גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר מאחורי אקזיט המזון החלומי של דודי עזרא

שנתיים לאחר שמכר מחצית ממניותיו באימפריית הבשר והדגים נטו, ובעקבות הרעה בתוצאותיה וצניחת המניה, מוצא עצמו דודי עזרא תחת ביקורת המאיימת להפוך לתביעה ● נטען כי ייתכן שרכישת המניות מידיו, בכפול ממחיר השוק, "סובסדה" באמצעות רכישת עופות מידי משחטה בבעלות משפחת הרוכש, דוד מצסה, באופן שפגע בעסקי נטו ובבעלי המניות שלה ● נטו: "לומדת את הבקשות לביהמ"ש ובטוחה כי אין בהן כל ממש"

דודי עזרא / צילום: אביב חופי
דודי עזרא / צילום: אביב חופי

שנה חלפה מאז נתפס בנתב"ג אחד מאנשי העסקים הנזילים בשוק, דודי עזרא, עם מזוודה ובה כחצי מיליון אירו במזומן. היות שלא הצהיר מראש לרשויות על תוכניתו להוציא את הסכום, רבים במגזר העסקי הרימו גבה. עזרא, יו"ר אימפריית הבשר והדגים נטו אחזקות , אחת מחברות המזון הגדולות בישראל, צבר מזומנים בהיקף של קרוב למיליארד שקל בארבע השנים שקדמו לאותו אירוע, באמצעות מימוש מניות ודיבידנדים. חצי מיליון אירו עבורו הם הרי "כסף קטן".

אמדוקס מתייעלת: תפטר אלפי עובדים בארץ ובעולם 
בניגוד לשמועות: בנק ישראל לא התערב ביוני בשוק המט"ח 

ימים בודדים לאחר פרסום האירוע נודע כי הוא צפוי להסתיים בקנס. פרקליטיו של עזרא הקפידו לציין שמדובר בכסף ששולם עליו מס כדין, וכי נועד לשמש לתשלומים לקבלנים ששיפצו בית נופש שלו ביוון. עזרא עצמו טען בחקירתו, כפי שהתברר בהמשך, כי לא ידע היכן מצהירים על הכספים בעת היציאה מהארץ.

בעוד שההסתבכות העגומה שלו מלפני שנה התפוגגה במהירות, נראה כי איום שמתפתח בשבועות האחרונים עלול להפוך ליקר הרבה יותר מבחינת עזרא, לעומת הקנס הסמלי ששילם כנראה בפרשת המזוודה. מולו קמו גורמים שאותם יהיה קשה יותר "לנפנף" במהירות.

אותם גורמים - גוף מוסדי זועם ושועל קרבות ותיק בשוק ההון - טוענים כי ייתכן שמכירת מניות שהזרימה לכיסו של עזרא מאות מיליוני שקלים, "סובסדה" לכאורה על ידי קבוצת נטו, על חשבון בעלי מניות, באמצעות מתן תנאי סחר משופרים לספקית עופות הקשורה לרוכש.

ברקע הדברים, ירידה חדה של כ־50% שרשמו בשנה האחרונה מניות נטו אחזקות (הנסחרת בשווי של 328 מיליון שקל) והחברה הבת נטו מלינדה , המרכזת את עיקר עסקי הקבוצה (שווי של 1.4 מיליארד שקל). מהשיא שנרשם באפריל 2022 צנחה מניית נטו אחזקות בכמעט 70%.

 

קבוצת נטו אחזקות הוקמה עוד בטרם הקמת המדינה, והונפקה בבורסה לפני כ־40 שנה תחת השם "מאיר עזרא" (אביו של דודי עזרא). החברה עוסקת בייצור, יבוא ובשיווק והפצה של מוצרי מזון ובין מותגיה נמנים טיבון ויל, ויליגר, דלידג, שלושת האופים, מג'יק וריץ', ולצד מוצרי בשר, דגים, גבינות ומאפים היא מספקת גם מוצרי צריכה ביתיים (נון־פוד) כגון נייר אלומיניום, כלים חד פעמיים, מגבונים ונרות. מחזור המכירות של הקבוצה עמד אשתקד על יותר מ־4 מיליארד שקל.

עם זאת, החולשה במניית החברה בשנה האחרונה משקפת את ההרעה בתוצאותיה העסקיות של נטו, שאמנם רשמה צמיחה של 14% בהכנסותיה ברבעון הראשון ב־2023 (מעל 1.1 מיליארד שקל), הודות לעלייה בהכנסות משיווק עופות ובשר מיובא בשוק המקומי, אולם הרווחיות הגולמית שלה צנחה לשיעור נמוך של 10% בלבד, רבעון שני ברציפות, לעומת שיעור רווחיות של מעל 13% שאליו הרגילה את המשקיעים בשנים קודמות (בתחילת העשור הקודם אף עמד נתון זה על 17%-19% מהמכירות).

הסיבות לשחיקה ברבעון הראשון ביחס למקבילו אשתקד היו, לפי ההנהלה, העלייה בשער הדולר מול השקל וכן ספיגת חלק מההתייקרויות שלא גולגלו לצרכן. הרווח הנקי הרבעוני נחתך כמעט בחצי ל־12 מיליון שקל.

 

אקזיט 'הייטקיסטי' מתמיה בענף מסורתי

כל זה קרה לאחר שבעסקה שהושלמה בספטמבר 2021 מימש עזרא כמחצית ממניות השליטה בנטו אחזקות במחיר שיא. באותה עסקה נמכרו 23% ממניותיו לחברת נור יסכה שבבעלות דוד מצסה תמורת 273 מיליון שקל - כפול מערכן בשוק. אקזיט 'הייטקיסטי' בענף מסורתי, שהעלה תמיהות.

בצד הרוכש, מדובר על פניו בעסקה עגומה למדה. מחיר מניית נטו אחזקות נמוך כיום ב־72% מהמחיר ששילם מצסה עבור מניותיו של דודי עזרא, כך שמדובר בהפסד על הנייר של כ־200 מיליון שקל.

עם זאת, בקשות שהוגשו לאחרונה לביהמ"ש מעלות סימני שאלה לגבי הקשר בין הפרמיה הנדיבה ששולמה בעסקה לתנאי סחר מועדפים שהעניקה לכאורה נטו מלינדה בהמשך למשחטה של משפחת מצסה, המספקת לה עוף בכשרויות רגילות.

"נכון ששנת 2021 הייתה שנה חריגה לחיוב בעסקי המזון, על רקע השלכות הקורונה", טוען גורם בשוק ההון, "אבל מכירת מניות בנטו אחזקות בפרמיה ענקית על מחיר השוק, העלתה חשדות להתנהגות עקומה. זה כנראה מה שהקפיץ לאחרונה גורמים בשוק".

כעת יש מי שטוענים כי אותה עסקה כללה מרכיבים נוספים שהיטיבו עם הרוכש ופגעו בבעלי המניות של נטו. בשבועות האחרונים הגיש פעיל שוק ההון הוותיק, ד"ר יהודה שנהב, באמצעות התובע (הסדרתי) עו"ד ליאור להב, בקשה לבית המשפט לאשר הגשת תביעה נגזרת בשם נטו מלינדה נגד הדירקטורים בראשות היו"ר דודי עזרא, מנהלים, נטו אחזקות ונור יסכה של מצסה.

זאת בגין הפסדים שנגרמו, לכאורה, לנטו מלינדה בעקבות הרחבת פעילותה עם ספקית עופות בבעלות אחיו של מצסה, גבריאל, וכן נזקים נוספים בקשר עם הקדמת תשלומים לאותה ספקית. אלו מהווים לטענת המבקש עסקאות החייבות באישור כעסקאות חריגות שלבעל השליטה, עזרא, יש בהן עניין אישי.

 

בבקשה נטען בין היתר כי גידול ברכישת העופות ממשפחת מצסה, "התבטא בירידה חדה בשיעור הרווח הגולמי של נטו מלינדה". עניין זה מלמד לטענת המבקש כי התקשרותה של נטו מלינדה ברכישת העופות "נעשתה שלא בתנאי שוק", וכי הספקית "קיבלה תנאי סחר עודפים". זאת על מנת לפצות את רוכשת מניות נטו אחזקות, חברת נור יסכה, על כך שרכשה את המניות בפרמיה עצומה מעל מחיר השוק.

מור גמל ופנסיה דורשת גילוי מסמכים

כעבור מספר ימים הייתה זו חברת מור גמל פנסיה , שהגישה בקשה לגילוי מסמכים לשם בחינת הגשת בקשה לתביעה נגזרת, ולהורות לחברה להעביר לידיה מסמכים שונים בקשר עם הרחבת פעילותה עם ספק העופות ממשפחת מצסה ועם מכירת מניות נטו על ידי עזרא לנור יסכה. מור מציינת בבקשה כי הסכום המינימלי שמגיע לה "מסתכם ב־177 מיליון שקל והוא משקף את התמורה העודפת המינימלית שלה זכה בעל השליטה כאשר מכר את מניותיו לספק של נטו מלינדה (מצסה, ח' ש')".

בבקשה שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בבאר שבע על ידי עוה"ד רענן קליר, אלון בנימיני ועדי קפלן ממשרד ארדינסט, טוענת מור גמל (המחזיקה מניות נטו מלינדה בשווי כ־100 מיליון שקל) לזיקה אפשרית בין העסקה שבה מכר עזרא למצסה מניות נטו אחזקות בפרמיה משמעותית על מחיר השוק, לבין הרחבת ההתקשרות בין נטו מלינדה לספקית העופות המשפחתית.

בבקשה נכתב כי "עסקת ההרחבה נרקמה לפני שקיבל עזרא את מלוא התמורה עבור המניות שמכר למצסה. כך, ייתכן שכספים ששילמה נטו מלינדה לעופות מצסה, מכוח עסקת ההרחבה, הם ששימשו לתשלום של דוד מצסה לעזרא. קרי, ייתכן שנטו מלינדה שילמה מכיסה עבור המניות שמכר בעל השליטה בה, לספק מהותי שלה, על כל החומרה שבכך".

לטענת עורכי הדין, העסקה בין גבריאל מצסה לנטו מלינדה היא "עסקה תמוהה שהרחיבה את הפעילות מולו במאות מיליוני שקלים, והעניקה לו הטבות מפליגות נוספות. הכול באופן שגרם נזק ממשי לחברה, בדמות ירידה חריפה ברווחיות ועלייה בהוצאות המימון". עוד נטען כי העסקה נעשתה "בתנאי סחר מיטיבים לטובת עופות מצסה, באופן תמוה, להקדמת תשלומים מהותיים מצד נטו מלינדה".

בבקשה מתואר הליך השחיקה בנתוני הרווחיות התפעולית של נטו מלינדה, שנעו בתנודתיות בין רמת שיא של 5.6% בשלהי הקורונה, שהיטיבה מאוד עם ענף המזון, לרמה של 2.8% בדצמבר 2021. מאז הם נשחקו בהדרגה עד לכדי שיעור של 0.6% בלבד ברבעון הרביעי אשתקד.

"הירידה ברווחיות בפעילות בשוק המקומי בשנת 2022, נבעה בעיקר מהתרחבות בתחום שיווק עופות בכשרויות רגילות, שבו הרווחיות קטנה יותר", הסבירה נטו מלינדה בדוחותיה הכספיים לאותה שנה. לטענת עורכי הדין, נראה כי הספק שהוביל לירידה ברווחיות נטו מלינדה הוא עופות מצסה.

מכונת מזומנים עבור אחת המשפחות החזקות בענף

עו"ד אמיר דולב ממשרד מיתר מסר בתגובה לדברים מטעם קבוצת נטו, כי "נטו מלינדה קיבלה מספר בקשות שהוגשו כנגדה. נטו לומדת את הבקשות ותגיש תגובתה לבית המשפט. נטו בטוחה כי אין בבקשות כל ממש".

כשמצרפים את מכירת המניות למצסה למימושי מניות נוספים ודיבידנדים שחולקו על ידי קבוצת נטו אחזקות בשנים קודמות, מגלים עד כמה הפכו עסקי המזון למכונת מזומנים משומנת עבור דודי עזרא ובני משפחתו. בתקופה של שלוש שנים בלבד, בין 2019 ל-2021, נפגש עזרא עם כ-900 מיליון שקל שזרמו לכיסו, כשנכון להיום מחזיקה משפחת עזרא ב-24% ממניות נטו אחזקות, באמצעות נאמנות שבה הנהנה הוא הבן עדי (הנשוי לדוגמנית בר רפאלי).

עוד לפני מכירת מניות השליטה ומגפת הקורונה שסידרה לעסקי המזון בארץ שנתיים חלומיות, זכתה משפחת עזרא למעמד של אחת המשפחות החזקות בענף.

דודי עזרא (73) משמש כיו"ר הדירקטוריון בחברה, המתנהלת לאחר העסקה עם מצסה ללא בעל שליטה. הוא מוביל את עסקיה במשך עשרות שנים לצד המנכ"ל הוותיק, עמי גולדין. עלות העסקתו אשתקד הסתכמה בכ־3 מיליון שקל.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

תיקון והתנצלות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה