גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר מאחורי אקזיט המזון החלומי של דודי עזרא

שנתיים לאחר שמכר מחצית ממניותיו באימפריית הבשר והדגים נטו, ובעקבות הרעה בתוצאותיה וצניחת המניה, מוצא עצמו דודי עזרא תחת ביקורת המאיימת להפוך לתביעה ● נטען כי ייתכן שרכישת המניות מידיו, בכפול ממחיר השוק, "סובסדה" באמצעות רכישת עופות מידי משחטה בבעלות משפחת הרוכש, דוד מצסה, באופן שפגע בעסקי נטו ובבעלי המניות שלה ● נטו: "לומדת את הבקשות לביהמ"ש ובטוחה כי אין בהן כל ממש"

דודי עזרא / צילום: אביב חופי
דודי עזרא / צילום: אביב חופי

שנה חלפה מאז נתפס בנתב"ג אחד מאנשי העסקים הנזילים בשוק, דודי עזרא, עם מזוודה ובה כחצי מיליון אירו במזומן. היות שלא הצהיר מראש לרשויות על תוכניתו להוציא את הסכום, רבים במגזר העסקי הרימו גבה. עזרא, יו"ר אימפריית הבשר והדגים נטו אחזקות , אחת מחברות המזון הגדולות בישראל, צבר מזומנים בהיקף של קרוב למיליארד שקל בארבע השנים שקדמו לאותו אירוע, באמצעות מימוש מניות ודיבידנדים. חצי מיליון אירו עבורו הם הרי "כסף קטן".

אמדוקס מתייעלת: תפטר אלפי עובדים בארץ ובעולם
בניגוד לשמועות: בנק ישראל לא התערב ביוני בשוק המט"ח

ימים בודדים לאחר פרסום האירוע נודע כי הוא צפוי להסתיים בקנס. פרקליטיו של עזרא הקפידו לציין שמדובר בכסף ששולם עליו מס כדין, וכי נועד לשמש לתשלומים לקבלנים ששיפצו בית נופש שלו ביוון. עזרא עצמו טען בחקירתו, כפי שהתברר בהמשך, כי לא ידע היכן מצהירים על הכספים בעת היציאה מהארץ.

בעוד שההסתבכות העגומה שלו מלפני שנה התפוגגה במהירות, נראה כי איום שמתפתח בשבועות האחרונים עלול להפוך ליקר הרבה יותר מבחינת עזרא, לעומת הקנס הסמלי ששילם כנראה בפרשת המזוודה. מולו קמו גורמים שאותם יהיה קשה יותר "לנפנף" במהירות.

אותם גורמים - גוף מוסדי זועם ושועל קרבות ותיק בשוק ההון - טוענים כי ייתכן שמכירת מניות שהזרימה לכיסו של עזרא מאות מיליוני שקלים, "סובסדה" לכאורה על ידי קבוצת נטו, על חשבון בעלי מניות, באמצעות מתן תנאי סחר משופרים לספקית עופות הקשורה לרוכש.

ברקע הדברים, ירידה חדה של כ־50% שרשמו בשנה האחרונה מניות נטו אחזקות (הנסחרת בשווי של 328 מיליון שקל) והחברה הבת נטו מלינדה , המרכזת את עיקר עסקי הקבוצה (שווי של 1.4 מיליארד שקל). מהשיא שנרשם באפריל 2022 צנחה מניית נטו אחזקות בכמעט 70%.

קבוצת נטו אחזקות הוקמה עוד בטרם הקמת המדינה, והונפקה בבורסה לפני כ־40 שנה תחת השם "מאיר עזרא" (אביו של דודי עזרא). החברה עוסקת בייצור, יבוא ובשיווק והפצה של מוצרי מזון ובין מותגיה נמנים טיבון ויל, ויליגר, דלידג, שלושת האופים, מג'יק וריץ', ולצד מוצרי בשר, דגים, גבינות ומאפים היא מספקת גם מוצרי צריכה ביתיים (נון־פוד) כגון נייר אלומיניום, כלים חד פעמיים, מגבונים ונרות. מחזור המכירות של הקבוצה עמד אשתקד על יותר מ־4 מיליארד שקל.

עם זאת, החולשה במניית החברה בשנה האחרונה משקפת את ההרעה בתוצאותיה העסקיות של נטו, שאמנם רשמה צמיחה של 14% בהכנסותיה ברבעון הראשון ב־2023 (מעל 1.1 מיליארד שקל), הודות לעלייה בהכנסות משיווק עופות ובשר מיובא בשוק המקומי, אולם הרווחיות הגולמית שלה צנחה לשיעור נמוך של 10% בלבד, רבעון שני ברציפות, לעומת שיעור רווחיות של מעל 13% שאליו הרגילה את המשקיעים בשנים קודמות (בתחילת העשור הקודם אף עמד נתון זה על 17%-19% מהמכירות).

הסיבות לשחיקה ברבעון הראשון ביחס למקבילו אשתקד היו, לפי ההנהלה, העלייה בשער הדולר מול השקל וכן ספיגת חלק מההתייקרויות שלא גולגלו לצרכן. הרווח הנקי הרבעוני נחתך כמעט בחצי ל־12 מיליון שקל.

אקזיט 'הייטקיסטי' מתמיה בענף מסורתי

כל זה קרה לאחר שבעסקה שהושלמה בספטמבר 2021 מימש עזרא כמחצית ממניות השליטה בנטו אחזקות במחיר שיא. באותה עסקה נמכרו 23% ממניותיו לחברת נור יסכה שבבעלות דוד מצסה תמורת 273 מיליון שקל - כפול מערכן בשוק. אקזיט 'הייטקיסטי' בענף מסורתי, שהעלה תמיהות.

בצד הרוכש, מדובר על פניו בעסקה עגומה למדה. מחיר מניית נטו אחזקות נמוך כיום ב־72% מהמחיר ששילם מצסה עבור מניותיו של דודי עזרא, כך שמדובר בהפסד על הנייר של כ־200 מיליון שקל.

עם זאת, בקשות שהוגשו לאחרונה לביהמ"ש מעלות סימני שאלה לגבי הקשר בין הפרמיה הנדיבה ששולמה בעסקה לתנאי סחר מועדפים שהעניקה לכאורה נטו מלינדה בהמשך למשחטה של משפחת מצסה, המספקת לה עוף בכשרויות רגילות.

"נכון ששנת 2021 הייתה שנה חריגה לחיוב בעסקי המזון, על רקע השלכות הקורונה", טוען גורם בשוק ההון, "אבל מכירת מניות בנטו אחזקות בפרמיה ענקית על מחיר השוק, העלתה חשדות להתנהגות עקומה. זה כנראה מה שהקפיץ לאחרונה גורמים בשוק".

כעת יש מי שטוענים כי אותה עסקה כללה מרכיבים נוספים שהיטיבו עם הרוכש ופגעו בבעלי המניות של נטו. בשבועות האחרונים הגיש פעיל שוק ההון הוותיק, ד"ר יהודה שנהב, באמצעות התובע (הסדרתי) עו"ד ליאור להב, בקשה לבית המשפט לאשר הגשת תביעה נגזרת בשם נטו מלינדה נגד הדירקטורים בראשות היו"ר דודי עזרא, מנהלים, נטו אחזקות ונור יסכה של מצסה.

זאת בגין הפסדים שנגרמו, לכאורה, לנטו מלינדה בעקבות הרחבת פעילותה עם ספקית עופות בבעלות אחיו של מצסה, גבריאל, וכן נזקים נוספים בקשר עם הקדמת תשלומים לאותה ספקית. אלו מהווים לטענת המבקש עסקאות החייבות באישור כעסקאות חריגות שלבעל השליטה, עזרא, יש בהן עניין אישי.

בבקשה נטען בין היתר כי גידול ברכישת העופות ממשפחת מצסה, "התבטא בירידה חדה בשיעור הרווח הגולמי של נטו מלינדה". עניין זה מלמד לטענת המבקש כי התקשרותה של נטו מלינדה ברכישת העופות "נעשתה שלא בתנאי שוק", וכי הספקית "קיבלה תנאי סחר עודפים". זאת על מנת לפצות את רוכשת מניות נטו אחזקות, חברת נור יסכה, על כך שרכשה את המניות בפרמיה עצומה מעל מחיר השוק.

מור גמל ופנסיה דורשת גילוי מסמכים

כעבור מספר ימים הייתה זו חברת מור גמל פנסיה , שהגישה בקשה לגילוי מסמכים לשם בחינת הגשת בקשה לתביעה נגזרת, ולהורות לחברה להעביר לידיה מסמכים שונים בקשר עם הרחבת פעילותה עם ספק העופות ממשפחת מצסה ועם מכירת מניות נטו על ידי עזרא לנור יסכה. מור מציינת בבקשה כי הסכום המינימלי שמגיע לה "מסתכם ב־177 מיליון שקל והוא משקף את התמורה העודפת המינימלית שלה זכה בעל השליטה כאשר מכר את מניותיו לספק של נטו מלינדה (מצסה, ח' ש')".

בבקשה שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בבאר שבע על ידי עוה"ד רענן קליר, אלון בנימיני ועדי קפלן ממשרד ארדינסט, טוענת מור גמל (המחזיקה מניות נטו מלינדה בשווי כ־100 מיליון שקל) לזיקה אפשרית בין העסקה שבה מכר עזרא למצסה מניות נטו אחזקות בפרמיה משמעותית על מחיר השוק, לבין הרחבת ההתקשרות בין נטו מלינדה לספקית העופות המשפחתית.

בבקשה נכתב כי "עסקת ההרחבה נרקמה לפני שקיבל עזרא את מלוא התמורה עבור המניות שמכר למצסה. כך, ייתכן שכספים ששילמה נטו מלינדה לעופות מצסה, מכוח עסקת ההרחבה, הם ששימשו לתשלום של דוד מצסה לעזרא. קרי, ייתכן שנטו מלינדה שילמה מכיסה עבור המניות שמכר בעל השליטה בה, לספק מהותי שלה, על כל החומרה שבכך".

לטענת עורכי הדין, העסקה בין גבריאל מצסה לנטו מלינדה היא "עסקה תמוהה שהרחיבה את הפעילות מולו במאות מיליוני שקלים, והעניקה לו הטבות מפליגות נוספות. הכול באופן שגרם נזק ממשי לחברה, בדמות ירידה חריפה ברווחיות ועלייה בהוצאות המימון". עוד נטען כי העסקה נעשתה "בתנאי סחר מיטיבים לטובת עופות מצסה, באופן תמוה, להקדמת תשלומים מהותיים מצד נטו מלינדה".

בבקשה מתואר הליך השחיקה בנתוני הרווחיות התפעולית של נטו מלינדה, שנעו בתנודתיות בין רמת שיא של 5.6% בשלהי הקורונה, שהיטיבה מאוד עם ענף המזון, לרמה של 2.8% בדצמבר 2021. מאז הם נשחקו בהדרגה עד לכדי שיעור של 0.6% בלבד ברבעון הרביעי אשתקד.

"הירידה ברווחיות בפעילות בשוק המקומי בשנת 2022, נבעה בעיקר מהתרחבות בתחום שיווק עופות בכשרויות רגילות, שבו הרווחיות קטנה יותר", הסבירה נטו מלינדה בדוחותיה הכספיים לאותה שנה. לטענת עורכי הדין, נראה כי הספק שהוביל לירידה ברווחיות נטו מלינדה הוא עופות מצסה.

מכונת מזומנים עבור אחת המשפחות החזקות בענף

עו"ד אמיר דולב ממשרד מיתר מסר בתגובה לדברים מטעם קבוצת נטו, כי "נטו מלינדה קיבלה מספר בקשות שהוגשו כנגדה. נטו לומדת את הבקשות ותגיש תגובתה לבית המשפט. נטו בטוחה כי אין בבקשות כל ממש".

כשמצרפים את מכירת המניות למצסה למימושי מניות נוספים ודיבידנדים שחולקו על ידי קבוצת נטו אחזקות בשנים קודמות, מגלים עד כמה הפכו עסקי המזון למכונת מזומנים משומנת עבור דודי עזרא ובני משפחתו. בתקופה של שלוש שנים בלבד, בין 2019 ל-2021, נפגש עזרא עם כ-900 מיליון שקל שזרמו לכיסו, כשנכון להיום מחזיקה משפחת עזרא ב-24% ממניות נטו אחזקות, באמצעות נאמנות שבה הנהנה הוא הבן עדי (הנשוי לדוגמנית בר רפאלי).

עוד לפני מכירת מניות השליטה ומגפת הקורונה שסידרה לעסקי המזון בארץ שנתיים חלומיות, זכתה משפחת עזרא למעמד של אחת המשפחות החזקות בענף.

דודי עזרא (73) משמש כיו"ר הדירקטוריון בחברה, המתנהלת לאחר העסקה עם מצסה ללא בעל שליטה. הוא מוביל את עסקיה במשך עשרות שנים לצד המנכ"ל הוותיק, עמי גולדין. עלות העסקתו אשתקד הסתכמה בכ־3 מיליון שקל.

עוד כתבות

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

עו״ד גיל וייט, שותף מנהל במשרד הרצוג פוקס נאמן / צילום: עידן גרוס

הצעד של הרצוג פוקס נאמן: קרן השתלמות כסטנדרט לכל עורכי הדין

הרצוג פוקס נאמן ייתן קרן השתלמות לכל עורכי הדין החל מוותק של שנה ויעלה את שכר עורכי הדין בשנה הראשונה • קבוצת BST של משפחת טנוס אירחה בכירי משק באירוע בחוות רונית • בנק מזרחי טפחות יעניק מענק לילדים שנולדו אחרי ה-7 באוקטובר 2023, במהלך בהובלת שורד השבי שגיא דקל חן • וגם: מינויים חדשים בקרן אלפא הזדמנויות ובפלאפון • אירועים ומינויים

ניסוי טילים של צבא יפן (בעיגול: סנאה טאקאיצ'י, ראש ממשלת יפן) / צילום: ap, Mark Schiefelbein

בדרך למקום השלישי בעולם: תקציב הביטחון של יפן מזנק ל־58 מיליארד דולר

טוקיו מאיצה את ההתחמשות מול האיום הסיני ומציבה יעד הוצאות ביטחוניות של 2% מהתמ"ג כבר במרץ הקרוב ● התוכנית השאפתנית כוללת רכישת טילים ארוכי–טווח, הקמת יחידות מעקב אחר בייג'ין ושיתוף פעולה טכנולוגי עם ישראל וטורקיה

בניין הביטוח הלאומי בירושלים / צילום: Shutterstock

כמה כסף יקבל הזוכה במכרז לבניית בניין ביטוח לאומי בירושלים

החשכ"ל פרסם מכרז לקבלת הצעות למימון חלקי, לתכנון, להקמה ולתחזוקה לתקופה כוללת של כ־25 שנה עבור מבנה הנהלת הביטוח הלאומי וסניף ירושלים ● המבנה המתוכנן יכלול כ־45 אלף מ"ר בנויים במגדל בן 30 קומות ברובע הכניסה לעיר

באיראן מודאגים: המדינה ממערב אסיה שמתקרבת לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: באיראן מודאגים מהתחממות היחסים בין ישראל וארמניה, החלום האימפריאלי של ארדואן נתקל בקשיים ויש קשר לישראל, ובאירלנד לא מכירים בזה שיש אנטישמיות במדינה • כותרות העיתונים בעולם

כסף בקיר. עם אלרם רג׳ואן / צילום: פרטי

"הייתי צריך הון עצמי של 177 אלף שקל": הוא רק בן 27, וכבר סגר שבע עסקאות נדל"ן

אלרם רג'ואן רק בן 27 וכבר אחרי 7 עסקאות נדל"ן ● מה שהתחיל ברכישה מוצלחת של דירה להשקעה בפתח תקווה, הפך למסע בלתי פוסק אחרי עוד ועוד אפיקי השקעה משתלמים - וצבירת שלל תובנות מהשטח ● וכן, יש גם את העסקה הלא מוצלחת בערד

יוקר המחיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

דוח מרכז טאוב: "כלכלת ישראל נמצאת בסיכון ממשי"

הוצאות המלחמה העלו את הגירעון בתקציב המדינה, את החוב ביחס לתוצר ואת נטל תשלומי הריבית, כמו גם את הפגיעה בפריון, בהשקעות ובצריכה הפרטית - כך לפי דוח "תמונת מצב המדינה" של מרכז טאוב • במרכז מזהירים: ללא השקעה בתשתיות ובהון האנושי, הצמיחה תיחלש, והשירותים האזרחיים ייפגעו

הרטיבות פגעה באיכות החיים של התובעים (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

בגלל רטיבות וליקויים משמעותיים: בעלי דירות יפוצו ב-7.5 מיליון שקל

ביהמ"ש חייב את חברת אלעד מגורים החדשה לפצות בעלי דירות בירושלים ● עוד אישר השופט כי לרוכשים נגרמה עוגמת-נפש: "מדובר בליקויים משמעותיים, בפרט בעניין הרטיבות, אשר פגעו באיכות החיים של התובעים למשך שנים רבות"

איזה תנאים מציעים בתי ההשקעות והבנקים לבני הנוער / צילום: Shutterstock

"בן 10 התקשר לפתוח תיק": איזה תנאים מציעים בתי ההשקעות והבנקים לבני הנוער

יותר ויותר צעירים בגיל תיכון ואף מתחת לכך מבקשים להיכנס למסחר בבורסה ● מנהלי הכספים מאפשרים זאת תחת סייגים שונים: מפיקוח או ביצוע של ההורים, דרך דרישה להגיע לסניף בכל קנייה ומכירה ועד איסור השקעות מסוכנות

''מיוחסת''. האחים כועסים / צילום: באדיבות yes

כשהכסף נכנס לתמונה, הכול מתערער: "מיוחסת" מעלה שאלות על פריבילגיות

בקומדיה החדשה שעלתה ל-yes ניצבת צעירה שמקבלת ירושה מפתיעה ● היא נשאבת לדרמה משפחתית של חלוקת הון ויחסי כוח, אך מציבה מראה לאחים שגדלו בעושר, ומציעה דרך אחרת לנהל כסף, בלי לוותר על קשר, חום ואנושיות

דוחות כספיים / צילום: תמר מצפי

דוח של רשות ני"ע מגלה אילו חברות פרסמו את הדוחות הארוכים ביותר

מבדיקה שערכה רשות ני"ע עולה כי ב-20 השנים האחרונות נרשמה עלייה של כ-60% באורך הכולל של הדוחות שמפרסמות החברות הבורסאיות ● בנוסף נמצא כי הדוחות כוללים כפילויות ומידע לא רלוונטי ● ההמלצות המרכזיות: לקצר, למנוע חזרתיות ולהתמקד במידע מהותי למשקיעים

מושגים לאזרחות מיודעת. עודפי תקציב / צילום: Shutterstock

הממשלה מצאה שימוש לעודפי התקציב. מה זה אומר?

הממשלה מצאה ייעוד לעודפי התקציב. מה הם, ועם מה אסור לבלבל אותם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

היקף המשכנתאות עלה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תושבי החוץ לא חזרו בהמוניהם לשוק, אך המשכנתאות שלהם זינקו

היתרה על המשכנתאות עלתה ב־195 מיליון שקל מתחילת 2025 - כך עולה מנתוני בנק ישראל ● בין הסיבות לעלייה: רכישות נדל"ן יוקרתיות בפרויקטים בנתניה ובירושלים ● עם זאת, נראה כי ההיקף הכולל עדיין קטן ביחס לשוק הישראלי

מערכת הלייזר אור איתן / צילום: דובר צה''ל

עידן חדש: מערכת הלייזר "אור איתן" נמסרה לצה"ל

מפא"ת וחברת רפאל מסרו הבוקר לצה"ל את מערכת הלייזר "אור איתן" ● המערכת, שהוכיחה את יעילותה בסדרת ניסויים נרחבת, תיקלט בחיל האוויר ותשתלב במערך ההגנה הרב־שכבתי של מדינת ישראל

גניבת רכב / אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה של 25% בגניבות רכב ברבעון הרביעי של השנה לעומת הקודם

לפי נתוני פוינטר, בשנת 2025 נרשמה ירידה של 18% בגניבות כלי רכב ובניסיונות גניבה לעומת 2024 ● מדובר בירידה ראשונה מאז תקופת הקורונה, אבל כזו שמלווה בכוכבית ברורה: הרבעון הרביעי של השנה כבר מציג היפוך מגמה, עם עלייה משמעותית בהיקף הגניבות לעומת הרבעון השלישי

שלומי אלברג ואסף בנאי / צילומים: ענבל מרמרי

תחום סוכנויות הביטוח לוהט, והשווי מזנק: פרופיט במו"מ למכירת חלק מהמניות

הגאות בשוק ההון והגידול בהיקפי הנכסי מייצרים ערך רב לסוכני הביטוח ● לאחר שהפניקס סוכנויות קיבלה תג מחיר של 4.4 מיליארד שקל, כעת פרופיט, החברה העצמאית הגדולה בענף, זוכה לתג שווי של עד 650 מיליון שקל - פי 4 מבעסקה בה נרכשה ב־2021

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

על חשבון המטרו? מכרזים חסויים של משרד הביטחון מושכים את הקבלנים

נת"ע רק השיקה את המכרזים לחפירת המטרו, ובשוק התשתיות כבר פוזלים לפרויקטי־ענק ביטחוניים ומסתוריים ● התזרים, המזומן והיעדר החיכוך האזרחי הופכים את אלו לאטרקטיביים יותר

דוח חדש על הפער הבין דורי / צילום: Shutterstock

גם בתלושי השכר רואים שהצעירים עובדים פחות: דוח חדש על הפער הבין־דורי

מחקרים בינלאומיים מצביעים על מהפכה בתפיסת העבודה בקרב צעירים ● לפי נתוני חילן לשנים 2025-2023, בישראל הפער בין דורות משקף בעיקר שלב חיים ומידת מחויבות לשוק העבודה ● מנכ"ל חילן Value: ארגונים שלא יבצעו התאמות כבר עכשיו, ימצאו את עצמם לא רלוונטיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מדד הביטוח קפץ, מניות הבנייה ירדו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מידרוג בוחנת את השפעת רכישת השליטה באלומיי על נופר אנרג'י ● מימושים באר פי אופטיקל ● שוב אנרגיה תקים פרויקט סולארי משולב אגירה באשלים ● הבורסה נפרדת מימי ראשון והמחיר: מאז 2000, כ-50% מהתשואה בבורסה נרשמה ביום זה ● מיטב: השוק המקומי יקר, אך עדיין צפוי לייצר תשואה עודפת

מסחר פיזי בכסף בהודו / צילום: ap, Anupam Nath

המתכת היקרה שעקפה את הזהב בסיבוב, ושברה שיא של 45 שנה

מחיר החוזים על הכסף זינק ביותר מ־160% מתחילת השנה, בעודו שובר שיא של 45 שנה ● דצמבר היה אחד החודשים הטובים בהיסטוריה של התעשייה ● אבל יש מי שמזהירים: "מחירי הכסף נוטים לזנק מהר - ואז לקרוס"