גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי עסקאות ענק ביומיים: איך נראה ה"נורמלי החדש" בשוק הנדל"ן?

חברת הביטוח מגדל הודיעה השבוע על עסקת ענק בתל אביב בתמורה ל־230 מיליון שקל ● לא חלפה יממה, ונחשף כי קבוצת איילון בדרך להקים גורדי שחקים במתחם הבורסה בר"ג ● שני המהלכים הללו עשויים ללמד ששוק הנדל"ן מתחמם מחדש חרף האינפלציה והריבית הגבוהה

בית דרום אפריקה במתחם הבורסה ברמת גן, סביבו יוקם המתחם החדש / צילום: יח''צ
בית דרום אפריקה במתחם הבורסה ברמת גן, סביבו יוקם המתחם החדש / צילום: יח''צ

חודשים ארוכים ששוק הנדל"ן לא הביא איתו בשורה של ממש בזירת העסקאות. אם בשנת 2021 ובראשית 2022 נחתמו עסקאות ענק תחת כל עץ רענן, המחצית השנייה של השנה החולפת, ותחילתה של השנה הזו בישרו כי הכול נעצר: פחות ופחות עסקאות, פחות ופחות מכרזים לקרקעות מדינה ששווקו בהצלחה, ומגמה שהורגשה היטב כמעט בכל המגזרים בשוק הישראלי. לא במקרה "נחתכו" ההכנסות ממיסי מקרקעין בכמעט 50% בין אפריל 2022 לאפריל השנה.

2.4 מיליארד שקל ומגדלים של 100 קומות: עסקת ענק יוצאת לדרך במתחם הבורסה ברמת גן
השכונות המובילות בתמ"א 38: איפה אוכלסו יותר מ-70 פרויקטים והעיר המפתיעה מהצפון
הקרב בין בנק לאומי ומזרחי טפחות: לאן הולכות המשכנתאות החדשות?

לכן מבחינות רבות שתי העסקאות שעליהן פרסמנו ביומיים האחרונים מהוות הפתעה, אפילו הפתעה חריגה, ביחס למצב השוק: עסקת מתחם הבורסה ברמת גן, עם עלות השקעה צפויה של 2.4 מיליארד שקל, ועסקת מגדל לרכישת מחצית מבניין וייס־בולטהאופ בתל אביב תמורת 230 מיליון שקל. שתיהן נחשבות מחזה נדיר בחודשים האחרונים - ודאי על רקע העלאה נוספת של ריבית בנק ישראל, העשירית ברציפות. ואולי אלו שתי עסקאות שמבשרות על שינוי מגמה, ועל הסתגלות הענף לסביבת הריבית הגבוהה?

2.4 מיליארד שקל על בסיס העצמת זכויות

עסקת איילון, ולור ביירון וקבוצת ב.ס.ר היא עסקת ענק גם במושגים של שיא הפעילות בענף בשנתיים הקודמות: מדובר על עסקת קומבינציה המאפשרת הריסת מבנים קיימים והקמת פרויקט חדש במקומם, על שטח של כ־8.4 דונמים במתחם הבורסה ברמת גן, בשטח שבו עומד כיום, בין היתר, "בית דרום אפריקה". על פי התכנון ייבנו במקום 250 אלף מ"ר, בבנייה של 90־100 קומות. ההשקעה הצפויה, כמעט שני מיליארד וחצי שקלים כאמור, מסבירה עד כמה משמעותי הפרויקט.

אבל פרטי העסקה כוללים בתוכם את ההסבר ליציאתה לדרך: עסקת קומבינציה היא עסקה אשר במסגרתה במקום תשלום ישיר על הקרקע או על הזכויות, מתבצעת עסקת חליפין. כלומר בעל הזכויות במקרקעין מוכר את זכויותיו תמורת "שירותי בנייה": היזם מתחייב להקים מבנים בהיקף מסוים ומסוכם מראש, וזו התמורה שמקבל בעל הקרקע במקום לקבל תשלום במזומן, בין אם כנגד חלק משווי הקרקע, ובין אם כנגד שווי הקרקע כולה.

רו''ח שרון רייך, מנכ''ל קבוצת איילון / צילום: רמי זרנגר

בעסקאות קומבינציה רבות רק חלק מהתמורה ניתנת בדמות שירותי בנייה, אם כי בעסקה במתחם הבורסה, על פי בירור גלובס, היא לא כוללת כל רכישה של זכויות בנייה. הכול מתבסס על העצמת הזכויות הצפויה: איילון, בעלת רוב השטח, תזכה להשבחה ענקית של הנכס שברשותה (מחזיקה בכ־80% מבית דרום אפריקה), בעיקר הודות להעצמת זכויות של עד 3,000% לפי תוכנית המתאר למתחם הבורסה.

גם יתר בעלי הזכויות במתחם, שנכללו בעסקה של שלוש החברות, ייהנו מאותה העצמת זכויות שממנה תיהנה חברת איילון. ולור ביירון וב.ס.ר, שישמשו כיזמיות בפרויקט, אומנם יישאו בחלק העיקרי של נטל ההשקעה בפרויקט - אך ודאי "בונות" גם הן על היוקרה של הפרויקט ועל ההכנסות שינבעו ממנו בעוד כמה שנים.

יש לציין כי עסקת קומבינציה עשויה לחסוך לבעלי הקרקע גם תשלום מסוים של מס שבח (שכן זהו מס המושת לרוב רק במקרה של מכירת מקרקעין ישירה או מכירת מניות באיגוד מקרקעין), ולשני הצדדים תשלום מסוים של מס רכישה - בשל העובדה שלא מדובר בעסקת רכישה בכסף מזומן.

באיילון ציינו בהודעתם לבורסה, בעקבות הפרסום הבלעדי בגלובס, כי "בשלב זה הושגו הבנות ראשוניות בין חלק מבעלי הזכויות בקרקע לבין איילון והיזמים. קידום הפרויקט מותנה בשורה של תהליכים ותנאים עתידיים שהם תנאי לקידום וחתימה על ההסכם, ואשר למועד זה טרם התקיימו וטרם ידועה היתכנותם".

יש לזכור כי לשתי החברות היזמיות בפרויקט "עסקים" נוספים במתחם הבורסה, והדגש העיקרי בהקשר הזה הוא בקבוצת ב.ס.ר, אשר מקדמת בימים אלו גם את "פרויקט ורטיקל" - פרויקט משותף לה ולחברת ישראל־קנדה במשולש הבורסה, בין דרך מנחם בגין לציר נתיבי איילון, שבו זכו השתיים תמורת 936 מיליון שקל.

פרויקט זה, שיכלול בין היתר 400 יחידות דיור להשכרה ויציע כ־176 אלף מ"ר בנויים, מדגים היטב את האתגר שמציב השוק בימים אלו: שותפתה של ב.ס.ר נטלה לאחר הזכייה במתחם הלוואה של כ־838 מיליון שקל, שמהם נכון לסוף 2022 נותרו כ־827 מיליון שקל. מדובר בהלוואה בריבית פריים + 0.2%, קרי 6.45% ריבית שנתית - אשר גוררת תשלום ריבית בלבד של יותר מ־53 מיליון שקל בשנה, נכון לנתוני ההלוואה בסוף השנה החולפת, ולגובה הריבית נכון להיום.

כאשר מוסיפים לכך ירידה משמעותית בשווי השטחים המיועדים למגורים, מקבלים פרויקט מאתגר פיננסית, עבור שתי השותפות. עם זאת, נזכיר כי בעת הזכייה במכרז באוגוסט 2021 הצהיר מנכ"ל ובעלי קבוצת ב.ס.ר, נחשון קיויתי, כי שווי הפרויקט הוא 1.35 מיליארד שקל, ושתי החברות ודאי "בונות" על שווי זה כהצדקה להשקעה העצומה בפרויקט.

עניין נוסף המשקף את מצב השוק המאתגר מגיע מכיוונה של קרן הגשמה, אשר עוסקת בניהול השקעות נדל"ן עבור קבוצות משקיעים בישראל ובחו"ל. החברה הגישה בקשה לעיכוב הליכים נגדה, זאת בשל קשיים כספיים שאליהם נקלעה וכ־40 תביעות שהוגשו נגדה. המצב שאליו נקלעה הקרן אולי לא קשור באופן ישיר לאתגר המימוני שאיתו נפגשות יזמיות הנדל"ן, אך גם כאן לריבית ישנה כנראה השפעה: ברמה הנוכחית נראה שאפיק ההשקעה שהציעה הקרן אטרקטיבי פחות למשקיעים רבים, שהזרימו פחות ופחות כספים לקופת הקרן.

לפרוס את ההשקעה ולקוות שהריבית תרד

על רקע זה אפשר להבין את בחירתן של ולור ביירון וב.ס.ר בעסקת קומבינציה בסביבה העסקית הנוכחית, שכן הן לא נדרשות לשלם סכום גבוה באופן מיידי עבור רכישת הקרקע או הזכויות במתחם. מאחר שהמימוש צפוי רק בעוד שנים, 7־8 בתחזית אופטימית, יכולות החברות גם "לפרוס" את ההשקעה על פני שנים וכך להימנע עד כמה שניתן מהשלכות המצב הנוכחי במשק - בתקווה שלאורך חיי הפרויקט הריבית תרד, וכך העסקה תהפוך נוחה עוד יותר.

עסקת מגדל, לעומת זאת, כן תיאלץ את החברה להכניס את היד לכיס, לכאורה, אך היא מתגברת על האתגר בדרך אחרת: ע"פ הודעתה, העסקה מבוצעת ללא מינוף, שכן 90% מהעסקה ממומנת מכספי הנוסטרו (החשבון העצמי) של החברה ומכספי העמיתים.

כל אלו מצביעים על כך שהשוק עודנו מאתגר, ואולי אף מאתגר יותר לאחר העלאת הריבית הנוספת מצד בנק ישראל.

עם זאת, ייתכן שכמה מהשחקנים הגדולים בזירה החלו להפנים את המציאות החדשה ולהתאים את פעילותם לפיה: במקום עסקאות הרכישה הקלאסיות, שמחייבות מימון רחב היקף ומינוף משמעותי, הם פונים לאלטרנטיבות אשר מאפשרות להם להימנע מהכנסת היד עמוק אל הכיס, מצד אחד, ומצד שני יאפשרו להן "לפגוש את הכסף" בשלבים מאוחרים יותר, שבהם המציאות הפיננסית עשויה להיות פשוטה יותר.

עוד כתבות

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

מג'דל אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש, ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצת עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת, הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

התאונה הקטלנית בבתי הזיקוק אשדוד: מה בודקת המשטרה?

שלושה ימים לאחר התאונה הקטלנית בבית הזיקוק באשדוד, במשטרה עדיין חוקרים מהו החומר הקטלני שגרם למותן של שתי העובדות ● בעקבות התאונה, הציבור התבקש שלא להשתמש במכלי חמצן של חברת סלם יעקב, בהם השתמשו העובדות ● "כל המכלים חשודים כרגע, והציבור לא יכול להשתמש בהם"

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

חמישית מחסכונות הציבור חשופים לנפילת המט"ח. אבל המומחים לא נבהלים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גיאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● פיננשיאל טיימס: "מה שמזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית"● מהפכת ה-AI מטלטלת את מניות התוכנה, בגולדמן סאקס מסמנים את המנצחות והמפסידות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר