גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איטליה נפרדה מברלוסקוני, טראמפ שוב מסתבך והמל"ט שתפס שבוי רוסי

"אקבל 400 שנות מאסר", אמר טראמפ לאחר שהפך לנשיא לשעבר המואשם הראשון בארה"ב ● רוסיה ואוקראינה בקרב על הנרטיב העולמי ● וביפן הממשל יצא בצעד מאוד לא אופייני כשהחל לעודד מהגרים להגיע למדינה ● 5 אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

השבוע בעולם / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP
השבוע בעולם / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP

1 איטליה קוברת את סילביו ברלוסקוני

על סילביו ברלוסקוני אפשר להגיד שהיה חלוץ הפופוליזם של זמננו. הוא סתם את הגולל על מה שהאיטלקים מכנים "הרפובליקה הראשונה", זו שהחליפה את הפשיזם, התקיימה ב־50 השנה שאחריו, והתחרזה עם חוסר יציבות, שחיתות מסיבית וקיטוב פוליטי. אבל היא גם הצליחה לרפא את איטליה מן הנהייה אל מנהיג חזק ומן הנטייה לפולחן אישיות.

עד שבא סילביו. במשך 15 שנה ויותר, צילו של ברלוסקוני התארך, עם אין סוף שערוריות וחיבה לדיקטטורים זרים. הוא חזר ונבחר שלוש פעמים, ורק הרשעה בדין הורידה אותו מן השלטון, אף כי הוא מעולם לא נשלח לכלא.

עד מותו הוא הוסיף להיות המנהיג הכול יכול של מפלגת "קדימה, איטליה". שמה נשמע כמו קריאת עידוד במשחק כדורגל (כיאה לבעלים של קבוצת הכדורגל מילאן). המפלגה איפשרה את עלייתה של ג'ורג'יה מלוני לראשות הממשלה הימנית ביותר מאז מוסוליני. מלוני הכריזה על אבל לאומי של שלושה ימים, והעניקה לסילביו הלווייה היאה לאפיפיורים.

סילביו ברלוסקוני לצד ראש ממשלת איטליה הנוכחית מלוני / צילום: Reuters, GUGLIELMO MANGIAPANE

2 "דונלד טראמפ, האם אתה מודה באשמה?"

סילביו סלל את הדרך לדונלד. אין ספק שהמיליארדר האיטלקי היה מקור השראתו של המיליארדר האמריקאי, אם כי סילביו הצליח הרבה יותר בעסקים. אין זה מן הנמנע ששניהם הגיעו אל סוף דרכם באותו השבוע עצמו. ברלוסקוני נטמן באדמה, טראמפ חי וקיים, אך השבוע הפך לנשיא לשעבר הראשון בתולדות ארה"ב שנאלץ להשיב על השאלה "האם אתה מודה באשמה", בבית משפט פדרלי.

האינפלציה בארה"ב יורדת, אך ביידן יעדיף להתמקד בטראמפ
"סוף עידן הנאיביות של גרמניה": אושרה רכישת מערכת חץ-3 מישראל במיליארדים

כתב אישום בן 37 סעיפים הוגש נגדו, וגם משפטני הימין מאשרים את חומרתו. הנשיא לשעבר לא רק סילק מסמכים מסווגים מהבית הלבן והחזיק בהם, אלא גם סירב להחזירם וניסה בעזרת סביבתו להכחיש את קיומם.

אם יורשע, "אקבל 400 שנות מאסר", אמר השבוע לתומכיו. נראה שיש לו רק פתח הצלה אחד: להיבחר לנשיא - ולחון עצמו. לא קרה כדבר הזה בתולדות ארה"ב, אבל טראמפ כבר קבע כל כך הרבה תקדימים.

טראמפ מובא לבית המשפט במנהטן / צילום: Reuters, Brendan McDermid

3יפן מחפשת תינוקות ועובדים זרים בדחיפות

ראש ממשלת יפן פומיו קישידה הודיע השבוע על תכנית חירום לאומית להעלאת שיעור הילודה. יפן סובלת מגרעון דמוגרפי חמור, אוכלוסייתה מזדקנת ותינוקותיה מתמעטים. רק 800 אלף נולדו בשנה שעברה, המספר הקטן ביותר מאז החלה הספירה.

"אם לא נצליח, אוכלוסייתנו וכלכלתנו יוסיפו להצטמק", אמר קישידה.

בשבוע שעבר יפן החליטה, בצעד לא אופייני, לפתוח שעריה בפני כניסת עובדים זרים יחד עם משפחותיהם. הם מוזמנים לעבוד ולהישאר כאוות נפשם, מבלי שיצטרכו להפגין אפילו קורטוב של DNA יפני בגופם.

בממשלה מעריכים שיפן תזדקק לכמעט שבעה מיליון פועלים זרים כדי לעמוד ביעדי הצמיחה שלה. אפילו ארצות מהגרים קלאסיות מתקשות לעמוד במספרים כאלה. מה יקרה בארץ שהגירה מעולם לא הייתה חלק מחייה?

ראש ממשלת יפן קישידה מבקר בגן ילדים / צילום: Reuters, Yomiuri Shimbun

4 המתקפה האוקראינית: מל"ט לקח שבוי רוסי

השבוע הראשון של מתקפת הנגד האוקראינית עמד בסימן שני צילומים. הראשון פירסמו הרוסים ובו נראה טנק לחימה אוקראיני, שסיפק המערב, שנפגע בימי המתקפה הראשונים. לא צילום מבשר טובות. את השני פירסמו האוקראינים, ובו נראה מל"ט מתעד חייל רוסי מבוהל ומפוחד, שיודע שרק השבי יציל את חייו. זה צילום עם פוטנציאל נפיץ בקרב המוראל הרוסי.

איזה מהצילומים מציאותי יותר? קשה לדעת. ברור שהצדדים מנסים "להשתלט על הנרטיב". הרוסים כבר נתפסו בשקר אחד. פוטין הכריז שההתקפות נהדפו, אך כתבים זרים מאשרים שהאוקראינים כבשו כמה כפרים.

ברור למדי שהמתקפה בשלביה המוקדמים. האוקראינים מנסים לגלות נקודות חולשה. כפר פה וכפר שם אינם מעלים או מורידים, אלא במובן של יחסי ציבור. הקיץ ארוך וכך גם קו החזית.

חייל אוקראיני משגר פגז אל עבר עמדה רוסית הסמוכה לעיר בחמוט / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

5רוג'ר פיין, האיש ששמע את שירת הלווייתנים

השבוע מת רוג'ר פיין (88), המדען שגילה לפני 56 שנה, שהלווייתנים יכולים לשיר. מהנדס צי, שצותת לצוללות סובייטיות, נתן לפיין הקלטות של קולות בלתי מזוהים מתחת לפני הים.

פיין עמד על טבעם של הקולות ועל הפוטנציאל שלהם למניעת הכחדת הלווייתנים. שלוש שנים לאחר מכן, הוא פרסם אלבום "שירי הלווייתן גדול-הסנפיר" שהיה לרב מכר, ומילא תפקיד מרכזי בתנועה להגנת הלווייתנים.

בני משפחתו הקיפו את מיטתו, שרו (לא שירי לווייתנים), ונפרדו ממנו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גם מחיר כלכלי ואישי: הדילמה של טראמפ בדרך למלחמה רחבה

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר