גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הישראליות שמובילות את המהפכה הבאה בפיתוח תרופות

במשך 20 שנה כמעט מבטיחים לנו שבינה מלאכותית תשפר את תהליך פיתוח התרופות ותאיץ את יציאתם לשוק של מוצרים מדויקים בהרבה מאלה שהכרנו, אבל ההבטחה עוד לא התממשה ● איפה ההייפ מוגזם, איזה מודל עסקי יעזור לחברות לשרוד, והאם המהפכה קרובה הפעם? החברות שבחזית הביולוגיה החישובית מספקות הצצה לתעשייה שעשתה קפיצת מדרגה

המהפכה הבאה בפיתוח תרופות / אילוסטרציה: Shutterstock
המהפכה הבאה בפיתוח תרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

המהפכה בתחום פיתוח התרופות בדרך, כך לפחות מבטיחים לנו בתעשיית הביומד. הבינה המלאכותית עומדת לשבש, בתקווה לשפר, כל שלב ושלב בתהליך פיתוח התרופות, כמו בתחומים רבים נוספים.

הקרב על שוק ההלוואות להייטק מתחמם: בלקרוק רוכשת את הקרן הישראלית-בריטית קראוס
הראלי בוול סטריט מבוסס כולו על כמה מניות כוכבות - ואת חלק מהמשקיעים זה מדאיג 

בשלוש השנים האחרונות, בלטו חברות בינה מלאכותית ישראליות בתחום הזה בגיוסים גדולים, בסדר גודל ששוק הביומד המקומי לא היה רגיל אליהם. כך, לדוגמה, גייסה ImmunAI 215 מיליון דולר לפי שווי של יותר מיליארד דולר. אחרות כבר דיווח על עסקאות עם חברות ענק, כמו העסקה של סייטוריזן עם פייזר, בהיקף פוטנציאלי של 110 מיליון דולר, או העסקה של חברת Biolojic שדיווחה על עסקאות בשווי של 50 מיליון דולר עם חברות כמו ענקית התרופות אלי לילי.

חברות התרופות הגדולות מגלות עניין בישראל. GSK הקימה בארץ מרכז AI לפיתוח תרופות ופייזר, מרק, אסטרהזנקה וטבע שותפות בחממת AION שתוקפת את האתגרים הגדולים של תחום הביופארמה באמצעות AI. "בקרב החברות בתחום, יש ייצוג לא פרופורציונלי לחברות אמריקאיות וישראליות", אומר דוד הראל, מנכ"ל סייטוריזן.

 

בעולם, מאות חברות פועלות בתחום. לפי נתוני ה־FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ב־2021 הוגשו יותר מ־100 בקשות לאישור תרופות שפותחו באמצעות כלי בינה מלאכותית. לפי חברת Deep Pharma Intelligence, היקף ההשקעות בחברות תרופות עם בסיס חזק של AI הגיע ל־24.6 מיליארד דולר ב־2022.

ההבטחה: פיתוח תרופות יעילות ובטוחות יותר

השיח על בינה מלאכותית התעורר לאחרונה ביתר שאת, אך למעשה בתחום הפארמה מדברים עליו לפחות עשור. כבר ב־2000 הונפקה בנאסד"ק קומפיוג'ן הישראלית, שפיתחה מערכת לומדת ומכרה בהצלחה שירותי מידע לתמיכה בגילוי תרופות לחברות מובילות.

אלא שחברות היו מוכנות לשלם מעט על שירותים כאלה. קומפיוג'ן נאלצה להמציא את המודל העסקי שלה מחדש, יותר מפעם אחת, והיא עוד הייתה בת המזל ששרדה בהצלחה בתהפוכות. חברות אחרות, עם מדע מסעיר, נכשלו בחיבור חלקי הפאזל המדעי והמסחרי, ובסופו של דבר לא צלחו תקופות של קושי בשווקים.

דוד הראל, מנכ''ל סייטוריזון / צילום: אתר החברה

"אחרי פענוח הגנום, הייתה תקווה שהנה, פותרים את כל המחלות בעולם, ואחרי מיליארדי דולרים שהושקעו, התברר שהסיפור הרבה יותר מסובך, ואז הגיעה הסקפטיות", אומרת ענת כהן־דייג, מנכ"לית קומפיוג'ן. "היום המטוטלת נוטה בדיוק לצד השני, אבל זה לא באמת הייפ. יש בסיס איתן להעריך שיכולות חישוביות הן הדרך קדימה מבחינת התחום".

האם הפעם המהפכה אמיתית, והיא גם תשתלם לחברות הישראליות? דבר אחד בטוח: הערך שיכולות חברות בתחום הבילוגיה החישובית לתת לחברות התרופות הוא היום גבוה יותר. המערכות החישוביות עצמן מתוחכמות יותר, אבל לא פחות חשוב, גם הביולוגיה קפצה מדרגה. למידע הגנומי הצטרף מידע על RNA, על פעילות חלבונים בתא, תהליכי ניצול אנרגיה בתא, פעילות מערכת החיסון, השפעת המיקרוביום, ועוד ועוד. כל כך הרבה מידע, שברור שהמוח האנושי לא יוכל להצביע על הקשרים המלאים בין כל התהליכים בגוף האדם.

כלי הבינה המלאכותית היום יכולים באופן עקרוני להתמודד עם כל המידע הזה ביחד, ובתעשייה מקווים שהם יובילו להבנה הרבה יותר עמוקה של מנגנונים ביולוגיים ובהתאם ליכולת ניבוי טובה של פעילות התרופות בגוף. עשויות להיות לכך השלכות על כל שלבי הפיתוח: ההחלטה מה לתקוף, באמצעות מה, עבור איזה מטופל, איך להוליך את התרופה למטרה ועוד. כל זה עוד לפני שנגענו בנבדק אחד בניסוי קליני. ההבטחה היא להאיץ ולהוזיל את פיתוח התרופות, אבל גם לקבל בסופו של דבר מוצרים הרבה יותר מדויקים ובטוחים.

ענת כהן דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: עינת לברון

המודל העסקי: אלה שמסתכנים ואלה שנזהרים

המודל העסקי של החברות הפועלות בתחום הבינה המלאכותית אינו אחיד. הראל מחלק אותו לארבעה סוגים עיקריים. הראשון הוא טיוב תרופות בעזרת כלים חישוביים ומכירתן לחברות התרופות, כפי שקומפיוג'ן עושה. המכירה יכולה להיות בשלב מוקדם או מאוחר של הפיתוח.

 

חברת נימבוס האמריקאית, לדוגמה, מכרה לטקדה תרופה שפיתחה בכלים חישוביים בלא פחות מ־4 מיליארד דולר ועם פוטנציאל למיליארדים נוספים בהמשך, בשלבים מתקדמים יחסית של הניסויים הקליניים. בעסקה אחרת, שילמה סאנופי ל־Exscientia הבריטית מקדמה של 100 מיליון דולר לפיתוח של 15 תרופות פוטנציאליות חדשות באונקולוגיה ואימונולוגיה, מתוך אמונה בפלטפורמה שלה.

שני מודלים עסקיים נוספים הם מכירת שירותים של חברות חישוביות לחברות תרופות. הראל מבחין בין שירותים למדענים (שיפור מולקולה מסוימת או ניסוי קליני) לבין שירותים להנהלה המדעית של חברה, למשל בתחום של קבלת החלטות ותעדוף פרויקטים. במודל הזה פועלות רוב החברות שדיברנו איתן.

קומפיוג'ן היא היוצאת דופן. "לא ראינו את הפוטנציאל הגדול במתן שירותי פיתוח תרופות לחברות אחרות", אומרת כהן דייג. "הייתה תקרת זכוכית לנתח שקומפיוג'ן הייתה יכולה לקבל מהמוצר כשההשקעה הנדרשת מחברת התרופות השותפה היא כל כך גדולה".

כך, קומפיוג'ן החליטה לגלות בעצמה תרופות ולמכור את הזכויות לחברות הגדולות. גם זה לא תמיד הלך בקלות. "גילינו על בשרנו שהמולקולות שאנחנו מגלים כל כך רחוקות ממוצר מסחרי, עד שהרצון של חברות להשקיע במוצר הוא נמוך. גם אם הן רכשו את הזכויות, המוצר נשחק תחת גלגלי השיניים של הפיתוח".

היום קומפיוג'ן מנסה לקדם את התרופות כמה שיותר לפני שהיא מעבירה אותן הלאה. היא גם בחרה להתמקד במוצרים עם ערך מוסף גבוה, שלחברות התרופות קשה להתעלם מהם. "רק כשמבינים את השוק, את התחרות ואת החולים, מבינים מה זו מולקולה נחמדה ומה באמת מוצר", אומרת כהן דייג.

NucleAI העדיפה להתמקד במתן שירותים להנהלות של חברות אחרות. "פיתוח מוצר עצמאי דורש השקעה אדירה וזה סיכון עצום", אומר המנכ"ל אבי וידמן. "מודל המערכות התומכות לחברות התרופות יכול להניב רווחיות גבוהה אם אותה טכנולוגיה יכולה לשמש פרויקטים רבים. חברות מסוימות המגדירות את עצמן פלטפורמה הן בעצם חברות פרויקטים שצריכות לבצע עם חברות התרופות בכל פעם פרויקט ייחודי להן, והמשמעות היא מתח רווחים נמוך יותר". עם זאת, וידמן לא שולל את האפשרות שבעתיד נוקלאי תתבסס ותרגיש נוח לקחת את הסיכון ולפתח מוצרים בעצמה.

מנכ"ל ביולוג'יק דיזיין, ינאי עופרן, מאמין גם הוא במודל הזה, אבל מסייג שההצלחה תלויה בתועלת שמציעה החברה. "יש הייפ גדול סביב מציאת המטרות לתרופות, אבל זה כל כך רחוק מהמוצר. נניח שמצאתי שני גנים שקשורים לפטריות ברגליים, איך אדע איך תוקפים את זה? זה מרחק 15 שנה ממוצר. זה שלב שאולי צריך בשבילו אקדמיה או מימון מדינה.

"בביולוג'יק דיזיין אנחנו נכנסים בשלב שבו ברור מה המטרה וצריך לתכנן את הנשק. הבינה המלאכותית עשתה את הקפיצה שמאפשרת זאת. אני יכול לתכנן תרופה שיכולה לעשות מה שאני רוצה, עם התכונות שאני צריך בדיוק, כמו שאני יכול לבקש ממידג'רני לצייר לי תמונה של אחותי מבצעת צניחה חופשית עם עוגת יום הולדת אדומה. זה אפשרי במקום שבו המטרות כבר מוכרות ומאופיינות".

אימון האלגוריתם: החשיבות של מידע עצמאי להישרדות

לצד המודל העסקי, החברות נבדלות באופן שבו הן משיגות את המידע שעל בסיסו הן מאמנות את האלגוריתם שלהן. מנכ"ל ImmunAI, נועם סולומון, סבור שחברות עם אלגוריתם משובח אבל ללא מקור מידע עצמאי או ייחודי לא ישרדו. "הופעל עלינו לחץ להביא את המידע מבחוץ, להפעיל את האנליזה שלנו על מידע שהלקוחות מביאים לנו, אבל החלטנו שאנחנו רוצים להבין את מערכת החיסון לעומק, וגם אם זה ייקח לנו חמש שנים, אנחנו מוכנים להשקיע את המשאבים ויש לנו המשקיעים שמוכנים לעשות את זה איתנו", הוא אומר.

צחון בנטואיץ, מנכ"ל קיוריס, מסכים: "אנחנו מביאים מידע ייחודי מאיברונים תלת־ממדיים שאנחנו בונים בעצמנו, וזה היתרון שלנו. אבל זה לא יעבוד אם לא נוכל לבצע אינטגרציה של המידע הייחודי שלנו עם המון מידע חיצוני שיש בעולם".

התפקיד של ישראל: "יש לנו נפט שצריך להגן עליו"

עד כמה ישראל היא באמת גורם דומיננטי בתחום? לדברי הראל, "לישראל יש היסטוריה בביולוגיה חישובית, וגם ביולוגים וקלינאים טובים. מצד שני, פיתוח תרופות פר סה זה לא היתרון שלנו. נדרש כפר כדי לפתח תרופת, והיום נדיר למצוא מדינה אחת שמחזיקה את כל הזכויות בתרופה מסוימת. חייבים את התמיכה של התעשייה מחו"ל, והקשרים שלנו שם עדיין לא חזקים מספיק. אנחנו מתחילים ממקום טוב, אבל זה לא אומר שמחר תהיה פה חברת פארמה גדולה מבוססת AI. העובדה שיש בתחום הזה גם מודלים עסקיים שלא מחייבים פיתוח מוצר באופן עצמאי, זה יתרון מבחינת ישראל".

עופרן מוסיף: "משלב מסוים בפיתוח, החברות הגדולות והמשקיעים הגדולים לוחצים להוציא את הנכס או את החברה כולה מהארץ".

סולומון: "לפני הבלגן הנוכחי, היה מומנטום מאוד גדול לגבי התחום בישראל, בזכות ההצלחה של פייזר בשימוש במידע ישראלי בפיתוח החיסונים שלה. הדבר הזה הוא נפט וצריך להגן עליו".

בחברות מצביעים על כמה חסמים לתעשייה הזאת כיום. "בארץ קשה לעשות שיתופי-פעולה סביב מידע, אין לכך מספיק תמריצים", אומר הראל. "אתגר אחר הוא מחסור ברופאים. בחו"ל אנחנו רואים מעבר של הון אנושי בין האקדמיה לבתי החולים ולתעשייה. בישראל מי שעוזב את האקדמיה לא חוזר".

סולומון מזהה חסם אחר: היכולת לרכוש את אמון האימונולוגים. "הבנו שעלינו להוכיח לאימונולוגים שאנחנו יודעים לשחזר מהנתונים את מה שהם כבר יודעים, ולדבר בשפה שלהם. הבעיה היא שלפעמים אנחנו מדייקים יותר מהם או נותנים מידע ברמת עומק או בצורה שהם לא מכירים. לעולם האימונולוגיה יש אמיתות מוסכמות לכאורה, אבל חלק מהן עומדות להשתנות בעשור הקרוב. התפקיד שלנו הוא לרכוש את אמונם ורק אז להראות להם דברים מחוץ לקונצנזוס".

עם כל הכבוד לבינה מלאכותית, כהן דייג מדגישה את החשיבות של המומחי ות האנושית. "כשגילינו את אחת המטרות המשמעותיות שלנו, היה נראה שהיא מתבטאת באופן חלש בסרטן. המדענים שלנו הבינו שזה לא יכול להיות. גילינו שבספרות המקצועית הייתה טעות שהשפיעה על כל המודלים ופספסו את זה במשך שנים".

סולומון: "מחשבים מסוגלים להסיק מהכלל אל הפרט בקלות, ואילו בני אדם לעתים מצליחים להסיק מהפרט אל הכלל בצורה מעוררת התפעלות. כאשר תחום מסוים נחקר היטב, כמו למשל מידע טקסטואלי, ניתן לפרק את הבעיה האינדוקטיבית לעותקים רבים של בעיות דדוקציה, וכך מאפשרים למחשב לפתור בעיות אינדוקטיביות מורכבות. זו רק תחילתה של מהפכת הבינה המלאכותית, וזה מאד מרגש לראות לאן היא תמשיך להתפתח".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה