גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק חד במסירות רכבים חשמליים: זה הדגם החדש שיכול לשנות את כללי המשחק בשוק

בין ינואר ליוני נרשמה עלייה של 219% במסירות כלי הרכב החשמליים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד ● מדובר בנתון דומה למסירות בפלח בכל 2022 ● המשך השנה עשוי להיות אפילו יותר סוער לאור כניסת דגמים זולים יחסית ● האם הפלח בדרך ל־50 אלף מכירות השנה?

מכונית BYD Dolphin מוצגת בתערוכת רכב בתאילנד / צילום: Shutterstock, Pond Thananat
מכונית BYD Dolphin מוצגת בתערוכת רכב בתאילנד / צילום: Shutterstock, Pond Thananat

שוק הרכב הישראלי סיים את המחצית הראשונה של 2023 עם "תעודת מחצית" בינונית למדי. אמנם בין ינואר ליוני נמסרו כ־174 אלף כלי רכב מיבוא ישיר - כמות מכובד שמשקפת עלייה של כ־10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אבל כפי שכתבנו בסקירות קודמות, במחצית הראשונה השוק בעיקר סגר פערי אספקה שנוצרו בשנה שעברה.

אותה חריגה, פי 10 קנס: המוקש של רכבי הליסינג החשמליים | בלעדי
קאדילק אסקלייד 2023: החלום האמריקאי על סטרואידים 
הקו האדום של הרכבת הקלה יוצא לדרך, וזה הרגע לבדוק: האם מדובר בהצלחה או כישלון? 

אלמלא "יישור הקו", במיוחד בשוק הליסינג, סביר להניח שנתוני המסירות בחצי השנה החולפת היו נמוכים משמעותית יותר ואולי אפילו מציגים ירידה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בגלל התייקרות האשראי הזול, שבעבר היה מנוע צמיחה מרכזי בשוק.

"קרן האור" של השוק במחצית היה פלח הרכב החשמלי שבו נמסרו במחצית הראשונה של 2023 כמעט 29 אלף כלי רכב חשמליים, עלייה של 219% לעומת התקופה המקבילה, ונתון דומה למספר הרכבים החשמליים שנמסרו בכל 2022 (סך הכול 27.6 אלף מכוניות). גם נתח השוק כמעט שילש את עצמו לכ־16.3% מכלל המסירות. אבל נראה שהפלח הזה עדיין רחוק מלהיות יציב וטומן בחובו לא מעט אתגרים, ואולי גם הזדמנויות להמשך.

ריכוזיות גבוהה בשוק

התחרותית בפלח הרכב החשמלית נראית צפופה ורוויה, ורק בחודש החולף התבשרנו על עוד שלושה מותגים חשמליים חדשים מסין שנמצאים בדרך לשוק הישראלי. אולם, נתוני המסירות בפלח מגלים פיזור מכירות ריכוזי, בדומה לכלל השוק הרכב: כ־73% מכלל מסירות הרכב החשמלי במחצית התרכזו אצל ארבעה מותגים מובילים: BYD, GEELY, טסלה ויונדאי.

הריכוזיות הזו נובעת במידה רבה מהעובדה שהפלח עדיין "צעיר" והיצע הדגמים של המותגים השונים לא הומוגני. חלק מהמותגים מתמקדים רק בפלח היוקרה, שהחדירה החשמלית אליו בישראל היא עדיין דלילה מאוד. אחרים עדיין מוגבלים בכמויות האספקה של היצרן שלהם, או סובלים ממגבלות של תקינה. ויש גם שחקנים חדשים שרק נכנסו לשוק ברבעון האחרון ועדיין לא הספיקו להותיר חותם.

אבל בשורה התחתונה, הפלח נשלט על ידי מותגים שהקדימו להיכנס, ומציעים מוצרים מותאמים היטב לשוק הישראלי, גיבוי של יצרן רכב גדול ומערך שיווק מקיף של יבואנים גדולים. החריגה היחידה בחבורת הצמרת היא טסלה, שרשמה "קאמבק" מכובד במחצית הראשונה בעיקר תודות להורדת מחירים משמעותית, אבל ועדיין מפגרת מאחור בכל הנוגע לבניית מערך שיווק והתמיכה במכירות; אחרי יותר משנתיים בשוק עדיין אין לה אולם תצוגה קבוע או רשת שירות עצמית בפרישה ארצית. כך או כך, ההצלחה של המותגים הגדולים מהווה חסם כניסה לא קטן למצטרפים מאוחרים.

מחכים לדגם עממי

מסקנה נוספת שניתן להסיק מתמונת המכירות החצי־שנתית בפלח החשמלי היא שלמרות הצמיחה המכובדת ונתח השוק הלא מבוטל, הפוטנציאל האמיתי של הפלח עדיין רחוק ממיצוי. מחיר המחירון הממוצע של כלי הרכב החשמליים בישראל במחצית הראשונה, על בסיס מחירי המחירון (לא כולל הנחות לחברות ליסינג), עמד על כ־165 אלף שקל. המשמעות היא שגם כלי הרכב החשמליים "העממיים" שנמכרים בישראל פונים עדיין למעמד הבינוני העליון ומעלה.

החדירה שלהם לקהל הלקוחות הטבעי של הפלח הזה, כלומר לקוחות שרגישים במיוחד להוצאות השוטפות של הרכב, כמו עלויות הדלק, היא עדיין מזערית. תורמת לכך גם הריבית הגבוהה על המימון לרכב, שמקשה כיום על לקוחות בעלי תקציב נמוך יותר, "להגר מעלה" אל הפלח החשמלי.

אבל אין ספק שאם מותג חשמלי כלשהו ירים את הכפפה וישווק בישראל ב־140־145 אלף שקל רכב חשמלי משפחתי וטווח נסיעה של מעל 400 ק"מ, שהוא סף פסיכולוגי־שיווקי למצטרפים חדשים שעוברים מרכבי בנזין לחשמל, הוא עשוי להגדיל משמעותית את הפלח החשמלי.

בינתיים זה עוד לא קרה - לא במותג MG, שהשיק לאחרונה את ה־MG4 העממית, וגם לא במותג GEELY, שהשיק לאחרונה את הגיאומטרי המחודשת. שתי המכוניות נצמדו בגרסאות "הטווח הארוך" שלהן לתמחור הממוצע בפלח. הסיבה הרשמית לכך היא החולשה של השקל ביחס למטבעות היבוא, אבל קרוב לוודאי שגם בגלל הרצון לשמור על מרווח מכובד של הנחות לחברות הליסינג.

הפוטנציאל של "דולפין"

בכל זאת יש השנה לפחות עוד מועמד אחד עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק, והוא דגם הדולפין של BYD, שיושק בקרוב בארץ. הרכב הזה יצא החודש לשוק האירופי עם תא נוסעים מרווח (בסיס גלגלים באורך 2.7 מ'), מנוע חזק, אבזור נדיב כמקובל אצל הסינים, ובעיקר טווח של כ־427 ק"מ ב־WLTP.

המחיר טרם פורסם, אולם אפשר להמר על טווח של 140־145 אלף שקל, מכיוון של־BYD יש שלוש סיבות טובות להעניק למכונית החדשה תמחור חדירה אגרסיבי בשוק הישראלי: הראשונה היא שישראל הפכה להיות שוק הדגל של החברה בעולם, בכל הנוגע להיקף היצוא והמכירות. ההובלה העקבית של המותג בטבלת המכירות הישראלית היא נכס שיווקי ש־BYD מנצלת היטב למטרותיה בסין. במאמר מוסגר נציין שהמכירות מעניקות ליבואנית של המותג בישראל, שלמה מוטורס, עמדת כוח יוצאת דופן אצל היצרנית, וסביר להניח שהיא תנוצל לצורך גמישות במחיר.

הסיבה השנייה היא של־BYD, להבדיל מרוב המתחרות הישירות שלה בישראל, יש כבר דגם שמכוון למרכז השוק, ה־ATTO3, שמחירו מתחיל בכ־163 אלף שקל ובמחצית הראשונה הוא היה הרכב הפרטי הנמכר ביותר בישראל עם 9.3 אלף יחידות. לפיכך, סביר להניח שהיבואנית והיצרנית ישאפו לתמחר את הדגם החדש בפער משמעותי מתחת לאחות הבכירה, במיוחד לאור העובדה שהדולפין לא נהנית מתצורה קרוס־אובר עתירת סטטוס כמו אחותה הבכירה.

הסיבה השלישית היא שכמו כל דגם חשמלי חדש שמושק בשלב מאוחר יחסית, גם התמחור של הדולפין יהיה חייב לקחת בחשבון את עליית מס הקנייה בינואר 2024 מ־20% ל־35%. המשמעות היא שליבואנית יש חלון הזדמנויות מצומצם יחסית לצבור מאסה משמעותית של מכירות לדגם החדש לפני שהמחירים בכל השוק יהפכו עוד פחות נגישים.

פוטנציאל במכירות

ואם כבר עוסקים בעליית המס המתקרבת, זהו ללא ספק הפיל שבחדר, ביחס לפוטנציאל של הפלח החשמלי. נכון לעכשיו למשרד אוצר אין שום כוונה לסגת מהמתווה להעלאת מס הקנייה, והמשמעות היא שבתחילת 2024 יזוזו כל המחירים בשוק במדרגה אחת כלפי מעלה.

סביר להניח שהיבואנים יביאו מספיק מלאים בסוף 2023 כדי לשמר את המחירים הישנים בשני הרבעונים הראשונים של 2024. כמו כן, בחודשים הקרובים צפויה הצטיידות מאסיבית של ציי רכב ברכב חשמלי, מכיוון שעליית המס מבטיחה להם יכולת להרוויח לא מעט על כלי רכב שישווקו מהמלאים שלהם בתחילת 2024. לפיכך, לא נופתע אם המכירות בפלח הרכב החשמלי יגיעו השנה ליותר מ־50 אלף יחידות. אבל בטווח הארוך, כאשר "השיבוש" של עליית המס יירגע, זו תהיה מכה לא קטנה לפלח.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל