גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור המדהים של איל מקיאג': מרשת כושלת לענקית ביוטי שבדרך לנאסד"ק

החברה האם של איל מקיאג', אודיטי, פרסמה תשקיף ראשוני לקראת הנפקה ● היקף הגיוס והשווי המבוקש טרם נחשפו, אך ההערכות הן שתנסה להשיג שווי גבוה מ־1.5 מיליארד דולר ● מנכ"ל ברקליס ישראל אומר כי לאחר תקופה יבשה, "רואים ניצנים של התאוששות בשוק ההנפקות"

משמאל: ד''ר דיוויד זאנג, שירן הולצמן-אראל, אורן הולצמן וד''ר אוון ז'או / צילום: Alberto Vasari
משמאל: ד''ר דיוויד זאנג, שירן הולצמן-אראל, אורן הולצמן וד''ר אוון ז'או / צילום: Alberto Vasari

הסיפור של רשת איל מקיאג' כמעט בלתי נתפס. רק לפני כעשור, היא הייתה חברה איפור כושלת עם חובות של עשרות מיליוני שקלים. עכשיו היא חברה טכנולוגית מצליחה בעלת שווי גבוה שעושה את דרכה לוול סטריט. בסוף השבוע פרסמה החברה האם של איל מקיאג', אודיטי (Oddity), תשקיף לקראת הנפקה ראשונית, דווקא בתקופה שבה השוק ההנפקות יבש כמעט לחלוטין.

●  כך הפך רואה חשבון אנונימי בן 29 את איל מקיאג' לאימפריה 
שיא של שנה: המהלך של בלקרוק שעומד מאחורי קפיצת הביטקוין 
המקום שהודו צריכה לתפוס בכלכלה העולמית והביקורת על סין: נרנדרה מודי מדבר

התשקיף שהגישה אודיטי לא מפרט בשלב זה את היקף הגיוס שהיא מתכננת ואת השווי המבוקש . אתר אמריקאי העריך היא תנסה לגייס כ־300 מיליון דולר. באשר לשווי החברה, בתחילת 2022 בוצעה עסקת סקנדרי שבמסגרתה מכרו בעלי השליטה 9% מהמניות בתמורה ל־130 מיליון דולר ולפי שווי של 1.5 מיליארד דולר, כך שניתן להעריך שהחברה תנסה להשיג כעת שווי גבוה יותר.

 

יזם בן 29 עם שאיפות ותוכנית עבודה סדורה

לפני עשור, אפילו האופטימיים ביותר היו מתקשים לדמיין מציאות כזו. ב־2013 חברת הביוטי איל מקיאג' סבלה מחובות של כ־40 מיליון שקל ונכנסה לסחרור, עד שהגיע אורן הולצמן, אז צעיר בן 29 בלבד שעבד בפירמת רואי חשבון. אורן עבד במחלקת המיזוגים והרכישות בארנסט אנד יאנג (EY), שם ביצע בדיקות נאותות לחברות שהיו מועמדות לרכישה. הוא ניסה את מזלו מעבר לים וחיפש הזדמנויות, ולאחר תשעה חודשים בחו"ל חזר לביקור בארץ וחבר משפחה הפנה את תשומת לבו לחברת האיפור. הוא החליט ללכת על זה, וכבר ביום הרכישה היה עליו לשלם 10 מיליון שקל (מתוך 12 מיליון) - סכום שחלקו המשמעותי מומן בהלוואות וחלקו על ידי שיעבוד דירת המגורים שלו.

בשנים שלאחר הרכישה הולצמן ואחותו, שירן הולצמן־אראל, המשמשת כמנהלת מוצר ראשית וגם היא רואת חשבון, בנו תוכנית אסטרטגית ועבדו צעד אחר צעד לחיזוק החברה. ב־2017, הצטרפה להולצמן קרן ההשקעות L Catterton של תאגיד היוקרה לואי ויטון, כדי לרכוש 35.8% מאיל מקיאג' לפי שווי של 95 מיליון דולר - ויחד הם הקימו את פעילות האונליין. כשנה לאחר מכן, הושקה איל מקיאג' כאתר קניות אונליין שפונה לקהל בינלאומי, ומאפשר ללקוחות להתאים את האיפור על בסיס אלגוריתמים ומודלים של למידת מכונה.

מטה החברה נמצא בארה"ב, ואחוזים ניכרים מהעובדים הם בכלל אנשי טכנולוגיה, ייעוץ השקעות ומדענים. את 2021 סיימה החברה עם מכירות של 270 מיליון דולר - פי שניים מבשנה שקדמה - וצמחה בקצב שנתי של 100% בשלוש השנים האחרונות. בתחילת 2022, מכרו הולצמן וקרן לואי ויטון 9% ממניותיה לקרנות הענק פידליטי, טולקו ופרנקלין־טמפלטון, תמורת 130 מיליון דולר (בעסקת סקונדרי, שבה הכסף מגיע לבעלי המניות ולא לחברה).

נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה, היו לה מעל 4 מיליון משתמשים פעילים, או כאלה שביצעו לפחות רכישה אחת בשנה הקודמת. נכון להיום מלבד המותג איל מקיאג' אודיטי מחזיקה גם במותג ששמו SpoiledChild בתחום ה־wellness שאותו השיקה ב־2022. להערכת החברה היא פונה לשווקים של מעל 600 מיליארד דולר.

"הייתי בן 29", סיפר הולצמן בראיון לגלובס לפני כשנה וחצי. "זו הייתה אחריות גדולה והיו המון גורמים שהייתי צריך לגרום להם להתחבר בשביל שזה יצליח. ראיתי כמה דברים שעניינו אותי. זה אחד התחומים הראשונים שבהם ראיתי שאין משמעות למקום שבו נולד המותג; בקטגוריה של הביוטי, מצד אחד יש נאמנות ומצד שני הלקוחות רוצים כל הזמן מותגים חדשים. אם עושים עבודה נכונה, אפשר להביא את הביקוש למותג זר לגבור על הביקוש למותג מקומי".

על הרחבת העסק בפי ארבעה והבאתו לרווחיות סיפר: "הקמנו המון חנויות והשקענו בפיתוח, וכך צמחנו. ב־2015 רכשנו (עם אחותו שירן, ש'ח' ו' ) את שם המותג איל מקיאג' הבינלאומי, ועשינו רה־ברנדינג מלא".

הבנקים הגדולים בעולם מלווים את ההנפקה

את אודיטי מלווים בהנפקה כחתמים הבנקים גולדמן זאקס, מורגן סטנלי, Allen & Company, בנק אוף אמריקה, ברקליס, Truist, JMP Securities ו־KeyBanc. החברה מתכננת להנפיק בנאסד"ק ולהיסחר בה תחת הסימול ODD.

אודיטי מגדירה את עצמה כפלטפורמה טכנולוגית־צרכנית שנועדה לשנות את שוק הביוטי העולמי. בעלי השליטה בחברה הם המנכ"ל אורן הולצמן, וקרן L Catterton.

החברה צומחת בקצב מהיר: ב־2022 הכנסותיה הסתכמו בכ־325 מיליון דולר, צמיחה של 45%, לאחר צמיחה של פי 2 בהכנסות ב־2021. שיעור ה־EBITDA היה 12.2% כלומר כ־39.5 מיליון דולר, והרווח הנקי היה 21.7 מיליון דולר (רווח נקי מתואם של 27.3 מיליון דולר). זאת בהשוואה לרווח נקי של 13.9 מיליון דולר (רווח נקי מתואם של 16.2 מיליון דולר) ב־2021.

הרבעון הראשון של 2023 הסתיים עם הכנסות של 166 מיליון דולר ורווח נקי של 19.6 מיליון דולר, ובסופו היו לאודיטי מזומנים ושווי מזומנים בסך כ־110 מיליון דולר.

הקשר לרשת המסעדות שהסעירה את וול סטריט

התשקיף של אודיטי (ומספר תשקיפים פומביים שהוגשו בימים האחרונים) מגיע על רקע מה שנראה כתחילת התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בארה"ב. חברת Renaissance Capital המתמחה בתחום ציינה כי בשבוע הבא צפויות שלוש הנפקות ראשוניות שיכללו גיוס של לפחות 100 מיליון דולר, שבוע ראשון כזה לאחר שנה וחצי. במקביל, חברת CAVA, שהונפקה לפני קצת יותר משבוע, רשת מסעדות ים־תיכוניות מארה"ב, הספיקה מאז להכפיל את ערכה ביום הראשון, וכעת מציגה תשואה של כ־83% מההנפקה, מה שעשוי להצביע על הנכונות של משקיעים להשקיע בחברות חדשות.

אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, סבור שהמילה "התאוששות" בהקשר של שוק ה־IPO עדיין מוגזמת. "הייתי קורא לזה 'ניצנים' של התאוששות", הוא אומר. "חלק מהחברות חוזרות לדבר על הנפקות. אם בעבר דובר על הנפקות במחצית השנייה של 2023, יש אולי חברות שיצליחו לעמוד בלו"ז הזה, אבל הרבה ידחו ל־2024; אבל השוק היה מאוד חיובי בשבועות האחרונים, אז הנושא חזר להיות על השולחן".

להערכתו, הנפקת CAVA והתשואה החיובית שהציגה היא דוגמה טובה למה שצריך לקרות כדי שהשוק ייפתח. "נקודה מעניינת שהרבה מפספסים היא שהשקעה ב־IPO היא קטגוריה בפני עצמה. מבחינת המוסדיים יש הרבה קטגוריות השקעה, והנפקה ראשונית היא קטגוריה יותר מסוכנת מהשקעה בחברות שכבר קיימות בשוק, אבל יש בה יותר אפסייד. אנשים וגופים שמשקיעים ב־IPO צריכים לראות את הסיכוי בשביל לקבל את הסיכון, והסיכוי הוא ביצועים טובים מעבר לביצועי השוק. לכן הדוגמה של CAVA היא חיובית וכמעט הכרחית לפתיחת השוק", אומר פז.

לדבריו, "שוק ההון בדרך כלל מקדים את הכלכלה ב־6-12 חודשים. הסיבה שאנחנו רואים היום את הניצנים האלה היא שלמרות שיש צפי למיתון - אנו מעריכים שיהיה מיתון קל בין הרבעון השלישי של 2023 לראשון של 2024 - הציפייה היא שהפד יעלה אולי עוד פעם או פעמיים את הריבית וזהו. משקיעים מסתכלים קדימה, איפה הכלכלה תהיה בעוד 9-12 חודשים, ולפי זה הניצנים האלה מתחילים".

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי