גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוד השמור של תעשיית ההייטק: החברות שמעניקות לעובדים מנוי ל-Chat-GPT, ואלו שלא

חברות הייטק רבות הכניסו למשרדיהן את ChatGPT כדי לשפר את התפוקה ● כעת, הן הולכות צעד קדימה ומעניקות לצוותים חשבונות פרימיום ● מנגד, ענקיות הטכנולוגיה אוסרות על שימוש בכלי בינה מלאכותית ועושות הכול בשביל למנוע את השימוש בהם בקרב העובדים

chatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin
chatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

הצ'אטבוט הידידותי ChatGPT הושק בסך-הכול לפני חצי שנה ונראה כאילו הוא היה כאן תמיד. חודשיים לאחר השקתו, צבר הצ'אטבוט כ־100 מיליון משתמשים פעילים, מהר יותר מכל פלטפורמה טכנולוגית אחרת אי-פעם. לשם השוואה, לאינסטגרם לקח מספר שנים להגיע להישג דומה.

Wix צופה שיפור ברווחיות: "אנחנו עדיין תופסים את עצמנו כקטנים"
מה תפקידו של ראש הממשלה לשעבר במרוץ החימוש למחשוב הקוונטי

רבים מהמשתמשים החליטו לקחת עמם את מנועי הבינה המלאכותית לעבודה, כשהם מסתייעים בהם בשלל מטלות כמו ניסוח דוא"ל, סיכום פגישות או אפילו לבדיקת קוד התוכנה שלהם. לאחרונה זיהו חברות הענק את היתרונות הגלומים במנועי עיבוד השפה והחלו לספק לעובדים את גרסאות הפרמיום שלהם, הגרסאות המתקדמות הניתנות בתשלום, במטרה לשפר את התפוקות שלהם, או כדי לשוות למקום העבודה תדמית מתקדמת.

השקת ChatGPT4 כגרסת פרמיום בעלות של 20 דולר לחודש, במרץ האחרון היוותה זרז לטרנד, עם שירות שמספק רמת דיוק גבוהה יותר, תגובה מהירה יותר ופחות טעויות שעלולות להביך חברות רבות.

חברות תוכנה ישראליות כמו לייטריקס, וויקס, למונייד וטאבולה החלו לרכוש מנויים ל־ChatGPT4. גם חלק מענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות לא פסחו על הטרנד, אם כי כמה מהן מביעות חשש מהמהלך. מיקרוסופט, המשקיעה העיקרית מאחורי OpenAI, חברת הבינה המלאכותית של סם אלטמן שהשיקה את ChatGPT, הייתה מהראשונות לספק מנוי פרמיום לעובדיה ללא תשלום. אחרי הכול, היא המרוויחה העיקרית מהמגמה.

נראה שחברות רבות נמנעות מלשתף האם הן מסכימות לעובדים להשתמש ב־ChatGPT. במיקרוסופט ובמטא העדיפו שלא להגיב לפניות גלובס בנושא ושמרו על עמימות, התנהגות שאפיינה ענקיות טכנולוגיה אחרות אליהן פנינו. ולא בכדי: ענקיות הטכנולוגיה משיקות מנועי בינה מלאכותית להמונים, אך כשהדבר נוגע לתהליכי העבודה שלהן, הן נוקטות בשמרנות מירבית.

"כל עובד שרוצה, נפתח לו חשבון ChatGPT"

שיפור הביצועים וייעול תפוקת העבודה של חברות המתאפשרים בזכות כלי הבינה המלאכותית בכלל ו-ChatGPT בפרט, ניכרים כמעט בכל המחלקות והתפקידים השונים: מצוותי הפיתוח, משאבי האנוש ועד אנשי המכירות. "השימושים המרכזיים בארגונים, מלבד הכנסת מודלי שפה כתוספת למוצרים שלהן, הם יצירת תכנים שיווקיים, אפיונים ותיעוד למוצרים, כתיבה והשלמת קוד של מפתחים, סיכומי תכנים, פידבקים מלקוחות ועוד" אומר לגלובס אודי מנקס, יזם ויועץ בינה מלאכותית שמסייע לחברות להטמיע טכנולוגיות במוצרים ובתרבות הפנים ארגונית.

אחד השיפורים שנעשו לאחרונה לצ'אטבוט ושהפכו אותו רלוונטי לארגונים הוא החיבור לאינטרנט. לדברי מנקס "החיבור מוסיף קונטקסט למודל עם מידע עדכני ופותח מרחב אפשרויות חדש". מספר חברות מספקות לעובדים כלים נוספים מלבד ה־ChatGPT4. טאבולה, לדוגמא, מעניקה לעובדיה מנויים למגוון מחוללי תמונות מטקסט: מידג'רני, סטייבל דיפיוז'ן, דאלי והבוט GenAI. כמו כן, החל מהשבוע תתן טאבולה לעובדיה גם את בארד, המקבילה של גוגל ל־ChatGPT.

לייטריקס מירושלים, המפתחת אפליקציות לעיבוד תמונות וידאו במובייל ומפורסמת בזכות אפליקציית הסלפי Facetune, מעודדת את עובדיה להשתמש ב־ChatGPT4. בניגוד לחברות בעולם, עומר רבינוביץ', סגן מנהל במחלקת השיווק והקריאטיב בחברה, לא חשש לספר כי הם דואגים לכך שהמנוע יהיה נגיש לכלל העובדים בכל המחלקות. "כל עובד בחברה שרוצה, נפתח לו חשבון ChatGPT", הוא אומר לגלובס. "אנחנו מעבירים סדנאות ומסבירים לעובדים איך למקסם את היכולות בשימוש בטכנולוגיה, ולקבל תוצאות טובות יותר".

עומר רבינוביץ׳, סמנכ״ל מחלקת קרייאטיב ושיווק בלייטריקס / צילום: לייטריקס

לדבריו, השימוש בכלי משפר לאין ערוך את יעילות עובדי החברה ואת מוצריה. "אנחנו חוסכים זמן והתוצאות יותר מכוונות למה שאנחנו רוצים להציע למשתמשים. אנחנו מקבלים רעיונות טובים יותר בזמן קצר משמעותית. מלבד ייעול של העבודה, העובדים מדווחים על כך שהמנוע מעניק להם יותר כוח".

מספר חברות, כמו סרוויס נאו, מבקשות להציע פתרונות להטמעה בטוחה ויעילה של טכנולוגיות בינה מלאכותית ובפרט ChatGP במערכות ובהליכי העבודה. אדר מרגלית, מנכ"ל כמו סרוויס נאו, מסביר ל"גלובס" כי "בכל העולם הזה של טרנספורמציה דיגיטלית אנחנו עוזרים ללקוחות שלנו להטמיע את יכולות הבינה המלאכותית. החל מלעזור ללקוחות לקטלג, להכניס אוטומציה של פעולות, ולהפוך את השימוש בכלי הבינה המלאכותית לדבר אוטומטי. אם ללקוח יש רישיון לChatGPT, אנחנו אומרים לו: 'אם אתה תכניס ותטמיע את המפתח אצלנו במוצ,ר אנחנו נוכל לתת לך את היכולת להסביר הרבה יותר טוב את המשמעות של התוצרים שאתה רואה ומקבל מהצ'אט'. גם ברגע שהצ'אט מוטמע בתוך המוצר והוא בשימוש לקוחות קצה, אנחנו לא מאפשרים לשום דבר לצאת החוצה. חשוב לנו לשמור על אמון ופרטיות הלקוחות".

המנהלים חוששים שמידע רגיש יודלף

לא כל חברות ההייטק נלהבות להכניס את מנועי השפה לתוך סביבת העבודה שלהן. ישנן חברות שאוסרות על השימוש ב־ChatGPT4 מתוך חשש לפרטיות ובטחון המידע. מהבולטות שבהן היא אמזון שהגבילה את שימוש העובדים בצ'אטבוט והזהירה מפני הזנת מידע רגיש לתוכו. גם סמסונג, יצרנית הסמארטפונים הגדולה בעולם, הביעה את חששותיה מפני שימוש ב־ChatGPT, לאחר דיווח על כך שמנהליה זעמו על עובדים שהזינו מידע רגיש לצ'אטבוט. במקביל לאיסור לעבוד עם ChatGPT, סמסונג דיווחה על כך שהיא מפתחת כלי בינה מלאכותית משל עצמה.

בפועל, כל מידע שמוזן ב־ChatGPT מגיע לידיים של חברה אחת - OpenAI. הדבר חיוני למנגנון: איסוף הנתונים חשוב בטכנולוגיה הזאת בשל העובדה שהוא משמש לאימון ולימוד הצ'אט. למעשה, עצם השימוש בכלי מהווה את ההסכמה הראשונית והיחידה הנדרשת. אם תתרחש פריצת אבטחה שתאפשר גישה למאגר הנתונים של OpenAI, ייתכן שימוש לרעה באינפורמציה רגישה.

בנוסף לכך, ולמרות היתרונות הרבים, קשה לסמוך על הצ'אטבוט כשזה נוגע לאמינות. הוא עשוי לפלוט מידע שגוי אך מנוסח בצורה משכנעת ומקצועית, ובמידה ולא נעשית בקרה על התוכן, מידע שכזה עלול להיות מופץ בין העובדים ולפגוע בתפקוד החברה.

החשד של ענקיות הטכנולוגיה בא לידי ביטוי אירוני גם בגוגל, שהשיקה לאחרונה לציבור את בארד - מנוע השפה הטבעי המתחרה ל־ChatGPT מבית מיקרוסופט. בגוגל אוסרים על שימוש בבארד, לא כל שכן ב־ChatGPT. הסיבה לכך היא שהכלים הללו לא רק מייצרים מלל או קוד, אלא גם לומדים מהמשתמשים שלהם ובכך מהווים פתח לזליגת מידע רגיש אל מחוץ לחברה.

במקום זאת, פיתחו בחברה מודל שפה פנימי ייעודי לעובדים בשם Duckie, שאינו פתוח למשתמשים מחוץ לגוגל. הכלי, שנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים, מספק מענה לעובדים על כל שאלה הקשורה לעבודה. לסיכום טקסטים או שיפור הכתיבה, משתמשים עובדי גוגל במוצר פנימי שפותח כתוסף לתוכנת גוגל דוקס ועוד בשלל פיתוחים של גוגל שמטרתם היא למנוע שימוש בכלים של המתחרות.

החברות פועלות בעצמן כדי למנוע זליגת מידע

עד שתקום רגולציה ממוסדת בנוגע לשימוש בכלי ה־AI שממשיכים להשתכלל בקצב מסחרר, החברות פועלות בעצמן על מנת למנוע זליגת מידע.

"זהו תחום שרץ ממש מהר ואנחנו עוקבים אחר השינויים", אומר רבינוביץ'. "זה קריטי עבורנו שלא לעשות שום דבר שיכול להיות אפור ולא חוקי. אם יש משהו שמצריך בדיקה, אנחנו ישר מבררים מול המחלקה המשפטית".

בינתיים, גם ChatGPT מאפשר למשתמשים להגן על עצמם כדי להרגיש נח יותר עם השימוש בכלי. למשל, בהגדרות ה־ChatGPT קיימת אפשרות לחסום את זרימת המידע ואת היכולות להתאמן עליו. אך גם תחת שינוי הגדרות אלו, ייתכן והמידע עדיין נשלח למאגר הנתונים.

חברות אחרות פותרות את הבעיה על ידי בניית צ'אט פרטי על גבי התשתית הקיימת. אחת מהן היא מיקרוסופט שהשיקה שירות המאפשר יצירת מרחב פרטי על גבי המנוע. "בצורה זו מיקרוסופט נותנת לחברות את שלוות הנפש ואת תחושת הביטחון לגבי כך שהמידע שלהם לא עוזב את גבולות החברה" אומר מנקס.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים