גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ידענו שהחברה לפני נקודה קריטית": לילך אשר טופילסקי על השקעת קרן פימי בחברת תרופות עם מניה מדשדשת

הקרן הגדילה לאחרונה את ההימור על חברת התרופות קמהדע, למרות דשדוש המניה, כשהכריזה על השקעה נוספת של 60 מיליון דולר ● לילך אשר טופילסקי, לשעבר מנכ"לית דיסקונט וכיום מראשי פימי: "בשוק התרופות יש המון הזדמנויות, חברות רבות נותרו ללא כסף וללא מקורות גיוס"

לילך אשר טופילסקי / צילום: תומי הרפז
לילך אשר טופילסקי / צילום: תומי הרפז

כשקרן פימי נכנסה להשקעה בחברת קמהדע  ב־2019, עמדה חברת התרופות הישראלית לפני אירוע קריטי: רוב הכנסותיה ורווחיה הגיעו עד אז מהמוצר המוביל שלה, התרופה גלסיה לטיפול במחלת הריאות הגנטית אמפיזמה תורשתית. את התרופה שפיתחה ייצרה קמהדע במפעלה בקיבוץ בית קמה, שבדרום הארץ, ומכרה אותה לחברת טקדה הבינלאומית.

המומנטום חוזר לקרנות הנאמנות? "בשוק האג"ח ישנן הזדמנויות השקעה שלא היו קיימות בעבר" 
מנוי ב-30 שקל לחודש לכל החיים: הפרטים המלאים על מיזם הטלוויזיה החדש נחשפים 

אולם שנת 2021 נקבעה מראש כשנת שינוי בחברה, כשייצור התרופה צפוי היה לעבור לידי טקדה, ואילו קמהדע תקבל תמלוגים, אך ברווחיות פחותה מאשר קודם לכן. כך עמדה קמהדע בפני איום של ירידה בהכנסות, והישארות עם מפעל לא יעיל.

ב־2018, כשענן הדד-ליין הזה מרחף מעליה, קמהדע "הותקפה" על ידי קרן הגידור האקטיביסטית ברוש, שרכשה מניות מיעוט בחברה, יצאה בביקורת חריפה על ההנהלה, ובסופו של דבר קיבלה אפשרות למנות דירקטורים ולהשפיע על חזון החברה.

השקעתה של פימי למעשה "הצילה" את קמהדע מהשתלטות של ברוש. "כשנכנסנו לחברה גילינו שיש לה הנהלה טובה", אומרת לילך אשר־טופילסקי, שותפה בקרן פימי ויו"ר קמהדע כיום. "אנחנו תמיד מנתחים מבחוץ אבל לא באמת מבינים עד שלא נמצאים בפנים. אבל ידענו שקמהדע נמצאת לפני נקודת פיתול קריטית".

אשר-טופילסקי, נזכיר, שימשה כמנכ"לית בנק דיסקונט עד הצטרפותה לפימי בשלהי שנת 2019, במקביל להשקעה הראשונה שביצעה הקרן בקמהדע, כשרכשה תמורה 30 מיליון דולר מניות מידי קרן ברוש, ליאון רקנאטי ויונתן האן, והפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה.

זמן קצר לאחר מכן, השקיעה הקרן שמוביל ישי דוידי 25 מיליון דולר נוספים בקמהדע, באמצעות הקצאת מניות, ובחודש שעבר הודיעה על השקעת ענק נוספת בסך 60 מיליון דולר, שוב בהקצאה פרטית שתהפוך אותה לבעלת השליטה, עם החזקה של 38% מקמהדע (לעומת 21% כיום).

 

סכסוך עבודה והשבתה

קמהדע עוסקת בפיתוח תרופות המופקות מפלזמת דם. היא הוקמה ב־1990 על ידי ראלף האן ודוד צור, ובתחילת הדרך שיווקה מוצרים גנריים המופקים מפלזמה, בנתה מפעל בקיבוץ בית קמה, ובשנות ה־2000 עשתה קפיצת מדרגה כשהחלה להביא לשוק מוצרים עם ערך מוסף גבוה, וגם הונפקה בת"א ואחר כך בנאסד"ק. משנת 2015 היא מנוהלת על ידי עמיר לונדון.

ההימורים נגד ה-S&P 500 מתרבים למרות החיבה למניות ההייטק הגדולות
●  המס בנורבגיה עלה, ומספר שיא של מיליונרים ברחו  

מול הצעות שעלו בדירקטוריון לסגור את המפעל או להקטין אותו משמעותית, הוחלט לאחר כניסתה של פימי להשקעה בחברה לייצר מוצרים עבור חברות אחרות, ובהדרגה למלא את המפעל במוצרים חדשים משלה. ב־2021, היא רכשה מחברת Saol האמריקאית ארבעה מוצרים תרופתיים מבוססי פלזמה אנושית (כמו יתר המוצרים של קמהדע). התרופה למחלה הזיהומית CMV, הגדולה ביותר מביניהם, תיוצר ממש בקרוב במפעל של קמהדע, והתרופות האחרות יעברו גם הן בהדרגה.

אשר-טופילסקי מספרת כי החברה לא קיבלה את ההחלטה על עסקת סאול בקלות: "בכל זאת מדובר בעסקה שיכולה להגיע עד 150 מיליון דולר, מתוכם כ-100 מיליון דולר שולמו במעמד העסקה. היום, כשנה וחצי אחרי מעשה, זו הייתה ההחלטה הכי נכונה ואסטרטגית שקמהדע יכלה לעשות. בשנת הפעילות הראשונה, כבעלי המוצרים, הגדלנו את המכירות ביותר מ 20%, והתרומה לרווחיות הגולמית היא מעל 50%", 'לדבריה.

"הרכישה גם הדגימה את היכולת של קמהדע לרכוש מוצרים, להטמיע אותם אצלה ולשווקם, הכול בצורה הטובה ביותר. כשעשינו את ההשקעה הנוכחית בקמהדע, זה היה ברמת ביטחון מאוד גבוהה".

 

קמהדע היא ההשקעה היחידה עד כה של פימי בחברת פיתוח תרופות, אך בתחום הבריאות הנרחב יש לה כבר כמה השקעות. נראה כי הקרן מעדיפה חברות שאחרי שלב הסיכון - וכאלה יש מעט בארץ.

גם תחת הקרן חוותה קמהדע טלטלה, כשסכסוך עבודה סוער שפרץ בה אשתקד כלל השבתה של המפעל באופן שפגם בהכנסות החברה. קמהדע פיטרה כשליש מעובדי המפעל בעקבות העברת המוצר המוביל לטקדה, ונחתם הסכם עבודה חדש, שאמור למנוע שביתות נוספות בשנים הקרובות. עם המוצרים החדשים וכוח האדם המופחת, המפעל כרגע עומד על רגליו.

תחזית להכנסות שיא

לאחר שנה אחת בלבד של ירידה בהכנסות, קמהדע החזירה לעצמה את מלוא הכנסות גלסיה שאיבדה. זה קרה בזכות המוצרים החדשים שנרכשו, וגם בזכות מוצר עצמאי נוסף של החברה, נוגדן נגד כלבת, שקיבל אישור שיווק בארה"ב ב־2017, ומאז צומח בהדרגה והתווייתו הורחבה, כך שהוא מהווה כיום שליש מהשוק בתחום זה בארה"ב.

ב־2022 רשמה קמהדע הכנסות של 129 מיליון דולר, גידול של 25% לעומת 2021, ורק 3% פחות מב־2020, לפני השינוי הגדול. ברבעון הראשון של 2023 דיווחה על הכנסות של 30 מיליון דולר, גידול של 9%, ואשררה את התחזיות להכנסות של 138-146 מיליון דולר השנה - הכנסות שיא, אם אכן תעמוד בכך.

עם זאת החברה הציגה בשנתיים הקודמות הפסדים, וגם ברבעון הראשון השנה, שבו נכללו תשלומי פיצויים לעובדי המפעל שעזבו. למול אלו הציגה החברה תזרים מזומנים חיובי של 28.6 מיליון דולר אשתקד.

אשר־טופילסקי: "בשוק התרופות היום יש הרבה הזדמנויות מעניינות. חברות רבות נותרו ללא כסף וללא מקורות גיוס, ואם לחברה יש כסף ויכולת מימוש, כפי שקמהדע הוכיחה בעבר, אפשר לעשות מהלכים מעניינים של רכישות, שיתופי פעולה ופיתוח עסקי, וכן להביא עוד פעילות למפעל".

אילו הזדמנויות יכולות להתאים לקמהדע? פימי מעדיפה לרוב חברות עם הכנסות או קרובות להכנסות. סבירות גבוהה היא לחברות העוסקות במוצרי פלזמת דם. קמהדע עשתה בשנים האחרונות אינטגרציה אנכית בתחום הזה כשרכשה מרכז להפקת פלזמה (מתרומות דם), והקימה מרכז שני בעצמה. כמו כן היא בנתה מערך שיווק עצמאי. היום היא משווקת מוצר בשם IVIG, שנחשב למוצר פלזמה גנרי, אבל מצוי במחסור. לאסטרטגיה החדשה שלה יכול להתאים ייצור עצמי של המוצר הזה.

אולם החברה לא מחפשת בהכרח הזדמנויות רק בפלזמה. מערך השיווק שלה מגיע אל מרכזי השתלות, ואל רופאי ריאות, ולכן היא עשויה ליהנות מסינרגיות גם ממוצרים בתחומים האלה. אגב, בתחום ההשתלות פועלות כיום שתי חברות ישראליות - גמידה סל שקיבלה לאחרונה אישור שיווק למוצר שלה וביוליין שעשויה לקבל אישור שיווק עד סוף השנה.

הניסוי הכושל והעתיד

לקמהדע היסטוריה נאה של עמידה ביעדים ובלהגשים את החזון שלה. חוץ מבמקרה אחד: החברה פיתחה גרסה הניתנת בשאיפה (במקום בעירוי) של תרופת הדגל שלה לאמפיזמה, אך זו נכשלה בניסויים קליניים, לאחר שבוצעו בה ניסויים יקרים וממושכים. בימים אלה מבצעת החברה ניסוי קליני בפרוטוקול אחר, ונראה כי קמהדע היום מכוונת את משאביה פחות למוצרים חדשניים מסוג זה, ויותר לרכישת מוצרים שכבר נמצאים בשלב המסחרי.

למרות כל החדשות הטובות לכאורה, מניית החברה נסחרת ב־4.78 דולרים - כ־20% מתחת למחיר שבו השקיעה בה פימי בשתי הפעימות הראשונות (6 דולר למניה), וירידה של כ־50% מהשיא שנרשם ב־2021, בתקופת הקורונה. ההשקעה הנוכחית של פימי נעשתה במחיר שמשקף לקמהדע שווי של 214 מיליון דולר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"