גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צללנו לדוחות של ארבע חברות בנייה וגילינו ירידה במכירת הדירות החדשות. ומה קרה למחירים?

התקררות שוק הנדל"ן מורגשת בהאטת המכירות של חברות הבנייה למגורים ● המשנה למנכ"ל דמרי: "הביקושים כיום הם בעיקר באזורי הפריפריה, שבהם אנשים מסוגלים לקנות דירות" ● מנכ"ל אזורים: "כשעליות הריבית ייפסקו והרוכשים יחזרו, הם עלולים לפגוש היצעים נמוכים מתמיד"

פרויקט למגורים של דמרי באשדוד / הדמיה: מצגת החברה
פרויקט למגורים של דמרי באשדוד / הדמיה: מצגת החברה

נתוני החודשים האחרונים המלמדים על התקררות שוק הדירות בישראל, לצד הירידה החדה בנטילת משכנתאות בשל עליית הריבית, התבטאו היטב גם בתוצאות חברות הנדל"ן הבורסאיות ברבעון הראשון של השנה. מבדיקת גלובס לדוחות הכספיים של ארבע חברות מובילות בענף, עולה כי היקף המכירות הרבעוני המצרפי של י.ח דמרי, אזורים, אפריקה מגורים ופרשקובסקי - ירד בעשרות אחוזים, כשמאידך חלה בדרך כלל עלייה במחיר הממוצע לדירה שנמכרה.

הממשלה רוצה להגדיל את מספר היתרי הבנייה, אך כבר היום ועדות התכנון לא עומדות בעומס
החלופה התל אביבית לתמ"א 38: זכויות הבנייה יגדלו 
15 אלף שקל בחודש: האם משתלם להשקיע בדירת Airbnb? 

דמרי, מיזמיות הבנייה הבולטות בישראל, רשמה את הירידה התלולה ביותר במכירת דירות - 65% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. הירידה מוסברת בחלקה בכך שבתקופה המקבילה ב־2022 נפתחו המכירות בשני פרויקטי "מחיר למשתכן" שהיא מקימה בקריית ביאליק ובאשקלון, מה שהקפיץ את המכירות באותה תקופה במידה ניכרת. אולם כאמור מגמת הירידה במכירת דירות חדשות והבלימה בנטילת משכנתאות אינן בלעדיות רק לדוחות דמרי.

דמרי מכרה ברבעון הראשון 165 דירות בתמורה כוללת של 375 מיליון שקל, ובמחיר ממוצע לדירה שעמד על 2.3 מיליון שקל, זינוק של 52% ביחס למחיר ברבעון המקביל - נתון שנבע בעיקר מהשוני בתמהיל הדירות שנמכרו. נתוני החברה מאפשרים לקבל פרספקטיבה על מצב ענף הבנייה למגורים הודות לפריסה הארצית הרחבה של פעילותה.

  

לחברה צבר של כ־34 אלף יחידות דיור, מרביתן בשלבי תכנון, ברחבי הארץ, העתידות לקום על עתודות הקרקע שבבעלותה או בפרויקטים של התחדשות עירונית. "בשטח" בונה כיום דמרי 3,265 דירות ב־15 פרויקטים, כשהערים הבולטות בהן יש לה פרויקטים בבנייה הן אשקלון (765 יח"ד), נתיבות (414), אשדוד (374) וקריית ביאליק (330). תל אביב, שנחשבת למרכז "הבועה הנדל"נית" שהתפתחה בארץ בשנים האחרונות, מהווה נתח קטן אצל דמרי, שבונה שם 27 דירות בלבד.

המשנה למנכ"ל דמרי, נורית טואיטו, אומרת בשיחה עם גלובס כי "הירידה במכירות ברבעון הראשון בולטת ביחס לנתוני 2022, שהייתה שנת שיא שבה מכרה החברה קרוב ל־1,200 יחידות דיור - אומנם בעיקר במסגרת 'מחיר למשתכן', אבל גם הירידה בשוק באופן כללי השפיעה על הרבעון".

נורית טואיטו / צילום: יח''צ

היא מציינת כי "עד סוף מאי מכרנו עוד 100 יח"ד. זה משקף קצב מכירה של 50-60 דירות לחודש. עבור דמרי זו ירידה ביחס לעבר, אך עדיין טוב יחסית לשוק. התקופה הנוכחית מאתגרת על רקע עליית הריבית, והיא מייצרת ביקושים בעיקר באזורי הפריפריה, שבהם אנשים מסוגלים לקנות דירות".

ירידה במחירי הקרקעות

מה צפוי בהמשך? טואיטו מציינת שהתמונה של ההאטה עשויה להשתנות. "זה לא שהביקוש הצטמצם - מדי חודש מצטרפים עוד אנשים שצריכים דירה, אבל כיום הם יותר מחכים לראות מה יקרה. נכון גם שיש יותר מבצעי מכירות. אנחנו מציעים השתתפות בריבית כדי להקל על נוטלי המשכנתאות, אבל מצד שני, קשה לראות בקרוב ירידה משמעותית במחירים. פשוט משום שהביקושים עדיין חזקים וההיצע של הדירות הזמינות מצטמצם", היא אומרת. "חברות לא מתחילות יותר לבנות פרויקטים חדשים כיום".

בדוחות דמרי צוין כי הירידה במכירת הדירות ברבעון שחלף לוותה בירידה במחירי הקרקעות, כאמור על רקע עליית הריבית שמקשה על קבלת משכנתאות לרוכשי הדירות. עם זאת, החברה העריכה שהיקפי הביקוש כן צפויים לגדול בעתיד, וציינה כי היא נערכת לכך.

הכנסות דמרי ברבעון הסתכמו ב־337 מיליון שקל, ירידה של 15% ביחס לתקופה המקבילה (ההכרה בהכנסות שונה מנתוני מכירת הדירות, שכן אלו נובעות מפרויקטים שכבר הושלמו). הרווח התפעולי נשחק בשיעור דומה ל־101 מיליון שקל. עליית הריבית הגדילה את הוצאות המימון של החברה בכמעט 11 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל, אך מנגד היא נהנתה מהכנסות דומות על הפיקדונות שלה. בשורה התחתונה הרווח הנקי ירד ב־17% והסתכם בכ־66 מיליון שקל.

דמרי שבשליטת (64%) ובניהול יגאל דמרי, היא יזמית הבנייה למגורים הבולטת בקרב החברות במדד ת"א בנייה במונחי שווי שוק - ונסחרת בשווי 4.2 מיליארד שקל. מניית החברה נפגעה בשיעור מתון יחסית לענף בשנה החולפת כשירדה ב־8.3%, בזמן שמדד ת"א בנייה צלל בכ־26%.

מתחתיה במונחי שווי נמצאות אפריקה מגורים ואזורים, שמניותיהן ירדו בכ־3% ו־23% בהתאמה בשנה החולפת, והן נסחרות כיום בשווי שוק דומה של מעל ל־2.2 מיליארד שקל, וכן חברת פרשקובסקי שנסחרת לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה איבדה כרבע מערכה בשנה.

יגאל דמרי / צילום: יונתן בלום

כאמור הירידה במכירת דירות חדשות ניכרה גם בדוחות החברות המתחרות. אפריקה מגורים, שבשליטת לפידות קפיטל, רשמה ירידה של 62% בנתוני מכירת הדירות ברבעון הראשון ומכרה 74 דירות בלבד.

המחיר הממוצע לדירה שנמכרה טיפס ב־24% ל־2.7 מיליון שקל. בחברה ציינו כי בחודשים אפריל־מאי, קרי לאחר תקופת הדוח הרבעוני, התקשרה החברה ב־51 חוזים למכירת דירות בסכום כולל של 237 מיליון שקל, וישנן עוד 23 בקשות רכישה שטרם הבשילו לכדי חוזים.

זו שהגדילה מכירות

ההאטה במכירות לא פסחה גם על חברת אזורים, שבשליטת הרשי פרידמן ובניהול רון אבידן, ואצלה הסתכמה הירידה בהיקפי המכירות ב־18% לאחר שמכרה 82 דירות ברבעון. זאת במחיר ממוצע של 2.3 מיליון שקל - ירידה של 9% ביחס מחיר בתקופה המקבילה. אזורים הסבירה את הקיטון ב"היעדר מלאי דירות למכירה לאור שיעור השיווק הגבוה בפרויקטים של החברה".

המנכ"ל אבידן ציין כי באזורים "עדים לירידה משמעותית בהתחלות הבנייה, שצפויה אף להחריף, ותוביל להקטנת היצע הדירות. כשעליות הריבית ייפסקו, ורוכשי הדירות יחזרו ביתר שאת, להערכתי הם עלולים לפגוש היצעים נמוכים מתמיד". לדבריו, "אנו מתאימים את תוכניות העבודה שלנו לאסטרטגיית צמיחה זהירה, תוך שמירה על יתרת נזילות".

מי שחריגה מבין היזמיות הגדולות היא החברה המשפחתית פרשקובסקי, שמדוחותיה עולה כי מכרה 56 דירות ברבעון הראשון, עלייה של 24% ביחס לתקופה המקבילה. המחיר הממוצע לדירה עלה ב־17% ועמד על 2.3 מיליון שקל.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד