גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוד השמור של תעשיית ההייטק: החברות שמעניקות לעובדים מנוי ל-Chat-GPT, ואלו שלא

חברות הייטק רבות הכניסו למשרדיהן את ChatGPT כדי לשפר את התפוקה ● כעת, הן הולכות צעד קדימה ומעניקות לצוותים חשבונות פרימיום ● מנגד, ענקיות הטכנולוגיה אוסרות על שימוש בכלי בינה מלאכותית ועושות הכול בשביל למנוע את השימוש בהם בקרב העובדים

chatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin
chatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

הצ'אטבוט הידידותי ChatGPT הושק בסך-הכול לפני חצי שנה ונראה כאילו הוא היה כאן תמיד. חודשיים לאחר השקתו, צבר הצ'אטבוט כ־100 מיליון משתמשים פעילים, מהר יותר מכל פלטפורמה טכנולוגית אחרת אי-פעם. לשם השוואה, לאינסטגרם לקח מספר שנים להגיע להישג דומה.

Wix צופה שיפור ברווחיות: "אנחנו עדיין תופסים את עצמנו כקטנים"
●  מה תפקידו של ראש הממשלה לשעבר במרוץ החימוש למחשוב הקוונטי  

רבים מהמשתמשים החליטו לקחת עמם את מנועי הבינה המלאכותית לעבודה, כשהם מסתייעים בהם בשלל מטלות כמו ניסוח דוא"ל, סיכום פגישות או אפילו לבדיקת קוד התוכנה שלהם. לאחרונה זיהו חברות הענק את היתרונות הגלומים במנועי עיבוד השפה והחלו לספק לעובדים את גרסאות הפרמיום שלהם, הגרסאות המתקדמות הניתנות בתשלום, במטרה לשפר את התפוקות שלהם, או כדי לשוות למקום העבודה תדמית מתקדמת.

השקת ChatGPT4 כגרסת פרמיום בעלות של 20 דולר לחודש, במרץ האחרון היוותה זרז לטרנד, עם שירות שמספק רמת דיוק גבוהה יותר, תגובה מהירה יותר ופחות טעויות שעלולות להביך חברות רבות.

חברות תוכנה ישראליות כמו לייטריקס, וויקס, למונייד וטאבולה החלו לרכוש מנויים ל־ChatGPT4. גם חלק מענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות לא פסחו על הטרנד, אם כי כמה מהן מביעות חשש מהמהלך. מיקרוסופט, המשקיעה העיקרית מאחורי OpenAI, חברת הבינה המלאכותית של סם אלטמן שהשיקה את ChatGPT, הייתה מהראשונות לספק מנוי פרמיום לעובדיה ללא תשלום. אחרי הכול, היא המרוויחה העיקרית מהמגמה.

נראה שחברות רבות נמנעות מלשתף האם הן מסכימות לעובדים להשתמש ב־ChatGPT. במיקרוסופט ובמטא העדיפו שלא להגיב לפניות גלובס בנושא ושמרו על עמימות, התנהגות שאפיינה ענקיות טכנולוגיה אחרות אליהן פנינו. ולא בכדי: ענקיות הטכנולוגיה משיקות מנועי בינה מלאכותית להמונים, אך כשהדבר נוגע לתהליכי העבודה שלהן, הן נוקטות בשמרנות מירבית.

"כל עובד שרוצה, נפתח לו חשבון ChatGPT"

שיפור הביצועים וייעול תפוקת העבודה של חברות המתאפשרים בזכות כלי הבינה המלאכותית בכלל ו-ChatGPT בפרט, ניכרים כמעט בכל המחלקות והתפקידים השונים: מצוותי הפיתוח, משאבי האנוש ועד אנשי המכירות. "השימושים המרכזיים בארגונים, מלבד הכנסת מודלי שפה כתוספת למוצרים שלהן, הם יצירת תכנים שיווקיים, אפיונים ותיעוד למוצרים, כתיבה והשלמת קוד של מפתחים, סיכומי תכנים, פידבקים מלקוחות ועוד" אומר לגלובס אודי מנקס, יזם ויועץ בינה מלאכותית שמסייע לחברות להטמיע טכנולוגיות במוצרים ובתרבות הפנים ארגונית.

אחד השיפורים שנעשו לאחרונה לצ'אטבוט ושהפכו אותו רלוונטי לארגונים הוא החיבור לאינטרנט. לדברי מנקס "החיבור מוסיף קונטקסט למודל עם מידע עדכני ופותח מרחב אפשרויות חדש". מספר חברות מספקות לעובדים כלים נוספים מלבד ה־ChatGPT4. טאבולה, לדוגמא, מעניקה לעובדיה מנויים למגוון מחוללי תמונות מטקסט: מידג'רני, סטייבל דיפיוז'ן, דאלי והבוט GenAI. כמו כן, החל מהשבוע תתן טאבולה לעובדיה גם את בארד, המקבילה של גוגל ל־ChatGPT.

לייטריקס מירושלים, המפתחת אפליקציות לעיבוד תמונות וידאו במובייל ומפורסמת בזכות אפליקציית הסלפי Facetune, מעודדת את עובדיה להשתמש ב־ChatGPT4. בניגוד לחברות בעולם, עומר רבינוביץ', סגן מנהל במחלקת השיווק והקריאטיב בחברה, לא חשש לספר כי הם דואגים לכך שהמנוע יהיה נגיש לכלל העובדים בכל המחלקות. "כל עובד בחברה שרוצה, נפתח לו חשבון ChatGPT", הוא אומר לגלובס. "אנחנו מעבירים סדנאות ומסבירים לעובדים איך למקסם את היכולות בשימוש בטכנולוגיה, ולקבל תוצאות טובות יותר".

עומר רבינוביץ׳, סמנכ״ל מחלקת קרייאטיב ושיווק בלייטריקס / צילום: לייטריקס

לדבריו, השימוש בכלי משפר לאין ערוך את יעילות עובדי החברה ואת מוצריה. "אנחנו חוסכים זמן והתוצאות יותר מכוונות למה שאנחנו רוצים להציע למשתמשים. אנחנו מקבלים רעיונות טובים יותר בזמן קצר משמעותית. מלבד ייעול של העבודה, העובדים מדווחים על כך שהמנוע מעניק להם יותר כוח".

מספר חברות, כמו סרוויס נאו, מבקשות להציע פתרונות להטמעה בטוחה ויעילה של טכנולוגיות בינה מלאכותית ובפרט ChatGP במערכות ובהליכי העבודה. אדר מרגלית, מנכ"ל כמו סרוויס נאו, מסביר ל"גלובס" כי "בכל העולם הזה של טרנספורמציה דיגיטלית אנחנו עוזרים ללקוחות שלנו להטמיע את יכולות הבינה המלאכותית. החל מלעזור ללקוחות לקטלג, להכניס אוטומציה של פעולות, ולהפוך את השימוש בכלי הבינה המלאכותית לדבר אוטומטי. אם ללקוח יש רישיון לChatGPT, אנחנו אומרים לו: 'אם אתה תכניס ותטמיע את המפתח אצלנו במוצ,ר אנחנו נוכל לתת לך את היכולת להסביר הרבה יותר טוב את המשמעות של התוצרים שאתה רואה ומקבל מהצ'אט'. גם ברגע שהצ'אט מוטמע בתוך המוצר והוא בשימוש לקוחות קצה, אנחנו לא מאפשרים לשום דבר לצאת החוצה. חשוב לנו לשמור על אמון ופרטיות הלקוחות".

המנהלים חוששים שמידע רגיש יודלף

לא כל חברות ההייטק נלהבות להכניס את מנועי השפה לתוך סביבת העבודה שלהן. ישנן חברות שאוסרות על השימוש ב־ChatGPT4 מתוך חשש לפרטיות ובטחון המידע. מהבולטות שבהן היא אמזון שהגבילה את שימוש העובדים בצ'אטבוט והזהירה מפני הזנת מידע רגיש לתוכו. גם סמסונג, יצרנית הסמארטפונים הגדולה בעולם, הביעה את חששותיה מפני שימוש ב־ChatGPT, לאחר דיווח על כך שמנהליה זעמו על עובדים שהזינו מידע רגיש לצ'אטבוט. במקביל לאיסור לעבוד עם ChatGPT, סמסונג דיווחה על כך שהיא מפתחת כלי בינה מלאכותית משל עצמה.

בפועל, כל מידע שמוזן ב־ChatGPT מגיע לידיים של חברה אחת - OpenAI. הדבר חיוני למנגנון: איסוף הנתונים חשוב בטכנולוגיה הזאת בשל העובדה שהוא משמש לאימון ולימוד הצ'אט. למעשה, עצם השימוש בכלי מהווה את ההסכמה הראשונית והיחידה הנדרשת. אם תתרחש פריצת אבטחה שתאפשר גישה למאגר הנתונים של OpenAI, ייתכן שימוש לרעה באינפורמציה רגישה.

בנוסף לכך, ולמרות היתרונות הרבים, קשה לסמוך על הצ'אטבוט כשזה נוגע לאמינות. הוא עשוי לפלוט מידע שגוי אך מנוסח בצורה משכנעת ומקצועית, ובמידה ולא נעשית בקרה על התוכן, מידע שכזה עלול להיות מופץ בין העובדים ולפגוע בתפקוד החברה.

החשד של ענקיות הטכנולוגיה בא לידי ביטוי אירוני גם בגוגל, שהשיקה לאחרונה לציבור את בארד - מנוע השפה הטבעי המתחרה ל־ChatGPT מבית מיקרוסופט. בגוגל אוסרים על שימוש בבארד, לא כל שכן ב־ChatGPT. הסיבה לכך היא שהכלים הללו לא רק מייצרים מלל או קוד, אלא גם לומדים מהמשתמשים שלהם ובכך מהווים פתח לזליגת מידע רגיש אל מחוץ לחברה.

במקום זאת, פיתחו בחברה מודל שפה פנימי ייעודי לעובדים בשם Duckie, שאינו פתוח למשתמשים מחוץ לגוגל. הכלי, שנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים, מספק מענה לעובדים על כל שאלה הקשורה לעבודה. לסיכום טקסטים או שיפור הכתיבה, משתמשים עובדי גוגל במוצר פנימי שפותח כתוסף לתוכנת גוגל דוקס ועוד בשלל פיתוחים של גוגל שמטרתם היא למנוע שימוש בכלים של המתחרות.

החברות פועלות בעצמן כדי למנוע זליגת מידע

עד שתקום רגולציה ממוסדת בנוגע לשימוש בכלי ה־AI שממשיכים להשתכלל בקצב מסחרר, החברות פועלות בעצמן על מנת למנוע זליגת מידע.

"זהו תחום שרץ ממש מהר ואנחנו עוקבים אחר השינויים", אומר רבינוביץ'. "זה קריטי עבורנו שלא לעשות שום דבר שיכול להיות אפור ולא חוקי. אם יש משהו שמצריך בדיקה, אנחנו ישר מבררים מול המחלקה המשפטית".

בינתיים, גם ChatGPT מאפשר למשתמשים להגן על עצמם כדי להרגיש נח יותר עם השימוש בכלי. למשל, בהגדרות ה־ChatGPT קיימת אפשרות לחסום את זרימת המידע ואת היכולות להתאמן עליו. אך גם תחת שינוי הגדרות אלו, ייתכן והמידע עדיין נשלח למאגר הנתונים.

חברות אחרות פותרות את הבעיה על ידי בניית צ'אט פרטי על גבי התשתית הקיימת. אחת מהן היא מיקרוסופט שהשיקה שירות המאפשר יצירת מרחב פרטי על גבי המנוע. "בצורה זו מיקרוסופט נותנת לחברות את שלוות הנפש ואת תחושת הביטחון לגבי כך שהמידע שלהם לא עוזב את גבולות החברה" אומר מנקס.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

היום ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה