גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנדל"ניסט שחושף את המשבר בשוק השכירות: "המחירים מזנקים ב-20%-40%"

לטענת ארז רוזנבוך, יו"ר מגוריט, נתוני הלמ"ס על עליית דמי השכירות אינם משקפים את המצב בשטח: "חלק מבעלי הדירות לא מצהירים על שכר הדירה המלא מתוך חשש לתשלום המס" ● כיצד לדעתו ניתן לקדם פתרון למשבר בנדל"ן, איך משפיעה עליית הריבית על יזמים ושוכרים, ומדוע מניית מגוריט צוללת למרות עיסוקה בתחום החם של דירות להשכרה

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר
יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

ביום שני אחר-הצהריים נכונה לציבור הפתעה שלילית נוספת שנוגעת ליוקר המחיה: מדד המחירים לצרכן עלה בחודש שעבר בכפול מההערכות (0.8%). אחד הנתונים הבולטים בהודעת הלמ"ס היה מחירי השכירות לשוכרי דירה חדשים, שקפצו ב-9% בחודש אפריל. 

מחירי השכירות טיפסו ב־6% מתחילת השנה, וזה כנראה רק פרומו לקיץ | ניתוח
האינפלציה בישראל לא מתמתנת ואף עוקפת את ארה"ב. מה יחליט בנק ישראל בשבוע הבא? 
נתוני המדד מגלים: זה הסקטור שמושך את מחירי הדירות כלפי מעלה | פרשנות

זינוק כה גדול רומז שהשכרת דירות הוא עסק אטרקטיבי בישראל, אך במקרה של מגוריט, המשקיעים במניות קרן הריט, שפועלת בתחום דירות מגורים להשכרה, רואים תמונה שונה לחלוטין.

גם לאחר פרסום תוצאות חיוביות לרבעון הראשון, נסחרה מניית מגוריט  השבוע במגמת ירידה, ובסיכום השנה החולפת נחתכה ב-43%, יותר ממדד הייחוס הענפי, ומחירה משקף לחברה שווי של כחצי מיליארד שקל, המהווה שליש מההון העצמי החשבונאי שלה, העומד על כ-1.5 מיליארד שקל.

 

מאז הונפקה בשנת 2016 הסבה מגוריט למשקיעים בהנפקה הפסד של 57%, המבטא חוסר אמון של השוק במודל שבו פועלת החברה. להערכת מקורבים לחברה, התהליך הממושך עד לקבלת מרבית הדירות שהחברה יוזמת או רוכשת אינו מאפשר עדיין למשקיעים להעריך אותה נכונה.

הבעיה המרכזית של החברות המשכירות דירות היא כמובן הריבית במשק, שזינקה בשנה האחרונה. אם בעבר ריבית ממוצעת של כ-3% עבור השכרת דירה הייתה אטרקטיבית יחסית בעיני המשקיעים, כעת עלות המימון משקפת ריבית כפולה, והיא מטילה צל כבד על המודל של אותן חברות. לא בכדי, בחודשים האחרונים כמעט כל מכרזי המדינה להקמת דירות להשכרה נכשלים וחוזרים ללא הצעות, למרות הורדת מחירי המינימום והסבסוד הגדול שמציעה המדינה לאותן קרקעות.

"זינוק של 20% עד 40% ברוב אזורי הביקוש"

יו"ר מגוריט ואחד מיזמיה, עו"ד ארז רוזנבוך, טוען כי "המשבר בשוק הדיור להשכרה מאוד חריף. נתוני הלמ"ס שפורסמו השבוע עוד מתונים ביחס למה שאנחנו רואים בשטח. ברוב אזורי הביקוש, שכר הדירה לשוכר חדש מזנק בין 20% ל-40%. זה שינוי עצום, שאם לא יטפלו בו עכשיו, אז עוד כמה שנים, ילד שגדל באזורי הביקוש יפגוש רק חברים מהעשירון העליון. אנחנו יוצרים שתי מדינות לשני עמים. העשירון העליון יגור באזורי הביקוש וכל שאר מדינת ישראל מחוץ להם".

איך אתה מסביר את הפער בין נתוני הלמ"ס (עלייה של 9%) לנתונים שלכם?
"הייתה לי שיחה עם הלמ"ס לאחרונה. רצינו לבדוק למה אנחנו רואים עלייה של עשרות אחוזים מול עלייה מתונה וחד-ספרתית בנתונים שלהם. הפער נובע כנראה משום שהלמ"ס מתקשר לבעלי הדירות, ושואל באיזה מחיר הם משכירים את הדירה.

"ההערכה שלי היא שחלקם אינם מצהירים על גובה שכר הדירה המלא, מתוך חשש לתשלום המס. אחרים לא רוצים להיראות 'חזירים' שהעלו משמעותית, אז יש נטייה להציג מחיר מוטה כלפי מטה. אבל זה מה שעונים להם, ומכאן נובע הפער".

 

מגוריט עוסקת כאמור בהקמה וברכישה של דירות מגורים המיועדות להשכרה לטווח ארוך. נכון לסוף הרבעון הראשון היא חלשה על פורטפוליו של קרוב ל-2,000 דירות - מתוכן 763 מושכרות (בתפוסה של מעל 95%) והיתרה בשלבי ייזום והקמה בעשרות פרויקטים ברחבי הארץ, בעיקר באזורי ביקוש כמו ת"א, הרצליה, חולון וירושלים.

עד היום גייסה החברה כמיליארד שקל במניות ועוד 1.8 מיליארד שקל בהנפקות אג"ח.

החברה סיכמה את הרבעון הראשון של 2023 עם הכנסות של 13.4 מיליון שקל מדמי שכירות, עלייה של 34% בתוך שנה. בשורה התחתונה הרווח הנקי עלה ב-7% ל-67 מיליון שקל, ורובו הגדול נובע מהתאמת שווי נדל"ן להשקעה (שיערוכים).

סעיף השיערוכים תרם לתוצאות מגוריט 91.3 מיליון שקל בתוצאות הרבעון הראשון ו-322 מיליון שקל בשנת 2022 כולה. השיערוכים הגדולים נובעים מכך שהקרן, שהוקמה ב־2016, רכשה בשנים האחרונות מאגר גדול של דירות מקבלנים, שאת הקמת חלקן יזמה בעצמה. ככל שהיא מקבלת לידיה עוד ועוד דירות, תהליך שיגיע לקראת מיצוי בשנת 2025, כך היא מכירה בעלייה בשווי הדירות החדשות.

 

"המשמעות היא שנוצר כאן שבר חברתי נוראי"

לדברי רוזנבוך, "שוק השכירות מושפע משלושה כיוונים: מצב שוק הדירות בבעלות, הזמינות של דירות להשכרה ותנאי המימון. בשוק הדיור, להערכתי, המשבר הסתיים. משבר הוא סוג של תהליך שיכול להגיע לסופו או כשהמשבר נפתר או כשהשוק נשבר. המשבר בשוק הדיור הסתיים כי השוק נשבר".

מה הכוונה ב"נשבר"?
"אם דירת 4 חדרים בת"א ובאזורים הסובבים אותה (כפר סבא, רעננה, גבעת שמואל וכו', ח' ש'), עולה כיום בין 3 ל-3.5 מיליון שקל, המשמעות היא שזוג שרוכש דירה צריך להביא הון עצמי בסדר גודל של 1.5 מיליון שקל, ואז לקחת משכנתה של כ-2 מיליון שקל, שההחזר החודשי שלה הוא 14 אלף שקל. כלומר, אלו דירות שמתאימות רק לעשירון העליון. המשמעות היא שנוצר כאן שבר חברתי נוראי.

"אני גדלתי בתור ילד 'פריווילג' בדיעבד, ברמת אפעל של שנות ה-70. איתי בכיתה היו ילדים של רופאים, עורכי דין אבל גם של נהגי משאיות ונגרים. בשנים הקרובות ילד שגר בערים שהזכרתי יפגוש רק את העשירון העליון.

"הדרך היחידה לטפל בשוק הדיור היא באמצעות דיור להשכרה, משום שהוא ימנע את המשבר החברתי הזה, כי הוא יאפשר גם לעשירונים 9 ומטה לשכור דירות במרכז".

איך מגיעים לשם?
"כשקרנות ריט קונות דירות להשכרה ארוכת-טווח, כיום הן משעבדות אותן למוסדיים (באמצעות הנפקת אג"ח, ח' ש'). אני מציע שקרנות הריט יקבלו ערבות מהמדינה להלוואה שהן לוקחות לרכישת אותן דירות. זה יוזיל משמעותית את עלויות המימון שלהן וכך הן תוכלנה לקנות כמות עצומה של דירות להשכרה.

"אנחנו במצב הזה מוכנים להתחייב להשכיר רבע מהדירות במחיר מופחת. זה לא יעלה לאוצר אגורה שחוקה. זה פתרון מהיר לבעיה קשה. מהלך כזה יוביל להקמה של עוד קרנות ריט בתחום המגורים, תהיה גם אחלה תחרות. יציעו המון דירות להשכרה באזורי הביקוש".

לדבריו, "בשלוש השנים האחרונות אני מקדם את הפתרון הזה, שלצערי מי שמטרפד אותו זו הפקידות במשרד האוצר. חברי ועדת הכספים מאוד תומכים בו, ועל הצעת החוק המקורית חתום מי שהיה אז ח"כ - בצלאל סמוטריץ.

"אבל בכובעו כשר אוצר אני חושש שאין לו יכולת לקדם אותה מול הפקידים. אותם פקידי אוצר מאוד חזקים והאג'נדה שלהם היא אנטי חברתית ואנטי הורדת יוקר המחיה. יש להם מדיניות שהייתי מכנה 'אוצרית', וכואב לי לומר את זה, אבל זה פשוט מתסכל בצורה בלתי רגילה".

איך משפיעה עליית הריבית על השוכרים שלכם?
"קשה להם לקנות דירות כי המשכנתה התייקרה מאוד, אז הם נשארים בשכירות. כמו כן, בגלל עלית הריבית, משקיעים מוכרים יותר דירות שהיו מושכרות, ולכן נוצר מחסור שהולך וגדל בדירות להשכרה".

קושי בתשלום דמי השכירות מסוכן למודל העסקי שלכם?
"הביקוש כל כך גדול, כך שכל הדירות שלנו בתפוסה מלאה. אנחנו לא נתקלים בקושי של ממש בתשלום שכירות, למעט בשוליים, וכשיש קושי כזה אז הדייר מתחלף בדייר אחר בקלות יחסית".

לדברי רוזנבוך, הביקוש לדירות צפוי להתחזק בשנים הבאות, בשל הגידול במחסור הצפוי: "נתון שהתפרסם לאחרונה באתר הלמ"ס, מראה כ-4,000 התחלות בנייה של דירות המיועדות למכירה ברבעון הראשון של 2023, ירידה של כ-70% מול כ-13 אלף התחלות בנייה ברבעון המקביל ב-2022. אם זה יימשך ברבעון השני, זה דרמטי.

"אין לי ספק שנרגיש את זה בפערים בין הביקוש לדירות להיצע שלהן בעוד שנתיים מהיום. כיום רוב הדירות שבונים הקבלנים כבר נמכרו. אז אנחנו הולכים למחסור מטורף של דירות בשנים הקרובות".

לא מן הנמנע כי אחת הסיבות שמרחיקות משקיעים מקרן הריט היא דמי הניהול השמנים שהיא משלמת לחברת הניהול שלה, שמעסיקה גם את היו"ר רוזנבוך, וגם את המנכ"ל מתי דב, שעמדו בשנה החולפת על 25 מיליון שקל. דמי הניהול מחושבים כשיעור במדרגות מתוך היקף הנכסים של הקרן.

בשנה שעברה הוארך הסכם הניהול בשבע שנים, ובהמשך פרץ סכסוך עם שני מוסדיים המחזיקים במניות במגוריט - הפניקס ומור בית השקעות. הללו פנו לביהמ"ש בטענות נגד הדרך שבה הוארך הסכם הניהול מבלי שכונסה אסיפה כללית של בעלי המניות.

רוזנבוך אינו רוצה להרחיב בסוגיה. לדבריו, "הייתה פנייה לבית המשפט על ידי הפניקס ומור. אנחנו חלוקים עליהם בנושא. אבל היות שהתחילה התנהלות בבית המשפט - אני מאמין שהוא זה שיכריע".

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20