גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך נראה מבפנים אחד האתרים המרהיבים ביותר באיסטנבול?

איה סופיה נבנה לפני כ־1500 על ידי קיסר ביזנטי, ושימש תחילה ככנסייה ובהמשך כמסגד ● כיום הוא אחד האתרים התיירותיים ביותר בעיר

איה סופיה באיסטנבול. היה אחד המבנים המקורים הגדולים ביותר בעולם במשך אלף שנה / צילום: ויקיפדיה
איה סופיה באיסטנבול. היה אחד המבנים המקורים הגדולים ביותר בעולם במשך אלף שנה / צילום: ויקיפדיה

 

מליק קיילן הוא סופר ועיתונאי אמריקאי. רשימותיו מתפרסמות ב"וול סטריט ג'ורנל". 

כשמגיעים לאיסטנבול ממצר הבוספורוס, כפי שעשו נוסעים במאות הקודמות, העין מסתחררת מקו הרקיע המנוקד בכיפות וצריחי מסגדים הזוהרים. "המסגד הכחול" עובר מולנו, אחר כך "ארמון טופקאפי", ולבסוף הצורה העתידנית־עתיקה של "איה סופיה", בולטת כמו כיפת ג'דיי (דמות מהסרט "מלחמת הכוכבים) עצומה שנוצקה מאבן אדומה כהה.

מה הפך את "שמונה וחצי", סרטו של פליני, לאחת מפסגות הקולנוע במאה העשרים?
הסיפור הטרגי מאחורי המחזה היווני הקלאסי הידוע
ציור המונה ליזה הוא ערש התרבות המערבית

כפי שהבחינו רוב המבקרים, "כנסיית החוכמה הקדושה" - איה סופיה בפי הטורקים - נראית יותר בלתי חדירה מאשר מזמינה. אולי זה צפוי, כי היא תוכננה על ידי בוני מבצרים. התומכות המקושתות המאסיביות שמחוברות מבחוץ נקראות "תמיכות דואות", והן נוספו במאות מאוחרות יותר כדי לייצב את המבנה.

 

כנסייה, מסגד ולבסוף מוזיאון

יוסטיניאנוס הראשון, קיסר האימפריה הביזנטית, שהיכה בברברים, העביר חוקים רבים וחיזק את גבולות ממלכתו, בנה את הכנסייה בין 532 ל־537. למעשה, הוא הקים אותה מחדש במקום זו שהייתה שם לפניה, שנהרסה בשריפה. יוסטיניאנוס תיכנן אותה כך שתשמש סמל רב עוצמה של אמונה ושררה, שיהדהד את המסר כי הנצרות המזרחית האורתודוקסית היא היורשת של רומא, בעיר שהיתה לפנים עירו של הקיסר הרומי קונסטנטינוס.

רומא נבזזה מאה שנה קודם לכן וכעת דעכה אל תוך ימי הביניים. במשך מאות שנים איה סופיה היה המבנה הגדול ביותר בעולם הנצרות, הנדל"ן הקדוש הכי נחשק בעולם. לכן זה לא מפתיע שרבים ניסו להשתלט עליו. ערבים, בולגרים, רוסים ואחרים ניסו לכבוש את קונסטנטינופול ואת איה סופיה, היהלום שבכתר - אך נכשלו.

לבסוף העיר נבזזה ב־1204 על ידי אבירים נוצרים ממערב אירופה במהלך מסע הצלב הרביעי. כ־250 שנה אחרי, הכנסייה הפכה למסגד בידי הטורקים העות'מאנים, עת הסולטן מהמט השני כבש את העיר ב־1453. בתקופה הפוסט־עות'מאנית, כדי להימנע ממחלוקות דתיות הנוגעות לסוגיית השימוש במבנה, מוסטפא כמאל אטאטורק הפך את הכנסייה למוזיאון ב־1934.

שיש ירקרק ועמודים אימתניים

יוסטיניאנוס מעולם לא התכוון שיהיה לאיה סופיה קנה מידה אנושי ושהוא ישרה במבקרים תחושה ידידותית או נינוחה. במבנה זה התהלכו אז בעיקר נזירים, כמרים, פקידים, אצילים והפמליה של הקיסר. אבל הוא כן חזה שהבניין יהיה מונומנטלי ומרהיב, וזו התחושה שהוא מעורר גם היום, אפילו במצבו העלוב כמלכודת תיירים.

הגודל והגובה של המבנה היו חסרי תקדים. למעשה איה סופיה היה אחד המבנים המקורים הגדולים ביותר בעולם במשך אלף שנה, עד שנבנתה בזיליקת פטרוס הקדוש ברומא בידי מיכלאנג'לו. הכיפה של איה סופיה עדיין מדהימה: היא מתנשאת לגובה של בניין בן 15 קומות.

כשנכנסים לחלל המרכזי נתקלים באפילה בגוונים רמברנדטיים, מרוצפת סוגים שונים של שיש ומחולקת על ידי העמודים האימתניים, חלקם עתיקות שהובאו מאתרים פגאניים. שיש אפור עם ורידים, שיש ירקרק, קירות ומרצפות משובצים באבנים - כל אלה מקיפים את המבקר. אור מפלח את האפילה כשהעין חולפת על פני הגלריה עם החלונות הפונים לתקרה הצבועה בזהב. היה מי שתיאר את המראה הזה כאילו "השמש אינה מאירה את המבנה מבחוץ. הוא מואר מהזוהר שנוצר בפנים".

חשיפת הפסיפסים שעל כיפת המבנה

בזמנו של יוסטיניאנוס פסיפס בצבע זהב כיסה את כל פני הכיפה, שהעצים את הזוהר הזה. ב־989, בזמן רעידת האדמה שהתרחשה בעיר, הפסיפס ניזוק לחלוטין. כמו כן, יריעות כסף כיסו משטחים רבים, כמו למשל את הקתדרה של הבישוף, והפקידים הרשמיים לבשו בגדים טקסיים זהובים. אפשר רק לנחש איך האור רקד בין המשטחים בזמן התפילות במקום.

העות'מאנים שימרו את מה שנותר מהפסיפסים האלה וכיסו אותם בגבס, מפני שבמקומות הקדושים האסלאם אוסר על ייצוגים של יצורים חיים. מומחים חשפו את הפסיפסים האלה אט אט. חלקם עדיין מרהיבים. "פסיפס דאזיס" המפורסם מהמאה ה־13, המתאר את מרים הבתולה, ישו ויוחנן המטביל עומדים יחדיו, נראה מאוד אינטימי, ומקדים את הציורים ההומניסטיים של הרנסאנס.

"לא בן אנוש בנה את המקום, אלא יד אלוהים"

מבקר בן זמנו של יוסטיניאנוס כתב: "כשאדם יתפלל בכנסייה הזו, בן רגע הוא יאמין שלא בן אנוש בנה אותה, אלא שיד אלוהים היתה מעורבת כאן, והיא זו שאחראית לכך שהמקום בנוי בצורה מופלאה. רוחו של המבקר נישאת אל על אל האלוהים, והוא חש שאלוהים לא יכול להיות רחוק, אם הוא אוהב לשהות במקום הזה".

בימינו, קשה לחוש את מה שהרגישו בני זמנו של יוסטיניאנוס. הזוהר השמיימי התחלף בפיגומי שיפוצים ובזרם של תיירים רעשניים. בחיפוש אחר מיקוד והגיון, מבינים שהאלמנטים של הבניין משלימים זה את זה, אבל לא תמיד באופן סימטרי. האכסדרות בגלריה העליונה, למשל, לא תואמותת את האכסדרות בקומת הקרקע מבחינת הסימטריה, הצבע או הגודל.

העות'מאנים הוסיפו למבנה נגיעות יפהפיות, אלא שהן לא מיושרות ולא תואמות, מכבידות על שאר הקישוטים. הדיסקיות הקליגרפיות הענקיות יפות, אך תלויות ללא מחשבה: תלו אותן איפה שרק ניתן לתלות. עם זאת, ניתן להתרשם כי הסולטנים העות'מאנים היו גאים מאוד במבנה הזה. במשך מאות שנים איה סופיה, בגלגולו כמסגד, רחש לחישות תפילה שאפפו אותו בהילת קדושה.

אם תעמדו באיה סופיה מספיק זמן, אתם תקבלו את המסר: המקום הזה נכסף לקדושת העבר שלו. הוא לא מעודד בהייה חסרת פשר. הוא דורש טקסים ומילות תפילה, ובתמורה, הוא יתעורר לחיים.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?