גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנאס"א מתייחסים ברצינות לאפשרות של חיים מחוץ לכדור הארץ, והם לא היחידים

נאס"א הודיעה לאחרונה כי צוות מיוחד יחקור דיווחים על עצמים בלתי מזוהים, אבל היא לא היחידה שמתייחסת ברצינות לאפשרות של חיים מחוץ לכוכב שלנו ● פרופ' אבי לייב, אסטרונום מוערך מהרווארד, הוא מהמדענים המובילים שמחפשים עדויות לחוצנים ● "מה שנראה לנו כמו נס הבריאה יכול להיות תאוריה מדעית שעוד לא גילינו", הוא אומר בראיון לגלובס

אומואמואה, עצם שמימי בשטח מגרש כדורגל / צילום: Reuters
אומואמואה, עצם שמימי בשטח מגרש כדורגל / צילום: Reuters

חמישים עד מאה עצמים בלתי מזוהים מדווחים בכל חודש לנאס"א, סוכנות החלל האמריקאית. כך חשפו בכירים בסוכנות בפאנל ציבורי שנערך בשבוע שעבר ועסק בעב"מים, או בשמם החדש: "אירועים אנומליים לא מזוהים" (UAP). השם החדש הזה ניתן להם כדי להבהיר שנאס"א אינה מעריכה בהכרח שמדובר בעצמים שמעידים על קיומם של חיים מחוץ לכדור הארץ, אבל גם לא שוללת זאת במאה אחוז.

"מפתחי בינה מלאכותית התרחקו מהמוח האנושי כמקור השראה. כדאי שיחזרו אליו"
החיה המכוערת ביותר באינטרנט, או למה אכפת לנו רק מחיות חמודות
הניסוי שמלהיב חוקרי אוטיזם: האם הוא יוביל להבנת המנגנון?

לרוב המוחלט של האירועים הבלתי מזוהים יש בסופו של דבר הסבר מתקבל על הדעת. כמו המקרה של טייס אחד, שדיווח בהתלהבות שראה UAP, ומאוחר יותר תיקן את הדיווח במבוכה, כשהתברר שלחפץ היה פרצוף של בארט סימפסון. זה היה בלון הליום גדול. במקרה אחר, קבוצה של חוקרים מאוסטרליה גילתה קרינה מוזרה שהופיעה באופן תמוה בדיוק בזמן לארוחת הצהריים. זה היה המיקרוגל.

ובכל זאת, 2%-5% מהאירועים הלא מזוהים טרם הוסברו. בנאס"א וב"מרכז לפתרון מוזרויות מכל הסוגים (All-domain Anomaly Resolution Office)" במשרד ההגנה האמריקאי אומרים שהם משתדלים לא ללעוג למדווחים על UAP. הם לא רוצים "ללכלך" את הדאטה בגלל סטיגמה.

פרופ' אבי לייב, מאוניברסיטת הרווארד, מאמין מאוד בגישה הסקפטית אך אופטימית הזאת. לייב, ישראלי במקור, הוא היום אחד האסטרונומים המוערכים בעולם, בזכות עבודתו בתחומים כמו מיפוי היקום המוקדם וחורים שחורים. בשנים האחרונות הוא מקדיש חלק ניכר מזמנו לחיפוש עדויות לחיים מחוץ לכדור הארץ. כמו הבכירים בנאס"א, הוא אינו טוען שמצא עדויות כאלה, אך הוא מזהה כמה דלתות שכדאי לדפוק עליהן כדי לברר את הנושא ברצינות.

100 מיליון דולר להשגת ראיות

"אומרים שאם רוצים להצהיר הצהרות יוצאות דופן, דרושות ראיות יוצאות דופן. אני אומר שכדי להשיג ראיות יוצאות דופן, צריך תקציבים יוצאי דופן", אומר לייב. לכן הקים, תחת המטרייה של אוניברסיטת הרווארד, את "פרויקט גלילאו - הפרויקט לחיפוש סיסטמטי של עדויות לקיומם של חפצים טכנולוגיים שמקורם מחוץ לכדור הארץ".

לייב פנה לנאס"א אחרי שפורסם דוח קודם בנושא עצמים מסתוריים, אך לא זכה לשיתוף פעולה. הוא יצא לדרך בעצמו, עם תרומה של כמה מיליוני דולרים מגורמים כמו ויליאם לינטון ופרנק לוקין, מנהלים של תאגידים גדולים בתחום החומרים למחקר כימי וביולוגי. הוא הצהיר בעבר שיצטרך 100 מיליון דולר כדי למצות את הפעילות. וזה, הוא מזכיר, שבריר מתקציב מאיץ החלקיקים ב־CERN.

פרופ' אבי לייב עם מצלמות של פרויקט גלילאוצילום: / צילום: באדיבות פרופ' לייב

שלושה עקרונות מנחים את פרויקט גלילאו: כל המידע הוא גלוי, שקוף ואמין; המידע מנותח לפי עקרונות הפיזיקה המקובלים; כל התוצאות מתפרסמות לציבור באופן חופשי; והפרסומים הם רק מדעיים רשמיים. לייב מקווה להימנע כך מהתדמית שנוצרה לעיסוק בעצמים מסתוריים.

לייב סיפר בעבר שהוא עצמו שינה את גישתו לנושא אחרי שהוריו נפטרו. אז, הוא החל להכיר בכך שהחיים קצרים והוא רוצה להשקיע אותם במה שמעניין אותו ביותר, ולא אכפת לו מה אחרים חושבים.

מה מעניין יותר, חייזרים או חומר אפל?

מה יקרה אם נגלה חיים מחוץ לכדור הארץ? מדוע זה כל כך חשוב?
"אולי נגלה שכוחות חיצוניים תבוניים יצרו את העולם, יצרו את החיים. הרי גם אנחנו היום מתקרבים למצב שבו נוכל אולי ליצור חיים, בין שבאמצעות בינה מלאכותית ובין שבאמצעות ביולוגיה סינתטית. היקום מלא בכוכבי לכת דומים לשלנו, שהתפתחו מיליארדי שנים לפני כדור הארץ. אם התפתחה גם בהם ציביליזציה, היה לה מספיק זמן להגיע אלינו. אם הם מצאו את התאוריה המאחדת בין תורת היחסות לתורת הקוואנטים, אולי הם יצרו "גורי יקומים" (Baby Universe), ובהם את היקום שלנו, ואז מבחינתנו הם אלוהים. מה שנראה לנו 'נס' יכול להיות תאוריה מדעית שעוד לא גילינו".

לייב מאמין שהחיפוש אחר חוצנים יכול גם לתת לנו השראה להסתדר עם אנשים אחרים. "ברגע שנראה חפץ מתרבות אחרת, נרצה לכוון את מאמצי האנושות להגיע אל אותה תרבות, ואנחנו יודעים שיהיו לנו משאבים רבים יותר לעשות זאת אם נחיה בשלום אלה עם אלה. לפעמים אומרים לי, 'אם יש חייזרים, אז איפה כולם, מדוע הם לא הגיעו לפה'. זו נבואה שמגשימה את עצמה. אנחנו יושבים בבית ומחכים שיתקשרו אלינו".

יכול להיות שהם כבר פה אבל לא יכולנו לזהות אותם?
"רוב החומר ביקום הוא חומר אפל. אם הם יבואו לבקר אותנו בחללית מחומר אפל, לא נראה אותם".

נדמה לי שאמרת בעבר שאתה לא בטוח שיש חומר אפל. שהתאוריה הזאת לא ממש הוכחה.
"מה שאמרתי הוא שעדיין לא מצאנו חומר אפל, כמו שלא מצאנו חיים מחוץ לכדור הארץ. אבל ההשקעה בחיפוש אחר חומר אפל גדולה הרבה יותר. ואני אומר: מה מעניין אנשים יותר, חייזרים או חומר אפל? ברור שחייזרים".

העצם המוזר ששינה הכול

לייב נולד במושב בית חנן. הוא למד במסגרת פרויקט תלפיות של צה"ל, ובגיל 24 כבר היה אחרי דוקטורט. במסגרת פרויקט שעשה בצבא, הוא נסע לאוניברסיטת פרינסטון, ובגיל 26 הוא גויס לשורות האוניברסיטה. אחרי כמה שנים הוא קיבל תפקיד באוניברסיטת הרווארד, ומאז הוא שם.

המחקר שלו התמקד ביקום המוקדם. "ראיתי בו את הסיפור המדעי של בריאת העולם התנ"כית. טלסקופ ווב, שיכול היום לראות את העבר מאוד קרוב למפץ הגדול, הוא התגשמות החלומות של התחום הזה", הוא אומר. "הנושא השני שחקרתי היה חורים שחורים. ייסדתי את המכון לחקר חורים שחורים בהרווארד, שחיבר אסטרונומים, מתמטיקאים, פיזיקאים ופילוסופים. סטיבן הוקינג הגיע לביקור והיה אצלי בסדר פסח ב־2016".

העניין של לייב בחיים שמחוץ לכדור הארץ התעורר ביתר שאת ב־2017, אז התגלה העצם השמימי "אומואמואה". "עצם בגודל מגרש כדורגל, מאוד שטוח, שנע במהירות שמעידה שהוא מגיע מחוץ לכדור הארץ, ונראה כאילו הוא נדחף באמצעות כוח לא מוסבר. זה לא שביט, כי לא רואים את ההתאדות שלו. ואני חשבתי - זו מפרשית אור".

לא במקרה חשב לייב על מפרשית אור. הוא בעצמו חבר בפרויקט Breakthrough Starshot במימונו של המיליארדר יורי מילנר, שנועד ליצור מפרשית אור על ידי בני אדם ולחקור כוכבים אחרים. מפרשית אור היא חפץ דק הסופג כמות כה גדולה של אור, עד שנוצרת תנועה, כמו רוח במפרשים. לייב חשב שאולי אומואמואה היא מפרשית אור שנוצרה על ידי יצורים חיים אחרים, מחוץ לכדור הארץ.

לייב עצמו מודה שיכולים להיות גם הסברים אחרים, לא חוצניים, לאומואמואה. "ב־2020 התגלה עצם אחר, שבוודאות נדחף על ידי אור השמש. אבל התברר שזו הייתה מעטפת לוויין שלנו, של בני האדם".

משלחת לחיפוש מטאור מהיר במיוחד

זה לא הוציא ללייב את האור מהמפרשים. "ב־2014 התגלו שני מטאורים, שנעו לכיווננו מהר מכדי להיות קשורים לכוחות הקיימים במערכת השמש - 40 ק"מ לשנייה, וזאת אחרי שהאטמוספירה האטה אותם. הם התפרקו רק בחלק התחתון של האטמוספירה, כלומר, נראה שיש להם חוזק חומרים יוצא דופן. חפץ שגם מגיע רחוק וגם חזק במיוחד - אולי הוא נוצר בתהליכים טכנולוגיים שאנחנו לא מכירים?".

כעת החלום של לייב הוא לשים יד על שרידי המטאור. "אני מוביל משלחת מחקר לאוקיינוס הפסיפי, שם התפוצץ המטאור הראשון. קיבלנו ממשרד ההגנה האמריקאי מידע מדויק לגבי מקום הנחיתה של המטאור, ואנחנו מתכוונים לחפש אותו באמצעות מגנט. אנחנו לא יודעים בוודאות שהחומר שממנו הוא עשוי אכן נמשך למגנט. אז דרך חיפוש אחרת היא רשת לאיסוף חומר מגוון מקרקעית הים. נחפש חומר בצפיפות גבוהה. יכול להיות שלא נמצא דבר, אבל אם כן, זו תהיה הפעם הראשונה שבני אדם מחזיקים ביודעין גוף שהגיע מחוץ למערכת השמש".

לפרויקט גלילאו שלוש מטרות: חקר המטאורים, חיפוש עצמים נוספים כמו אומואמואה והקמת מצפה חדש בהרווארד, שסורק את השמים בחיפוש אחר אותות בתחום האינפרה־אדום.

"כרגע איננו יכולים להגיע אל אותו אומואמואה שכבר ראינו ואיננו יודעים בדיוק היכן הוא נמצא, אומר לייב. "זה כמו ללכת לבית קפה ולראות אדם חמוד, אבל הוא כבר יצא מהדלת ואין לנו את פרטי הקשר שלו, אז אולי עדיף לחפש אחרים בסביבה שהם דומים לו".

לשם כך מוקם בימים אלה בצ'ילה הטלסקופ ורה רובין, על שם אסטרונומית יהודייה שמחקריה סיפקו תמיכה בתאוריית החומר האפל. "אנחנו סורקים את השמים בחיפוש אחרי עצמים שנעים מהר ונראים כמונעים על ידי כוחות לא מזוהים. ברגע שנאתר חפץ כזה, נבקש לחפש אותו גם בטלסקופ ווב".

3,000 ראיונות ומחזה בברודוויי

לייב הפך בשנים האחרונות לכוכב מדיה אמיתי. "כתבתי ספר בשם 'חוצן', שבעקבותיו הגיעו אליי התורמים הראשונים לפרויקט שלי", הוא מספר. "היו לי 3,000 ראיונות למדיה בשנתיים האחרונות. יש צוות שעושה סרט על המחקר שלי כרגע, ומחזאי שכותב עליי מחזה שמיועד לברודוויי". הוא כותב גם מאמרים בכתבי עת ואתרי חדשות, שבהם הוא מהגג בסוגיות פילוסופיות המשיקות לעולם הפיזיקה.

אבל כצפוי, המחקרים שלו שנויים במחלוקת. "כשטענתי שהמטאור שנפל לים ברינג ברוסיה הגיע מהתווך החוץ כוכבי ושאני אומר זאת על בסיס כך שחוזק החומרים שלו נראה חריג בהשוואה לקטלוג המטאורים שהתגלו בעשור האחרון על ידי ממשלת ארה"ב, הקולגות שלי פסלו את המאמר ואמרו שהמאגר של ממשלת ארה"ב לא נראה להם מקיף ואמין מספיק.

"באותה תקופה הייתי ראש הדירקטוריון בתחום הפיזיקה והאסטרונומיה באקדמיה הלאומית האמריקאית למדעים. אחד מחברי הוועדה הזו שמע את הסיפור והציע לעזור לי. בעזרת הבית הלבן, יצא מכתב ממשרד ההגנה האמריקאי לנאס"א, שבו אמרו שהם מאשרים שנראה שהמטאור הגיע ממקור בין כוכבי. ואז המאמר התקבל לפרסום".

השם לפרויקט גלילאו ניתן לו כמובן על שם המדען שמצא עדויות לכך שכדור הארץ כנראה מסתובב סביב השמש ואינו במרכז העולם, גילוי ששלח אותו לעימות חזיתי עם הכנסייה הקתולית. נראה שגם לייב מרגיש בעימות עם הקהילה המדעית בהקשר הזה. "אגב, השם גלילאו גליליי, זה מגיע מהגליל, שהו א בעל חשיבות רבה לנוצרים. בעיניי מוצא חן הקשר גם לצורה גלילית, כי ישנו ספר מדע בדיוני של ארתור סי. קלארק בשם 'מפגש עם ראמה', שבו גוף גלילי שמתקרב לשמש הוא המפגש הראשון של בני אדם עם תרבות חוצנית. אז הכול מתחבר".

עם זאת, ללייב חשוב להדגיש שהוא לא החל לחפש חוצנים בהשראת סיפורי מדע בדיוני. "קשה לי ליהנות מהסיפורים האלה דווקא כי אני מזהה בקלות את המקומות שבהם הסיפור סותר את מה שאנחנו יודעים שיכול להיות אפשרי על פי המדע. זה מפריע לי. אני עוסק בחיפוש אחר חיים מחוץ לכדור הארץ, כי יש קצה חוט של עדויות לקיומם. אני מקבל את ההשראה שלי לא מהסיפורים, אלא מהטבע. תמיד הייתי יותר קשור לטבע, ולא איש של חברה ממש.

"כילד, עצבן אותי שאני שואל את המבוגרים שאלות קשות ומקבל תשובות שנתנו לי תחושה שהם מורחים אותי, או שהם חושבים שהשאלות הפילוסופיות לא באמת מעניינות. אמרתי לעצמי, אהיה מדען ואגלה בעצמי את התשובות. גם היום אני מאמין שקצב הגילויים המדעיים תלוי ביכולת לשמור על ראש פתוח. מדען מסוים אמר לי, 'אומאמואה הוא כל כך מוזר, שהלוואי שהוא לא היה קיים!'. אבל מדענים צריכים להיות שמחים בדיוק על הדברים האלה, שמאתגרים את הקונבנציות הקיימות".

עוד כתבות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטלטלה העולמית בשווקים דילגה על הבורסה בת"א, אבל המניות האלו נחתכו ביותר משליש

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ

בכיר אמריקאי: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?