גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלושה אקזיטים ענקיים בשנה: תחום חוות השרתים לוהט. אלה הישראלים שנהנו מכך

עסקאות מימוש מוצלחות במיוחד עליהן הכריזו קבוצת עזריאלי ומשפחות פפושדו ולבנת בעסקי הדאטה סנטרס בשנה האחרונה הן פועל יוצא של הביקוש הגדל לשירותי בינה מלאכותית מחד והעלויות הגדלות שדורשת בניית ותחזוקת החוות ● וגם: הבעיה שנוצרה לאמזון ברקע עסקת המכירה של עזריאלי

חוות השרתים של אמזון בתנובות. נבנית על ידי קומפאס / צילום: ט. ג. הפקות
חוות השרתים של אמזון בתנובות. נבנית על ידי קומפאס / צילום: ט. ג. הפקות

קבוצת הנדל"ן עזריאלי הכריזה השבוע על עסקת ענק שבמסגרתה תמכור את חלקה (32%) בחברת חוות השרתים האמריקאית קומפאס (Compass Data Centers) לידי קרן ההשקעות ברוקפילד הקנדית, תמורת 3.2 מיליארד שקל.

הטלטלה בשוק המט"ח: האירו מזנק ב-1.5% מול השקל
רוצים לדעת מה יקרה בשוק הדיור? הנתון המדאיג שמסתתר בדוחות
ראשי הבנקים מזהים שינוי מגמה? "גידול של יותר מ־10% בבקשות למשכנתאות; יש אור בקצה המנהרה"

עזריאלי אינה לבד: זו כבר העסקה השלישית בשנה האחרונה שבה מוכרים יזמים מישראל נתח מחברה העוסקת בייזום חוות שרתים (ושפעילה גם בארץ). רק בחודש שעבר מכרה משפחת פפושדו, בעלת עסקי מלונאות ונדל"ן, את מניות השליטה בחברת חוות השרתים סרברפארם, אותה הקימה בארה"ב, לידי חברת הביטוח הקנדית מניולייף תמורת יותר מ־2 מיליארד שקל. סרברפארם פעילה בישראל בהקמת חוות השרתים בבני ציון עבור גוגל ובזק בינלאומי, ובתוכנית נמצאות עוד לפחות שתי חוות חדשות בארץ.

 

בחודש יולי אשתקד הייתה זאת משפחת לבנת (בעלת חברת התשתיות תעבורה) שמכרה 49% מוותיקת חוות השרתים בישראל - מד 1, הפעילה בטירת כרמל, לוד ותל אביב, לידי קרן ברקשייר קפיטל האמריקאית תמורת יותר מ־700 מיליון שקל. בכל המקרים הללו מכרו הישראלים את החזקותיהם במכפילים נהדרים על ההשקעה המקורית ועל התוצאות העסקיות של החברות, ורשמו אקזיטים נאים (עזריאלי דיווחה על רווח הון צפוי של 1.3 מיליארד שקל, ועל תשואה שקלית שנתית על ההשקעה של כ־40%).

 

סדרת העסקאות איננה מקרית: רוב חברות חוות השרתים שצמחו כאן גדלו כשוק נישה זעיר שהלך ותפח בהתמדה. בעבר זה התאים למשפחות כמו פפושדו ולבנת - אלא שהיום, הרעב לבינה מלאכותית ולמוצרים כגון ChatGPT ומחשוב ענן מייצר דרישה גבוהה מחד, ומכתיב גידול מעריכי בעלויות מאידך, בעיקר בגין הכנסת עוד ועוד שבבים יקרים שישביעו את הרעב העולמי לשירותי בינה מלאכותית.

כל אלה דורשים הזרמה שנתית של מאות מיליוני דולרים להקמת חוות שרתים חדשות ולתחזוקת הקיימות. עבור משפחות כמו פפושדו ולבנת הנמצאות בעיצומו של מעבר בין-דורי מדובר בהוצאה כבדה למדי. זו הסיבה שבכל המקרים נמכרות חלק מהמניות לקרן פרייבט אקוויטי או צמיחה זרה, שמתמחה בהזרמת הון לשם צמיחה של עסק קיים.

 

חילוקי דעות סביב בניית החוות של אמזון בישראל

המקרה של עזריאלי ומכירת ההחזקה בקומפאס שונה. ברקע עסקת המכירה עמדו ככל הידוע גם חילוקי דעות בין הצדדים בשל העיכובים בבניית חוות השרתים עבור אמזון בישראל. לגלובס נודע כי הבנייה בשלושת אתרי החוות של אמזון בישראל שהתבצעה על ידי קומפאס וחברת אקסייט, התעכבה מעבר לצפוי בין השאר בשל בעיות טכניות בקשר עם תכנון והתקנה של מערכות החשמל והקירור, וכי אמזון נאלצה להודיע לאחרונה על עיכוב בהשקת אזור שירות הענן שלה בישראל ("ריג'ן") מהחציון הראשון של 2023 לרבעון השלישי של השנה.

אמזון התחייבה בפני ממשלת ישראל להשיק את אזור השירות שלה בישראל כחלק מזכייתה במכרז הענן "נימבוס", שמעניק לה את היכולת לארח פעילויות מחשוב ממשלתיות במתקן מחשוב ישראלי. כיום משרתת אמזון את יחידות הממשלה משרתים הממוקמים באירופה וארה"ב והדבר מייצר סיכון עבור חלק מהמידע הממשלתי, בעיקר עבור מידע פרטי הנוגע לתושבי ישראל או לארגוני ביטחון.

בדומה לאמזון, גם מיקרוסופט מעכבת את השקת שירות הענן שלה בישראל, אך לאחר שהפסידה במכרזי הענן הממשלתיים בישראל, הלחץ עליה בנושא קטן יותר. גוגל שזכתה במכרז לצד אמזון, השיקה את אזור השירות הישראלי שלה בסוף השנה שעברה, בהתבסס על חוות השרתים של חברת אדג' קונקס בפתח תקווה ועל החווה של סברבפארם וקרן תש"י במושב בני ציון.

יחד עם זאת, הפעילות של גוגל קטנה יותר ביחס לפעילות הצפויה של אמזון בישראל, כך שלעיכוב בהשקת השירות המקומי של אמזון ישנה השלכה גם על כלל משרדי הממשלה והגופים הציבוריים, שמעוניינים להעביר את פעילותם לענן וליהנות מצמיחת תחום הבינה המלאכותית.

למרות שעזריאלי מכרה את חלקה בקומפאס (שבה היא בעלת מניות מיעוט ואינה מעורבת בניהול) היא לא ויתרה על הצמיחה שבתחום חוות השרתים שבו היא מחזיקה בעיקר בחברת גרין מאונטיין הפעילה בנורבגיה (שם היא מקימה בימים אלה חוות שרתים עבור טיקטוק), בגרמניה ובאנגליה.

השתלטות על חברות מתמחות - זו הדרך

מתחמי חוות שרתים (דאטה סנטרס) מיועדים לשוכרים גדולים מתחומי הטכנולוגיה לצורך הפעלת שירותי מחשוב בענן ושמירה וניהול של קבצים, הכול בחוזים ארוכי טווח עם אפשרות לחידוש. חברות הדאטה סנטרס נמדדות לא רק בשטח במ"ר שעליו הן מתפרסות, אלא גם ובעיקר בתצרוכת החשמל שלהן (במגוואט). בישראל לבדה מוקמות בשנים האחרונות עשרות חוות המשרתות את ענקיות הטכנולוגיה העולמיות הפועלות כאן.

הערכות שפרסמה עזריאלי, שצורפו למצגת עם פרסום דוחותיה לרבעון הראשון השנה לפני כחודש, מלמדות על קצב צמיחה מואץ לתחום. ההשקעות בהקמת אותן חוות שרתים בעולם הסתכמו ב־606 מיליארד דולר אשתקד, והן צפויות לצמוח לקצב שנתי של 1.2 טריליון דולר ב־2027. ההכנסות של ענקיות הטכנולוגיה ממתן שירותי מחשוב בענן אמורות לטפס מ־167 מיליארד דולר אשתקד ל־725 מיליארד דולר ב־2027.

עזריאלי נכנסה לתעשיית חוות השרתים באמצעות השתלטות על חברות זרות המתמחות בתחום - וזו ככל הנראה הדרך הנכונה לפעול בו. מאידך, חברות נדל"ן רבות שנכנסו לתחום בשנות ההייפ של הקורונה נתקלות כיום באתגרי מימון, שמחייבים אותם להזרים הון רב יותר עבור הקמה של חוות שרתים גדולות וחזקות יותר. הדבר מחדד עבורן יותר אי פעם את הפער הגדול בין עסקי הנדל"ן, הנמדדים בעלויות ובתשואה למטר מרובע, לבין ניהול חוות השרתים הנמדד בכלל במונחי הספק חשמלי ודורש מומחיות בעולמות החשמל והאנרגיה כאמור.

בהקשר הזה, מעניין לראות את ההתקדמות שעשתה חברת הנדל"ן אירופה ישראל, של האחים מאור ושניר מלול, שחברה לקבוצת ההשקעות של הזמר עומר אדם (PAI Group). השניים חברו לקבוצה השוויצרית ליאן גרופ, שמחזיקה בחוות שרתים בנורבגיה - ובדרך זו הצליחו לקדם את בנייתן של שתי חוות שרתים בעפולה ובקיבוץ צרעה. הקבוצה חיפשה לקוחות במשך זמן רב, ובסופו של דבר הצליחה למצוא כמה לחוות השרתים בצרעה, שבנייתה תצא לפעול בסוף השנה ותימשך עד סוף 2024, בהשקעה כוללת של 400-450 מיליון שקל. בניית חוות השרתים בעפולה, הגדולה והמורכבת בין השתיים, בעלות כוללת של כמיליארד שקל, מתעכבת עד לאיתור לקוח שיתחייב לשכירת המבנה.

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי