גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוקר המחיה מגיע לארוחות הצהריים בעבודה?​​​​ 57% מעדיפים אוכל מוכן מהבית

שוק ארוחות העובדים מוערך בכ־8 מיליארד שקל בשנה, אך ניתן לזהות בו את התמורות הכלכליות במשק ● מסקר שנערך עבור גלובס עולה כי רק 18% מהמועסקים אוכלים במסעדה או מזמינים משלוח, בזמן שכרטיסי הסיבוס והתן ביס שווים פחות בעקבות עליית המחירים

ארוחה בקופסאות משלוח. כ־30% מהמועסקים זכאים לקבל תשלום עבור ארוחת הצהריים / צילום: Shutterstock
ארוחה בקופסאות משלוח. כ־30% מהמועסקים זכאים לקבל תשלום עבור ארוחת הצהריים / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

השנים האחרונות ראו שינוי משמעותי בתרבות העבודה בישראל, ובמרכזו מימון ושרותי הסעדה כחלק מהתגמולים לעובדים. תשלום מלא או חלקי עבור הסעדה בעסקים, לצד מימון הקמה ותפעול של מסעדות שף או קייטרינג במבני החברות המובילות, מהווים פתרונות פופולריים ליצירת מוטיבציה בקרב העובדים.

תשלום עבור הסעדה נעשה כה נפוץ, עד שהוא נכלל גם בתנאי ההעסקה של עובדי המדינה (אך בסכום נמוך יחסית). מצב זה הוביל לשינוי בהרגלי הצריכה של המועסקים ועודד מעבר מאוכל ביתי לרכישת ארוחות במסעדות ובמשלוחים ו/או במסעדה במשרד. 

אפקט וולט מרקט? משלוחי הסופר המהירים עלו פי 5 בשנה 
משרד הכלכלה בדק: באיזה סופרמרקט הכי משתלם לקנות, ומה קרה לבשורה של קרפור?

שוק ארוחות העובדים במסעדות מוערך בכ־8 מיליארד שקל בשנה. מועסק מוציא היום בממוצע כ־50 שקל לארוחת צהריים - קיטון של 10% בממוצע ביחס להוצאה בשנה שעברה. בפועל, יותר ממחצית המועסקים מעדיפים לאכול אוכל שהם מכינים בעצמם, כלומר אוכל ביתי.

כאן נציג את השינויים בהתנהגות הצרכנים ובהעדפותיהם אל מול התמורות הכלכליות במשק ובשוק העבודה, בהתאם לתוצאות סקר שנערך על־ידי פאנל המשיבים panel4all עבור צ'מנסקי בן שחר ושות', וכולל את החברה הערבית.

 

שף בחדר האוכל

עבור מרבית האוכלוסייה, ארוחת הצהריים היא חלק אינטגראלי מיום העבודה מבחינת השעה והמיקום, ומהווה גם זמן חברתי במקום העבודה. באופן כללי, בפני המועסקים עומדות מספר אפשרויות, כשהמרכזיות הן לאכול במשרד אוכל שהובא מהבית או להזמין אוכל/לרדת לאכול במסעדה בסביבת מקום העבודה.

ישנם מקומות עבודה לא מעטים שבהם קיים חדר אוכל לרווחת העובדים. למרות התדמית התעשייתית של חדר אוכל, מדובר בנוהג הקיים גם בארגונים גדולים מתחומי השירותים וההייטק. כך, למשל, במשרדי מיקרוסופט בהרצליה מופעל חדר האוכל על־ידי השף חיים כהן, בוויקס על־ידי השף אסף גרניט, ב־Moon Active על־ידי רותי ברודו ועוד.

השינוי בהרגלי העבודה הוא פרמטר משמעותי להרגלי ההסעדה של העובדים. העבודה מהבית מייצרת אפשרויות נוספות מחד, והופכת את היציאה למסעדה לפחות רלוונטית. עם תחילת משבר הקורונה החליטו מספר חברות לבטל את התשלום לעובדים עבור ארוחת הצהריים, אך לאחר מכן הוא הוחזר (במרבית המקרים ניתן לנצלו גם בסופרמרקטים ובחנויות נוספות). זאת מתוך ההבנה שקיים ביקוש להזמנת אוכל ממסעדות גם כאשר עובדים מהבית.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

מעדיפים לבשל

מסקר ייעודי ובמדגם ארצי מייצג שנערך על־ידי פאנל המשיבים panel4all לטובת טור זה, עולה כי 57% מהמועסקים בוחרים לאכול אוכל אותו הם מכינים בעצמם, ולא לרכוש אוכל מוכן. רק 18% מהמועסקים דיווחו כי הם אוכלים במסעדה בסביבת המשרד ו/או מזמינים משלוח.

בנוסף, כ־12% מהמשיבים מועסקים במקומות עבודה שבהם קיים חדר אוכל. יותר מ־90% מתוך המועסקים שעובדים מהבית מבשלים לעצמם, ואינם מזמינים אוכל מבחוץ. משמע, העובד הישראלי מעדיף אוכל ביתי שהוא מכין עבור עצמו.

כצפוי, עובדים שמקבלים תשלום עבור ארוחת צהריים ממקום העבודה נוטים יותר לרכוש אוכל - כ־30% ביחס לכ־11% מהעובדים הנדרשים לשלם בעצמם. מאידך, מפתיע כי לא קיים שינוי משמעותי ביחס להיקף המועסקים המביאים אוכל מהבית, אשר דומה בין שתי קבוצות העובדים. כ־85% מהעובדים שעובדים בעיקר מהבית אינם נהנים מתשלום עבור ארוחות, ככל הנראה כנגזרת מסוג ואופי העבודה, שהוא יותר עצמאי ובזיקה נמוכה יחסית למעסיק ולארגון.

כ־30% מהמועסקים זכאים לקבל תשלום עבור ארוחת הצהריים, לרוב באמצעות אפליקציות תן ביס וסיבוס. מתוך העובדים הזכאים לתשלום, כרבע מקבלים סכום בגובה עלות הארוחה, וכ־30% מקבלים סכום המספיק למימון כמחצית מהארוחה בלבד. כ־13% מהם אינם משתמשים בכסף לרכישת ארוחת צהריים אלא לקניית מזון בסופרמרקטים ובחנויות אחרות.

גובה ההוצאה של מועסקים על ארוחת הצהריים מושפע מפרמטרים כמו תחום עיסוק, מצב כלכלי, גיל ואופי וכן מיקום המשרד. מנתוני הסקר עולה כי מתן תשלום עבור ארוחה מהמעסיק אינו פרמטר משמעותי - הפער בגובה ההוצאה הוא כ־5% בלבד. ניתן להניח כי המשך עליית המחירים ושחיקת השכר הריאלי יגדילו את הפערים.

ניתן לזהות את השפעת המצב הכלכלי על הרגלי הצריכה של העובדים. גובה ההוצאה הממוצעת לארוחה, כפי שהצהירו הנסקרים, עומד על 48 שקל, לעומת 55 שקל בשנה שעברה, וזאת כשמחצית מהנסקרים דיווחו כי לא חוו שינוי בהוצאתם.

ההשפעה על המסעדנים

כחלק מהאינפלציה הכללית במשק, בשנים האחרונות מתרחשת עלייה במחירי המזון, ובפרט במחירי המזון במסעדות ובבתי הקפה - בשיעור מוערך של 40%-20% בשלוש השנים האחרונות. מדובר בענף הסובל מכך ביתר שאת, כיוון שטרם התאושש לחלוטין ממשבר הקורונה, קיים קושי לגייס עובדים, ובמקביל נתח עלויות כוח־אדם עלה ל־40% ויותר מהמחזור, וזאת לצד עלויות תפעול ומחירים מאמירים של חומרי הגלם.

כל אלה ביחד מחוללים את הצורך האמיתי להעלות את מחירי הארוחות, וכנגזר מכך, מהווים גורם המקטין את הביקוש אל מול הסבסוד שמקבלים העובדים. המשמעות: פגיעה במעגל החיים של המסעדות, כלומר הן בסועדים (המועסקים) והן במסעדנים.

המשך התופעה של צמצום בהוצאות יחד עם עליית מחירי הארוחות תחייב את בעלי המסעדות להתאים את עצמם ולייצר ארוחות ומנות אטרקטיביות במחיר נמוך יותר, שיוגשו במסעדות "קטנות" ומושקעות פחות.

בתנאים הנוכחיים, האם יגדל הנתח של המועסקים שמביאים מזון מהבית (גם כנגזר מטרנד הבריאות), או שנחזור שוב לכיוון ולמגמה שהתחדדה עד העת האחרונה, שבה שהמעסיקים "מאכילים" את עובדיהם? ימים יגידו.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה