גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכו הקרנות הכספיות מאנדרדוג לכוכבות של תעשיית קרנות הנאמנות

במשך שנים שימשו הקרנות הכספיות "שק החבטות" של תעשיית קרנות הנאמנות, אבל גל העלאות הריבית הפך אותן לאחד האפיקים הפופולריים ביותר ● נוסף על "מקלט בטוח" הן מציעות כיום תשואה אטרקטיבית בסיכון נמוך ושורה של יתרונות מול פיקדונות בבנקים

קרנות נדל''ן פותחות. צריכות להתאים את עצמן לתנאים המשתנים בשוק / אילוסטרציה: Shutterstock
קרנות נדל''ן פותחות. צריכות להתאים את עצמן לתנאים המשתנים בשוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב השקעות

בבית ההשקעות מיטב מנוהלות בין השאר גם קרנות נאמנות. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

מראשית 2023, וגם בחלק ניכר מ-2022, תעשיית קרנות הנאמנות יודעת ימים יפים פחות. הירידות בשוקי המניות ובאג"ח ב-2022 יצרו לחץ של יציאת כספים מהתעשייה, שנמשכה גם בשליש הראשון של 2023, למרות שהמגמה בשווקים הפיננסיים התהפכה לחיובית. 

מגמת ההתחזקות של אלטשולר שחם נמשכת: אילו קרנות השתלמות נוספות הצטיינו?
מניה נופלת ומנכ"לים מתחלפים: מה הוביל לסגירת המפעל הוותיק של אבן קיסר
"לכל דבר טוב יש תפוגה": מדוע פורש יו"ר חברת ההייטק שצנחה במעל 90%

יציאת הכספים התרכזה בשתי קטגוריות - מניות (בעיקר בישראל) ואיגרות חוב בישראל.

אבל בתוך התמונה העגומה של תעשיית הקרנות יש גם נקודת אור אחת. אותה סיבה שגרמה ליציאת כספים מקרנות אג"ח ומניות היא שגרמה לכניסת כספים לקרנות הכספיות. הסיבה הזו היא הריבית הגבוהה, שנוצרה מתהליך מתמשך של העלאות ריבית בעולם ובישראל, יחד עם רמת אי-ודאות גבוהה, שהשליכה ומשליכה על השווקים הפיננסיים.

 

מדיניות ההשקעה של הקרנות הכספיות השקליות (ובהתאמה גם של הדולריות) היא סולידית מאוד, כמעט "בונקר", שכן הן נועדו לשמש סוג של תחליף לפיקדונות בבנקים.

כל נכסי הקרן צריכים להיות מושקעים בשורה של נכסים, ובהם בלבד: באג"ח שקליות שנסחרות בבורסה, ושיתרת התקופה עד לפדיונן אינה עולה על שנה, ואם הן קונצרניות, הדירוג המינימלי שלהן אמור להיות AA, בפיקדונות לזמן קצוב ובמזומנים עד 50% מהשווי הנכסי הנקי של נכסי הקרן. משך החיים הממוצע (מח"מ) של נכסי הקרן לא יעלה על 90 ימים.

במשך הרבה שנים, הקרנות הכספיות היו דווקא שק החבטות של תעשיית הקרנות. גם כאן הייתה זו הריבית, שבמשך אותן שנים הלכה וירדה וכמעט התאפסה, וגרמה ליציאת כספים מתמשכת מהן.

אם בספטמבר 2013 נכסיהן הגיעו לשיא של כ-64 מיליארד שקל, הרי שהם ירדו בתהליך הדרגתי מלווה בהורדת הריבית אל מתחת ל-15 מיליארד שקל בינואר 2018. העלאת הריבית הפכה באחת את הקרנות הכספיות לאפיק השקעה אלטרנטיבי ואטרקטיבי לאפיקים המסורתיים של מניות ואיגרות חוב.

כניסת הכספים לקרנות הכספיות החלה, ולא במקרה, באפריל 2022, זמן קצר לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה והתחלת המגמה של העלאות הריבית. היא הלכה והתעצמה ככל שחלף הזמן, והגיעה לשיאה בדצמבר 22, עת גייסה התעשייה הזו 7 מיליארד שקל כמעט, ומאז כניסת הכספים התייצבה על רמה של כ-5 מיליארד שקל בחודש.

 

למרות הכניסה המסיבית לקרנות הכספיות, היא קטנה בהשוואה לכניסה של כספים לפיקדונות בבנקים. באותו פרק זמן שבו נכנסו 54 מיליארד שקל לקרנות הכספיות, נכנסו לפיקדונות בבנקים סכומי עתק של יותר מ-600 מיליארד שקל, בערך פי 10 ויותר מהכניסה לקרנות הכספיות.

זאת, למרות שלקרנות הכספיות יש יתרונות ברורים על פני פיקדונות בבנקים. הדבר נובע במידה רבה מחוסר ההתמצאות והידע של לקוחות הבנקים, ומהאינטרס של הבנקים - העדפה שלהם לפיקדונות על פני רכישת קרנות כספיות ללקוחות.

אז מה יש בקרנות הכספיות ששכנע את הציבור להכניס 54 מיליארד שקל ב-13 החודשים האחרונים? ומדוע הן עדיפות על פיקדונות בבנקים?

תשואה של סביב 4.5%

התשואה הפנימית שנובעת מההחזקות של הקרנות הכספיות נעה כיום סביב 4.5% לשנה. מכך צריך להפחית דמי ניהול שנעים בין 0.04% ל-0.19% לשנה, תלוי בקרן, כלומר, דמי ניהול נמוכים מאוד.

רכישת הקרנות ומכירתן פטורה מעמלות. למרות שקרנות כספיות נחשבות כמוצר הומוגני, הרי שבהחלט יש הבדלים ביניהן, שנובעים מהבדלים בדמי ניהול ומביצועים שונים של מנהלי הקרנות.

ריבית גבוהה יותר

אם הקרן הכספית משקיעה חלק ניכר מכספיה בפיקדונות בבנקים, עולה מיד השאלה, במה זה שונה מכך שהלקוח פותח ישירות פיקדון בבנק.

מכיוון שקרן כספית מרכזת בידיה נכסים של מאות מיליונים ואף כמה מיליארדי שקלים, כוח המיקוח שלה מול הבנק גדול הרבה יותר מלקוח שיש לו מאות אלפי שקלים או כמה מיליונים. היא יכולה להשיג ריבית גבוהה יותר, וכך ייהנה רוכש היחידות מריבית (תשואה) גבוהה יותר.

גם הנטו גבוה יותר

מה שמעניין את הלקוח הוא היכן הוא יקבל את התשואה נטו אחרי מס הגבוהה יותר - בפיקדון בבנק או בקרן נאמנות כספית. הריבית המוצעת בבנק היא ריבית ברוטו וממנה ינוכה מס בשיעור של 15%, כך שאם הריבית השנתית היא 4.4%, הריבית שיקבל הלקוח תעמוד על 3.74%.

לעומת זאת, מי שרוכש קרן נאמנות כספית, ישלם אומנם מס בשיעור של 25%, אבל הוא ישלם אותו רק כאשר הוא ימכור את הקרן, ורק אם הוא השיג בהשקעתו בקרן תשואה שגבוהה מן האינפלציה, ורק על הרווח שהוא השיג מעבר לאינפלציה, ולא מהשקל הראשון כמו בפיקדון בבנק.

לדוגמה, נניח שפיקדון בבנק מציע 4% בשנה ברוטו ושהתשואה שהקרן תשיג תהיה גם היא 4%. אם האינפלציה, דהיינו, עליית מדד המחירים לצרכן תהיה גם היא 4%, הרי שהמשקיע לא ישלם כלל מס, כי הקרן הדביקה את האינפלציה, אך לא מעבר לכך, ואילו המפקיד בבנק ישלם בכל מקרה, בלי קשר לאינפלציה, 15% מס, והריבית נטו שהוא יקבל תהיה 3.4%.

בהשקעה של 500 אלף שקל בקרן הכספית מול פיקדון, ההפרש בנטו יגיע ל-3,000 שקל.

הנקודה שבה המפקיד בבנק והמשקיע בקרן ישלמו אותו סכום מס, נקודת האיזון, תהיה למשל במצב שבו הקרן תשיג תשואה של 4% (כמו הפיקדון) מול אינפלציה של 1.6%. במצב כזה, בעל הפיקדון ישלם מס בשיעור של 15% (כ-0.6%) והמשקיע בקרן ישלם מס בשיעור 25% על הרווח שמעבר לאינפלציה, שיעמוד על 2.4% - 0.6% גם כן. מצב כזה אפשרי אומנם, אך הוא לא סביר בהסתכלות של שנה קדימה, שכן האינפלציה בישראל צפויה עדיין להיות גבוהה.

אפשר למכור בכל יום

לקרן כספית יש יתרון עצום מבחינת נזילות. המשקיע יכול למכור את היחידות בקרן בכל יום שבו מתקיים מסחר בבורסה, ולמוחרת הכסף בחשבון הבנק שלו.

לעומת זאת, הפיקדון בבנק מחייב את סגירת הכסף לתקופת הפיקדון, בדרך כלל, שנה או יותר. אם המפקיד זקוק לכסף, או שהוא רוצה להשקיע אותו באופן אחר כי התנאים בשווקים השתנו ונוצרות הזדמנויות השקעה אחרות, הוא מנוע מלעשות זאת. אם יבקש בכל זאת את כספו לפני תום תקופת הפיקדון, הוא יקבל רק חלק, ואפילו קטן, מהריבית שסוכמה.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה