גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה שמעידה על דעיכתו של מותג הקנאביס הישראלי המפורסם ביותר

מיזוג פעילותה התעשייתית של סינרג'י כבלים לחברת הקנאביס תיקון עולם, משקף שווי זניח לחברה שהוערכה בעבר ב־100 מיליון דולר, וכיום נושאת הערת "עסק חי" בדוחות ● בכירי החברה, יפעת קריב ואיתן בן אליהו, יפנו את מקומם לטובת נציגי הבעלים החדש, רונן אלעד

רונן אלעד, בעלי סינרג'י כבלים ופלסטופיל / צילום: יח''צ
רונן אלעד, בעלי סינרג'י כבלים ופלסטופיל / צילום: יח''צ

בשבוע שעבר פרסמה חברת קנביט־תיקון עולם  דיווח המבשר על סיום דרכה כחברת קנאביס "טהורה", ואולי גם על קץ דרכו בישראל של מה הנחשב עד לא מזמן כמותג הקנאביס המוביל והפופולרי במדינה. החברה, הנמצאת כיום בשליטת משפחתו של יזם הנדל"ן ברק רוזן (ישראל קנדה), הודיעה על חתימת הסכם שצפוי למזג לתוכה מספר פעילויות בתחומי התעשייה המסורתית שבהן שולט איש העסקים רונן אלעד, כנגד הקצאת 60% ממניותיה.

HSBC חשף את הצוות הישראלי ששכר מהבנק הקורס
●  חברת הרחפנים הישראלית הצליחה איפה שהרבה נכשלו. איך זה קרה?  

הפעילות המועברת - הכוללת בעיקר את החזקותיו של אלעד בחברות סינרג'י כבלים ופלסטופיל, תפעל לאחר השלמת המיזוג לצד פעילותה הדועכת של קנביט־תיקון עולם בתחום הקנאביס ("לאחר שינוי מבנה פעילות זו"), ואלעד יהפוך להיות בעל השליטה בחברה הממוזגת. בנוסף, תסתיים כהונתם של כל נושאי המשרה המכהנים כיום בתיקון עולם (כולל המנכ"לית יפעת קריב והיו"ר איתן בן אליהו), ותחל כהונתם של נושאי המשרה שימונו מטעם בעל השליטה החדש.

כיום, כשהיא נסחרת בבורסה בשווי זניח של כ־25 מיליון שקל (כ־7 מיליון דולר), קשה להאמין שרק לפני פחות מארבע שנים הוצעה תיקון עולם למכירה תמורת 100 מיליון דולר. אלא שמאז חלו שינויים דרמטיים לרעה בחברה עצמה, ובשוק הקנאביס הרפואי כולו. סיפורה של תיקון עולם מהווה דוגמה נוספת לכאוס השורר בשוק שמעולם לא הצליח להתפתח, כפי שחזו לו בימי השיא של הענף בשנת 2019.

תיקון עולם הייתה חלוצת תחום הקנאביס הרפואי בישראל כשהחלה לפעול ב־2005, כשהדבר נחשב עדיין לפעילות מפוקפקת, הצמחים גדלו באדניות והלקוחות קיבלו את הטיפול בביתו של בעלי החברה דאז, צחי כהן. בהמשך החברה צמחה במהירות, פיתחה זני קנאביס שזכו להערכה ברחבי העולם, ערכה ניסויים קליניים חלוציים, ומכרה את הזכויות לחלק מן הזנים שלה לחברה הקנדית MedRelief, בעסקה שהניבה הכנסות משמעותיות לבעליה.

 

החברה המשיכה להתפתח גם בארה"ב, אירופה ואוסטרליה. אלא שבעקבות טענות של המשטרה כי הבעלים כהן היה בקשר עם גורמים בעייתיים (טענות שהספיקו, גם בלי הוכחה בביהמ"ש, כדי לשלול את רישיונו להחזקה בחברת קנאביס), הוא חויב למכור את פעילות הקנאביס שלה בישראל. כאמור, כהן העמיד את תיקון עולם למכירה לפי שווי של 100 מיליון דולר, ששיקף את ההייפ סביב מניות הקנאביס באותה תקופה, אך נאלץ להסכים בסופו של דבר לתמורה מופחתת בהרבה.

נרכשה על ידי קנביט בכחצי מהסכום שהוצע

מי שזכתה במכרז שקיים כהן על רכישת תיקון עולם הייתה חברת הקנאביס הצעירה קנביט, כאמור בהובלת ברק רוזן (שמניותיו בחברה מוחזקות באמצעות בנו). לאחר שהציעה בספטמבר 2019 תמורה של 42 מיליון דולר (ותשלומים נוספים מותנים), נרכשה לבסוף הפעילות תמורת סכום של 23 מיליון דולר בלבד (ועוד 18 מיליון בתמורה מותנית, שלא שולמה בסופו של דבר).

באותה עת נוצר מחסור חמור בקנאביס רפואי בשוק המקומי, בין היתר בשל סגירת חוות הגידול של תיקון עולם בצפון הארץ (בשל טענות לבעיות איכות), ומשרד הבריאות החליט לפתוח אותו ליבוא. מהלך זה הוביל להצפת השוק המקומי בקנאביס מיובא, באופן שבסופו של דבר הקריס גם את פעילות קנביט־תיקון עולם, ולא אפשר לה למצות את הפוטנציאל מהמותג שלה. השינויים במבנה השוק, יחד עם המכה התדמיתית שספגה תיקון עולם, בשל סגירת חוות הגידול וכניסתה המאוחרת לפעילות לפי אסדרת הקנאביס החדשה, הובילו לירידה חדה בפעילותה ולצניחה של יותר מ־95% במניית החברה מהשיא ב־2019.

בדוחות 2022 אמנם רשמה החברה, בניהולה של הח"כית לשעבר קריב, הכנסות של 49 מיליון שקל, גידול של 32% משנה קודמת, אבל גם הפסד כבד של כ־48 מיליון שקל (בסך הכול הפסידה תיקון עולם כ־110 מיליון שקל בשלוש השנים האחרונות).

רואי החשבון של תיקון עולם ציינו כי לחברה הפסדים חוזרים מפעילות כמו גם תזרימי מזומנים שליליים מפעילות שוטפת, המעוררים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה כ"עסק חי". בין היתר הודיעה החברה לאחרונה על סגירת שתי חוות גידול קנאביס שהפעילה ופיטרה עשרות עובדים, כך שנותרה עם מפעל (באזור התעשייה ציפורית), בית מרקחת ומותגי קנאביס ייחודיים. מיזוג שניסתה לבצע עם חברת קנאביס מקרטעת נוספת, BOL, לא צלח.

המיזוג המתוכנן כעת מותנה בין היתר באישור משרד הבריאות להפיכת רונן אלעד לבעלי חברה הפועלת בתחום הקנאביס, אך פעילות זו תהפוך לזניחה ביחס לפעילויות שתקלוט תיקון עולם במסגרת המיזוג, המרוכזות ברובן בחברת מגוון טכנולוגיות שבשליטת אלעד (בעלי 65% מהמניות).

עסקי כדורגל, אופנה, פלסטיק וכבלי חשמל

אלעד התפרסם בעבר כבעלי מועדון הכדורגל של הפועל פ"ת וכמי שרכש בשנת 2018 את חברת מוצרי התינוקות שילב מידי מייסדיה, ובעסקה מהירה העביר את השליטה בחברה לידי קבוצת פוקס. בשנת 2021 הוא רכש מידי קרן ההשקעות פורטיסימו את הבעלות בחברת התעשייה הוותיקה סינרג'י כבלים, בתמורה להקצאה של 12.5% ממניות מגוון, וזאת כשש שנים לאחר שפורטיסימו השתלטה על סינרג'י כבלים במסגרת הסדר חוב בשנת 2015, לאחר שהחברה נקלעה לקשיים.

תחום פעילותה של סינרג'י הינו ייצור ושיווק כבלי כוח (חשמל) למתחים שונים, והיא מהווה יצרנית כבלי הכוח הגדולה בישראל. כבלי הכוח מיוצרים במפעלה בשדרות ומשווקים בארץ ובחו"ל. שוקי היצוא העיקריים של החברה הינם ארה"ב, קנדה ואירופה. בישראל, סינרג'י פועלת ישירות מול יזמים, קבלנים ומפיצים, ומוצריה משרתים תעשיות בתחום השירות הציבורי, תשתיות, אנרגיה מתחדשת ותעשייה. סינרג'י הינה ספק מהותי לחברת החשמל.

על פי הדיווח של תיקון עולם־קנביט, רשמה סינרג'י ב־2022 הכנסות של 434 מיליון שקל, גידול של 34% לעומת 2021 - השנה שבה נרכשה החברה. הרווח הנקי היה 38 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 71 מיליון ב־2021 - רובו ככולו חשבונאי וחד פעמי. הרווח התפעולי של סינרג'י כבלים אשתקד עמד על 51 מיליון שקל וה־EBITDA על 59 מיליון שקל, לעומת 18 מיליון שקל ב־2021.

מלבדה תקלוט תיקון עולם בעסקת המיזוג גם את החזקותיה של מגוון בחברות וויסבורד הספקה ורונן וולף תעשיות, העוסקות באספקה והפצה של מגוון אביזרים ורכיבי חשמל ותאורה, וכן את החזקתו הישירה של אלעד בכ־18.6% ממניות חברת פלסטופיל הזורע, המייצרת יריעות פלסטיק גמישות לאריזת מזון מצונן, ששווי השוק שלהן הוא כ־15 מיליון שקל (אלעד הוא חלק מגרעין השליטה בחברה לצד קיבוץ הזורע).

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין