גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבעה נשיאים אפריקאים ומזכיר מדינה אמריקאי אחד מנסים להציל את העולם

סוף השבוע האחרון החל עם "משלחת שלום" שנויה במחלוקת של מנהיגים מאפריקה ברוסיה ובאוקראינה, והסתיים בביקור של מזכיר המדינה האמריקאי בבייג'ינג, אחרי חודשים של יחסים צוננים ● כל המשתתפים במשחק הדיפלומטי הזה הולכים על חבל דק

נשיא אוקראינה בפסגה עם נשיאי אפריקה, בהם רמפוזה. 16 ביוני / צילום: Associated Press, Ramil Sitdikov
נשיא אוקראינה בפסגה עם נשיאי אפריקה, בהם רמפוזה. 16 ביוני / צילום: Associated Press, Ramil Sitdikov

שתי שליחויות דיפלומטיות, שהתרחשו באותו סוף שבוע, יתוארו יום אחד כאקט נועז של הצלת העולם מפי התהום, או כהערת שוליים. אולי כמו השליחויות של שלהי 1939, לאחר שהיריות הראשונות במלחמת העולם השנייה כבר נורו או עמדו להיירות. צריך להתאמץ מאוד כדי להיזכר אימתי עלה יפה ניסיון דיפלומטי כלשהו להניא עריצים רבי־כוח מלהשתמש בכוחם, או לשכנע אותם להחזיר את הנשק אל אשפתו. 

פיצוץ הסכר מצביע על שלב חדש במלחמת רוסיה-אוקראינה | יואב קרני, פרשנות 
המתקפה של אוקראינה מסתמכת בעיקר על ציוד צבאי שאינו יורה  

ביום שישי הגיעו ארבעה נשיאים אפריקאים לקייב, כדי להתחיל סוף שבוע של הפצרות, שהביא אותם גם לפטרבורג. הם קיבלו את התשובה על שאלותיהם עוד לפני ששאלו. ולדימיר פוטין לא הצליח להתאפק ושיגר שישה טילים היפר־סוניים אל פרברי קייב, בזמן שנשיאי דרום אפריקה, זמביה, סנגל ואיי קומורו, סרו לביקור בבוצ'ה, העיר הקטנה צפונה מקייב, שבה עשו הרוסים את מעשי הזוועה המפורסמים ביותר במלחמתם נגד אוקראינה. פוטין יכול היה לחכות כמה שעות, אבל אולי הוא רצה לחסוך לעצמו את העמדת הפנים. 

נשיא דרום אפריקה רמפוזה (מימין) עם נשיא רוסיה פוטין. 17 ביוני / צילום: Associated Press, Ramil Sitdikov

נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, שכרך את זרועות ארצו סביב רוסיה בשנה האחרונה, אמר בקייב כי הד הטילים המתפוצצים אינו משפיע על דרישתו ש"שני הצדדים" יעשו "דה־אסקלציה", הכובש והנכבש. לזכותו צריך להגיד שבפטרבורג הוא אמר בפומבי כי רוסיה צריכה לסיים את המלחמה. היה בזה לפחות רמז שהוא מכיר בכך שרוסיה התחילה אותה, אחרי שבחודשים האחרונים הוא נטה להטיל את האשמה על נאט"ו.

סין מציעה צינה וכעס

ביום ראשון בבוקר (שעון סין) נחת אנתוני בלינקן בבייג'ינג. מזכיר המדינה של ארה"ב ניסה לנחות שם עוד בחודש פברואר, אבל ביטל את מסעו ברגע האחרון בעקבות גילוי בלון הריגול הסיני בשמי אמריקה. הוא קיווה שהדחייה תהיה סמלית וקצרה, אך הסינים הגיבו בכעס קולני. זה הכעס המאפיין את הדיפלומטיה שלהם בשנים האחרונות. ארבעה חודשים התדפק בלינקן על דלתות העיר האסורה של בייג'ינג. הדלתות נפתחו לבסוף. 

מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בביקור בסין / צילום: Associated Press, Leah Millis

הצינה בין בייג'ינג לוושינגטון זקוקה להרבה יותר ממסע קיץ אחד כדי להפשיר. אבל אולי אין צורך להקל ראש גם בסדק הצר שנפתח, בהתחשב בזה שבחודשים האחרונים הסינים סירבו במפגיע לדבר. בתחילת החודש, שר ההגנה הסיני דחה את הצעתו של שר ההגנה האמריקאי להיפגש במהלך ועידת בטחון אזורית בסינגפור, שבה נכחו שניהם. ועידות כאלה מתקיימות בדיוק כדי שאנשים בעלי כוח יוכלו להיפגש גם אם לא דיברו מראש. אפילו ארצות שאינן מקיימות יחסים דיפלומטיים מרשות לנציגיהן לדבר.

החרם הסיני בא בזמן גרוע במיוחד, כאשר גואה והולך המתח במצרי טייוואן, המפרידים את היבשת הקומוניסטית מן האי הדמוקרטי הקטן. הסינים עסוקים במפגני כוח, שיוכיחו כי הם לא רק מפחידים פוטנציאלית, אלא גם מעשית. מכל אחד מהם נובע האיום בהתלקחות עוד לפני שמישהו התכוון להתלקחות.

הסינים תמיד התרעמו על הנוכחות הצבאית של ארה"ב במזרח אסיה, בייחוד בים סין הדרומי שעליו הם תובעים ריבונות כמעט מלאה, אף כי הים הזה שייך לשורה של ארצות הגובלות בו, והחוק הבינלאומי מגן על חופש השיט בו.

יש היסטוריה ארוכה של התאנויות סיניות באזור הזה. לפני שבועיים, אניית מלחמה סינית חלפה במרחק של 150 מטר ופחות מחרטומה של משחתת אמריקאית, ומטוס קרב סיני חלף במרחק של בערך 350 מטר מחרטומו של מטוס ביון אמריקאי מעל מצרי טייוואן.

מנהל ה־CIA הגיע לביקור סודי בבייג'ינג בחודש שעבר, לדבר על לבם של הסינים. אולי ההכרה שמלחמת־עולם־לא־מכוונת לא תועיל לאיש הביאה את הסינים לפתוח צוהר קטן, כדי שגם בלינקן יוכל להידחף פנימה לשעה קלה.

נסיוב מרץ למשק הסיני

יש עוד הסבר אחד חשוב לנכונות הסינית לדבר: הכלכלה. יציאת סין מסגר הקורונה הארוך מאוד שלה עומדת בסימן קירטוע. אבטלה גואה בין צעירים (20.8% בחודש שעבר), נתוני יצוא מאכזבים, האטה נמשכת בצריכה הפרטית (עלתה רק ב־12% במאי לעומת 18% באפריל), איום של דפלציה (בשעה ששאר העולם נאבק באינפלציה) - כל אלה מצריכים נסיוב מרץ למשק הסיני. הבנק המרכזי זה עתה הפחית בפעם השנייה השבוע את אחת הריביות שלו, ומצפים שרבית הפריים תופחת השבוע.

גם אם אפשר לדבר על "מלחמה קרה" בין סין לארה"ב, יש הבדל עצום בינה לבין המלחמה הקרה בין ארה"ב לברית־המועצות ב־45 השנה שלאחר מלחמת העולם השנייה: לגושים היריבים אז היו יחסים כלכליים מוגבלים מאוד. במלחמה הזו, לצדדים הניצים יש הרבה יותר מה להפסיד.

גם בשעה שהגנרלים הסיניים סירבו להרים את הטלפון, רודן סין שי ג'ינפינג שלח את שר המסחר שלו לוושינגטון. קשה להאמין, אבל זו הייתה הפגישה הראשונה פנים אל פנים בין שר סיני לשר אמריקאי מתחילת כהונתו של ג'ו ביידן.

ערב בואו של בלינקן לבייג'ינג, הרודן שי קיבל בזרועות פתוחות את ביל גייטס, והטעים כי גייטס הוא "הידיד האמריקאי הראשון" שהוא פוגש השנה. זה בעיקר מפני שהסיני לא יצא מגדרו לפגוש ידידים אמריקאים. למוסקבה, לעומת זאת, הוא נסע, ושם דווקא יצא מגדרו להביע ידידות פוליטית ואישית לפוטין.

מה עשו טילי ההיימאר

כל המשתתפים במשחק הדיפלומטי המסובך הזה מהלכים על חבל דק, או על פי תהום, או בקרבת מטאפורה מפחידה אחרת. המשימה העיקרית היא להוריד את הטמפרטורות. קל לעשות זאת לפני שנחצתה נקודת הרתיחה.

רוסיה השקיעה כל־כך הרבה במלחמתה הכושלת באוקראינה, עד שקשה לראות אותה עושה איזשהו צעד של ויתור. הסיפור המזעזע של סוף השבוע נוגע לטבח של חיילים רוסיים, לאחר שנצטוו לחכות לאחד ממפקדיהם במקום שחשף אותם לפגיעת טילי ההיימאר המשוכללים שארה"ב סיפקה לאוקראינה. 200 מהם נפגעו, מאה מהם כנראה נהרגו. הידיעה באה ממקורות רוסיים. לפחות רוב האוקראינים יודעים על מה הם לוחמים. 

עיתון ה"ניו יורק טיימס" פרסם השבוע תחקיר המוכיח לכאורה כי רק הרוסים יכלו לפוצץ את הסכר הגדול בקאחובקה לפני שבועיים, שהציף את דרום אוקראינה. בימים האחרונים גברה תכיפות הדיבורים הפומביים על שימוש בנשק גרעיני, ונשק גרעיני טקטי (לשימוש מקומי) מועבר עכשיו אל תחומי בלארוס.

אין כל סיבה להניח שרוסיה תסתפק באיזושהי תוצאה זולת מחיקתה של אוקראינה מן המפה. זה ישתנה, אולי, אם אוקראינה תשיג פריצת דרך בשדה הקרב בקיץ. ממילא, שליחות השלום של נשיאי אפריקה באה מוקדם מדי - או מאוחר מדי. שיחזרו ברבע אחרי המלחמה, בבקשה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?