גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם העלאת הריבית ההיסטורית לא מספיקה למשקיעים בוול סטריט

הריבית צמחה ובמשק האמריקאי ציפו להאטה ● אך משקיעים רבים בארה"ב טוענים שהתנאים הפיננסיים עדיין לא הדוקים מספיק

סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Craig Ruttle
סוחרים בבורסת ניו יורק / צילום: Associated Press, Craig Ruttle

הפדרל ריזרב העלה את הריבית בקצב המהיר ביותר מאז שנות ה־80, אבל בוול סטריט יש מי שמעריכים שהשיא עוד לפנינו.

עסקה של 3.3 מיליארד דולר: וורן באפט מגדיל את ההימור בתחום האנרגיה
הכלכלנים מסבירים: איך תשפיע התקררות האינפלציה בארה"ב על הריבית?

סקירה חדשה שפורסמה על־ידי גולדמן זאקס רומז שהתנאים הפיננסיים יעילים פחות לצינון הכלכלה מכפי שהיו בתחילת השנה. כלכלני גולדמן טוענים שמדד כלכלי חדש שפרסם הפד לאחרונה העריך את השפעות העלאות הריבית בריסון הצמיחה בחודשים הקרובים.

הגישה של הספקנים עשויה לנבא זמנים של טלטלות בשווקים. במשך מרבית שנת 2022, עליות הריבית פגעו במחירי אג"ח ומניות במקביל. בתקופה האחרונה, ההימור הוא שהתנאים הפיננסיים יתקשחו, יאטו את הצמיחה, יחד עם המכירות בשוק האג"ח והניעו ריבאונד במניות.

כך או אחרת, בינתיים, בשווקים לא מתנהגים כאילו הם חוששים מחיכוך מול המדיניות הקשוחה יותר, אמר ג'ו לינץ', מנהל המחלקה הגלובלית של אשראי שאינו בדירוג השקעה בבית ההשקעות נויברג ברמן.

"לא נרשם שום קושי לקבל גישה להון השנה, ובמחירים סבירים יחסית", טען לינץ'. "כשאתה בוחן בשטח כיצד מתומחרות העסקאות, נראה שזה לא מכביד על הלווים".

האם התנאים הדוקים באמת?

לרוב, משקיעים צופים שריביות גבוהות יצננו את הכלכלה, כחלק מהתהליך המוכר בוול סטריט כ"הידוק התנאים הפיננסיים" - קונסטלציה של ריביות גבוהות על משכנתאות ועלייה בתשואה מאיגרות חוב ומחירי נכסים שנוטים מלהיות נמוכים. כל אלו נוטים לצמצם את כמות הכסף העובר בשווקים, בין היתר משום שעל ידי כך שהם מקשים על לקיחת הלוואות מצד חברות ואנשים פרטיים.

במצב הנוכחי, אחת המורכבויות היא שקשה לדעת בזמן אמת אם התנאים הדוקים, או שזה רק נראה כך, בייחוד כשהאינפלציה מטפסת לרמה הגבוהה זה שנים.

להבין אם התנאים הפיננסיים הדוקים או משוחררים זה מאתגר, מאחר שישנו משתנה מרכזי שמוסתר מן העין, אומרים כלכלנים. מה שמשנה אינו הרמה האבסולוטית של יעד הריבית, אלא האם היא גבוהה או נמוכה יותר מריבית "טבעית" היפותטית, שלא הייתה ממריצה וגם לא מעכבת את הכלכלה.

כלכלנים אומרים שתנאים פיננסיים רק נעשים קשים יותר כשהריביות עולות בחדות מעל הרמה הטבעית. את הרמה שנחשבת טבעית לא ניתן למדוד באופן ישיר, והיא משתנה עם הזמן - היא עולה כששינויים טכנולוגיים או דמוגרפיים משפרים את התחזית הכלכלית, ויורדת כשהתחזית לעתיד מתקדרת. אם הריבית הטבעית עלתה בחדות בשנתיים האחרונות, ייתכן שהפד לא הידק את המדיניות המוניטרית בחומרה מקבילה לדרמטיות של מהלך העלאות הריבית שעשה.

המדדים הרגילים לא מאותתים שהתרחש הידוק משמעותי. למשל, התמ"ג הנומינלי עלה בכ־7% בשנה לפי ההערכות, צמיחה שיש הסוברים שחותרת תחת כל טענה על כך שהמדיניות המוניטרית מושכת את הכלכלה לאחור.

"הייתי מצפה שמניות יסבלו"

סקוט סאמנר, כלכלן מוניטרי מאוניברסיטת ג'ורג' מייסון שבארה"ב, טוען שהריבית הטבעית טיפסה בחדות ונדחפה מעלה על ידי הסיוע המוניטרי של הפד בזמן המגפה באופן שהשתיק את ההשפעה של העלאת הריבית ב־5% מצד הפד בחודשים האחרונים.

סאמנר הפך למוביל דעה כשהבחין בדינמיקה דומה במשבר 2008-9, אז טען שהחלטת הפד להותיר את הריבית קבועה במשך רוב 2007, ביטאה הידוק משמעותי של המדיניות המוניטרית, בגלל שהריבית הטבעית צנחה במהירות.

כעת, הוא חושב שקורה ההיפך. "רוב האנשים היו מפרשים ריביות גבוהות כמדיניות הדוקה, אבל אי אפשר לקפוץ בהכרח למסקנה כזו", אמר סאמנר. "אם זו באמת הייתה מדיניות מוניטרית קשה, הייתי מצפה שמניות יסבלו מכך".

ואכן, בשנה האחרונה ההערכה הממוצעת של נגידי הפד לגבי הריבית הטבעית בטווח הארוך עלתה. לדברי פליפה ווילרואל, מנהל תיקים בחברת ניהול הנכסים הבריטית TwentyFour, חלק מהנגידים חוזים שהריבית הטבעית תעלה בטווח הארוך ב־3% ואף יותר מכך.

"הפד יודע שצריך לעשות יותר"

ועדיין, ווילרואל שומר על זהירות בכל הנוגע להנחה שהעמדה של הפד לא ניצית מספיק כמו משקיעים רבים, הוא חושב שההשפעות של העלאות הריבית מתאחרות לעתים קרובות, מה שמעניק תוקף להימור שלו שהכלכלה תאט והתשואות באג"ח יירדו. למעשה, הקרן שווילרואל מפקח עליה קנתה אג"ח ממשלתיות לעשר שנים, כשהמחירים שלהן עולים כשהתשואות יורדות, והעדיפה אג"ח של חברות באיכות גבוהה.

אך יו"ר הפד פאוול לצד בכירי נוספים בבנק המרכזי צופים שהריבית תגיע לשיא של כ־5.6% השנה בטרם תחל לרדת במהלך השנה הבאה.

כל אלו לא השפיעו על משקיעים רבים שנערכים למדיניות הדוקה יותר, אמרה ג'ודית ראנרי, מנהלית תיקי קרנות כספיות ב־Gabelli Funds.

לטענתה, הקרן שלה יותר מוטה לעבר אג"ח ממשל במח"מ מאוד קצר לעומת קרנות מקבילות. מדובר בהימור על כך שהריביות עוד יטפסו בניסיון לבלום את האינפלציה.

"בהחלט ראינו האטה בצריכה, אבל אפילו הפד עצמו הבהיר שצריך לעשות יותר", אמרה ראנרי. "האינפלציה לא מתכווצת כמו שהיא אמורה".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נשיא איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן: "ישראל ניסתה להתנקש בי בזמן פגישה"

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר