש והסטתו וכתוצאה מכך הוא לא נכנס לסל הפרויקטים לביצוע בחומש הקרוב. למרות החשיבות הרבה שמייחסים גורמי המקצוע במשרדי הממשלה להרחבת הכביש, מטעמו של שר האוצר נמסר כי "הסיכום התקציבי בין משרדי האוצר והתחבורה משקף את סדרי העדיפויות, חשיבות ודחיפות מיזמי התשתית בישראל, וכך יהיה גם בהמשך". מעורבותו של סמוטריץ' באה לידי ביטוי גם בשיעור הגבוה של תקציבי פיתוח התשתיות ביהודה ושומרון, אף אלו נגזרו מאותה תוכנית אסטרטגית.

עם זאת, יש לציין כי שבועות לפני שעזבה את משרד התחבורה הספיקה השרה הקודמת מרב מיכאלי להעביר 230 מיליון שקל לקידום זמינות לפרויקט. שלב זה כולל את הכנת הקרקע לתחילת העבודות ואף לצורך הפקעות, שמהם במושב בית חנניה רצו להימנע. אך ביחס לעלות הפרויקט כולו, בסך 1.7 מיליארד שקל, מדובר בתקציב קטן יחסית ולא ברור מה יעלה בגורלו.

ח"כ אריאל קלנר מהליכוד היה מעורב בהחלטה. "העמדה היא שצריך להרחיב את הכביש בלי להסיט אותו, ואפשר להרחיב את ג'יסר לכיוונים אחרים כמו לגובה ולא לרוחב. זה יותר הגיוני מלקחת אדמות חקלאיות של בית חנניה ולהסיט את הכביש, הוא אומר.

לדבריו, "פניתי לשרי האוצר והתחבורה וגם נפגשתי איתם. ממשרד האוצר קיבלתי תשובה שהם ייכנסו לעובי הקורה, והם לא מוכנים לתקצב; וממשרד התחבורה נאמר לי שזה מעשה עשוי. זו לא יוזמה של השרה מירי רגב, אבל אני אומר - אם ירשנו תוכנית פחות טובה, למה צריך לקדם אותה? גם אם ייקח עוד קצת זמן, אם משנים את פני המדינה שנים קדימה ועושים מעשה בלתי הפיך - עדיף לעשות אותו בצורה הטובה ביותר".

עוד כתבות

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

טארטלט לימון שומשום / צילום: הילה אבידן

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט הענק עובר לשלב הביצוע: הונחה אבן הפינה להקמת המטרו בגוש דן

בטקס רשמי שנערך הבוקר, הפרויקט שאמור לשנות את מפת התחבורה במרכז הארץ עובר משלב התכנון לשלב ביצועי ראשון ● רשת המטרו צפויה לכלול 3 קווים שיחברו בין 24 רשויות לאורך 300 ק"מ של מנהרות ● עם זאת, המטרו עדיין ניצב בפני שורה ארוכה של אתגרים - תכנוניים, ניהוליים ותפעוליים

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האקזיט הענק של פורר וסרצ׳לייט: ביקום מחלקת 2.8 מיליארד שקל לבעלי המניות

כחודש לאחר שהשלימה את מכירת מניותיה בבזק, בי קומיוניקיישן הולכת לפירוק ותחלק את המזומן שבקופתה לבעלי המניות ● קרן סרצ'לייט תקבל 1.86 מיליארד שקל, ודוד פורר יקבל 350 מיליון שקל

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

חאן יונס שברצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

שינוי הכיוון של האו"ם: "אין רעב בעזה"

בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● שגריר ארה"ב מייק האקבי: "אני חושב שיש מעורבות של ישויות זרות שמתדלקות את הקולות נגד ישראל גם בימין האמריקני" ●  צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון