גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ברגע שחתמת - אתה תקוע, גם אם נפלת": זוכי מחיר למשתכן מתקשים לשלם את המשכנתה

זוכי מחיר למשתכן נוטלים משכנתאות גבוהות מהממוצע ועליות הריבית משפיעות עליהם יותר ● כאשר הפרויקטים מתעכבים, האינפלציה עולה והגבלות בתוכנית מונעות מהם גם למכור את הדירה - הסיכוי להיות בעל דירה הופך לשוקת שבורה

פרויקטים מתעכבים, אינפלציה עולה והגבלות בתוכנית מונעות מזוכי המחיר למשתכן גם למכור את הדירה / איור: גיל ג'יבלי
פרויקטים מתעכבים, אינפלציה עולה והגבלות בתוכנית מונעות מזוכי המחיר למשתכן גם למכור את הדירה / איור: גיל ג'יבלי

לפני כשבועיים דווח בגלובס כי רוכשי הדירות ממעמד הביניים הם הסובלים העיקריים מהעלאות הריבית, שהקפיצו את החזרי המשכנתאות שלהם בכ־21% בתוך חמש שנים. הנתונים, השאובים מדוחות בנק ישראל, הראו גם כי בניגוד לרוכשי השוק החופשי, שההון העצמי שלהם גדול יותר בדרך כלל, זוכי תוכניות ממשלתיות נוטלים משכנתאות המנפצות בכל פעם שיאים חדשים.

ברמת גן, בראשון לציון וברמת אפעל: המבצעים בשוק הנדל"ן עולים מדרגה, וגם הסיכונים
10,000 שקל למ"ר בנתניה: הנחות ענק בהגרלה חוזרת של מחיר למשתכן

סקירה של בנק ישראל מראה כי משכנתה ממוצעת, שבשליש הראשון של 2017 עמדה על סביבות 600 אלף שקל, חצתה באוקטובר 2022 את הרף של מיליון שקל. המשכנתה הממוצעת של זוכי מחיר למשתכן גבוהה עוד יותר, ובחודש מרץ האחרון הגיעה ל־1.24 מיליון שקל.

מאז החל תהליך העלאת הריבית באפריל אשתקד, עלתה הריבית שמונה פעמים ברציפות ועומדת כיום על 4.5%, כך שריבית הפריים עומדת על 6%, ומי שלקח משכנתה בתנאים של פריים פלוס, כבר סופג עלייה רצינית בחלק זה של המשכנתה. גם האינפלציה ב־12 החודשים האחרונים עמדה על 5%, ולכן גם החלקים שהם בריבית קבועה צמודה למדד עלו בחדות.

אז מה קורה בפועל אצל זוכי מחיר למשתכן? והאם ההנחה בדירה המסובסדת על ידי הממשלה מצדיקה את המאמץ?

דודי טייב, תושב הקריות, זכה ב־2018 בדירה בפרויקט פארק היין בזכרון יעקב במסגרת הגרלות מחיר למשתכן, במחיר 1.5 מיליון שקל. "זכינו לפני חמש שנים וכיום הבנייה בעיצומה", מספר טייב, "לאחרונה קיבלנו מכתבים שהמדינה מעכבת את הפרויקט בגלל הקמה של תחנת שאיבה ופיתוח סביבתי, ולדבריהם נקבל את הדירות בסוף השנה. בינתיים אנחנו משלמים שכירות והמדדים עולים, מחכים כל הזמן ל־15 לחודש ולא יודעים כמה נזק נצטרך לספוג".

דוד טייב, זכה בדירה בזכרון יעקב / צילום: תמונה פרטית

טייב עובד כממונה בטיחות בבתי הזיקוק, ולבת זוגו ולו עסק של גני ילדים. הוא מספר שנאלץ להצטמצם בהוצאות בגלל העלייה בהחזרי המשכנתה שהוסיפה להוצאות שלו עוד כ־600 שקל בחודש. "ההחזר שלי היה אמור להיות 4,300 שקל, היום אני משלם 4,900 שקל וברגע שאקבל את הדירה ואצטרך להוסיף את התשלום האחרון, וההחזר החודשי יעמוד על 5,800־6,000 שקל.

האם הרחוב הזה יהפוך למוקד ההתחדשות הבא של תל אביב?
במה כדאי להשקיע מיליון שקל: אג"ח ממשלתית, אג"ח בנקים או מניות בנקים?

"אנחנו זוג עם שני ילדים ונאלצים לחיות בצפיפות עד שנקבל את הדירה שלנו. כדי לצמצם בהוצאות עברנו מדירת 4 חדרים לדירת שני חדרים. היינו רגילים לצאת לחופשות, לבתי קפה, וכתוצאה מהמצב אנחנו מצטמצמים המון, אנחנו נאלצים לחסוך המון".

מתי תקבלו את הדירה?
"פנינו לרמ"י וביקשנו לקבל את הדירה כמה שיותר מהר, אבל לא הצלחתי לקבל תשובה". גם היזם לדבריו לא התחשב בהם: "ביקשתי ממנו להקדים תשלומים אבל לא הבטיח שיקדים".

"סופגים גם את כל ההתייקרויות מסביב"

אבנר גולן, תושב נס ציונה, זכה בהגרלת מחיר למשתכן בעירו ב־2018. מחיר הדירה שלו הוא 1.45 מיליון שקל, וגם הוא עדיין לא קיבל את הדירה. גולן מספר לגלובס כי "לפי החוזה בנובמבר 2024 אנחנו אמורים לקבל את הדירה, אבל קיבלו אישור לעלות על הקרקע באיחור של חודש־חודשיים ומותר לקבלן עוד גרייס של חודש־חודשיים אז אני לא בטוח מתי זה יקרה. המשמעות היא שעד נובמבר 2024 לפחות אני מחויב גם לשכירות וגם למשכנתה שעולה עם הריבית.

"זה אומר שבתור זוג עם שני ילדים אנחנו מתחילים את החודש בהוצאה של 12 אלף שקל ועוד לא דיברנו על גנים ועל אוכל. סה"כ העליות שאנחנו סופגים מסתכמות ביותר מ־1,500 שקל לחודש - רק בשנה האחרונה: הלוואה שלקחנו עלתה מ־1,640 ל־2,020 שקל עוד לפני העלייה האחרונה, ההחזר החודשי של המשכנתה היה אמור להיות 3,800 שקל וכיום אנחנו משלמים 5,000 שקל בערך, כלומר 380 שקל תוספת להלוואה ועוד 1,200 שקל למשכנתה.

"כל הדברים הללו משפיעים. הרעיון של מחיר למשתכן הוא שמי שקונה את הדירות יוכל לעמוד במחיר אבל במציאות של היום הכול התייקר.

"אשתי במקור מנס ציונה, ואני גר בשכירות כבר 15 שנה, מהן 10 בנס ציונה. אנחנו עם שני ילדים וגרים בדירת 3 חדרים. אין לנו אפשרות לעבור לדירה של שני חדרים ולכן אין אפשרות לשנמך את השכירות שלי כיום. אנחנו עובדים קשה: אני מורה בתיכון, אשתי מנהלת בית ספר למשחק ויש לנו חברת אירועים לילדים. הפעם האחרונה שהיינו בחו"ל הייתה כשאשתי הייתה בהריון עם בתי הקטנה שהיום היא בת חמש - מדובר על 5.5 שנים".

היזם בא לקראתכם במשהו?
"הייתה סיטואציה שכל זוכי מחיר למשתכן באנו להפגין מול המשרדים שלו, היינו שם כ־60 משפחות כולל שיחות אחד לאחד וזה עזר לקבע ריביות אבל לא מעבר. הקבלן הסכים לאשר לנו להקדים תשלומים אבל על מדד תשומות הבנייה לא מאשרים לנו הקדמת תשלומים.

היית עושה משהו אחרת?
"בכנות, גם עם כל הריביות, המחיר של דירה במסגרת מחיר למשתכן יוצא יותר זול ממחיר שוק, אבל לצאת להרפתקה הזו שהיא ארוכה מאוד זה עניין לא פשוט. לא יכולתי לקנות דירה ביד שנייה כי ההון העצמי שהיה לי לא הספיק".

"הממשלה הכניסה אותם לבור שנראה בור מזהב"

ורד (שם בדוי) מנתניה, מארחת אצלה בבית את בתה וחתנה, שקנו דירת מחיר למשתכן בשכונת אגמים בעיר ועדיין לא קיבלו את הדירה. "ההצמדה למדד תשומות הבנייה היא מיום קבלת ההיתר, ואצל הבת שלי הדירה עלתה בכמעט 100 אלף שקל מאז הרכישה. אז הם משלמים כיום על דירה שהמחיר שלה 2.3 מיליון שקל", היא מספרת.

"הבת שלי ובעלה גרים אצלי אני לא רואה אותם יוצאים מהבית כרגע.

מדובר באנשים עובדים, הבת שלי בת 25 והיא רואת חשבון - אלה אוכלוסיות טובות ולא מה שטוענים כל הזמן, שמדובר ברוכשים שגייסו הון עצמי של 10% ולא ידעו לאן הם נכנסים. אלה אנשים שהממשלה הכניסה אותם לבור שנראה בור מזהב אבל לא ידעו שמדובר על כלוב.

"9,000 שקל משכנתה בחודש זה המון. אמרתי לבת שלי, 'בואי נמכור', אבל גם את זה אי אפשר לעשות. קשרו אותנו מכל הכיוונים. ברגע שחתמת - אתה תקוע, גם אם נפלת. מה המדינה רוצה? למה הם מחכים? שאנשים יפלו? חייבים לתת את האפשרות למכור למי שלא יכול לעמוד בהוצאות הללו. אין שום מצב שבשנתיים הקרובות יצאו מהבית שלי, וזה לא תענוג לאף צד, לא לנו ולא להם.

"יוקר המחיה משפיע גם עלינו. הייתי עושה קנייה אחת בשבוע ומשלמת 1,400־1,500 שקל, היום אני לא יורדת מ־2,000 שקל. מרגישים את הטירוף הזה בכל תחומי החיים".

אולי המשכנתה שלהם מלכתחילה לא הייתה מתוכננת טוב?
"כשהבת שלי לקחה את המשכנתה ריבית הפריים הייתה נמוכה, ובדיוק התחילה החגיגה שבנק ישראל איפשר לקחת שני שלישים מהמשכנתה בריבית פריים. אף אחד לא חזה את הקורונה, ואת הבלת"מים שבדרך. אז נוצר מצב שמשכנתה שלקחנו אותה ב־6,200 שקל לחודש, עולה לנו היום כמעט 9,000 בלי העלייה האחרונה.

"אני עובדת בבנק ויעצתי לחברים איזה מסלולים לקחת, ואלה אנשים שמבינים את התהליך ומבינים עניין, ואין כאן בורות שהמדינה יכולה להאשים אותם באחריות. אם לנו זה קרה, אני לא רוצה לדעת מה קרה לאוכלוסייה פחות מודעת ושאין להם גב של ההורים שיכולים לגור אצלם במקרה כמו שלנו".

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי: "על פי תנאי המכרז זוכים שרכשו דירות במסגרת תוכניות מחיר למשתכן ומחיר מטרה, מחויבים שלא למכור את הדירה במשך חמש שנים ממועד קבלת החזקה או שבע שנים ממועד ההגרלה (לפי המוקדם).

"משרד הבינוי והשיכון מפעיל ועדת חריגים המטפלת בפניות פרטניות על רקע מצב אישי, רפואי או כלכלי, הוועדה בוחנת ולעתים מאשרת מכירה לפני תום תקופת איסור המכירה. נדגיש כי על פי הכללים מכירת הדירה בתקופה ההגבלה לרבות התחייבות למכירת הדירה, הינן בניגוד לכללי התוכנית. בהתאם לכללים הפרה כזו תגרור תשלום פיצוי מלא למשרד".

"דמי השכירות לא מכסים את המשכנתה"

פיני (שם בדוי) זכה בדירת 4 חדרים בבאר שבע. שטחה 110 מ"ר והוא שילם עבורה כמיליון שקל. כיום היא מושכרת ב־3,500 שקל.

לדבריו הוא "משכיר את הדירה אבל דמי השכירות שאני מקבל לא מכסים את המשכנתה כי ההחזר קפץ ב־1,700־2000 שקל בחודש בערך, וזה לא היה בתכנון שלי. כשחישבתי את ההוצאות מול ההכנסות בזמנו זה היה פרויקט משתלם עבורי, אבל כיום אני משלם את ההפרש מהכיס ואני לא יכול לעמוד בהוצאות. יש לי מינוסים אדירים בחשבון כי אני לא מצליח לעמוד בהוצאות. אני רוצה למכור את הדירה ואף פניתי לוועדת חריגים של מחיר למשתכן אבל הוועדה לא מאשרת לאף אחד למכור את הדירה לפני שעברו חמש שנים מיום קבלת טופס 4.

"הם כולאים את הזוכים בכל שלא מרשים להם למכור בכדי לכסות את החובות שלהם.

"לוועדת חריגים אין קריטריונים ואין פרוטוקולים, אני חושב שהם מקבלים ודוחים את הבקשות לפי תחושה. דחו אותי בשורה - אמרו שבגלל שאני משכיר את הדירה אז אין עילה, אבל מה זה קשור? אם אני נכנס לחדלות פירעון? בהתחלה כשעשיתי את החישובים זה היה שווה, אבל עכשיו אני רוצה למכור".

לי בר עוז מנס ציונה, שהובילה מחאה נגד קבלנים בעקבות הסירוב של חלקם להתחשב ברוכשים, התמודדה גם היא עם עליות לא צפויות. בר עוז מספרת כי "כבר למעלה משמונה שנים אני מתעסקת בפרויקט האישי שלי. זכיתי בפרויקט בנס ציונה, ושם היה עיכוב מאוד גדול.

"עוד לפני שניגשתי להגרלה עיינתי בפרטי הפרויקט באתר של משרד השיכון ושם היה כתוב שמועד המסירה הצפוי יהיה ככל הנראה יוני 2022. כששוקלים אם לקנות דירה בשוק החופשי או להמתין קצת בכדי לקבל הנחה יש בזה היגיון, והחלטנו לקנות. בזמן הזה הבאנו בחשבון את דמי השכירות שנצטרך לשלם גם את המשכנתה ומשם ראינו שהדרך סלולה כראוי - הכול לפי המידע באתר ובהתאם לשקלולים שלנו.

"אבל כאשר התגלה שהלו"ז הנקוב הוא רק המלצה, והקבלן זה שקובע מתי נקבל את הדירה, ומיוני 2022, זה נהיה ינואר 2025 - בזמן הזה ראינו את הסחרור במדדים. רק על הדיור אני משלמת 13 אלף שקל לא כולל הוצאות שוטפות.

"אני חושבת שההגרלות הן בסך הכול מכוונה טובה של המדינה. אבל במקום לשחרר את הזוגות הצעירים מחוזים דרקוניים ולהקל עליהם, המדינה מיישרת קו עם הקבלנים - איפה שיש את הלובי החזק יותר. הייתי בכמה ועדות בכנסת, והייתי בקשר עם הרבה חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית אבל אין פתרון. צריך להצמיד את המחיר למדד תשומות הבנייה מרגע קבלת היתר, ולא מהחתימה על החוזה. המדינה חייבת לעזור למי שכבר זכה, וגם לתקן את ההליך".

עוד כתבות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה