גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעה של קרן פימי שמלמדת שוב כמה קשה להצליח בסבב שני

לפני עשור חזרה קרן פימי של ישי דוידי להשקיע בחברת תאת טכנולוגיות ● עד כה, החברה מספקת תשואה מאכזבת, בוודאי ביחס לסיבוב הראשון ● אך לאחרונה נהנית מניית תאת ממומנטום חיובי: "עולם התעופה משתקם ויש גידול בביקוש לתחזוקה שזה כ־70% מהעסק שלנו"

ישי דוידי / צילום: איתי בלסון ואוהד הרכס, מכון ויצמן למדע
ישי דוידי / צילום: איתי בלסון ואוהד הרכס, מכון ויצמן למדע

השבוע יחלפו 10 שנים מחזרתה של קרן הפרייבט אקוויטי פימי להשקעה בחברה התעשייתית תאת טכנולוגיות , לאחר שעשתה בעזרתה אקזיט מוצלח שלוש שנים מוקדם יותר. תאת מספקת מוצרים ושירותים לתעשיית התעופה האזרחית והצבאית, ביניהם שירותי תחזוקה ותיקונים.

 

קרן פימי זכתה ביוני 2013 במכרז שערכו כונסי הנכסים של חברת קמן אחזקות (רוני אלרואי) שהחזיקה בשליטה בתאת עד לקריסתה. פימי שילמה 125 מיליון שקל עבור 53.7% ממניות תאת - שליש מהמחיר שבו רכשה קמן את המניות הללו מידיה. ב־2016 רכשה פימי עוד 6% ממניות תאת ובסה"כ השקיעה הקרן בראשותו של ישי דוידי 38.5 מיליון דולר ברכישת מניות ששווין כיום הוא כ־40 מיליון דולר.

צו להורדת מחירים, קנס חריג וחקירות: משרד הכלכלה מגביר את הלחץ על חברות המזון 
מה עומד מאחורי העימותים האלימים בגולן היום? 

יחד עם דיבידנדים בסכום של 4.5 מיליון דולר שקיבלה מתאת לאורך השנים, מדובר בתשואה מאכזבת לקרן - בטח ביחס לאקזיט הראשון שביצעה באותה חברה. בתקופת השקעתה של פימי בתאת עלה מדד ת"א 125 בכ־69% ומדד ת"א AllShare (שתאת היא חלק ממנו) בכ־53%.

עם זאת, לאחרונה נסחרת מניית תאת במגמה חיובית כשהציגה זינוק של 38% מאמצע מאי. עלייה זו מגיעה על רקע התוצאות החיוביות שהופיעו בדוחות הרבעון הראשון והתפתחות עסקית שפותחת לה שווקים חדשים.

 

לפימי זה היה סיבוב שני בתאת. היא השקיעה לראשונה בחברה ב־2004 כ־8 מיליון דולר ומכרה ב־2007 את מניותיה לקמן ב־40 מיליון דולר. בינתיים כאמור התשואה בסיבוב השני לא מתקרבת לזו של הסיבוב הראשון.

יש עוד מקרים דומים בהם קרנות השקעה חזרו לסיבוב שני בחברה בה עשו אקזיט מוצלח, והסיבוב השני היה פחות מוצלח. פימי עצמה נפרדה ב־2021 מהחזקותיה בחברה התעשייתית תדיר־גן בהפסד הנחשב לנדיר במקרה של הקרן שידועה בהחזרים הגבוהים מהשקעותיה. זאת לאחר שבסיבוב הראשון שלה הרווח של פימי הוערך בכ־30 מיליון דולר בתדיר־גן.

מקרה נוסף התרחש בקרן טנא. לאחר שמכרה את מניותיה באבן קיסר בכמעט פי 5 מהשקעתה המקורית, חזרה להשקיע בחברה, שמנייתה נסחרת כיום במחיר נמוך משמעותית ממחיר העסקה ומשקף לטנא הפסד של עשרות מיליוני דולרים.

 

אמנם קשה להשוות בין המקרים השונים, מה גם שפימי נכנסה בשנית לתדיר־גן, כשזו עמדה בפני קריסה. אך העקרון זהה: בין הסבב הראשון לשני, תנאי השוק והאתגרים עלולים להשתנות, ולאלו יכולת להשפיע על גובה התשואה ולהוביל לפערים משמעותיים בין הסבבים ברמת התשואה והביצועים.

כך או אחרת, קרן פימי מחזיקה במניות תאת כבר עשור, פרק זמן שנחשב ארוך יחסית למי שמורגלת ביישום מהליכי השבחה מהירים בחברות שבשליטתה, ולא נראה שהיא ממהרת לממש את ההחזקה.

הקורונה עיכבה, המלחמה באוקראינה האטה

מה הוביל למגמה החיובית במניית תאת בתקופה האחרונה? מדובר בשילוב של כמה גורמים חיוביים, ויש המעריכים שלולא הקורונה - תאת הייתה "ממריאה" כבר לפני כשלוש שנים, אך המגפה עיכבה אותה (חברות אחרות מהתחום התקשו אף יותר וחלקן שרדו בעזרת עזרה ממשלתית).

לדברי המנכ"ל יגאל זמיר, בשנים הקודמות החברה הושפעה לרעה בתחילה הקורונה שהשביתה את התעופה האזרחית ופגעה בביקושים למוצרי החברה, ובהמשך מהמלחמה באוקראינה שפגעה בזמינות חומרי הגלם. "בשנה האחרונה, קורים כמה דברים במקביל", אומר זמיר. "עולם התעופה משתקם אחרי הקורונה - חברות התעופה חזרו לטוס בהיקפים משמעותיים, מה שמשתקף בגידול בביקוש לתחזוקה שזה כ־70% מהעסק שלנו, ויצרני מטוסים חוזרים לייצר בקצב מלא. מהצד התפעולי, עולם שרשרת האספקה משתפר, הוא אמנם עדיין לא איפה שהיינו רוצים שיהיה, אבל יש התאוששות וזה כמובן עוזר.

"אלמנט שלישי הוא שסיימנו את המוכנות לאספקת שירותים כפי שחתמנו עם האניוול: במהלך שנות הקורונה דיווחנו על מספר הסכמים מהותיים מול האניוול (המייצרת מנועים ומערכות למטוסים, ש.ח.ו) וחברות אחרות, וניצלנו את הזמן להתארגן לתחילת האספקה".

זמיר מסביר שתאת היא ספקית מורשית של האניוול זה שנים, אך עד לאחרונה הייתה מוגבלת בסוגי מנועי המטוסים שיכלה לשפץ. התהליך שהחברה צריכה לעבור הוא קבלת רישיון מהאניוול לשפץ גם את המנועים שהיא מייצרת. אם נשווה את זה לעולם הרכב, יש מוסכים מורשים שעובדים תחת היצרן, ויש כאלה המשתמשים בחלקי חילוף אחרים.

תאת היא משפצת מורשית מטעם האניוול, ולצורך כך השקיעה, מיליוני דולרים בציוד לייצור ותיקון חלקים, מערכות בדיקה וכמובן הסמכת עובדים במפעל שלה בצפון קרוליינה שבארה"ב. כמו כן, לבסוף נדרשה גם לקבל את אישור רשות התעופה הפדרלית של ארה"ב ה־FAA.

"עד לתקופת הקורונה עבדנו עם מטוסי בואינג 757 ו־767. במהלך הקורונה הרחבנו את הפעילות לשלושה תחומים נוספים: מנועי בואינג 777, מטוסי בואינג 737 ואיירבאס 320 להם מנוע זהה", אומר זמיר. "אם בעבר שירתנו שוק של כ־1,000 מטוסים, נוסף לנו שוק של 1,600 מטוסי בואינג 777 ושל כ־16 אלף מטוסי בואינג 737 ואיירבאס 320".

"פוטנציאל הצמיחה משמעותי"

בשבוע שעבר דיווחה תאת על קבלת הזמנה ראשונה לשיפוץ מנוע המותקן על בואינג 777, מאחת מחברות הובלות המטענים בצפון אמריקה. מבחינת זמיר זוהי הסנונית הראשונה, "נפתח לנו פוטנציאל מכירות משמעותית הרבה יותר גבוה ממה שהיה לפני כן". לדבריו, בשוק שבו תאת פעלה, היא כבר מספקת שירותים לכל השחקנים המשמעותיים, ביניהם חברות המשלוחים UPS ו־FedEx וחברות אחרות מתחום המטען ברחבי העולם. כלומר, פוטנציאל הצמיחה בשוק הזה היה מוגבל מאוד.

"כעת אנחנו מסתכלים על חברות תעופה ברחבי העולם, שמייצגות מעל 18 אלף מטוסים, ופוטנציאל הצמיחה משמעותי", אומר זמיר. "זה לא אומר שקיבלנו את הביזנס, אבל הודענו על הזמנה ראשונה".

זמיר מציין שצבר ההזמנות של תאת בסוף 2022 היה כ־400 מיליון דולר, לעומת 185־200 מיליון דולר לפני הקורונה, וזאת בהשוואה להכנסות שנתיות של 84.6 מיליון דולר ב־2022. "זה מראה שהצבר משמעותי בשנים הקרובות", הוא אומר.

כיום תאת מעסיקה כ־500 עובדים, רובם בארה"ב, כאשר הפעילות בישראל רוכזה כולה במפעל בקריית גת (קודם לכן היה מפעל נוסף בבני עיש סמוך לגדרה), ובו החברה עוסקת בייצור מחליפי חום למטוסים, ייצור ושיפוץ אביזרי דלק ושמן למנועי מטוסים, שיפוץ להבי מנוע וייצור מזגנים מוקשחים ליישומים צבאיים.

ברבעון הראשון הכנסות החברה צמחו ב־26.6% ל־25.2 מיליון דולר והיא עברה מהפסד לרווח נקי של 658 אלף דולר. במקביל, ה־EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) גדל פי 4, ל־2.1 מיליון דולר. "גם בתוצאות הרבעון הרביעי של 2022 וגם ברבעון הראשון של 2023 הראינו גידול בהכנסות, גידול בשיעורי הרווחיות וב־EBITDA", אומר זמיר. "אלה כל הפרמטרים שהמשקיעים אוהבים להסתכל עליהם, והם צועדים בכיוון הנכון".

עוד כתבות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; ההנג סנג קפץ בכ-2.5%

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

ארה"ב וסעודיה מתקרבות לברית הגנה, והנגמ"ש האמריקאי עם מערכת של אלביט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר