גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף במזרנים ובקירות: ארגנטינה מסתגלת לאינפלציה שיצאה משליטה

הבנק המרכזי בארגנטינה שבר לאחרונה שיא נוסף כשהעלה את הריבית לרמה השנייה בגובהה בעולם ● במדינה שמתגלגלת ממשבר כלכלי אחד לאחר, האזרחים כבר לא סומכים על הבנקים, ושוק שחור של דולרים פורח ● החיים תחת אינפלציה של 109%

תושב שמתפרנס ממחזור קרטונים מהרחוב / צילום: Associated Press, Victor R. Caivano
תושב שמתפרנס ממחזור קרטונים מהרחוב / צילום: Associated Press, Victor R. Caivano

בגיל 39, גידו מאצי, מנהל נכסים לטווח קצר במרכז בואנוס איירס, לא זוכר איך נראים חיים בלי אינפלציה שיצאה משליטה. עבור דורות שלמים של ארגנטינאים בימינו עשרות אחוזי אינפלציה נחשבים לנורמה. לאחרונה, הבנק המרכזי של ארגנטינה העלה את הריבית לרמה של 97% - הרמה השנייה בגובהה בעולם. שגרת האינפלציה הביאה לתחושת חוסר אמון עמוק בבנקים, לא מעט בגלל החלטת הממשלה להחרים פיקדונות בנקאיים במפולת הכלכלית שעברה על המדינה עם תחילתה של המאה ה־21.

האינפלציה באירופה צנחה לשפל שנתי מאז המלחמה באוקראינה
"משבר אנרגיה חסר תקדים": מה אפשר ללמוד מדרום אפריקה?

בלית ברירה יותר ויותר אנשים בארגנטינה טיפחו הרגל של שמירת חסכונות במזרונים, בקירות, ומתחת לרצפות. "אל תסמוך על הבנקים. אל תסמוך על הממשלה, ובוודאי אל תסמוך על אנשים בבית שלך", אמר חואקין גונזלס, סטודנט לניתוח מערכות בבואנוס איירס, לאתר ניוז. גונזלס חי גם הוא עם אינפלציה דו־ספרתית כמעט כל חיו. מאז שתפס לפני כמה שנים את עובדת הניקיון בביתו מחזיקה בעשרת אלפים דולר שהחביא בשק האגרוף שלו, הוא כבר כמעט לא מקבל אורחים.

כדי להבין עד כמה ערך הכסף בארגנטינה נשחק, מספיק להסתכל לרגע על תגי המחיר בחנויות. לחם לבן אחיד פרוס יעלה כ־365 פסו (פחות מדולר), קילו חזה עוף נמכר במחיר של 1,800 פסו (כ־3.7 דולר), ואם יבקש תושב המקום לרכוש זוג נעלי אדידס או נייק, יצטרך להוציא מכיסו כ־40.8 אלף פסו (כ־83 דולר). אמנם בהמרה לדולרים לא מדובר במחירים אף זולים מבישראל לעתים, אבל בהתחשב בעובדה ש־27% מהארגנטינאים מרוויחים פחות מ־10 דולרים ליום, ברור שהמציאות שם אחרת לגמרי.

שערי המרה לא רשמיים בחנויות בארגנטינה / צילום: Associated Press, Victor R. Caivano

הדולר הכחול ועסקאות המט"ח המפוקפקות

אחרי שממשלת ארגנטינה הגבילה את הגישה של האזרחים לדולר האמריקאי, הם מצאו מסלול עוקף בשוק השחור. כך, רוב הכסף שארגנטינאים מצליחים לחסוך ולטמון במקומות יצירתיים מגיע משוק ה"דולר הכחול". הדולר הכחול התבסס בארגנטינה בתור מטבע עובר לסוחר, עם שער חליפין לא רשמי, ושער המרה כפול ממקבילו הרשמי (כ־490 פסו לעומת כ־249). המסחר במטבעות הללו מתרחש במקומות המכונים "קואבס" (מהמילה מערה באנגלית).

לשוק הדולר הכחול חוקים משל עצמו. המספר המוטבע על השטר הוא רק גורם אחד שמשפיע על השווי שלו. "השלם גדול יותר מסך חלקיו", הוא כלל נפוץ בשוק המט"ח השחור בארגנטינה, וצירוף של שטרות קטנים שווה פחות משטר אחד עם אותו ערך נקוב. גם מראה השטר משפיע על ערכו - שטר פגום יהיה שווה פחות משטר שמור יותר. כדי לבצע החלפות, ארגנטינאים מעסיקים שליחים על אופנועים, מבצעים עסקאות ברחוב, ולעיתים גם משתמשים בנקודות מסתור, כמו חצרותיהם האחוריות של בתי עסק.

 

נכון להיום, יותר מארבעה מתוך עשרה ארגנטינאים חיים בעוני. אבל הארגנטינאים לא מהססים "לשרוף את הכסף" ("קוואמה לה פלטה") ולא נרתעים מתפיסה קולקטיבית מבולבלת לגבי כמה כל דבר צריך לעלות. "המחירים מטפסים כל כך הרבה כל יום, שבסופו של דבר, אין לך מושג כמה כל דבר שווה", מספר מאצי לאתר ניוז, ומתאר תופעה שכלכלנים מכנים "ציפיות לא מעוגנות". המסעדות והחנויות מלאות, ואנשים פורסים רכישות קטנות לתשלומים על גבי שנה או לחלופין מספקים במקום ערימות מזומנים כדי לקנות בית בלי משכנתה - מאחר שמימון בנקאי נחשב לנדיר.

לפני השפל הגדול של 1930 ארגנטינה הייתה בין 10 המדינות העשירות בעולם לנפש. אבל במאה שעברה מאז היא הפכה למדינה בה משבר כלכלי רודף משבר כלכלי. למעשה, ארגנטינה היא שיאנית עולמית בתקופות מיתון ארוכות, ועל אף הדפסות כסף מאסיביות לאורך השנים של הבנק המרכזי במדינה, הכלכלה הארגנטינאית סובלת כבר שנים מגרעונות עקשנים, פיחות מתמיד בערך הפסו וזעזועי מחירים.

"הרים של כסף שלא שווה כלום"

כיום, ארגנטינה מתמודדת עם חוב של 44.5 מיליארד דולר לקרן המטבע הבינלאומית (IMF) ובצורת של פעם במאה שנה שהפחיתה במחצית את תפוקת הסויה והחיטה שלה. מדובר במשבר הכלכלי החמור ביותר שחוותה המדינה מאז השפל של 1998־2002. האינפלציה עומדת על 108.8%, מהגבוהות בעולם, ולפי סקר של הבנק המרכזי עשויה אף להתקרב ל־130% עד סוף השנה. הריבית של הבנק המרכזי מתחרה, אבל עדיין לא מצליחה לצנן את עליות המחירים.

וכשדולר אחד שווה כ־250 פסו (נכון לכתיבת שורות אלו, שער הדולר־פסו תנודתי במיוחד) כמות הכסף במחזור מגיעה למימדים כל כך גדולים, עד שהושק החודש שטר חדש על סך 2,000 פסו - 8.3 דולר בלבד, והרבה פחות מזה בדולרים כחולים.

מחאה מהקיץ שעבר על החוב שנטלה ארגנטינה מקרן המטבע העולמית / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

השימוש במזומן נפוץ הן בקרב תושבים מקומיים והן בקרב תיירים, מה שמביא את העוברים ושבים ברחובות לשאת עמם כמויות נכבדות של שטרות, לפעמים בשקיות, כדי לשלם עבור סחורות ושירותים. "כל כך הרבה פסו נוזלים לך מהכיסים שאתה אפילו לא יכול ללכת ברגל. הרים של כסף שלא שווה כלום", מתאר רודי רינדליס באכר לאתר ניוז.

רודי, הבעלים של עסק למסגרות פלדה בטרנקה לאוקן - עיר של כ־50 אלף תושבים במחוז בואנוס איירס, מספר שהמשימה של קביעת המחירים קשה באותה מידה, מאחר וכשבעל עסק מתאים את התמחור שלו לפי השער הרשמי של הדולר, אין לו דרך לצפות כמה יעלה מוצר בזמן החזרת המלאי. כך, הצעות מחיר הופכות להימור בעל סיכון גבוה.

רודי חולם לעבור לאוסטרליה, והוא לא לבד. בשנים האחרונות מספר הארגנטינאים המנסים להגר מהמדינה הגיע לרמות חסרות תקדים. בקשות לאזרחות ספרדית או איטלקית הגיעו לשיא ב־2021, במקביל להגירה לצ'ילה ואורוגוואי השכנות שעלתה גם היא.

80 חברות נוטשות את המדינה כל שבוע

בשלוש השנים האחרונות, ארגנטינה איבדה בממוצע 80 חברות בכל שבוע, לפי מחקר פרטי שפורסם לאחרונה בבואנוס איירס (IERAL - Fundación Mediterránea), מה שאומר שכאשר הנשיא הנוכחי, אלברטו פרננדס, יסיים את כהונתו בדצמבר הקרוב, הוא ישאיר מאחור מדינה עם פחות 12 אלף חברות. רק 45% מהעסקים הזעירים עד בינוניים הצליחו להתאושש מהמגיפה ובינתיים, פרננדס כבר הודיע ​​כי לא יתמודד על כהונה שנייה.

בניסיון נואש לייצב את ערך המטבע ולשקם את יתרות המט"ח של המדינה, סרג'יו מאסה, שר הכלכלה של ארגנטינה, ייסע בשבוע הבא לסין. שם, הוא צפוי לבקש מהממשל בבייג'ינג להרחיב את קו האשראי בין המדינות כדי להחזיר את החובות המתעמקים עם ה־IMF.

עד כה הארגנטינאים, שספגו כבר עשרות שנים של משברים כלכליים, מנסים לשמור על אופטימיות, אבל בין אם ינסה השלטון לחלץ את המדינה מהבור הכלכלי, ובין אם תמשיך לשקוע בו - צפויה להם עוד תקופה ארוכה של מציאות לא פשוטה.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.7% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום