גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תיראה רשת הכבישים של ישראל בעוד 10 שנים

למעלה מ־130 ק"מ לכבישים חדשים, 500 ק"מ לנתיבי תח"צ ותקציב של 77 מיליארד שקל: גלובס מציג את התוכניות של משרדי התחבורה והאוצר לכבישי ישראל בעשור הקרוב ● בין הניסיונות לשיפור התחבורה הציבורית והרחבות כבישים, מתעוררים גם לא מעט סימני שאלה ● האם יש מי שיבצע את התוכניות הגדולות?

כיצד תיראה רשת הכבישים של ישראל - פרויקט מיוחד / איור: Shutterstock
כיצד תיראה רשת הכבישים של ישראל - פרויקט מיוחד / איור: Shutterstock

חברי הכנסת שהתכנסו בוועדת הכלכלה השבוע ניסו לקבל הסברים ממשרד התחבורה בנוגע לתעדוף "הכבישים האדומים", אותם כבישים שבהם התרחשו הרבה תאונות קטלניות. חברי הוועדה תהו מה תוקצב במסגרת תוכנית החומש לעומת מה שנשאר בחוץ ומה הסטטוס שלהם מבחינת העדפתם.

לשכתב ממתחרים על סטרואידים: מה עומד מאחורי אתר אייס? | תחקיר 
הדוח שמגלה: הישראלים מתקשים לעמוד בהחזרי הלוואות לרכב 
הוא התחיל כעובד קייטרינג. היום הוא מבעלי מועדון יוקרתי בשווי מיליארדי דולרים | ראיון

אלא שניסיונותיהם לקבל תשובות עלו בתוהו. נציג משרד התחבורה יכלו להסביר שכ־30% מתוכנית הכבישים האסטרטגית לעשור הקרוב מוקדשת לשיפור בטיחות, אך התוכנית נותרה עלומה כמו גם תקציבה ותעדופה.

שמירת התוכנית ב"סוד" מונעת דיון ציבורי בתקציב על עשרות מיליארדי שקלים שמיועדת מתקציב המדינה לתוכנית, או שיח על החזון התחבורתי המוצע לישראל - כל זאת כשתקציב המדינה, שכולל השקעות בשנים הקרובות כבר נמצא בישורת האחרונה. כעת, גלובס חושף את פרטי התוכנית וצוללים לעומקה: מה היא כוללת, אילו פרויקטים יתוקצבו ומה מתוכנן בהם. בכתבה הבאה מוצגים כבישים עיקריים, אך התוכנית כוללת גם פרויקטים נוספים.

מאות קילומטרים לנתיבים חדשים ולתח"צ

התוכנית הוסכמה בין משרדי האוצר והתחבורה בתקופת הממשלה הקודמת, כשמרב מיכאלי כיהנה כשרת התחבורה, ועלותה מוערכת בכ־77 מיליארד שקל, אך משרד האוצר לא התחייב לממן את כולה.

התוכנית כוללת 133 ק"מ של כבישים חדשים, 428 ק"מ של כבישים שיורחבו, 484 ק"מ של נתיבי העדפה לתחבורה ציבורית ושיתופית שרובם המוחלט יתווסף לכבישים קיימים, והקמה או שדרוג של 43 מחלפים. הכבישים מתפרסים על פני ארבעה מחוזות בצפון, בדרום, במרכז וביהודה ושומרון.

 

התוכנית מתבססת על תחזית גידול האוכלוסייה, ביקושי התנועה, תוכניות הדיור, פיזור התעסוקה תוכניות פיתוח התחבורה הציבורית ועוד. לצד קידום תשתיות כבישים, כפי שיפורטו כאן בהרחבה, היא כוללת גם הקמת נתיבי תחבורה ציבורית וחניוני "חנה וסע", וכן ניהול ביקושים באמצעות אגרות, מסים, מדיניות חניה והגבלת תנועה של כלי רכב פרטיים. כדי שהתוכנית תשיג את יעדיה, היא צריכה לכלול את המרכיבים האלו, שאל חלקם פוליטיקאים מתנגדים. קידום של כבישים לבדם, ללא מערכות הסעת המונים ואמצעים לריסון הביקושים, רק ירע את המצב.

חלופה מעורבת ושיקולים שונים

המודל לבחירת הפרויקטים נבנה על בסיס שיקולים הנוגעים לתחומים שונים, כמו לתחבורה, כלכלה, חברה וסביבה, שמכל אחד מהם נגזרו יעדים ומטרות. כך למשל, מבחינה כלכלית נבחנה התרומה לצמיחה כלכלית ועלות, ובמישור החברתי נלקח בחשבון הגידול באוכלוסייה, חיזוק הפריפריה ושוויוניות מגדרית.

בנוסף, הוכנו חלופות שונות שכוללות כל אחת מהן סל פרויקטים אחר ובסופו של דבר הוחלט כי על חלופה מעורבת. העיקרון המוביל בה הוא מתן העדפה לתחבורה ציבורית - וזו גם החלופה בעלת התקציב הנמוך ביותר. אליה נוספו פרויקטים מהצעות אחרות מחלופה הכוללת את התוכניות הקיימות, וחלופה גאוגרפית, שנועדו להשלים פרויקטים שכבר החלו לכדי רשת של כבישים. שתי חלופות אלו שמות דגש על בטיחות וכן על מנת לבסס השקעות בפריפריה.

קידום הפרויקטים שבתוכנית נעשה גם מתוך הבנה שעדיף לחבר פרויקטים קיימים לרשת תחבורתית ארצית. זאת, על מנת לבסס חלופות לנסיעות נוסעים ומטענים ולהפריד בין תנועה ארצית, אזורית ומקומית. כיום נסיעות אזוריות רבות מבוצעות על הכבישים הארציים וגודשות אותם.

האם מעורבת גם פוליטיקה בתקצוב?

התוכנית משמשת כאבן דרך בתחום התחבורה הציבורית. לראשונה נבחנו כל הצרכים והופקה עבודת מטה רצינית שמהווה סל פרויקטים מקצועי לתקצוב שאמור לעבור כחוט השני בין ממשלות שונות. כך יכולה להיות מושגת גם מטרה שאינה רשמית: שיקולים מקצועיים יגברו על אלו הפוליטיים (ופופוליסטיים) בתכנון מפת הדרכים העתידית של ישראל. עם זאת, התוכנית רחבה דיה כך שבחירת הפרויקטים לתקצוב יכולה בהחלט לכלול שיקולים פוליטיים.

 

13 מיליארד שקל יושקעו בחמש השנים הקרובות בהקמת כבישים חדשים מתוך סל הפרויקטים. הסל לכאורה לא "פוליטי" בהווייתו, אבל ככל הנראה בהחלטה מה לקחת ממנו ולשים עליו כסף, היו מעורבים גם שיקולים פוליטיים: החלק בעוגה של יו"ש, הוצאת הרחבת כביש 2 על ידי שר האוצר והתוכנית לחברה הערבית שנדחקה.

לצד זאת, יש להודות ביושר שעל פי גורמים שונים שאיתם שוחחנו, התעדוף התקציבי לחמש שנים הקרובות נעשה ברובו לפי הבשלות התכנונית של הפרויקטים, אבל יש גם חריגים.

בשורה התחתונה, לא מומלץ למלא את החזה באוויר עם קריאת שורות אלה ולדמיין כבישים פנויים. כבישים חדשים, הרחבות ומחלפים לא פותרים את הפקקים. כל חלופה שנבחנה כוללת בתוכה גם עלייה בגודש. התוכנית שנקבעה הציגה את העלייה המתונה ביותר, אך היא עדיין בלתי נמנעת לנוכח השיפור ברמת החיים, התחבורה הציבורית שנמצאת בנחיתות והגידול העצום באוכלוסייה.

מרכז: נתיב פלוס ופרויקטים שנויים במחלוקת 

עיקרי התוכנית: עד כה באזור המרכז טופלו בעיקר כבישי האורך והרוחב. במסגרת התוכנית נמשך הטיפול בהם וגם מוצע לטפל בכבישים נוספים שיהוו אלטרנטיבה לתנועה אזורית כמו למשל נתיב פלוס והרחבות בכביש 444, נתיב פלוס בכביש 4 בין נתניה לאשקלון, נת"צים בכבישים 471 ו־44 והמרת נתיב לנתיב פלוס בכביש 431.

יחד עם זאת, התוכנית כוללת גם פרויקטים שנויים במחלוקת כמו הקמתם של כבישים חדשים: כביש 46 שיהיה מקביל לכביש 461, וכביש 57 עוקף כפר יונה.

תקצוב: לא מעט פרויקטים באזור המרכז נכנסו לתקצוב החומש. כביש 46 נשאר בחוץ אבל כביש 57 בפנים. גם הרחבת כביש 444 כנתיב פלוס ונת"צים בכבישים נוספים.

שורה תחתונה: ההימור של ישראל על נתיב פלוס ממשיך לעלות ובאזור המרכז יוקמו גם כבישים חדשים. התוכנית שמה דגש על חיבור הפרויקטים לרשת באזור זה.

עומס בנתיבי איילון / צילום: Shutterstock

 

יהודה ושומרון: 25% מהתקציב: השקעה עם ניחוח פוליטי

עיקרי התוכנית: שר האוצר בצלאל סמוטריץ' רצה שחלק גדול יותר מעוגת התקציב יגיע ליהודה ושומרון, אבל לא היו די פרויקטים בשלים לצורך כך. אולם, ביחס לתוכנית האסטרטגית מדובר בתקצוב משמעותי.

תקצוב: המרבית המקטעים של כביש 60 שכוללים הרחבה ונתיב פלוס תוקצבו.
בכביש 55 מתוכנן נר"ת מכפר סבא לנווה ימין שעדיין לא תוקצב והרחבת הכביש מנווה ימין ועד לכביש 60 שכן תוקצבה, וכן הרחבה והסדרה של כביש הגישה לבית אל.

שורה תחתונה: התוכנית החדשה מדברת על השקעה של 10% מתקציב העשור בכבישים ביו"ש, אלא שבפועל בתוכנית החומש חלקה הוא כ־25% מהתקציב. זאת בנוסף, לסעיפים תקציביים אחרים ולסלים יעודיים שינתנו לאזור.

מדובר בהקצאה בעלת ניחוח פוליטי שאליה התחייבה הממשלה בקווי היסוד שלה.

ההשקעה הגדולה מגיעה חרף העובדה שמדובר באזור פרברי בו האוכלוסייה מפוזרת על שטח גדול ושהשקעה בתשתיות בו היא פחות כדאית מבחינה כלכלית. מנגד, ביו"ש אכן קיימים פערים משמעותיים בהשקעה בתשתיות.

השקעה של 10% מתקציב העשור בכבישים ביו''ש, כשבפועל בתכנית החומש חלקה הוא כ־25% מהתקציב / צילום: דובר צה''ל

 

צפון: היישובים הערבים בצפון נותרו מחוץ לתקציב

עיקרי התוכנית: במסגרת התוכנית, בצפון הארץ ייבנו כבישים שמטרתם לחבר יישובים, להגביר בטיחות וליצור רשת העדפה לתחבורה ציבורית. האסטרטגיה כוללת הקמת כבישים נוספים בצפון ותוספות של נתיבים ו"נתיבי פלוס" בכביש 85 ו־70 מצומת סומך לעכו. זאת בנוסף להרחבה כביש 6 במקטעים מסוימים.

תקצוב: לטובת הרחבת כביש 6, הממשלה תשלם כ־715 מיליון שקל להארכה מתוך אומדן של 3 מיליארד שקל, כשהיתר ימומן על ידי זכיין הכביש.

מנגד, חלק משמעותי מהתוכנית האסטרטגית, הכוללת את כביש 2 במקטע שבין קיסריה למחלף זיכרון לא יתוקצב. הסיבה לכך, כפי שנחשף בגלובס, היא התנגדות שר האוצר להסטת הכביש באזור ג'יסר א־זרקא על חשבון אדמות מושב בית חנניה הסמוך.

תוכנית נוספת שנותרה מחוץ לתקציב היא תכנון מערכת תחבורה ציבורית על כביש 65 בין כביש 2 לעפולה. אומדן הפרויקט הוא 8 מיליארד שקל, והוא כולל הפקעות נרחבות. בכל אופן, היא לא תקודם בחומש הקרוב.

כמו כן, קידום המטרונית בין עכו לנהריה תקודם בתוכנית האסטרטגית, אך אינה בשלה דיה לתקצוב, כמו גם כבישים רבים בצפון שמתוכננים להרחבה של כבישים חד מסלוליים.

שורה תחתונה: למרות שינויים רבים, פרויקטים שנוגעים לקידום החברה הערבית נותרו בחוץ ולא יתוקצבו. כך, התוכנית הגדולה לציר תחבורה ציבורית בכביש 65 והסטת כביש 2 באזור ג'יסר א־זרקא לא זכתה למימון.

אום אל פאחם. היישובים הערבים בצפון נותרו מחוץ לתקציב / צילום: איל יצהר

 

דרום: כביש הדמים בדרום יעבור שדרוג והרחבה

עיקרי התוכנית: כביש 90 הוא הכביש הארוך במדינה ולכן לא כולו נופל בתבחינים המצדיקים טיפול מיידי מבחינת משרד התחבורה.

הכביש, ובעיקר חלקו הדרומי, נהפך לסמל לסכנת הבטיחות בדרכים וזאת בשל תאונות קטלניות רבות שהתרחשו בו. התוכנית מציעה לטפל במקטע בין קטורה ועד לצומת הערבה על ידי הרחבתו לכביש דו מסלולי.

התוכנית כוללת גם את הרחבתו של כביש 25 מדימונה לצומת הערבה, על מנת להשלים ציר דו־מסלולי בין אילת למרכז הארץ תוכנית שלא בשלה לתקצוב. לצרכי צבא ולנוכח שיעור משאיות משמעותי, יורחב כביש 232 בין סעד למבטחים, אך בשלב זה תוקצב המקטע שבין מעון למבטחים.

בני נוער בערבה התיכונה במאבק הרחבת כביש הערבה / צילום: מרכז קהילה ערבה

תקצוב: בתקציב החומש נכנס מקטע קטן יותר מנחל השיטה לצומת הערבה שבכביש 90 בעלות של 450 מיליון שקל מתוך אומדן כולל של 2 מיליארד שקל.

שורה תחתונה: במסגרת התוכנית, בכבישי הדרום הושם דגש על בטיחות. אומנם שדרוג דרכים ומחלפים מקטין את תאונות הדרכים, אך הוא מגדיל את הנסועה (קילומטראז') של כלי הרכב הפרטיים, ולכן יש להשתמש בו במקומות המתאימים לכך.

תגובת משרד התחבורה לפרויקט הכבישים:

"משרד התחבורה והבטיחות בדרכים הגיע לסיכום עם משרד האוצר על הקצאת סכום חסר תקדים של 50 מיליארד שקל לשיפור תשתית הדרכים במדינת ישראל. 20 מיליארד שקל יוקצו בשנתיים הקרובות (2023-2024) ו-30 מיליארד שקל נוספים יושקעו במסגרת תוכנית החומש הגדולה ביותר שנרשמה אי פעם בישראל.

"רשימת הכבישים שנטען לגביה כי לא זכתה לתקציבים במסגרת התוכנית האסטרטגית לדרכים איננה נכונה.

"המדיניות היא קידום כבישים בשלים, על כן הפרויקטים שנכנסו לתוכנית האסטרטגית הינם רק פרויקטים שבשלים לביצוע. ישנם כבישים ומקטעים נוספים שמקודמים גם אם אינם באסטרטגית, חלק מהפרויקטים שצוינו נמצאים בשלב תכנון או ביצוע וחלקם האחר יטופל במסגרת סלי תכנון פרויקטים ורכיבי תקציב אחרים".

התייחסות מפורטת לכבישים:

"כביש 2 נתניה עד מחלף זכרון - הרחבה והסטה- נתניה עד קיסריה תוקצב מלא לביצוע (1.5 מיליארד), מקיסריה ועד לזכרון תוקצב 230 מלש"ח לתכנון וקידומי זמינות, ונכנס לכבישים שיתווספו במעלה החומש.
נת"צ כביש 4 עכו - נהריה - תוקצב לתכנון וקידומי זמינות.
נר"ת כביש 65 - עפולה - חדרה כחלופה לרכבת - תוקצב מיליארד ש"ח לתכנון מפורט של כל כביש, כולל שני מחלפים משמעותיים בתוואי הנ"ל של מחלף נחל חדרה ומחלף אום אל פחם.
כביש 9 בין כביש 2 ל-4 - יש התנגדות של ארגונים ירוקים בכביש, כרגע בדיון בות"ל למצוא פתרונות סטטוטוריים.
נר״ת בכבישים 85 בין סומך לעכו - בוצע הרחבה בין צומת חנניה לצומת כרמיאל, בנוסף תוקצב תכנון וקידומי זמינות ב-200 מלש"ח בין צומת חנניה לנחל עמוד.
נר"ת 431 - המרת נתיב לנרת בין ראשון למודיעין - משרד התחבורה מקדם רכבת כבדה בין מודיעין למשה דיין בראש"לצ. כאשר תוקם לאורך התוואי תחנה חדשה ברמלה (רמלה - דרום), ובמעיין שורק.
כביש 46- כביש חדש - תוקצב לתכנון.
כביש 25 דימונה עד לצומת הערבה - הרחבה. - מתוקצב לסטטוטוריקה.
כביש 73 - נהלל - תל עדשים - הכביש מקודם תכנונית.
הרחבה בכביש 75 - הכביש תוקצב באופן מלא, ייצא השנה לביצוע.
כביש 85- צומת חנניה עד לנחל עמוד הרחבה - בוצע הרחבה בין צומת חנניה לצומת כרמיאל, בנוסף תוקצב תכנון וקידומי זמינות ב-250 מיליון שקל בין צומת חנניה לנחל עמוד.
כביש 40 תוקצב רק חלקית מברנר ללוד ולא מכפר סבא לצומת בילו - תוקצב לביצוע בין ברנר ללוד, וקידומי זמינות מחלוף צומת פלוגות.
כביש 55 אמור היה מכפ"ס לנווה ימין - נר"ת ולא תוקצב- תוקצב באופן מלא לביצוע כביש 55 ממשתלות ועד אלפי מנשה וביצוע מאלפי מנשה לצופים".

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"