גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ענק טכנולוגי, ציוני ופילנתרופ": פרידה מזהר זיסאפל

זיסאפל היה מהבולטים מבין יזמי ההייטק הישראלי, ויחד עם אחיו עמד בראש קבוצת רד בינת ● היזם זהר גילון: "בעל כריזמה ומנהיגות. הייתה לו יכולת בלתי נתפסת של בליעת מידע טכנולוגי, כושר ניתוח ויכולת לנבא לאן טכנולוגיה בתחום מסוים הולכת"

זהר זיסאפל ז"ל / צילום: תמר מצפי
זהר זיסאפל ז"ל / צילום: תמר מצפי

זהר זיסאפל, מבכירי תעשיית ההייטק המקומית, נפטר בשבת לאחר מאבק במחלת הסרטן והוא בן 74. זיסאפל, שהיה מבעלי השליטה בקבוצת רד בינת, הכוללת בתוכה כ־20 חברות מובילות העוסקות בפיתוח ייצור ושיווק פתרונות בתעשיית הרישות והטלקומוניקציה, נחשב ליזם־על ומשקיע פרטי מרכזי בתעשייה המקומית.

שורה של בכירי התעשייה ספדו לו, רבים מהם עומדים בראשות חברות שזיסאפל השקיע בהן בתחילת דרכן. בין המספידים היו אסף רפפורט, ינון קוסטיקה, עמי לוטבק ורועי רזניק, מייסדי חברת חד הקרן וויז וכן עומר כילף מנכ"ל חברת אינוויז.

האמין בכוח העבודה הישראלי

האנשים הרבים שהכירו אותו מספרים על אדם חכם, נעים, צנוע, שידע לזהות פוטנציאל במהירות ובכך לקדם את התעשייה המקומית כולה ולאפשר לה להפוך למעצמה. זיסאפל האמין בכוח העבודה הישראלי ונתינת הזדמנויות לאנשים שידם אינה משגת. לשיטתו, הצלחה היא תוצר של למידה בלתי פוסקת, השקעה והתמדה, ועל כן היא יכולה להיות מנת חלקם של רבים, אנשים רק צריכים את ההזדמנות.

בראיון לגלובס מ־2019 זיסאפל דיבר על חזונו כלפי השוק המקומי ופועלו להרחיב את המועמדים ואת מספר המועסקים. לדעתו אחד הפתרונות המרכזיים היה ועודנו שילוב החרדים והערבים. "אני חושב שאת החרדים צריך פשוט להכריח ללמוד מתמטיקה ואנגלית - אין לי בעיה אגב שילמדו תורה כמה שהם רוצים".

"הקדים את המתחרים וידע לזהות פוטנציאל"

זהר גילון, משקיע ישראלי פרטי עם רזומה מרשים, עבד צמוד לזיסאפל במשך 20 שנה. "זהר היה חבר יקר וקרוב מ־1968. הוא היה ענק טכנולוגי ברמה עולמית. הציונות, הפטריוטיות, אהבת הארץ והגאווה בישראל השאירו אותו בארץ לכל חייו".

בנוסף, גילון מתאר מקרוב את כישרוי של זיסאפל: "ב־1997 הובלתי את מכירת חברת רדנט שעסקה בטכנולוגית תקשורת נתונים מובילה (ATM). חברת סימנס הגרמנית רכשה אותנו, לנו היו 40 איש. אבל זהר הוציא את הפיתוח לדרך כבר שלוש שנים קודם. את סיום העסקה חגגו שני הצוותים בארוחת ערב. באמצע הארוחה נקרא מנהל החטיבה שרכשה אותנו לטלפון. בשובו הוא סיפר לי שזה היו"ר של סימנס, ששאל איך החברה הסכימה לשלם 70 מיליון דולר, סכום משמעותי באותם זמנים, על סטראט־אפ שאין לו מכירות. שנים לאחר מכן הרכישה הוכיחה את עצמה: סימנס זכו במכרזי ענק מול חברות התקשורת המובילות בגרמניה ובריטניה".

גילון התייחס גם הוא לפעילותם הפילנתרופית של האחים: "יהודה וזהר תורמים סכומי עתק לחינוך טכנולוגי ומטרות אחרות. הם חיים בצניעות וללא כל סמלי מעמד".

בנוסף לכך, גילון מתאר את כישוריו האישים של זיסאפל: "בעל כריזמה וכושר מנהיגות מובנה שלא נגזר מהיררכיות. הייתה לו יכולת בלתי נתפסת של בליעת מידע טכנולוגי רב, כושר ניתוח ובעיקר היכולת לנבא לאן טכנולוגיה בתחום מסוים הולכת, מה לפתח וכיצד לממש. במקרים מסוימים אף הוביל בעצמו את הפיתוח. זה הפך אותו לאגדה בחייו ביחידות הטכנולוגיות בצה"ל, פיתוחיו ורעיונותיו אפשרו לבצע משימות מסובכות".

יחד עם גילון, סיפר על זיסאפל גם היזם אביגדור וילנץ. לדבריו, הפעם הראשונה שבה שמע המונח "גרופי", הייתה כאשר הצטרף למעגל היזמים והמשקיעים הסדרתיים של זוהר גילון, יאיר טאומן אברהם נוימן.

"הם העריצו את זיסאפל, על מה שעשה בלננט, שהייתה חברה פורצת דרך וכינו עצמם כ"גרופיז" שלו", וילנץ מספר לגלובס. "אחרי שהשקיעו בסטארט־אפ שהקמתי גלילאו, נסעתי לזיסאפל ונסיתי לשכנע אותו על בבסיס התיזה שעומדת בידי. הוא לא השתכנע ולא השקיע, אבל כל מי שלא משקיע בי, אני מחבב אותו עוד יותר- אני מבין שזה משקיע שעומד על שלו".

"זיסאפל ואחיו יהודה היוו את דור הביניים שבין דור היזמים הראשונים של ההייטק הישראלי - עוזיה גליל ואברהם סוחמי שהקימו את חברות ההייטק הראשונות אלרון, אלביט ואלסינט - לבין היזמים של הדורות החדשים, ובמובן הזה התפקיד שלהם היה קריטי", וילנץ אומר.

רבים בדור הצעיר ראו בו מורה דרך

וילנץ המשיך לתאר את חשיבותו של זיסאפל לתעשייה. "הדור הראשון הקים חברות שפיתחו מוצרים, אבל הדור השני, זה שהובל על ידי האחים זיסאפל, עיצב את תעשיית ההייטק הישראלית כמו שאנחנו מכירים אותה היום: הם הקימו קבוצות של חברות בתחומים רבים כמו תקשורת, מוליכים למחצה ואחסון, ובצורה זו הניחו את התשתית לתעשיה מקומית וגדולה שיצאה מכל אחד מהתחומים האלה".

"לננט, חברת התקשורת שהקים עם בני הניגל ב־1990, היוותה את המודל המצליח לחברת הייטק עבור אנשים כמוני ודור שלם של יזמים שכמותי: זו הייתה חברה שפיתחה מוצר תקשורת חדשני, יצאה להנפקה ונרכשה בסופו של דבר".

"במובן מסוים, הוא השפיעה על ההצלחה של גלילאו, באופן שבו למדנו ממנה ומהמנהלים שלה. הם היו מורי הדרך שלנו באופן שבו ניהלנו את החברה, וגם באופן שבו הסתכלו על פיתוח של מוליכים למחצה למתגי תקשורת".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?