גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נוצרו הזדמנויות השקעה נדירות באג"ח ובמניות": שוק קרנות הנאמנות מסכם חצי שנה

הקרנות הכספיות הפכו ללהיט הגדול של שוק קרנות הנאמנות ומהוות כבר 20% מהתעשייה המקומית ● פעילים בשוק מזהים כי לצידן "המשקיעים מתחילים 'לדגום' השקעות אחרות, בעיקר באג"ח הקונצרניות, אבל גם מניות בארץ, ובוודאי מניות חו"ל ששם יש גיוסים גדולים"

הזרימה לקרנות הכספיות תימשך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הזרימה לקרנות הכספיות תימשך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות פדיונות גדולים בקרנות האקטיביות המסורתיות, תעשיית קרנות הנאמנות סיימה את המחצית הראשונה של שנת 2023 עם גידול של 10% בנכסיה מתחילת השנה, כך עולה מנתונים של בית ההשקעות מיטב.

● מה מסתתר בתיק ההשקעות של הישראלי הממוצע? 
עד 30 אלף שקל לעובד ברבעון: כמה עולה סיירת המנכ"ל של לאומי? 
המיליארדר שכבר השקיע 140 מיליארד דולר ב־AI מנסה שוב את מזלו 

לפי הנתונים, במהלך המחצית הראשונה של השנה נרשמו פדיונות של כ-18 מיליארד שקל בקרנות האקטיביות המסורתיות, אך לעומתם נרשמו גיוסי ענק של כ-29 מיליארד שקל בקרנות הכספיות, הלהיט הגדול של שוק הקרנות מאז החלו עליות הריבית אשתקד.

גם בקרנות המחקות ובקרנות הסל עלה היקף הנכסים בתקופה זו, כך שבסיום המחצית הראשונה עמד סך נכסי התעשייה כולה על כ-404 מיליארד שקל, לעומת כ-369 מיליארד שקל בסוף שנת 2022.

בניתוח שערך שון אשכנזי, מנהל קשרי יועצים במיטב השקעות, הוא מציין שתעשיית קרנות הנאמנות מסכמת חצי שנה של מגמה לא אחידה בשוקי המניות ואיגרות החוב, שהתאפיינה בעיקר בניתוק בין שוקי המניות בעולם, שרשמו עליות נאות, ובין שוק המניות בישראל, שפיגר משמעותית ואף רשם תשואה שלילית בתקופה זו. זאת, על רקע המשך העלאות ריבית על ידי הבנקים המרכזיים בעולם, פיחות השקל מול הדולר וחוסר הוודאות הפוליטי.

במיטב מציינים שמגמת הפדיונות בתעשייה האקטיבית המסורתית נמשכה, אך קצב הפדיונות דעך ברבעון השני. במקביל, בתעשייה הפסיבית, שבה היו פדיונות מתונים ברבעון הראשון, המגמה התהפכה ברבעון השני הודות לגיוסים בקטגוריות של מניות בחו"ל ומניות בארץ (בחודש יוני לבדו צמח היקף הנכסים בקרנות המנייתיות בארץ ביותר מ-2 מיליארד שקל - כשליש מהסכום שזרם באותו זמן לקרנות מניות בחו"ל).

הקרנות הכספיות, המספקות את רמת הסיכון הנמוכה ביותר ומקנות תשואה הדומה לריבית בנק ישראל, המשיכו לגייס בקצב גבוה מאוד, על אף האטה מסוימת בקצב הגיוס ביוני, שהסתכם ב-3.9 מיליארד שקל, הסכום הנמוך ביותר מאז חודש אוגוסט 2022. בכך הן הגיעו לשיא כך הזמנים בסך הנכסים שלהן - 81 מיליארד שקל בסוף יוני (כ-20% מכלל התעשייה) לעומת 50 מיליארד שקל בסוף שנת 2022.

בקרנות האקטיביות שאינן כספיות, הקטגוריה עם הגיוסים הבולטים במחצית הייתה אג"ח בחו"ל, עם גיוס חצי-שנתי של 1.1 מיליארד שקל. הפדיונות הגדולים ביותר, בסך 10.7 מיליארד שקל, היו בקטגוריית אג"ח בארץ כללי. קטגוריית אג"ח מדינה רשמה פדיונות של 3.6 מיליארד שקל, סכום המהווה כ-17% מסך נכסיה בתחילת השנה. הפדיונות בקטגוריית מניות בארץ הסתכמו ב-2.6 מיליארד שקל, כ-15.3% מסך נכסיה בתחילת השנה.

באשר לתעשייה הפסיבית, במיטב מציינים שישנו פער משמעותי, כשבסיכום חצי-שנתי תעשיית קרנות הסל גייסה כ-4.3 מיליארד שקל, והקרנות המחקות גייסו כ-1.6 מיליארד שקל. הקטגוריה המגייסת ביותר בתעשייה הפסיבית הייתה מניות בחו"ל, עם גיוסים של 6 מיליארד שקל, ואחריה - קטגוריית אג"ח בחו"ל, עם 1.2 מיליארד שקל.

קטגוריית מניות בארץ סיכמה את התקופה עם גיוס קטן של 50 מיליון שקל, שנבע מגיוס של כ-900 מיליון שקל בקרנות הסל, ופדיון של 850 מיליון שקל בקרנות המחקות, שקיזז כמעט את כל הגיוס.

 

השוק הישראלי הצטרף למגמה החיובית רק ביוני

לאחר ששנת 2022 הייתה שנה של תשואות שליליות בשוקי המניות העולמיים, במחצית הראשונה של 2023 המגמה הייתה הפוכה ונרשמו עליות מכובדות במדדים הבולטים בעולם: מדד S&P 500 עלה ב-14.5%, מדד נאסד"ק זינק כמעט ב-30% ומדד ניקיי היפני טיפס ב-27.4%. כאמור, בישראל המגמה הייתה שונה, ומדד ת"א-35 איבד בתקופה זו 2.6%. מנגד, מדדי האג"ח בישראל חתמו חצי שנה חיובית מתונה במונחים נומינליים.

בחודש יוני, המגמה החיובית נמשכה בשוקי המניות, וגם שוק המניות הישראלי, שפתח פער שלילי ביחס לעולם מתחילת השנה, הציג ביצועים חיוביים מתונים, עם עלייה של 0.2% במדד ת"א-35 ושל 1.6% במדד ת"א-125. בשוק החוב, מדדי האג"ח הקונצרניות סיימו את החודש במגמה מעורבת.

כאמור בחודש יוני גייסו הקרנות הכספיות 3.9 מיליארד שקל, מתוכם 3.2 מיליארד שקל גייסו הקרנות השקליות ו-0.7 מיליארד שקל הקרנות הדולריות. הגיוס הגדול לכספיות השקליות נובע לדברי מיטב משורה של העלאות ריבית, מהיותן כתובת לחנייה לכספים שיצאו מהקרנות המסורתיות ומהיתרון המיסויי מול השקעה בפיקדונות שקליים בזמן אינפלציה.

ב-15 החודשים האחרונים, הקרנות הכספיות גייסו 62 מיליארד שקל, ונתח השוק שלהן זינק מ-4.2% ל-20%; נתח השוק שלהן מתעשיית הקרנות האקטיביות מגיע כבר ליותר משליש (35%).

"אנחנו נמצאים בסוף העלאות הריבית"

בכיר בתעשיית הקרנות אומר לגלובס בהתייחס לביצועי הקרנות כי "אנחנו נמצאים היום בתקופה של סוף תהליך העלאות הריבית, והתמתנות האינפלציה. בשוק רואים חלק גדול מהמשקיעים שממשיכים ללכת אחרי הריבית הגבוהה קצרת-הטווח, בדמות קרנות כספיות, פיקדונות וכדומה, במיליארדי שקלים כל חודש. אלה מוצרים סולידיים ופשוטים, לא השקעות מתוחכמות, אבל אנשים 'חטפו' חזק ב-2022 אז מעדיפים כרגע את זה".

מצד שני, לדברי הבכיר, "אנחנו כן מתחילים לראות טפטופים של כסף לאיגרות חוב, בדגש על קונצרניות, בטח לכאלו של חברות החזקות יותר, שמתאפיינות במינוף פיננסי נמוך, דירוגים גבוהים של A ומעלה ואופק דירוג יציב או חיובי.

"הרציונל מאחורי זה הוא שהמשקיעים אומרים לעצמם שהריבית גבוהה ותשואות האג"ח אטרקטיביות, אז נקבע תשואה לטווח הארוך. פה נכנסות קרנות נאמנות לפדיון - קרנות שממוקדות באג"ח שאמורות להיפרע בשנה מסוימת. המשקיע קונה את המוצר, סל גדול של אג"ח, הולך עם זה עד לפדיון, וזה נותן לו ודאות".

מגמה נוספת שהוא מזהה היא כניסה של כספים מגופים מוסדיים לתחום המנייתי. לדבריו, "הם מעריכים ששוק המניות בישראל מתומחר באופן אטרקטיבי ביחס לחו"ל - סך הכול השוק לא תיקן כלפי מעלה כמו מדדים בארה"ב ובאירופה. אנחנו רואים כניסה של כספים למניות בישראל מצד המשקיעים היותר מתוחכמים".

להערכתו, "נמשיך לראות את המגמות האלה: כסף גדול שנכנס לקרנות כספיות, כמשקיעים מתחילים 'לדגום' השקעות אחרות בעיקר באג"ח הקונצרניות, אבל גם מניות בארץ, ובוודאי מניות חו"ל ששם יש גיוסים גדולים".

טמיר שפירא, מנכ"ל אילים קרנות נאמנות, אמר כי "בסיכומו של חודש יוני ניתן לראות בצורה מובהקת את התחזקות זרימת כספי הציבור לשוק ההון בעיקר דרך קרנות הנאמנות המסורתיות האקטיביות.

"ככל שחולף הזמן מתחדדת אצל המשקיעים ההבנה שהפוטנציאל בקרנות אלה גבוה מהתשואה שאותה יכולים לספק הקרנות הכספיות והפיקדונות הבנקאיים". שפירא הוסיף כי בשווקים נוצרו הזדמנויות השקעה נדירות באיגרות החוב ובמניות שלא היו קיימות בשנים עברו, ולדבריו, "בתקופה זו ישנה חשיבות עליונה לעיתוי רכישת הקרנות, משום שבמהלך המחצית השנייה של השנה צפויה התמתנות נוספת באינפלציה ודיבורים על הורדות ריבית, העשויים לתת רוח גבית לשווקים ולדחוף אותם מעלה".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי