גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לנו חדשות רעות: השכר עומד להישחק לראשונה מזה 15 שנה

הריבית המטפסת ועליות המחירים הבלתי פוסקות עשויות להוביל לתופעה שלא נראתה בישראל מאז 2008 - שחיקה בשכר ● כשאינפלציה רותחת ושוק העבודה נמצא במצב של "תעסוקה מלאה", שחיקת כוח הקנייה היא אחת המטרות של הריבית ולא תופעת לוואי ● וכמו תמיד יש מי שמרוויח ומי שמפסיד

השכר הריאלי בדרך לשחיקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השכר הריאלי בדרך לשחיקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קצב עליות המחירים ששוטף את העולם ואת ישראל ביתר שאת לאחרונה, עשוי לגרום בקרוב לתופעה שלא ראינו שנים רבות - שחיקה בשכר הריאלי. למעשה, מאז שנות האלפיים כמעט ולא ראינו שנים בהן האינפלציה הייתה גבוהה מקצב עליית השכר וכוח הקנייה של הישראלים גדל בהתמדה.

ואם לא יישאר כסף בקופה? השטיק שעליו בוסס המקור התקציבי לכספים 
"המשכנתה קפצה ב־1,000 שקל. לראשונה, מוותרים על מוצרים" | הפנים של יוקר המחיה, מדור חדש 
המספרים נחשפים: מי משלם הכי הרבה מסים בישראל? 

על פי נתוני בנק ישראל, הפעם האחרונה שבה נרשמה שחיקה בשכר הריאלי הייתה אי שם בשנים 2008־2009, בצל המשבר הכלכלי העולמי הגדול. גם בשנים שקדמו לו וגם באלו שאחריו, השכר הריאלי התחזק בהתמדה. פרופ' בני בנטל ממרכז טאוב, מסביר כי חרף העובדה שהאינפלציה בישראל בשנה שעברה שברה שיא של 20 שנה והגיעה ל־5.3%, טרם רואים בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את השחיקה בשכר.

"זה מעט מפתיע, אבל אלו הנתונים", אומר פרופ' בנטל. "יכול להיות שהסיבה לכך היא שנתוני השכר המעודכנים ביותר בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הם לחודש פברואר 2023 ואפקט השחיקה יורגש בהמשך". בין ההסברים האפשריים לכך: ההצמדות שנכנסות לתוקף בתחילת השנה ולחצי השכר משוק העבודה.

מבט ראשוני על הנתונים עשוי להטעות וליצור מצג כאילו נרשמה ירידה מסוימת בשכר הריאלי. לדברי בנטל, "הסיבה לכך היא שצריך להשוות את הנתונים ההנוכחיים לאלו של 2019. בקורונה נוצרו כל עיוותים קטנים סטטטיסטיים בשל פיטורים והוצאה לחל"ת של עובדים בשכר נמוך, מה שהקפיץ לכאורה את השכר הממוצע". בנוסף, הוא מזכיר את העובדה שהפיריון במשק מצוי בעלייה, ובניכוי תקופת הקורונה ייתכן שהיינו רואים אף עלייה גדולה יותר בשכר הריאלי כתוצאה מכך.

"בקרוב נראה שחיקת שכר מהירה יותר"

האסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד, מסביר כי נכון לעכשיו קצב עליית השכר די דומה לקצב עליית המחירים, ועשוי לקחת זמן עד שזה ישתנה: "בניגוד לארה"ב ולאירופה, שם האינפלציה טיפסה בשיא לרמות של 9%־10% ופגעה בכוח הקנייה של האזרחים, אצלנו השחיקה בשכר הממוצע הייתה בינתיים מאוד קלה אם בכלל. כלומר, יש לא מעט כאלו ששכרם נשחק, אבל גם יש כאלו שמצבם השתפר".

 

גרינפלד מסביר כי שחיקת השכר עוד עשויה להגיע, וזו אף אחת המטרות של הריבית הגבוהה (4.75%) של בנק ישראל ששברה השבוע שיא של כמעט 17 שנה. "בגלל העובדה ששיעור האבטלה ירד, אם נסתכל על ההכנסה הכללית במשק, היא בטח לא נשחקה כי מספר העובדים גדל", הוא מציין. "לכן, גם סך ההוצאה לא קטן והצריכה לא מתכווצת משמעותית". לדבריו, ההשלכות של כך הן שככל הנראה לא נראה בישראל "מיתון קלאסי" - שני רבעונים עם צמיחה שלילית - אלא רק האטה. החדשות הפחות טובות הן שככל הנראה לבנק ישראל יהיה קשה יותר להוריד את האינפלציה.

התוצאה: הריבית הגבוהה תישאר איתנו זמן ארוך יותר מהצפוי והיא אף עשויה לעקוף בתחילת השנה הבאה את זו שבארה"ב. התחזית שלו היא שככל הנראה צפויה לפחות עוד העלאת ריבית אחת בחודש יולי - לרמה של 5%. "לאחר מכן, זה תלוי בהתפתחות של הצמיחה הכלכלית ושל האינפלציה", הוא אומר.

אז מתי נתחיל לראות שחיקה משמעותית יותר בשכר? לדברי גרינפלד, "בהחלט יכול להיות מצב שבעתיד הקרוב נראה את השכר הריאלי נשחק מהר יותר. רוב האינפלציה בישראל נובעת מכך ששוק העבודה מאוד מאוד 'חם' - ולכן כדי שהאינפלציה תרד, השכר חייב יהיה לעלות בקצב איטי יותר. יכולה להיות תקופת ביניים שבה השכר הריאלי יעלה למשל ב־3% בממוצע והאינפלציה עדיין תהיה גבוהה יותר.

"אבל חשוב להבהיר - אין ברירה", מדגיש גרינפלד. "זה לא באג אלא פיצ'ר. המטרה היא לשחוק את השכר ולגרום לאנשים ולחברות לבצע פחות הוצאות. ככה נלחמים באינפלציה. זו המטרה של העלאות הריבית".

 

השכבות החלשות נפגעות יותר

כלכלני בנק לאומי מציינים כי שוק העבודה בישראל עדיין הדוק יחסית ומצוי בסביבה של "תעסוקה מלאה": "הביקוש הגבוה יחסית לעובדים בסקטור העסקי, הינו ביטוי אחד מבין כמה לשוק העבודה ההדוק, גורם אשר היה אחד מהנימוקים שתמכו בהעלאת ריבית בנק ישראל השבוע. זאת, לצד המשך מגמת הירידה בשיעור האבטלה, אשר עמד בחודש אפריל על 3.6% (מנוכה עונתיות) בקרב גילאי 15 ומעלה, ועל 3.1% בגילאי 25־64, המהווים את גילאי העבודה העיקריים, נתונים אשר מצביעים על הימצאותו של שוק העבודה בסביבה של 'תעסוקה מלאה'".

ד"ר איתמר יקיר, חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, מסתכל על המצב בפרספקטיבה קצת שונה. "הדרמה גדולה יותר משחיקת השכר הצפויה בלבד", הוא אומר. "משקי הבית מתמודדים עם שלושה קשיים, הקשורים זה לזה, אך כל אחד משמעותי כשלעצמו: השקל נחלש, החזרי המשכנתה גדלים והשכר הריאלי נשחק". כפי שציין גרינפלד, הפגיעה בשכר אינה רוחבית. יש כאלו שמרוויחים מכך ויש כאלו שמפסידים יותר. הרבה יותר.

"ההשפעה של שחיקת השכר חזקה יותר בקרב עובדים מסוימים", מסביר ד"ר יקיר. "לדוגמה, עובדי שכר מינימום בענפים שבהם הביקוש לעובדים יציב, בענף כמו אבטחה. הם חווים פגיעה מיידית. הכסף שלהם פשוט שווה פחות - אמנם כמו אצל אחרים, אבל בענף זה השכר מקובע יחסית ועד לעדכון הבא של שכר המינימום כוח הקנייה שלהם נפגע. אפילו אם השכר שלהם יעודכן מהר מהצפוי בעקבות הסכם כזה או אחר, הם בדרך כלל לא יקבלו עדכון למפרע". יקיר מוסיף כי זה מלמד גם על החשיבות הדרמטית של הצמדת קצבאות למדד המחירים לצרכן.

קבוצה נוספת שאותה מציין יקיר היא עובדי המגזר הציבורי: "שחיקה מהירה מהצפוי גורמת ללחץ לפתוח הסכמי שכר קיימים או להגביר לחץ לקראת משא ומתן על הסכם שכר תקופתי חדש. אם לקבוצה מסוימת, רופאים למשל, נותרה שנה עד לסיום ההסכם הם עשויים להפעיל לחץ לפתוח אותו כבר כעת כדי להקטין את השחיקה. ככל שמדובר בסקטור גדול במגזר הציבורי, מהלך שכזה עשוי להתגלגל להשפעות רחבות, כמו ייקור השירותים או הקטנת היקף השירותים המסופקים".

השחיקה לא בהכרח רעה להייטק

אחד הענפים שעומדים במרכז המשבר הנוכחי הוא ענף ההייטק. חברות ענק וסטארט־אפים כאחד הודיעו על פיטורי ענק וחוו ירידה מהותית בשווי המניות ובנזילות. אבל דווקא שם, כפי שמסביר יקיר, עשוי להיות לשחיקה בשכר אפקט חיובי עבור העובדים.

"לפחות בטווח הקצר, שחיקה בשכר יכולה דווקא לרכך את הנטייה לפטר. ההכנסות הן בדולרים, הביקושים לרוב נובעים מציבור בחו"ל שאינו חווה שחיקה דומה בהיקפה של כוח הקנייה, וכך במידה שההכנסות של החברות נותרות יציבות, הן יכולות להעלות את השכר פחות מאשר בשנים הקודמות או לא להעלות בכלל. בגלל העובדה שהעובדים בטווח הקצר יעלו להן פחות מבעבר, חברות מסוימות עשויות לוותר על מהלכי פיטורים".

הפתרון האולטימטיבי בעיניו לבעיית השחיקה היא העלאת פריון העבודה. "נניח שהאינפלציה תתמתן בעתיד הנראה לעין. אבל סביב המירוץ בין המחירים לשכר, כדאי לתת את הדעת גם על השאלה איך מחזקים את כושר ההשתכרות בטווח הארוך. הצד המשלים והיותר מורכב הוא העלאת פריון העבודה. כלומר, ככל שהעובדים מיומנים ומשכילים יותר הם יכולים לייצר יותר. העלאת פריון העבודה תסייע בחיזוק השכר במרוץ מול עליית המחירים".

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר