גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטין מאשים "בוגדים וחתרנים", אבל הוא יצר אותם

משהו נשבר בשבת בבוקר ברוסיה ● פג הרושם ש-20 שנות רודנותו של פוטין הביאו לה יציבות פנימית וכבוד חיצוני ● יבגני פריגוז׳ין הוא תוצר טבעי וישיר של שיטת הממשל שקידמה אנשים חזקים ומוקדי כוח יריבים

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

את החדשות מרוסיה אין מנוס מללוות באנחות בלתי פוסקות של השתאות. בלשונו של יורי סאק, יועצו השנון של שר ההגנה האוקראיני, "בתחילת השנה שעברה לרוסיה היה הצבא השני בעוצמתו בעולם, מאז הוא הפך לצבא השני בעוצמתו באוקראינה, עכשיו הוא הצבא השני בעוצמתו ברוסיה".

דרמה ברוסיה: מפקד כוח וגנר יבגני פריגוז'ין הורה לכוחותיו לסגת חזרה לבסיסים
●  האירוע שהוביל לפיצוץ והאיש מאחורי כוח וגנר: כל מה שכדאי לדעת על הטלטלה ברוסיה
כוח וגנר לא לבד: ברוסיה יש יותר מצבא פרטי אחד  

צריך הרבה מאוד ציניות כדי לשאת נאום לעם הרוסי, ולהתלונן על "בגידה" ועל "חתרנות", כפי שעשה בשבת בבוקר ולדימיר פוטין עגום הפנים. ה"בגידה" וה"חתרנות", שהוא מבטיח להעניש בכל חומר הדין, הן תוצאה ישירה ובלבדית של החלטות שהוא עצמו קיבל ברבע המאה האחרונה.

כוחות וגנר בעיר ברוסטוב / צילום: Reuters, Stringer

"הבוגד והחתרן", יבגני פריגוז'ין, שהוא נמנע מלנקוב בשמו, הוא יציר כפיו, עוד מן הימים שבהם פוטין היה סגן ראש העיר האלמוני של פטרבורג, באמצע שנות ה-90. הוא גידל את הבוגד ואת החתרן במסירות ניכרת.

פושע הרחוב המורשע פריגוז'ין נכנס לעסקי המסעדות של פטרבורג, ולאחר שמיטיבו פוטין נעשה נשיא הוא התחיל לקבל חוזי בישול שמנים מן הקרמלין. הוא רכש את אמונו של הבוס, והורשה לבסוף להקים צבא שכירי חרב, אשר הגיש את שירותיו על פני כל העולם. 'ואגנר' הוא שמו הלא-רשמי של הארגון הזה, שאנשיו לחמו ורצחו בסוריה ועל פני חלקים ניכרים של אפריקה.

פריג'וזין נקרא להציל את פוטין מן התוצאות של כשלונו הצבאי בחודשים הראשונים של הפלישה לאוקראינה. הוא הורשה לגייס עבריינים מורשעים בבתי הסוהר ובמחנות הכפייה של רוסיה, ולהזין בהם את "מטחנת הבשר" של חזית אוקראינה. אלפים, אולי עשרות אלפים, מצבא ואגנר נהרגו במלחמה, אבל הצליחו לייצב את קו החזית, והעניקו לפוטין את ההישג הצבאי המוגבל היחיד של החודשים האחרונים, העיר ההרוסה באחמוט.

אוליגרכים ו'סילוביקים'

האזנה לנאום פוטין מבלי לדעת את הרקע עוררה את הרושם שכוחות מסתוריים מן החלל החיצון, או לפחות מן "המערב הקולקטיבי", הם שדחקו את רוסיה אל סף מלחמת אזרחים בתוך כוחותיה המזוינים. אבל רוסיה כמובן משלמת את המחיר על צורת התנהלותה מאז התמוטטה ברית המועצות.

נשיאה הראשון, בוריס ילצין, הניח את היסודות להתנהלות הזו: הוא הרשה למוקדי כוח יריבים לצוץ בתוך המשטר. מלכתחילה הם היו קשורים באוליגרכים החדשים, שהורשו לצבור עושר מופלג על חשבון המדינה המתרוששת. האוליגרכים ניצלו את חולשת המשטר, כדי לפתח העדפות פוליטיות וסדרי יום פרטיים.

שותפות קמה בין אוליגרכים לפוליטיקאים לאלמנטים של הצבא, המשטרה החשאית והתעשייה. תהיה אשר תהיה צורת המשטר הפורמלית של רוסיה, המונח 'סילוביקי', 'אנשים חזקים', הופיע עוד בשנות ה-90, כדי לתאר את נוסחת התנהלותה של רוסיה.

תוחלת חייו הפוליטיים של פוטין (הוא נעשה ראש ממשלה ב-1999, ונכנס לנשיאות חודשים אחדים אחר כך) יוחסה לווירטואוזיות ולרישעות, שבה ניהל את פדרציית ה'סילוביקי'. הוא השתמש בהם כדי לעלות לשלטון, נפטר מרובם בזה אחר זה, העניש אותם ללא רחם, השפיל אותם, עינה אותם בבתי סוהר ובמחנות כפייה, ניסה להרעיל אחדים מהם בשיעורים משתנים של הצלחה. כל זה היה בנפרד מן הטיפול האכזרי שלו בגילויי אופוזיציה אזרחית.

פריגוז'ין היה הביטוי המובהק ביותר של משטר פוטין. היה אפשר למצוא את טביעות אצבעותיו של השליט על כל צעדי פריגוז'ין ועל כל הכרזותיו, כולל התנגשויותיו הפומביות בחודשים האחרונים עם צמרת הצבא. פוטין היה יכול לשים לו קץ זה כבר. אבל הוא, פוטין, הניח תמיד את יתרונות עורמתו שלו; הוא חשב שהא משתמש בפריגוז'ין כדי לקדם את סדר יומו, כפי שהשתמש ב'סילוביקי' קודמים, לפני שנפטר מהם. והוא אמנם השתמש, אבל הפעם הכלי יצא מכלל שליטתו של המפעיל.

יבגני פריגוז'ין במטה הצבאי הדרומי ברוסטוב / צילום: רויטרס

'תקופת הצרות' והגעגועים ליציבות

פוטין נכנס לנשיאות באקט שעורר בשעתו את הרושם של הפיכת חצר, כנראה בידי השירותים החשאיים. סוף סוף, הוא בא ממעמקי משטרת הביטחון. משימתו הייתה לייצב את רוסיה, לאחר עשור של הידרדרות פוליטית וכלכלית ושל התפרקות טריטוריאלית.

האקט החשוב הראשון שלו היה מלחמה מתקנת נגד הצ'צ'נים המורדים בצפון הקווקז, שלוש שנים ויותר לאחר שהנחילו תבוסה מחפירה לצבא הרוסי. חולשת הצבא הזה, מול ערב רב של מורדים לא-סדירים, הדהימה את כל רואיה, ועוררה את הרושם שרוסיה חדלה להיות מעצמה גדולה, או אפילו קטנה. בימי מלחמת צ'צ'ניה הראשונה, המורדים היו משחדים קצינים וחיילים רוסיים כדי לחצות מחסומים. אחד ממפקדי המורדים, שאמיל באסאייב, טען ב-1995, שאילמלא נגמר למורדים הכסף הם היו יכולים להגיע באמצעות שוחד עד מוסקבה.

המורדים הוסיפו לפצוע את רוסיה גם לאחר שמוסקבה חזרה והשתלטה על צ'צ'ניה. התקפה קטלנית במיוחד על בית ספר בצפון הקווקז, ב-2004, העניקה לפוטין את התירוץ לצמצם באופן דרסטי את כוחן של האוטונומיות האזוריות ברוסיה, ולצבור סמכויות בקרמלין.

הרוסים, השקועים עד צוואר באסוציאציות היסטוריות, ראו בעשור האחרון של המאה ה-20 שווה ערך בן זמננו של 'תקופת הצרות', העשור הפותח של המאה ה-17, שבו המדינה הרוסית חישבה להתמוטט תחת כובד כשלונותיה הפנימיים והחיצוניים.

התנהלותה של רוסיה הפוסט-סובייטית הבאישה את ריחה של הדמוקרטיה בעיני מספר גדל של רוסים. החלפתה במה שנחשב אז למשטר סמכותני רציונלי התקבלה בברכה, כל זמן שהתוצאה הייתה יציבות.

הערגה ליציבות פירנסה את הפוליטיקה הרוסית של מאה השנים האחרונות. רוסיה קרסה, או התקרבה לקרוס, שלוש פעמים בתקופה הזו, תחילה במלחמת האזרחים של 1921-1918, אחר כך במלחמת העולם השנייה ולבסוף בהתפרקות ברית המועצות, ב-1991.

לפוטין הייתה כרותה 'אמנה חברתית' לא פורמלית עם נתיניו: הם יוותרו על חלק ניכר של חרויותיהם והוא יעניק להם ביטחון פנימי ורווחה. מ-2008 ואילך, בעקבות מלחמתו נגד גיאורגיה (שבה תלש חמישית משטחה), פוטין גם הבטיח להחזיר לרוסיה את מעמדה בין האומות. ב-2014 הוא סיפח כלאחר יד את חצי האי קרים וחלק של מזרח אוקראינה.

סחרחורת של אבדן עשתונות

תכנית התחמשות מסיבית עוררה את הרושם הכללי, לא מבית בלבד, שרוסיה חוזרת אל מעמד מעצמת-העל השנייה. ב-2018, פוטין התחיל להתפאר פעם אחר פעם ביתרון, שרוסיה רכשה בפיתוח טילים היפר-סוניים (מהירים פי חמישה עד עשרים ממהירות הקול), והתגרה במפורש בארה"ב.

ואז באה המלחמה באוקראינה, שהוא ורוב יועציו האמינו, כי היא תסתיים בניצחון קל בתוך ימים אחדים. הם תכננו בגלוי למחוק את אוקראינה בתור שכזאת מן המפה. עד מהרה התברר שהצבא השני בעוצמתו בעולם לא הוכן למלחמה במרחק של קילומטרים אחדים מבסיסי הבית שלו. ההשפלה באוקראינה הייתה מהממת. קהילת הפרשנים הרשמית של רוסיה נקלעה לסחרחורת של אבדן עשתונות, והתחילה להטיף יום אחר יום לניצחון באמצעות ג'נוסייד.

ואו אז בא פריגוז'ין. הוא השתלט בשבת בבוקר על עיר מרכזית אחת בלב רוסיה, רוסטוב על נהר הדון, 1,100 ק"מ ממוסקבה; כבש כלאחר יד את מטה פיקוד הדרום של צבא רוסיה, לקח בשבי שניים מן הגנרלים הבכירים ביותר, והשפיל אותם בפני המצלמות; והתחיל "מצעד למען צדק לרוסיה", צפונה, לעבר מוסקבה. היו ידיעות שאנשיו נכנסו אל עיר צפונית עוד יותר, וורונייז', קצת יותר מ-500 ק"מ מעיר הבירה. במוצאי שבת, כאשר שינה את דעתו והחליט לוותר על המצעד למוסקבה, הוא טען שחיל החלוץ שלו נמצא רק 200 ק״מ מעיר הבירה. פירושו של דבר, למרבה התדהמה, ששיירת 'ואגנר' גמאה 900 ק״מ באין מפריע, בתוך יום אחד.

חובבי היסטוריה רוסית משפשפים את עיניהם. הם מתבוננים במפה, ונזכרים בגנרל הרוסי האחרון שניסה לעשות את הדרך הזו, אנטון דניקין, ב-1919. זה היה בעיצומה של מלחמת האזרחים הרוסית. דניקין, גנרל 'לבן' (ואנטישמי מפורסם), מתנגד של הבולשביקים ה'אדומים', הנהיג כוח צבאי ניכר במעלה הדרך למוסקבה. הוא נעצר לבסוף 350 ק"מ דרומה מן העיר, הובס, וגלגל המלחמה התהפך.

קשה להעלות על הדעת שפריגוז'ין ו-25,000 לוחמיו (לפי גירסתו) היו יכולים להגיע אל עיר הבירה, קל וחומר לכבוש אותה. אבל מדהימה היא עצם העובדה שחיל האויר הרוסי, או חלק ממנו, נשלח לעכב אותם באמצעות הפצצה של אוטוסטרדה רוסית מרכזית; או שכוחות הביטחון נערכו להגן על רחובות מוסקבה; או שמיליציות צ'צ'ניות נקראו בבהילות לשמור על מבואות העיר.

קרועה לגזרים היא 'האמנה החברתית', שמכוחה ולדימיר פוטין כונן מדינת משטרה ברוסיה, ושלח אותה אל מלחמת דמים. הדיקטטור יכול להחזיק מעמד באמצעים השמורים לדיקטטורים. סטאלין עבר בשלום, ואפילו בתהילה, את האסון עצום הממדים שהוא המיט על עמי רוסיה הסובייטית. אולי גם פוטין יעבור אותו בשלום.

אבל יידרשו שנים רבות לרוסיה כדי לחזור ולחיות בשום עם עצמה, או עם העולם החיצון. משהו נשבר בה, שיהיה קשה מאוד להשיב לתיקונו.

 רשימות קודמות בבלוג וב- יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב -טוויטר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?