גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה שמעידה על דעיכתו של מותג הקנאביס הישראלי המפורסם ביותר

מיזוג פעילותה התעשייתית של סינרג'י כבלים לחברת הקנאביס תיקון עולם, משקף שווי זניח לחברה שהוערכה בעבר ב־100 מיליון דולר, וכיום נושאת הערת "עסק חי" בדוחות ● בכירי החברה, יפעת קריב ואיתן בן אליהו, יפנו את מקומם לטובת נציגי הבעלים החדש, רונן אלעד

רונן אלעד, בעלי סינרג'י כבלים ופלסטופיל / צילום: יח''צ
רונן אלעד, בעלי סינרג'י כבלים ופלסטופיל / צילום: יח''צ

בשבוע שעבר פרסמה חברת קנביט־תיקון עולם  דיווח המבשר על סיום דרכה כחברת קנאביס "טהורה", ואולי גם על קץ דרכו בישראל של מה הנחשב עד לא מזמן כמותג הקנאביס המוביל והפופולרי במדינה. החברה, הנמצאת כיום בשליטת משפחתו של יזם הנדל"ן ברק רוזן (ישראל קנדה), הודיעה על חתימת הסכם שצפוי למזג לתוכה מספר פעילויות בתחומי התעשייה המסורתית שבהן שולט איש העסקים רונן אלעד, כנגד הקצאת 60% ממניותיה.

HSBC חשף את הצוות הישראלי ששכר מהבנק הקורס
●  חברת הרחפנים הישראלית הצליחה איפה שהרבה נכשלו. איך זה קרה?  

הפעילות המועברת - הכוללת בעיקר את החזקותיו של אלעד בחברות סינרג'י כבלים ופלסטופיל, תפעל לאחר השלמת המיזוג לצד פעילותה הדועכת של קנביט־תיקון עולם בתחום הקנאביס ("לאחר שינוי מבנה פעילות זו"), ואלעד יהפוך להיות בעל השליטה בחברה הממוזגת. בנוסף, תסתיים כהונתם של כל נושאי המשרה המכהנים כיום בתיקון עולם (כולל המנכ"לית יפעת קריב והיו"ר איתן בן אליהו), ותחל כהונתם של נושאי המשרה שימונו מטעם בעל השליטה החדש.

כיום, כשהיא נסחרת בבורסה בשווי זניח של כ־25 מיליון שקל (כ־7 מיליון דולר), קשה להאמין שרק לפני פחות מארבע שנים הוצעה תיקון עולם למכירה תמורת 100 מיליון דולר. אלא שמאז חלו שינויים דרמטיים לרעה בחברה עצמה, ובשוק הקנאביס הרפואי כולו. סיפורה של תיקון עולם מהווה דוגמה נוספת לכאוס השורר בשוק שמעולם לא הצליח להתפתח, כפי שחזו לו בימי השיא של הענף בשנת 2019.

תיקון עולם הייתה חלוצת תחום הקנאביס הרפואי בישראל כשהחלה לפעול ב־2005, כשהדבר נחשב עדיין לפעילות מפוקפקת, הצמחים גדלו באדניות והלקוחות קיבלו את הטיפול בביתו של בעלי החברה דאז, צחי כהן. בהמשך החברה צמחה במהירות, פיתחה זני קנאביס שזכו להערכה ברחבי העולם, ערכה ניסויים קליניים חלוציים, ומכרה את הזכויות לחלק מן הזנים שלה לחברה הקנדית MedRelief, בעסקה שהניבה הכנסות משמעותיות לבעליה.

 

החברה המשיכה להתפתח גם בארה"ב, אירופה ואוסטרליה. אלא שבעקבות טענות של המשטרה כי הבעלים כהן היה בקשר עם גורמים בעייתיים (טענות שהספיקו, גם בלי הוכחה בביהמ"ש, כדי לשלול את רישיונו להחזקה בחברת קנאביס), הוא חויב למכור את פעילות הקנאביס שלה בישראל. כאמור, כהן העמיד את תיקון עולם למכירה לפי שווי של 100 מיליון דולר, ששיקף את ההייפ סביב מניות הקנאביס באותה תקופה, אך נאלץ להסכים בסופו של דבר לתמורה מופחתת בהרבה.

נרכשה על ידי קנביט בכחצי מהסכום שהוצע

מי שזכתה במכרז שקיים כהן על רכישת תיקון עולם הייתה חברת הקנאביס הצעירה קנביט, כאמור בהובלת ברק רוזן (שמניותיו בחברה מוחזקות באמצעות בנו). לאחר שהציעה בספטמבר 2019 תמורה של 42 מיליון דולר (ותשלומים נוספים מותנים), נרכשה לבסוף הפעילות תמורת סכום של 23 מיליון דולר בלבד (ועוד 18 מיליון בתמורה מותנית, שלא שולמה בסופו של דבר).

באותה עת נוצר מחסור חמור בקנאביס רפואי בשוק המקומי, בין היתר בשל סגירת חוות הגידול של תיקון עולם בצפון הארץ (בשל טענות לבעיות איכות), ומשרד הבריאות החליט לפתוח אותו ליבוא. מהלך זה הוביל להצפת השוק המקומי בקנאביס מיובא, באופן שבסופו של דבר הקריס גם את פעילות קנביט־תיקון עולם, ולא אפשר לה למצות את הפוטנציאל מהמותג שלה. השינויים במבנה השוק, יחד עם המכה התדמיתית שספגה תיקון עולם, בשל סגירת חוות הגידול וכניסתה המאוחרת לפעילות לפי אסדרת הקנאביס החדשה, הובילו לירידה חדה בפעילותה ולצניחה של יותר מ־95% במניית החברה מהשיא ב־2019.

בדוחות 2022 אמנם רשמה החברה, בניהולה של הח"כית לשעבר קריב, הכנסות של 49 מיליון שקל, גידול של 32% משנה קודמת, אבל גם הפסד כבד של כ־48 מיליון שקל (בסך הכול הפסידה תיקון עולם כ־110 מיליון שקל בשלוש השנים האחרונות).

רואי החשבון של תיקון עולם ציינו כי לחברה הפסדים חוזרים מפעילות כמו גם תזרימי מזומנים שליליים מפעילות שוטפת, המעוררים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה כ"עסק חי". בין היתר הודיעה החברה לאחרונה על סגירת שתי חוות גידול קנאביס שהפעילה ופיטרה עשרות עובדים, כך שנותרה עם מפעל (באזור התעשייה ציפורית), בית מרקחת ומותגי קנאביס ייחודיים. מיזוג שניסתה לבצע עם חברת קנאביס מקרטעת נוספת, BOL, לא צלח.

המיזוג המתוכנן כעת מותנה בין היתר באישור משרד הבריאות להפיכת רונן אלעד לבעלי חברה הפועלת בתחום הקנאביס, אך פעילות זו תהפוך לזניחה ביחס לפעילויות שתקלוט תיקון עולם במסגרת המיזוג, המרוכזות ברובן בחברת מגוון טכנולוגיות שבשליטת אלעד (בעלי 65% מהמניות).

עסקי כדורגל, אופנה, פלסטיק וכבלי חשמל

אלעד התפרסם בעבר כבעלי מועדון הכדורגל של הפועל פ"ת וכמי שרכש בשנת 2018 את חברת מוצרי התינוקות שילב מידי מייסדיה, ובעסקה מהירה העביר את השליטה בחברה לידי קבוצת פוקס. בשנת 2021 הוא רכש מידי קרן ההשקעות פורטיסימו את הבעלות בחברת התעשייה הוותיקה סינרג'י כבלים, בתמורה להקצאה של 12.5% ממניות מגוון, וזאת כשש שנים לאחר שפורטיסימו השתלטה על סינרג'י כבלים במסגרת הסדר חוב בשנת 2015, לאחר שהחברה נקלעה לקשיים.

תחום פעילותה של סינרג'י הינו ייצור ושיווק כבלי כוח (חשמל) למתחים שונים, והיא מהווה יצרנית כבלי הכוח הגדולה בישראל. כבלי הכוח מיוצרים במפעלה בשדרות ומשווקים בארץ ובחו"ל. שוקי היצוא העיקריים של החברה הינם ארה"ב, קנדה ואירופה. בישראל, סינרג'י פועלת ישירות מול יזמים, קבלנים ומפיצים, ומוצריה משרתים תעשיות בתחום השירות הציבורי, תשתיות, אנרגיה מתחדשת ותעשייה. סינרג'י הינה ספק מהותי לחברת החשמל.

על פי הדיווח של תיקון עולם־קנביט, רשמה סינרג'י ב־2022 הכנסות של 434 מיליון שקל, גידול של 34% לעומת 2021 - השנה שבה נרכשה החברה. הרווח הנקי היה 38 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 71 מיליון ב־2021 - רובו ככולו חשבונאי וחד פעמי. הרווח התפעולי של סינרג'י כבלים אשתקד עמד על 51 מיליון שקל וה־EBITDA על 59 מיליון שקל, לעומת 18 מיליון שקל ב־2021.

מלבדה תקלוט תיקון עולם בעסקת המיזוג גם את החזקותיה של מגוון בחברות וויסבורד הספקה ורונן וולף תעשיות, העוסקות באספקה והפצה של מגוון אביזרים ורכיבי חשמל ותאורה, וכן את החזקתו הישירה של אלעד בכ־18.6% ממניות חברת פלסטופיל הזורע, המייצרת יריעות פלסטיק גמישות לאריזת מזון מצונן, ששווי השוק שלהן הוא כ־15 מיליון שקל (אלעד הוא חלק מגרעין השליטה בחברה לצד קיבוץ הזורע).

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר